BTW op PV terugvragen

Onder dit forumonderdeel vallen alle vormen van zelfopwek, onder andere windenergie, waterenergie, wkk's (zelf stroom draaien), zonne-energie etc.

Moderator: Moderators

dormos
Berichten: 939
Lid geworden op: 24 apr 2013, 12:10

BTW op PV terugvragen

Bericht door dormos »

Zie onderstaand stukje van nu.nl. Net even gecheckt, en op mijn 2640 Wp systeem uit 2003 heb ik 2500 Euro BTW betaald.
Nou kostte het hele systeem indertijd ook zo'n 15.000 Euro, maar gelukkig zat er toen 90% subsidie op.
Zou wel grappig zijn; netto 1500 Euro betalen voor een PV systeem en dan 2500 Euro BTW terug. Eerst zien dan geloven!!
Maar wellicht nuttig voor anderen die voor 2013 PV hebben neergelegd.

Groet,

HansVEH roept eigenaren zonnepanelen op snel btw terug te vragen
Foto: ANP
Gepubliceerd: 20 december 2017 18:21
Laatste update: 20 december 2017 18:32

Belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) roept huiseigenaren op alsnog btw terug te vragen als zij voor 20 juni 2013 zonnepanelen hebben gekocht.
Die oproep doet de vereniging dinsdag naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad van afgelopen vrijdag.

Volgens VEH komt deze groep mogelijk nog in aanmerking voor een teruggaaf van btw.

De organisatie raadt hen aan hun verzoek voor 1 januari 2018 bij de Belastingdienst in te dienen. Bij een gemiddelde installatie zou het om enkele honderden euro's gaan.

Toezegging
"De Belastingdienst heeft Vereniging Eigen Huis toegezegd in elk geval de verzoeken tot teruggave van mensen die vanaf 1 januari 2012 zonnepanelen hebben gekocht in behandeling te nemen", stelt de vereniging.

Het is volgens VEH nog onduidelijk hoe de fiscus zal omgaan met de btw over zonnepanelen die voor deze datum zijn aangeschaft.

In de zomer van 2013 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een uitspraak gedaan waaruit bleek dat particulieren met zonnepanelen onder voorwaarden als btw-ondernemer kunnen worden gezien. Zij kunnen de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen in dat geval terugvragen bij de Belastingdienst.

Termijn
De toenmalige staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft mensen die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben gekocht een uiterste termijn gesteld. Hun aanvragen moeten binnen vijf jaar na het kalenderjaar van de aanschaf zijn ingediend.

Maar afgelopen vrijdag oordeelde de Hoge Raad dat er in de wet geen termijn is opgenomen. Daardoor zouden consumenten die eerder zonnepanelen hebben gekocht mogelijk ook in aanmerking komen voor een teruggaaf van de btw.

Door: NU.nl
Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 1089
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door Paul Joosten »

Mijn 24 panelen zijn in november 2012 in bedrijf gesteld, ik betaalde ruim €1850 aan BTW die ik nu kan gaan terugvorderen. Leuk eindejaarscadeautje doch snel handelen is vereist. De aanvraag moet uiterlijk 5 jaar gedaan worden na het jaar waarin de BTW werd betaald, dus voor eind van de maand bij de belasting binnen zijn. Hier het bewuste arrest: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inzie ... :2017:3127 en hier de uitleg van VEH met voorbeelden hoe te handelen: https://www.eigenhuis.nl/actueel/2017/1 ... _Teruggave

Onduidelijk is nog hoe de fiscus om zal gaan met vorderingen betreffende installaties die voor 1-1-2012 zijn geplaatst. Met een dergelijk bedrag is ook zo'n aanvraag indienen misschien toch wel even de (kleine) moeite waard Hans? Succes!!
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/locatie/ ... 05-veendam
tvw
Berichten: 51
Lid geworden op: 15 sep 2015, 19:07
Locatie: zuid holland

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door tvw »

gouden tip, heb er werk van gemaakt.
Martin
Berichten: 16
Lid geworden op: 17 okt 2012, 22:02

