[PROJECT] Zelf houtklover maken

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

LinkerHanden
Berichten: 32
Lid geworden op: 01 jun 2012, 16:15

[PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door LinkerHanden » 01 jun 2012, 17:09

Hallo,

Het is misschien een ambitieus project als je twee linkerhanden hebt, maar in ieder geval leuk voor den leeringh en den vermaeck.

Mijn doel is om uiteindelijk een houtklover op een aanhanger te maken, het liefst eentje waarop ook nog wat hout vervoerd kan worden. Voor de korte termijn ben ik ook tevreden met een wat eenvoudigere opstelling, ik heb thuis nog 6 kuub hout liggen dat gekloofd moet worden.

Waar te beginnen?
Onlangs heb ik een hydraulisch pompje + cylinders op de kop getikt, dat is dus het begin. Hier later meer over.

Wat hebben we nog meer nodig?
- Een profiel om alles op te monteren en wat voldoende stevig is (H-Profiel lijkt me stevig)
- Aggregaat om het pompje te bedienen
- Onderstel om alles op te zetten
- nog wat kleine dingen
- ?


Het begin is er... maar ja hoe werkt het eigenlijk?
Zoals gezegd beschik ik over 2 linker handen, maar gelukkig is op internet veel te vinden. Daarom kan dit misschien een leuke handleiding zijn voor anderen.

De cylinder, of eigenlijk keuze uit twee stuks, de eerste lijkt me perfect qua afmeting (ongeveer 65 cm), maar deze is niet dubbelwerkend. Iemand een idee of dit bruikbaar is?
cilinder-1.jpg
De tweede cylinder lijkt wel dubbel werkend (een kant is nu afgesloten), alleen is even de vraag of deze groot genoeg is. De totale lengte is ongeveer 40 cm. Iemand enig idee wat lengtes je daarmee zou kunnen klover? Het voordeel van een kleine dunne cylinder is natuurlijk dat deze snelller in- en uitschuift, waardoor de capaciteit groter wordt
cilinder-2.jpg
Als ze beide niet geschikt zijn moeten we op zoek naar anders. Misschien kan de kleine cylinder nog gebruikt worden om de grote weer in te drukken?


Het motortje; 220/400 volt. Er steekt nu een kabel uit met 4 aders, dus dat zal wel 400 volt zijn. Waarschijnlijk kan ik daarop een 5 aderige stekker monteren. Alternatief is om er een 220v kabel aan te zetten. Maar aangezien de controle box (zie hieronder) ook 400v nodig heeft zie ik daarvan het nut nog niet in. Op de motor is als max 250 bar aangegeven, maar advies 180 bar. Na wat zoekwerk lijkt me dat voldoende tons te leveren om het hout te kloven.
hydrauliekaggregaat-1.jpg

Control box. naast de aan/uit knop zit er een push-button waarmee volgens mij de cylinder in werking wordt gesteld. Vermoedelijk schakelt de motor uit zodra de knop wordt los gelaten waarna de cylinders terug inzakken door het gewicht wat er op komt. Op de voorkant staat dat de control box op 400V werkt, net als het motortje dus. Ik weet niet zeker of deze wel helemaal geschikt zal zijn omdat hij vermoedelijk maar 1 kant op gaat (2 standen, aan/uit) en bij een dubbelwerkende een 3 standen schakelaar misschien beter werkt (links/rechts/neutraal)
schakelkast.jpg


Vanuit de control box zie ik een 2-aderige kabel lopen naar een bakje op de motor. Ik heb geen idee wat het is eigenlijk. waarschijnlijk een soort aan/uit schakelaar?
watisdit.jpg
E.e.a. is afkomstig van een zogenaamde dock leveler. Zie hier voor een voorbeeld:De eerste stap nu is om het motortje en de cylinders te testen. Ik zal beide cylinders aansluiten. het oliereservoir van het motortje lijkt me nog goed gevuld, moet ik de cylinders nog apart bij vullen? of hoe werkt zoiets eigenlijk
Ook heb ik zelf geen 400v, dus daar moet ook nog even wat voor bedenken. Weet iemand of een 400v aansluiting altijd 5 aderige aansluitingen heeft?

