weckken

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

jwardenier
Berichten: 1500
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: weckken

Bericht door jwardenier »

en heb je geen wormstekerigheid ,hierom zet ik ze in wit zand in de schuur ,muizen weten ze daar ook wel te vinden .
Gerda van den Bergh
Berichten: 56
Lid geworden op: 02 nov 2019, 21:10
Locatie: Oost-Gelderland

Re: wecken

Bericht door Gerda van den Bergh »

De wormstekerigheid kan ook komen door larven die al in de wortels zitten.
Mooi verhaal in mergenmetz.nl
Wortels heb ik gedroogd, in de kelder / schuur / buiten in zand gelegd, geweckt, ingevroren en in de grond gelaten.
In de grond laten gaat hier het beste en die wortels zijn ook het lekkerst. Ik zaai wel wat meer en dan zijn er altijd genoeg wortels die de winter doorkomen.
Drogen, wecken en invriezen zijn zeer acceptabel qua resultaat, maar meer werk en kost meer energie.
In zand leggen eindigt keer op keer met terugsjouwen van het zand met rottende wortels ertussen. De wortels worden te droog, dus taai. Of het zand is te nat en dan gaan ze rotten.
Buiten niks van dat al. De helft is voor de wortelvlieg en de andere helft is voor mij :D .

Appels drogen boven of bij de kachel gaat heel mooi. In plakjes van ongeveer 1/2 cm op een ingevet rooster. Als de bovenkant iets is opgedroogd (1-2 dagen) omdraaien - dan blijken ze aan het rooster te plakken en dat is even gedoe. Daarna droogt het verder en als ze na een paar dagen iets stevig worden kunnen ze in een vergiet / zeef / iets dat veel lucht doorlaat en kunnen nieuwe schijfjes op het rooster.
halfvolle potten is nooit een probleem .
Zelfs met vullen stapelen we wel ,hou de boel onder water en alles komt goed .
Dit geeft de burger moed :-)
Boontjes hebben een licht zoute smaak na afkoken combi met peertjes uit de weck of appelmoes ,maar ook zonder zijn ze te eten .
Zuurkool ja deze heeft een licht zure smaak ,even als wortels met uien en koolraap ,even doorbijten .
Mijn handen jeuken, dit klinkt heel goed
LeaD
Berichten: 1167
Lid geworden op: 23 nov 2017, 17:12
Locatie: East Flanders

Re: wecken

Bericht door LeaD »

Gerda van den Bergh schreef: 18 jan 2022, 20:45 Ik zaai wel wat meer en dan zijn er altijd genoeg wortels die de winter doorkomen.
Was mijn eerste proefproject, ik had de wortelen eind augustus nog gezaaid en veel te weinig natuurlijk . We leren bij .
Wat nu gezongen zei de koster, de kerk staat in brand!
remco d
Berichten: 397
Lid geworden op: 10 okt 2015, 08:32

Re: weckken

Bericht door remco d »

Ik heb een hoop potten met pastasaus gemaakt ; ui look bleekselderij wortel tomaat.

Potten zitten prima dicht maar heeft toch een vreemd bijsmaakje, soort zouterig. Niet lekker. Iemand een idee waar dat door komt? Anders wordt het volgend jaar weer invriezen. Heb ik met groenten toch al betere ervaringen mee. Pastinaak wortel bleekselderij witte kool werkt perfect. Alleen de vriezer is zo vol dan, dat is het nadeel.

Mvg Remco
jwardenier
Berichten: 1500
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: weckken

Bericht door jwardenier »

Toevalig van die kruidenbouillon blokjes gebruikt ?
Gerda van den Bergh
Berichten: 56
Lid geworden op: 02 nov 2019, 21:10
Locatie: Oost-Gelderland

Re: wecken

Bericht door Gerda van den Bergh »

Een biochemicus heeft wat experimenten gedaan met de witte laag onderin een weckpotje met sperzieboontjes. De boontjes ruiken en smaken prima.
Tot mijn grote verbazing blijkt er zetmeel in de witte laag te zitten, aangetoond met Jood.
Sperziebonen bevatten ongeveer 2% zetmeel en dat zakt blijkbaar gedurende een paar maanden uit en vormt zo die witte laag.

Er staan nu een paar petrischaaltjes met een dun wit laagje bij kamertemperatuur, eens kijken of er bacteriën of schimmels willen groeien.

Wordt vervolgd :D
remco d
Berichten: 397
Lid geworden op: 10 okt 2015, 08:32

Re: weckken

Bericht door remco d »

jwardenier schreef: 19 jan 2022, 17:57 Toevalig van die kruidenbouillon blokjes gebruikt ?
Sorry, reactie gemist. Nee niet gebruikt. Wel blik tomatenblokjes en puree waar volgens mij zout in zit.

Het is wel eetbaar, volgens mij niet "bedorven" ofzo. Maar die uit de diepvries is veel lekkerder
jwardenier
Berichten: 1500
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: weckken

Bericht door jwardenier »

Gerda ,dit is interesant ,het boek Weck heeft het over eiwit in bonen en erwten door verkeerde of te late bemesting .
Oude weck boeken gaan er ook van uit dat dit het geval is ,en dit is ook wat mijn grootouders me leerden .
Wij gebruiken de rundrand potten ,als de lip van de weckring naar onder staat is alles goed ,naar boven is pas op en los ,zoals bij ons de bonen met witte laag op de bodem ,is weg gooien .De bonen zijn ook niet lekker ,soms nog wel een gesloten pot met witte laag ,maar ook deze is niet goed .
Zetmeel lijkt me ongevaarlijk .


Remco ,hoe het dan kan dat uit de vriezer de smaak goed is en dezelfde portie uit de weck niet lekker is ,het enige wat ik dan nog kan bedenken is de kooktijd ,maar dit zou qwa smaak geen verschil mogen zijn ,hooguit tot moes gekookt .
remco d
Berichten: 397
Lid geworden op: 10 okt 2015, 08:32

Re: weckken

Bericht door remco d »

Kooktijd bij pastasaus is geen issue denk ik. Met jonge kinderen die nog niet zo van "beetgaar" houden. Saus staat vaak een paar uur op de kachel te pruttelen. Denk dat we het volgend jaar nog een keer proberen, als ik wat tijd heb dit jaar om de moestuin aan de gang te krijgen (dat werken gaat teveel vrije tijd in zitten)
Plaats reactie