Pagina 1 van 1

Ham Ham

Geplaatst: 30 okt 2017, 20:46
door Ernest Dubois
P4040793.jpg
Eerste van de varken afhaken, in de pekel zetten, drogen, roken, inwrijven met houtas, rood wijn en peper en daarna twee jaar lang in de droogkast op hangen. Na twee jaar wachten heb ik eindelijk kunnen van genieten, man o' man wat heerlijk en smakelijk.

Re: Ham Ham

Geplaatst: 31 okt 2017, 00:42
door Lieve
Je brengt me het speeksel in de mond.

Re: Ham Ham

Geplaatst: 31 okt 2017, 15:42
door Dutch John
Ernest,

Ik bewonder je vakmanschap, maar vooral je geduld.....

Groet,
DJ

Re: Ham Ham

Geplaatst: 31 okt 2017, 20:10
door Joepie
Nou vooral ook de zelfbeheersing die hier respect afdwingt

Re: Ham Ham

Geplaatst: 01 nov 2017, 08:15
door Ernest Dubois
In feit is het niet zo grote een prestatie want in mijn normaal leven eet ik geen vlees dus zo lang als het uit zicht hangt denk ik er niet zo veel aan.

Re: Ham Ham

Geplaatst: 01 nov 2017, 12:47
door willem
Ernest Dubois schreef:in mijn normaal leven eet ik geen vlees dus zo lang als het uit zicht hangt denk ik er niet zo veel aan.
Dus als je over 3 á 4 jaar een kastdeur open trek zeg je tegen jezelf, o-ja
die had ik ook nog. Heerlijk zulke gedachten gangen, jij hebt vast geen stress
in je lijf.

Re: Ham Ham

Geplaatst: 02 nov 2017, 08:33
door Ernest Dubois
willem schreef:
Ernest Dubois schreef:in mijn normaal leven eet ik geen vlees dus zo lang als het uit zicht hangt denk ik er niet zo veel aan.
Dus als je over 3 á 4 jaar een kastdeur open trek zeg je tegen jezelf, o-ja
die had ik ook nog. Heerlijk zulke gedachten gangen, jij hebt vast geen stress
in je lijf.
Zo gaat het min of meer. Vlees is voor mij, nu al de helft van mijn leven lang, niks meer als een lekkernij af en toe - als het aan mijn eigen voorwaarden voldoet.

Re: Ham Ham

Geplaatst: 04 nov 2017, 10:17
door Ernest Dubois
O goed, de foto van mijn ham heeft de forum veranderingen het overleefde.

Re: Ham Ham

Geplaatst: 04 nov 2017, 10:35
door MatthiasD
Hahaha, als ik jouw verhaal zo lees is ie ook nog niet op. Zoveel geduld zou ik helaas niet hebben. Als ie eenmaal rijp is dan wordt ie ook gegeten... :fff

Ik heb weleens geprobeerd zelf spek te pekelen/roken maar dat was nog niet zo'n succes. Heb je nog goede tips? Ik heb het 1 week in een pekelbad gehad en daarna gespoeld, gedroogd en langzaam op lage temperatuur gerookt. Daarna een tijd laten liggen. Helaas toch niet echt lekker geworden :oops:

Re: Ham Ham

Geplaatst: 04 nov 2017, 12:26
door Ernest Dubois
Wat jammer, ik heb ook mislukkingen gehad. En ham met been is moeilijker en moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen. Zo te lezen is het te kort tijd in de pekel geweest bij jouw maar dat hangt af aan hoe veel kilo's. Is beter te lang in de pekel dan te kort want de smak als het te sterk is door langer tijd in de pekel kan je uitspoelen soms. Deze ham is denk ik 4 weken lange in de pekel met een steen bovenop om te zorgen dat hij niet ging drijven. Een minimal tijd om te rijpen is 6 weken, tenminste als wij het over een gemiddelde ham hebben, maar zoals je al weten is 2 jaar nog beter.

Re: Ham Ham

Geplaatst: 25 jan 2022, 07:12
door Jeroen_Limburg
Ernest Dubois schreef: 30 okt 2017, 20:46 daarna twee jaar lang in de droogkast op hangen
Een oud draadje maar toch was ik nieuwsgierig naar je droogkast :)

Re: Ham Ham

Geplaatst: 25 jan 2022, 13:40
door Ernest Dubois
Foto's?

Droogkast in bijkeuken

Luik
De bijlage DSCF1350.jpeg is niet meer beschikbaar
Voordeur
De bijlage DSCF1346.jpeg is niet meer beschikbaar
Interieur
DSCF1350.jpeg

Re: Ham Ham

Geplaatst: 25 jan 2022, 14:22
door benthuis
Iedereen. Water loopt mee in de mond.
Is er nog iets speciaals aan je droog plek?

Re: Ham Ham

Geplaatst: 25 jan 2022, 15:50
door Ernest Dubois
Wat rare met de niet verschenen foto's.

Speciaals? Ja zeker maar dan bij toeval. Omdat hij staat in de toeloop van het huis heb ik een goed toezicht de jaren door, kan ik de vlees in zijn vooruitgaan goed in de gaat houden. Meestal gaat dat bij hoe en wat ik ruik. De ene dag loopt de water uit de mond en denk ik daarna, " huh, wat gaat het goed met de hammen" de andere moest ik bijna overgeven en denk ik, "wat is nou aan de hand hier? Gaat het goed komen?" wat meestal het geval is.

Verder is het een gewoon kast afgekeken van een voorbeeld in de kelder van Verhildersum te Leens gemaakt met de ouwe panlatten van mijn dak, geen gaas of andere bescherming, wat der is is om de kat en houd buiten te houden.