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door Martin »

Vlgs. mij heeft de Hoge Raad geen datum genoemd!
Zelf in mei '11 4440Wp geinstalleerd en op advies van hr. Vollering van accountbureau ABAB (jason.vollering@abab.nl)
vooral actie ondernemen!
Ik heb wel een BTW-nummer en aangifte gedaan.
Belasting vroeg om factuur en offerte.
Schijnt dus wel bij de belastingdienst te spelen.
Diverse keren contact met Vollering en is specialist in deze materie!
Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 1089
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door Paul Joosten »

Een algemene regel waar de HR niets over heeft gezegd en die dus m.i. gewoon blijft gelden, is dat je bij de fiscus tot maximaal 5 jaar na het betreffende jaar correcties kunt laten uitvoeren. Dat betekent dat je voor alles dat voor 31-12-2012 is geschied waarschijnlijk gewoon te laat bent, maar niet geschoten....

Mijn aangetekende brief is op 23-12-2017 door de inspecteur ontvangen en ik verwacht €2.005,- terug. Ben wel benieuwd of het klopt en hoe lang ze er over gaan doen... :wink:
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/locatie/ ... 05-veendam
Joepie
Berichten: 503
Lid geworden op: 13 mar 2015, 23:17

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door Joepie »

Hou er rekening mee dat als je ondernemer voor de BTW bent geworden dat je successievelijk ook verplicht bent om de BTW af te dragen over de energie die je 'verkoopt' aan de energieleverancier en aan jezelf.

Omdat dit niet makkelijk te bepalen is, is er een forfaitregeling gebaseerd op je geïnstalleerd vermogen. Deze info kan je op de site van de belastingdienst vinden. Als je particulier geïnvesteerd hebt en dus om andere redenen geen ondernemer bent voor de BTW, dan kan je aanspraak maken op de kleine-ondernemingsregeling. Die aanvraag moet je zelf doen. Deze regeling geeft vrijstelling voor toekomstige afdrachten van BTW als je onder een bepaald normbedrag blijft (ik meen €1.345 aan af te dragen BTW per jaar).

Het klopt dat in het arrest geen uitspraak over een termijn is gedaan, maar de fiscus houd zoals Paul zegt zelf een termijn aan van 5 jaar. De fiscus heeft echter geen uitspraak gedaan over situaties voor 1-1-2012. Het indienen van een aanvraag voor investeringen voor deze datum gewoon doen en kijken wat er gebeurt.
"You can educate a fool, but you cannot make him think” (Talmud)
Martin
Berichten: 16
Lid geworden op: 17 okt 2012, 22:02

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door Martin »

Inderdaad: geen uispraak over voor 1-1-20,
Jason Vollering stond er op e.e.a. toch wel activiteit te ondernemen.
Het schijnt dat hij zich bij ABAB gespecialiseerd heeft op dit soort zaken.
Bij meerdere contacten kreeg ik de indruk dat hij "de strijd met de belasting wil aangaan"!
Ben erg nieuwsgierig wat hij er van bakt.
Voor hem een leuke uitdaging.
Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 1089
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door Paul Joosten »

Mijn 'strijd' is ook losgebarsten. Vandaag een 'blauwe envelop' ontvangen nadat ik vlak voor de kerst de VEH-formulieren naar Heerlen had gestuurd. Het betreft alleen een stapel aangifteformulieren voor 2012 t/m 2017 met een retourenvelop, geen aparte opgaaf dat ik een BTW-nummer gekregen heb en alleen een uiterst vage begeleidende brief waar ik niets mee kan....

Op de formulieren staat wel een OB-nummer dat is opgebouwd met de letters NL, dan mijn BSN gevolgd door .B01, is dit het BTW-nummer?
Makkelijker kunnen ze het inderdaad niet maken, dit is toch puur administratieve overlast voor mij net zo goed als voor de inspectie? Kennelijk heeft de gelijktijdig ingediende vraag om ontheffing van het doen van aangifte voor de volgende jaren (nog) geen effect.

