van Varken tot....
Moderator: Moderators
-
- Berichten: 13
- Lid geworden op: 28 nov 2021, 20:22
van Varken tot....
Ik was al eerder een paar maal aangehaakt bij het draadje over zelf varkensvoer verbouwen maar inmiddels toch wel meerdere vragen of gewoon wat te melden open ik maar een eigen draadje
Via dat eerdere draadje las ik over bierbostel, daar hebben we nu een aantal kleine hobbybrouwers waar we regelmatig boerbostel mogen ophalen
De varkens eten het erg graag maar soms zie ik wel terug dat het niet helemaal goed verteerd word, ik ben nu gestart om telkens 24 uur van te voren klaar te zetten op water (voorweken) kijken of dat iets helpt.
Inmiddels zijn we qua voorbereidingen ook een heel stuk verder
Van een slagerije een mooie vleesmolen overgenomen, van mijn schoonzus kreeg ik uit Tsjechië een stopbus van 5 liter en we hebben een oude massief eiken kast gekocht om in te gaan roken en de onderdelen voor een cold smoke generator liggen klaar.
In oktober had ik al eens een vacumeertafel gekocht, werkte niet helemaal lekker dus maar eens weggebracht voor een service, bleek al 50 jaar oud te zijn en werkt inmiddels weer als een nieuwe.... zeer blij mee
Woensdag ga ik naar een droogkast kijken
Hopelijk volgende week de eerste naar de slacht....
Via dat eerdere draadje las ik over bierbostel, daar hebben we nu een aantal kleine hobbybrouwers waar we regelmatig boerbostel mogen ophalen
De varkens eten het erg graag maar soms zie ik wel terug dat het niet helemaal goed verteerd word, ik ben nu gestart om telkens 24 uur van te voren klaar te zetten op water (voorweken) kijken of dat iets helpt.
Inmiddels zijn we qua voorbereidingen ook een heel stuk verder
Van een slagerije een mooie vleesmolen overgenomen, van mijn schoonzus kreeg ik uit Tsjechië een stopbus van 5 liter en we hebben een oude massief eiken kast gekocht om in te gaan roken en de onderdelen voor een cold smoke generator liggen klaar.
In oktober had ik al eens een vacumeertafel gekocht, werkte niet helemaal lekker dus maar eens weggebracht voor een service, bleek al 50 jaar oud te zijn en werkt inmiddels weer als een nieuwe.... zeer blij mee
Woensdag ga ik naar een droogkast kijken
Hopelijk volgende week de eerste naar de slacht....
Re: van Varken tot....
Hopla! Je pakt het serieus aan!
Fermenteren wordt steeds vaker gedaan... Ook voor kippenvoer aantoonbaar en beter opname. Als je het in een systeem doet nauwelijks méér werk
Fermenteren wordt steeds vaker gedaan... Ook voor kippenvoer aantoonbaar en beter opname. Als je het in een systeem doet nauwelijks méér werk
Kom ik boven aan de ladder, staat ie tegen de verkeerde muur... (Naar Covey)
-
- Berichten: 13
- Lid geworden op: 28 nov 2021, 20:22
Re: van Varken tot....
je bedoeld fermenteren van varkensvoer, of de varkens fermenteren als worst
serieus.... ja erg he, 0 ervaring maar nu al een hoop plezier in
gisteren div kruiden besteld bij van Beekum, ook een paar kant en klare ben benieuwd
serieus.... ja erg he, 0 ervaring maar nu al een hoop plezier in
gisteren div kruiden besteld bij van Beekum, ook een paar kant en klare ben benieuwd
Re: van Varken tot....
én én....
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Why should I work harder when I can work smarter
-
- Berichten: 13
- Lid geworden op: 28 nov 2021, 20:22
Re: van Varken tot....
Het voer voorweken, beschouw je dat ook als fermenteren ? zou kunnen hoor, eigenlijk nooit zo bekeken.
Gerfementeerde worst, ja lekker
Gerfementeerde worst, ja lekker
-
- Berichten: 1501
- Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59
Re: van Varken tot....
Mooie verzameling Jeroen
De kast zou ik ombouwen tot fermentatie kast ,warmte lampje x thermostaat en bakje water rook kast maak je eenvoudig van een oude boiler, mijn rook kast staat nog wel ergens .
Kun je warm en koud in roken .