Tot zover eerst. En bedenk, twee linker handen... dus doe alsof je het een kind uit legt ;)
Laatst gewijzigd door kockie op 01 jun 2012, 17:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Plaatjes verkleind en opnieuw toegevoegd (past zo beter)

tiho
Berichten: 297
Lid geworden op: 07 mei 2011, 15:15

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door tiho » 01 jun 2012, 19:49

Ik heb nu weinig tijd, maar een paar dingetjes ff. De motor is al inclusief tank en bedieningsblok. Een electromotor heeft ook geen tank nodig zelf. Het zwarte blokje erop met de kabel heet een magneetspoel. Als deze spanning krijgt, beweegt de stuurschuif ( pen ) waardoor er olie door de poort gaat en dus druk op de perskant komt om war mee te doen/ aansturen. Is er 1 aansluiting op? Dan moet je ook een ventielblokje hebben. 1 voudig.

Johndc
Berichten: 724
Lid geworden op: 24 okt 2011, 22:17
Locatie: Essen (BE)

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door Johndc » 01 jun 2012, 22:59

Volgens mij is dit een drie fasen motor die je "ster" of "driehoek" kan aansluiten.
220V uit het stopkontakt is monofasig en gaat dus niet werken of je moet er een omvormer naar drie fasen tussen zetten.
Allemaal in de veronderstelling dat ik juist ben. Schroef het dekseltje van de motor los en neem daar een fotoke van.
Met dat kleine cylindertje ga je niet veel hout moeten kloven denk.

LinkerHanden
Berichten: 32
Lid geworden op: 01 jun 2012, 16:15

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door LinkerHanden » 02 jun 2012, 11:34

Johndc schreef:Volgens mij is dit een drie fasen motor die je "ster" of "driehoek" kan aansluiten.
220V uit het stopkontakt is monofasig en gaat dus niet werken of je moet er een omvormer naar drie fasen tussen zetten.
Allemaal in de veronderstelling dat ik juist ben. Schroef het dekseltje van de motor los en neem daar een fotoke van.
http://i48.tinypic.com/15yx9gk.png

Johndc schreef:Met dat kleine cylindertje ga je niet veel hout moeten kloven denk.
Wat is precies de reden waarom je denkt? Is deze niet sterk genoeg, of niet lang genoeg? hoe ver zou hij ongeveer uitsteken?
tiho schreef:Het zwarte blokje erop met de kabel heet een magneetspoel. Als deze spanning krijgt, beweegt de stuurschuif ( pen ) waardoor er olie door de poort gaat en dus druk op de perskant komt om war mee te doen/ aansturen. Is er 1 aansluiting op? Dan moet je ook een ventielblokje hebben. 1 voudig.
Er zitten dus 2 aansluitingen op eentje voor de grote cilinder en eentje voor de kleine. Zou het zo kunnen werken: de bediening zorgt er voor dat eerst de grote cilinder wordt aangestuurd, en schakelt mbv de magneetspoel na verloop van tijd over op de kleine cilinder. Als het filmpje bekijk, lijkt dat te gebeuren. Is de magneetspoel dan een soort 2-weg schakelaar?
Hoe zou dat precies gaan? na een aantal seconden neem ik aan?

Johndc
Berichten: 724
Lid geworden op: 24 okt 2011, 22:17
Locatie: Essen (BE)

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door Johndc » 02 jun 2012, 12:03

Dat kleine ding gaat nooit genoeg kracht genereren om een stuk hout met knoesten te splijten.
Het is de diameter van de zuiger die hier een zeer grote rol speelt.
Een potkrik van bvb 15 Ton heeft een grotere diameter als eentje van 1 Ton.

Heb je drijfkracht (drie fasen) ter beschikking op het veld (bos)?

tiho
Berichten: 297
Lid geworden op: 07 mei 2011, 15:15

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door tiho » 02 jun 2012, 12:55

Zit er op de onderkant van die grotere cilinder ook een slang. Het lijkt of er twee slangen aan zitten of niet?

Als je een veel grotere cilinder gaat gebruiken, zal het tankje olie mogelijk ook niet toereikend zijn. Wat is de diametervan de cilinders en de inhoud van de tank?

LinkerHanden
Berichten: 32
Lid geworden op: 01 jun 2012, 16:15

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door LinkerHanden » 02 jun 2012, 16:11

tiho schreef:Zit er op de onderkant van die grotere cilinder ook een slang. Het lijkt of er twee slangen aan zitten of niet?

Als je een veel grotere cilinder gaat gebruiken, zal het tankje olie mogelijk ook niet toereikend zijn. Wat is de diametervan de cilinders en de inhoud van de tank?
Aan de onderkant zit geen slang, dat is het uiteinde van die andere. de diameter van de cilinder is ongeveer 9 cm
De tank zou volgens mij afdoende moeten zijn, hij stuurt nu 2 cilinders aan, als ik deze vervang door een dubbelwerkende van ongeveer het formaat van de grootste (of zelf nog iets groter) dan moet dat toch goed gaan?

