Vuurvaste beton scheurt boven uitgang riser

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3518
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Vuurvaste beton scheurt boven uitgang riser

Bericht door Pietje »

Omdat ik de bovenkant van de kachel wat hoger wil maken heb ik de kop er afgehaald. Die bestaat uit drie lagen: bovenaan tegeltjes, dan een laag betonnen stoeptegels en daaronder 6cm vuurvaste beton uit 3 delen. Van deze vuurvaste steen zijn 2 van de 3 platen gebarsten, die boven de riser en een van de zij-platen.

Ze zijn blijven hangen aan de betonplaten er boven, dus er is niets ingestort. Maar ik vroeg me af wat ik voor de nieuwe platen kan verbeteren dat dit niet gebeurt. Of gebeurt dit zowiezo?
IMG_20240606_131455329.jpg
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --
Gebruikersavatar
peterberg
Moderator
Berichten: 2523
Lid geworden op: 02 mar 2007, 18:09
Locatie: Den Haag

Re: Vuurvaste beton scheurt boven uitgang riser

Bericht door peterberg »

Het kan altijd gebeuren met grotere delen, ongelijke verhitting is het grote probleem. De afstand van de riser tot de dekplaat, meestal aangeduid als top gap, is belangrijk in dit verband. Wat is die afstand bij jou?

Aangezien je de afstand wilt vergroten is de Mallorca methode een mogelijkheid. Die bestaat uit stalen T profielen en vuurvaste stenen en veel dunne superwool om al het staal te scheiden van de stenen. In plaats van T-profiel kun je ook twee stalen L-profielen gebruiken met de ruggen tegen elkaar gelast. Sterker ook, omdat de staande flens die uit de vlamzone blijft dan meer kan hebben.

Deze methode is inmiddels honderden keren gebruikt. De oudste, die in Mallorca, heeft inmiddels zijn 7e winter meegemaakt zonder problemen.
Zie video https://batchrocket.eu/ontwerpen#anderekern
groeten, Peter
+52° 1' 47.40", +4° 22' 57.80"
Plaats reactie