Kennelijk is er zelfs nog een derde optie voor de adressering (behalve Heerlen en het kantoor het dichtst bij je woonplaats). Tot medio 2012 woonde ik nog in Zoetermeer maar de panelen zijn aangekocht en in november 2012 geplaatst op ons nieuwe adres in Veendam. Desondanks moet deze berg papier nu naar... Den Haag 1 maar wel met een postbus in Heerlen!! Snapt iemand hier ook nog maar één sikkepit van? Het is dat ik net iets boven de 2000 euries terug hoop te krijgen anders zou ik ze haast willen vragen dit maar in hun haar te smeren. Leuker kunnen ze het in ieder geval ZEKER niet maken of je moet wel een heel raar gevoel voor humor hebben.

Heb de formulieren maar ingevuld en om mijn ongenoegen over het maken van dit 'strafwerk' te verwoorden voorzien van onderstaande klacht in de retourenvelop teruggestuurd:
Geachte inspecteur,
Heden ontving ik tot mijn grote verbazing bijgevoegde formulieren. Op 21 december stuurde ik u aangetekend onder nummer 3SRPKxxxxx een dikke envelop die volgens PostNL door u op 23 december is ontvangen en waarnaar ik kortheidshalve voor de verdere informatie naar verwijs. Hierin zat een opgave zonnepaneelhouders en daarbij meteen een papieren opgave omzetbelasting met identieke gegevens als u mij nu weer vraagt betreffende 2012 en het verzoek om ontheffing van de plicht van het doen van aangifte over de jaren daarna.

Het mij toezenden van deze stapel formulieren getuigt wel van een heel vreemd gevoel van humor als ik de slogan in herinnering roep “Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel”. HOEZO???? Makkelijker, zowel voor mij als voor u, zou het zijn geweest wanneer deze administratieve overlast achterwege was gebleven. Het kost ons beide tijd (en dus geld) terwijl het m.i. aan de te verrekenen bedragen niets verandert.

Onbegrijpelijk is voor mij ook de adressering aan kantoor Den Haag 1. Ik woon al sinds juni 2012 in Veendam!

Hierbij stuur ik dus onder heftig protest de gevraagde formulieren terug met het vriendelijk verzoek verder verschoond te blijven van onnodige ambtenarij. Wel zou ik nog graag een uitleg over de gevolgde werkwijze en indien van toepassing een verontschuldiging uwerzijds willen ontvangen, dan wel willen horen waarom dit kennelijk toch nodig was.

Hoogachtend,
Ben benieuwd of en zo ja hoe ze hierop gaan reageren....
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/locatie/ ... 05-veendam
tvw
Berichten: 51
Lid geworden op: 15 sep 2015, 19:07
Locatie: zuid holland

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door tvw »

ja dat is het btw nummer.
ik heb 30 december de brief hoogst persoonlijk langs gebracht. de kerstkaarten hier hadden er 10 dagen over gedaan. op deze manier wist ik zeker dat de brief aankwam. bij het invullen hiervan heb ik gelijk aangegeven dat ik ontheffing wilde. had je dat niet gedaan? ik hoop niet dat ik zoveel jaren in hoef te vullen.
Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 1089
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door Paul Joosten »

Kijk maar naar de laatste regel van de eerste alinea in mijn klacht....

Leuker kunnen ze het ZEKER niet maken. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :x :x :x :x :x
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/locatie/ ... 05-veendam
Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 2088
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door benthuis »

Ook hier een stapeltje aangifte formulieren uit.... Eindhoven... (Dus niet Heerlen of Almelo :? )
Ik zit nog te bedenken of ik überhaupt iets terug ga sturen voor ik een reactie heb op mijn aanvraag met vraag om verschoont te blijven van verdere aangiftes...
Kom ik boven aan de ladder, staat ie tegen de verkeerde muur... (Naar Covey)
Gebruikersavatar
nck
Wiki Koning
Berichten: 1730
Lid geworden op: 19 apr 2008, 19:11
Locatie: venebrugge
Contacteer:

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door nck »

benthuis schreef: 21 jan 2018, 19:29 Ik zit nog te bedenken of ik überhaupt iets terug ga sturen voor ik een reactie heb op mijn aanvraag met vraag om verschoont te blijven van verdere aangiftes...
Heb het alles in 1 keer gedaan, nadat mij een btw-nummer was toegekend.
Dus de aangifte plus de aanvraag "ontheffing administratieve verplichting" voorzien van de motivatie.
Heb er geen enkel probleem mee gehad.