Op zoek dus naar een dubbelwerkende cilinder van ongeveer 60 a 70 cm. Ondertussen zal ik het pompje testen met deze cilinders om te kijken of alles goed werkt. Hoe sluit ik de cilinder aan? is het goed genoeg om de tank volledig af te vullen en vervolgens de slangen aan te koppelen? Ik vraag me dit omdat er dan nog lucht in zit, moet ik ook iets ontluchten?

tiho
Berichten: 297
Lid geworden op: 07 mei 2011, 15:15

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door tiho » 02 jun 2012, 22:37

Als je een grotere dikkere en langere cilinder neemt, is de stang ook dikker. Als deze stang in of uit is zal de olie welke het volume inneemt van deze stang of in de tank of in de cilinder zitten. Dat moet wel passen en daarbij mag de tank niet helemaal leeg zijn op het moment dat de cilinder uit is. Dat is uit te rekenen hoeveel liter de cilinder is met phi R2.

Het gaat namelijk niet om de lengte, maar om de oppervlakte van de zuiger ofwel de binnenmaat van de mantel ( buitenzijde ) van de cilinder. Hoe meer oppervlak, hoe meer druk/kracht je krijgt.

Ik krijg niet helemaal helder hoe de stuurschuif/ventielblok op het aggregaat nu eigenlijk werkt. Er zit dus een dubbelwerkende cilinder aan, maar je kunt 1 spoel bekrachtigen. Dat is alleen maar 1 kant op dan druk geven. Wel zit er aan beide zijdes weer een aansluiting, maar dat kan evengoed nog gewoon de retourolie zijn aan 1 kant. Is aan beide zijdes de nippel van dezelfde diameter? Waar de slangen op aangesloten moeten dus.

Is de knop met de pijl een terugverende knop gewoon? Of blijft deze instaan en gaat hij weer uit als je hem weer indrukt.

Staat er een plaatje op de schuif misschien met een merk en nummer?

Ik heb ook nog wel iets waar je een cilinder kunt bestellen en zelf op maat maken eventueel. Misschien dat er mensen hier kunnen melden met welke diameter ze zelf werken. 9 cm is namelijk al een cilinder van 8cm binnenmaat ongeveer dus zo klein vindt ik het niet.

'zelfbouwcilinder'

En nog een interessant topic met een paar links erin hier

Johndc
Berichten: 724
Lid geworden op: 24 okt 2011, 22:17
Locatie: Essen (BE)

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door Johndc » 02 jun 2012, 23:14

Hier had ik graag antwoord op "Heb je drijfkracht (drie fasen) ter beschikking op het veld (bos)?"
Of thuis?

LinkerHanden
Berichten: 32
Lid geworden op: 01 jun 2012, 16:15

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door LinkerHanden » 02 jun 2012, 23:25

Johndc schreef:Hier had ik graag antwoord op "Heb je drijfkracht (drie fasen) ter beschikking op het veld (bos)?"
Of thuis?
Op dit moment nergens. Over een paar jaar heeft iedereen krachtstroom thuis. We moeten toch onze electrische auto laden en dat moet een beetje snel!
Ik heb gezien dat er eenvoudige aggregaatjes zijn die 400v kunnen leveren. Aangezien op de motor staat dat deze 800watt verbruikt volstaat een kleine aggregaat prima.

Mijn plan is om een soort basis opstelling thuis, of beter nog, bij een buurman (die wel krachtstroom heeft) werkend te krijgen. Ik probeer de cilinder op een H-Profiel te krijgen te bevestigen en aangestuurd te krijgen door het motortje. Als dat allemaal werkt, zien wel weer verder...

tiho
Berichten: 297
Lid geworden op: 07 mei 2011, 15:15

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door tiho » 02 jun 2012, 23:32

Iedereen 400V voor de electrische auto? Denk niet dat ik de energieleverancier zo gek krijg om voor weinig de weg open te spitten.

LinkerHanden
Berichten: 32
Lid geworden op: 01 jun 2012, 16:15

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door LinkerHanden » 02 jun 2012, 23:37

tiho schreef:Als je een grotere dikkere en langere cilinder neemt, is de stang ook dikker. Als deze stang in of uit is zal de olie welke het volume inneemt van deze stang of in de tank of in de cilinder zitten. Dat moet wel passen en daarbij mag de tank niet helemaal leeg zijn op het moment dat de cilinder uit is. Dat is uit te rekenen hoeveel liter de cilinder is met phi R2.


