Ham Ham

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Ernest Dubois
Berichten: 723
Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
Locatie: Oostrum/Mesa

Ham Ham

Bericht door Ernest Dubois »

P4040793.jpg
Eerste van de varken afhaken, in de pekel zetten, drogen, roken, inwrijven met houtas, rood wijn en peper en daarna twee jaar lang in de droogkast op hangen. Na twee jaar wachten heb ik eindelijk kunnen van genieten, man o' man wat heerlijk en smakelijk.
Werken, das leuk.
Lieve
Berichten: 846
Lid geworden op: 09 dec 2013, 22:11
Locatie: Flobecq Henegouwen België

Re: Ham Ham

Bericht door Lieve »

Je brengt me het speeksel in de mond.
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Ham Ham

Bericht door Dutch John »

Ernest,

Ik bewonder je vakmanschap, maar vooral je geduld.....

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
Joepie
Berichten: 503
Lid geworden op: 13 mar 2015, 23:17

Re: Ham Ham

Bericht door Joepie »

Nou vooral ook de zelfbeheersing die hier respect afdwingt
"You can educate a fool, but you cannot make him think” (Talmud)
Ernest Dubois
Berichten: 723
Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
Locatie: Oostrum/Mesa

Re: Ham Ham

Bericht door Ernest Dubois »

In feit is het niet zo grote een prestatie want in mijn normaal leven eet ik geen vlees dus zo lang als het uit zicht hangt denk ik er niet zo veel aan.
Werken, das leuk.
willem
Berichten: 470
Lid geworden op: 30 mar 2008, 13:25

Re: Ham Ham

Bericht door willem »

Ernest Dubois schreef:in mijn normaal leven eet ik geen vlees dus zo lang als het uit zicht hangt denk ik er niet zo veel aan.
Dus als je over 3 á 4 jaar een kastdeur open trek zeg je tegen jezelf, o-ja
die had ik ook nog. Heerlijk zulke gedachten gangen, jij hebt vast geen stress
in je lijf.
Ernest Dubois
Berichten: 723
Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
Locatie: Oostrum/Mesa

Re: Ham Ham

Bericht door Ernest Dubois »

willem schreef:
Ernest Dubois schreef:in mijn normaal leven eet ik geen vlees dus zo lang als het uit zicht hangt denk ik er niet zo veel aan.
Dus als je over 3 á 4 jaar een kastdeur open trek zeg je tegen jezelf, o-ja
die had ik ook nog. Heerlijk zulke gedachten gangen, jij hebt vast geen stress
in je lijf.
Zo gaat het min of meer. Vlees is voor mij, nu al de helft van mijn leven lang, niks meer als een lekkernij af en toe - als het aan mijn eigen voorwaarden voldoet.
Werken, das leuk.
Ernest Dubois
Berichten: 723
Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
Locatie: Oostrum/Mesa

Re: Ham Ham

Bericht door Ernest Dubois »

O goed, de foto van mijn ham heeft de forum veranderingen het overleefde.
Werken, das leuk.
MatthiasD
Berichten: 243
Lid geworden op: 20 okt 2013, 18:07
Locatie: Noordoostpolder

Re: Ham Ham

Bericht door MatthiasD »

Hahaha, als ik jouw verhaal zo lees is ie ook nog niet op. Zoveel geduld zou ik helaas niet hebben. Als ie eenmaal rijp is dan wordt ie ook gegeten... :fff

Ik heb weleens geprobeerd zelf spek te pekelen/roken maar dat was nog niet zo'n succes. Heb je nog goede tips? Ik heb het 1 week in een pekelbad gehad en daarna gespoeld, gedroogd en langzaam op lage temperatuur gerookt. Daarna een tijd laten liggen. Helaas toch niet echt lekker geworden :oops:
Ernest Dubois
Berichten: 723
Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
Locatie: Oostrum/Mesa

Re: Ham Ham

Bericht door Ernest Dubois »

Wat jammer, ik heb ook mislukkingen gehad. En ham met been is moeilijker en moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen. Zo te lezen is het te kort tijd in de pekel geweest bij jouw maar dat hangt af aan hoe veel kilo's. Is beter te lang in de pekel dan te kort want de smak als het te sterk is door langer tijd in de pekel kan je uitspoelen soms. Deze ham is denk ik 4 weken lange in de pekel met een steen bovenop om te zorgen dat hij niet ging drijven. Een minimal tijd om te rijpen is 6 weken, tenminste als wij het over een gemiddelde ham hebben, maar zoals je al weten is 2 jaar nog beter.
Werken, das leuk.
Jeroen_Limburg
Berichten: 13
Lid geworden op: 28 nov 2021, 20:22

Re: Ham Ham

Bericht door Jeroen_Limburg »

Ernest Dubois schreef: 30 okt 2017, 20:46 daarna twee jaar lang in de droogkast op hangen
Een oud draadje maar toch was ik nieuwsgierig naar je droogkast :)
Ernest Dubois
Berichten: 723
Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
Locatie: Oostrum/Mesa

Re: Ham Ham

Bericht door Ernest Dubois »

Foto's?

Droogkast in bijkeuken

Luik
De bijlage DSCF1350.jpeg is niet meer beschikbaar
Voordeur
De bijlage DSCF1346.jpeg is niet meer beschikbaar
Interieur
DSCF1350.jpeg
Werken, das leuk.
Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 2187
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: Ham Ham

Bericht door benthuis »

Iedereen. Water loopt mee in de mond.
Is er nog iets speciaals aan je droog plek?
Kom ik boven aan de ladder, staat ie tegen de verkeerde muur... (Naar Covey)
Ernest Dubois
Berichten: 723
Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
Locatie: Oostrum/Mesa

Re: Ham Ham

Bericht door Ernest Dubois »

Wat rare met de niet verschenen foto's.

Speciaals? Ja zeker maar dan bij toeval. Omdat hij staat in de toeloop van het huis heb ik een goed toezicht de jaren door, kan ik de vlees in zijn vooruitgaan goed in de gaat houden. Meestal gaat dat bij hoe en wat ik ruik. De ene dag loopt de water uit de mond en denk ik daarna, " huh, wat gaat het goed met de hammen" de andere moest ik bijna overgeven en denk ik, "wat is nou aan de hand hier? Gaat het goed komen?" wat meestal het geval is.

Verder is het een gewoon kast afgekeken van een voorbeeld in de kelder van Verhildersum te Leens gemaakt met de ouwe panlatten van mijn dak, geen gaas of andere bescherming, wat der is is om de kat en houd buiten te houden.
Werken, das leuk.
Plaats reactie