Stopbus is erg handig ,ben je ook een gehaktmolen nodig met verschillende platen .
Je kan het makkelijkst beginnen met een paar stukken of die je zelf afvliest en of uitbeend, en wat verse worst maken en een paar droge worsten ,ham pekelen ,stuk bacon en stuk spek .het zouten en roken je kan veel verknoeien .ik heb ook wel eens vlees gehad brem zout en totaal verrookt ,dit kun je nog uitkoken meestal kun je het weg doen .
De kast zou ik ombouwen tot fermentatie kast ,warmte lampje x thermostaat en bakje water rook kast maak je eenvoudig van een oude boiler, mijn rook kast staat nog wel ergens .
Kun je warm en koud in roken .
Stopbus is erg handig ,ben je ook een gehaktmolen nodig met verschillende platen .
Je kan het makkelijkst beginnen met een paar stukken of die je zelf afvliest en of uitbeend, en wat verse worst maken en een paar droge worsten ,ham pekelen ,stuk bacon en stuk spek .het zouten en roken je kan veel verknoeien .ik heb ook wel eens vlees gehad brem zout en totaal verrookt ,dit kun je nog uitkoken meestal kun je het weg doen .
-
- Berichten: 56
- Lid geworden op: 02 nov 2019, 21:10
- Locatie: Oost-Gelderland
Re: van Varken tot....
Jeroen, goed bezig en mijn handen beginnen weer te jeuken.
Maar wat John zegt is heel erg waar. Als je niet echt ervaren bent zie je zo makkelijk een klein detail over het hoofd en dan mislukt er heel snel heel veel.
Ik dacht ook dat ik het begreep en wel zelf kon. Na beschimmelde worsten en niet-te-eten hammen heeft een gepensioneerde slager me geholpen met afsnijden en heb ik worsten bij een slager laten draaien. Worsten na het drogen wel zelf gerookt en ik droom er nog over, zo lekker .
Afsnijden kon ik later zelf, maar worsten komt zo nauw, dat is voor profi's. Kleinste beetje lucht of te hoge / lage luchtvochtigheid bij het drogen is fataal.
Laat je niet tegenhouden, maar wees alert.
Haha, dadelijk blijk je professioneel slager te zijn
Maar wat John zegt is heel erg waar. Als je niet echt ervaren bent zie je zo makkelijk een klein detail over het hoofd en dan mislukt er heel snel heel veel.
Ik dacht ook dat ik het begreep en wel zelf kon. Na beschimmelde worsten en niet-te-eten hammen heeft een gepensioneerde slager me geholpen met afsnijden en heb ik worsten bij een slager laten draaien. Worsten na het drogen wel zelf gerookt en ik droom er nog over, zo lekker .
Afsnijden kon ik later zelf, maar worsten komt zo nauw, dat is voor profi's. Kleinste beetje lucht of te hoge / lage luchtvochtigheid bij het drogen is fataal.
Laat je niet tegenhouden, maar wees alert.
Haha, dadelijk blijk je professioneel slager te zijn
Re: van Varken tot....
Morgen verdwijnen onze varkens in een darm. Ik lig helaas nog ziek in bed. Ga er niks aan beleven. Deze keer dus worst van de slager (wel een hele goeie naar men zegt)
Kom ik boven aan de ladder, staat ie tegen de verkeerde muur... (Naar Covey)
-
- Berichten: 56
- Lid geworden op: 02 nov 2019, 21:10
- Locatie: Oost-Gelderland
Re: van Varken tot....
Jongens, hoe is het met de varkens?
Ik ben reuze benieuwd naar jullie ervaringen .
Enkele hersencellen (van mij) zijn aan het bedenken of ik het stukje voor energieproductie iets kan vergroten, goed afrasteren en dan een klein varkenshokje erbij. Klopt mijn verwachting dat de varkens stevige hakhoutstobben niet slopen? In de grond wroeten mag, als het hakhout maar gewoon doorgroeit.
Ik ben reuze benieuwd naar jullie ervaringen .
Enkele hersencellen (van mij) zijn aan het bedenken of ik het stukje voor energieproductie iets kan vergroten, goed afrasteren en dan een klein varkenshokje erbij. Klopt mijn verwachting dat de varkens stevige hakhoutstobben niet slopen? In de grond wroeten mag, als het hakhout maar gewoon doorgroeit.