Er is overigens afgelopen week een uitspraak geweest over dit onderwerp.

"Rijk legt zich alsnog neer bij beslissingen Gerechtshof over BTW-teruggaaf zonnepanelen
Het ministerie van Financiën heeft in drie zaken rond BTW-teruggave voor zonnepanelen, een beroep in cassatie bij de Hoge Raad ingetrokken. Aanleiding is een arrest van de Hoge Raad uit december."

bron: Energeia


Jan
Vinden wanneer je stopt met zoeken
tvw
Berichten: 51
Lid geworden op: 15 sep 2015, 19:07
Locatie: zuid holland

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door tvw »

inmiddels ook de papieren binnen. inderdaad voor elk jaar van 2012-2017. zucht
Joepie
Berichten: 503
Lid geworden op: 13 mar 2015, 23:17

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door Joepie »

Mensen,

gratis geld bestaat niet. Het is als gevolg van een uitspraak van de EU dat een producent van elektriciteit een ondernemer is. Particulieren die elektriciteit produceren zijn daarmee ondernemers. Ondernemers hebben recht op het terugvragen van BTW. Maar zij dienen ook BTW af te dragen als zij die innen.

Het is nooit de bedoeling van de belastingdienst geweest om particulieren aan een snellere afschrijvingstermijn te helpen.

Wat de BD aan u vraagt is dat u netjes de BTW afdraagt die u van de verkoop van uw stroom 'als ondernemer in de periode tussen 2012 en heden heeft geïnd". Dit is stroom die u levert aan de e-leverancier of aan uzelf. Boos worden op de BD kan, maar het dient geen doel. U heeft zich zelf als ondernemer aangemeld toch? Met de lusten komen ook de lasten. Of leeft er toch de verwachting dat verplichtingsloos gratis geld wordt verschaft? Om het u niet al te moeilijk te maken heeft de BD al voorzien in een forfaitregeling, met forfaitbedragen per jaar. Die bedragen zijn gekoppeld aan het geïnstalleerd vermogen en eenvoudig in te vullen. Maar gelukkig voor u kan het nog makkelijker:

Adviesje: Ondernemers of 'ondernemers' die weinig BTW af te dragen hebben kunnen ontheffing aanvragen. Dit heet de kleine ondernemersregeling. U heeft min of meer zelf in de hand of u de administratieve last wilt verkleinen. Dus.

meer info hier: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/ ... g_indienen
"You can educate a fool, but you cannot make him think” (Talmud)
Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 1089
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: BTW op PV terugvragen

Bericht door Paul Joosten »

Je vertelt niets nieuws. Met de stroom die je als particulier opwekt val je altijd onder die vrijstelling. Die heb ik dan ook direct aangevraagd. De aanvraag was voorzien van alle relevante info voor het jaar van plaatsing. Alle jaren daarna wordt de netto af te dragen BTW nul.

Waar ik me over opwindt is dat je desondanks een diarree aan formulieren over die volgende jaren moet invullen, ze vragen immers naar de bekende weg. Het resultaat onderaan elk formulier voor elk volgend jaar is geheel niet tegen mijn verwachting in inderdaad... NUL. Leuker kunnen ze het niet maken, makkelijker wel MAAR DAT DOEN ZE LEKKER NIET! Tijd en geld is inderdaad niet gratis maar dat besef heeft men daar kennelijk nog niet want het wordt nodeloos verkwist.
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/locatie/ ... 05-veendam
Plaats reactie