Het gaat namelijk niet om de lengte, maar om de oppervlakte van de zuiger ofwel de binnenmaat van de mantel ( buitenzijde ) van de cilinder. Hoe meer oppervlak, hoe meer druk/kracht je krijgt.
Zal ik rekening mee houden.
tiho schreef: Ik krijg niet helemaal helder hoe de stuurschuif/ventielblok op het aggregaat nu eigenlijk werkt. Er zit dus een dubbelwerkende cilinder aan, maar je kunt 1 spoel bekrachtigen. Dat is alleen maar 1 kant op dan druk geven. Wel zit er aan beide zijdes weer een aansluiting, maar dat kan evengoed nog gewoon de retourolie zijn aan 1 kant. Is aan beide zijdes de nippel van dezelfde diameter? Waar de slangen op aangesloten moeten dus.
Waarschijnljk een misverstand, er zitten enkelwerkende cilinders aan. De kleine cilinder is weliswaar een dubbelwerkende, maar deze is aan één kant afgesloten.
tiho schreef: Is de knop met de pijl een terugverende knop gewoon? Of blijft deze instaan en gaat hij weer uit als je hem weer indrukt.
het is een terugverende knop. Volgens werkt het zo dat de besturing zijn kunstje doet en daarna in ruststand komt. Ik vermoed zelf dat hij x seconden de eerste, grote, cilinder aan stuurt en daarna x seconden de 2e, kleine, cilinder aanstuurt. Zo lijkt het op filmpje iig te werken.
Hopelijk is dit instelbaar, ik zal het controle box eens openmaken. In dat geval kan ik bijv. 10 seconden in en 10 seconden retour instellen en beide uiteinden aansluiten op 1 cilinder.
tiho schreef: Staat er een plaatje op de schuif misschien met een merk en nummer?
Ja, iets Italiaans, maar het is nu beetje donker. Ik zal morgen eens kijken wat er op staat.
tiho schreef: Ik heb ook nog wel iets waar je een cilinder kunt bestellen en zelf op maat maken eventueel. Misschien dat er mensen hier kunnen melden met welke diameter ze zelf werken. 9 cm is namelijk al een cilinder van 8cm binnenmaat ongeveer dus zo klein vindt ik het niet.
'zelfbouwcilinder'
Qua formaat lijkt deze mij inderdaad ook wel prima, maar helaas is deze enkelwerkend en daardoor misschien niet helemaal geschikt.
tiho schreef: En nog een interessant topic met een paar links erin hier
Had ik gezien. interesssant topic en waarschijnlijk net een slagje groter/zwaarder dan waar ik aan zat te denken.

tiho
Berichten: 297
Lid geworden op: 07 mei 2011, 15:15

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door tiho » 03 jun 2012, 00:09

Dat is ook zo, de dikke was enkel :oops: Schrap die maar.

JantjeV8
Berichten: 3450
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door JantjeV8 » 03 jun 2012, 14:53

Ik denk dat de 1e zinnige stap die je gaat doen is om eens langs een chirurg te gaan, kan 'tie van 1 linkse misschien toch enigzins een rechtse hand maken... Aan je vragen is te merken dat je niet alleen 2 linkse handen hebt, maar ook de basiskennis compleet mist.

Terzake:
Die dockleveler uit het filmpje heeft 2 cilinders die met 1 knopdruk worden bediend. Zo goed als zeker heeft dat niet met tijd te maken, maar met druk. Als de 1e stijgende cilinder aan z'n eindeslag komt, loopt de druk daar op, die druk wordt opgemerkt door een drukgestuurd ventiel die daardoor opengaat en cilinder 2 vol gaat pompen.

Dat kleine cilindertje van je wordt helemaal niks. Die zal best wel een hout gekloofd krijgen, maar zal ook zo krom geduwd zijn zodra hij een wat dikkere stam of knoest tegen komt. De slag daarvan zal ook niet meer dan zo'n 20 a 25 centimeter zijn. De perskracht zal niet hoog zijn, 1000kg of zoiets in die orde van grootte.

Dat grote ventiel heeft iets meer kans van slagen.

De aansluitkast zou ik achterwege laten en naar een gewoon ventielenblok zoeken. De werkdruk van 180bar is prima, alleen met een 800watt motor zal het nog niet zo vlot gaan, het tempo zal laag liggen.

Als je enkelwerkende cilinders gaat gebruiken, kun je ze met een veer terug laten komen, met een hefboom, of door de constructie zodanig te ontwerpen dat de zwaartekracht dat doet. Maar dergelijke retourbewegingen gaan nooit snel. Terwijl de retourslag juist snel kan/mag/moet gaan.

Wat je ook nog wilt weten, is waarop dat elektrisch bediende ventiel wat er op je pomp zit, is ingesteld qua overdruk. Ik schat in dat dat op 130bar is afgeregeld.

Ben wel benieuwd naar je vorderingen.

LinkerHanden
Berichten: 32
Lid geworden op: 01 jun 2012, 16:15

Re: [PROJECT] Zelf houtklover maken

Bericht door LinkerHanden » 03 jun 2012, 21:40

JantjeV8 schreef:Ik denk dat de 1e zinnige stap die je gaat doen is om eens langs een chirurg te gaan, kan 'tie van 1 linkse misschien toch enigzins een rechtse hand maken... Aan je vragen is te merken dat je niet alleen 2 linkse handen hebt, maar ook de basiskennis compleet mist.
Bedankt voor je motiverende woorden. Maar goed, als ik het niet doe zal ik ook nooit kennis hiervan krijgen en ik vind het nu juist wel een leuke uitdaging.
JantjeV8 schreef: Terzake:
Die dockleveler uit het filmpje heeft 2 cilinders die met 1 knopdruk worden bediend. Zo goed als zeker heeft dat niet met tijd te maken, maar met druk. Als de 1e stijgende cilinder aan z'n eindeslag komt, loopt de druk daar op, die druk wordt opgemerkt door een drukgestuurd ventiel die daardoor opengaat en cilinder 2 vol gaat pompen.

Dat grote ventiel heeft iets meer kans van slagen.

De aansluitkast zou ik achterwege laten en naar een gewoon ventielenblok zoeken. De werkdruk van 180bar is prima, alleen met een 800watt motor zal het nog niet zo vlot gaan, het tempo zal laag liggen.

Wat je ook nog wilt weten, is waarop dat elektrisch bediende ventiel wat er op je pomp zit, is ingesteld qua overdruk. Ik schat in dat dat op 130bar is afgeregeld.
Juist, dus het ventiel is "ingesteld" op een bepaalde waarde, je vermoed 130 bar, als dat wordt bereikt schakelt het ventiel naar de kleine cilinder en als er dan weer 130 bar is bereikt schakelt hij dan naar neutraal zodat alles naar beneden zakt?
Over het ventielenblok, deze zet ik dan op de plek waar nu het elektrisch bediende ventiel zit neem ik aan? Dus m.a.w het ventielenblok vervangt het electrische ventiel EN de aansluitkast/control box


Mijn zoektocht naar een cilinder gaat door, je schrijft een paar dingen die me dichterbij brengen maar waarover ik graag wat meer zou willen weten:
JantjeV8 schreef: perskracht van 1000kg voor de kleine cilinder;
Ik geloof je inschatting, maar hoe is de berekening daarachter? Is er ergens een tabel waarin staat welke diameter overeenkomt met welke perskracht?
Eerste wijziging:
Na berekening kom ik uit op 918 kg. Mijn berekening is niet 100%, dus je inschatting is prima!
JantjeV8 schreef:De slag daarvan zal ook niet meer dan zo'n 20 a 25 centimeter zijn
Is het gebruikelijk de cilinder helemaal door te laten lopen tot het kloofkruis? Als ik met de bijl kloof ga ik toch ook niet helemaal tot het eind. (Ja een beetje een rare vergelijking) Is het niet voldoende om tot 2/3 te kunnen gaan? in dat geval zou met deze cilinder +/- 35cm gekloofd kunnen worden. Dat is voor mij wel genoeg.
JantjeV8 schreef:De werkdruk van 180bar is prima, alleen met een 800watt motor zal het nog niet zo vlot gaan, het tempo zal laag liggen.
Het tempo is natuurlijk wel van belang. Een dunnere cilinder zal sneller gaan dan een dikke, dus het is even zoeken naar een zo minimaal mogelijke, maar wel dik genoeg dat hij
a. voldoende perskracht heeft en
b. niet krom buigt.
Laatst gewijzigd door LinkerHanden op 04 jun 2012, 00:59, 1 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie