Ham Ham
Moderator: Moderators
-
- Berichten: 723
- Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
- Locatie: Oostrum/Mesa
Ham Ham
Eerste van de varken afhaken, in de pekel zetten, drogen, roken, inwrijven met houtas, rood wijn en peper en daarna twee jaar lang in de droogkast op hangen. Na twee jaar wachten heb ik eindelijk kunnen van genieten, man o' man wat heerlijk en smakelijk.
Werken, das leuk.
Re: Ham Ham
Je brengt me het speeksel in de mond.
-
- Berichten: 4615
- Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23
Re: Ham Ham
Ernest,
Ik bewonder je vakmanschap, maar vooral je geduld.....
Groet,
DJ
Ik bewonder je vakmanschap, maar vooral je geduld.....
Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
Re: Ham Ham
Nou vooral ook de zelfbeheersing die hier respect afdwingt
"You can educate a fool, but you cannot make him think” (Talmud)
-
- Berichten: 723
- Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
- Locatie: Oostrum/Mesa
Re: Ham Ham
In feit is het niet zo grote een prestatie want in mijn normaal leven eet ik geen vlees dus zo lang als het uit zicht hangt denk ik er niet zo veel aan.
Werken, das leuk.
Re: Ham Ham
Dus als je over 3 á 4 jaar een kastdeur open trek zeg je tegen jezelf, o-jaErnest Dubois schreef:in mijn normaal leven eet ik geen vlees dus zo lang als het uit zicht hangt denk ik er niet zo veel aan.
die had ik ook nog. Heerlijk zulke gedachten gangen, jij hebt vast geen stress
in je lijf.
-
- Berichten: 723
- Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
- Locatie: Oostrum/Mesa
Re: Ham Ham
Zo gaat het min of meer. Vlees is voor mij, nu al de helft van mijn leven lang, niks meer als een lekkernij af en toe - als het aan mijn eigen voorwaarden voldoet.willem schreef:Dus als je over 3 á 4 jaar een kastdeur open trek zeg je tegen jezelf, o-jaErnest Dubois schreef:in mijn normaal leven eet ik geen vlees dus zo lang als het uit zicht hangt denk ik er niet zo veel aan.
die had ik ook nog. Heerlijk zulke gedachten gangen, jij hebt vast geen stress
in je lijf.
Werken, das leuk.
-
- Berichten: 723
- Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
- Locatie: Oostrum/Mesa
Re: Ham Ham
O goed, de foto van mijn ham heeft de forum veranderingen het overleefde.
Werken, das leuk.
Re: Ham Ham
Hahaha, als ik jouw verhaal zo lees is ie ook nog niet op. Zoveel geduld zou ik helaas niet hebben. Als ie eenmaal rijp is dan wordt ie ook gegeten...
Ik heb weleens geprobeerd zelf spek te pekelen/roken maar dat was nog niet zo'n succes. Heb je nog goede tips? Ik heb het 1 week in een pekelbad gehad en daarna gespoeld, gedroogd en langzaam op lage temperatuur gerookt. Daarna een tijd laten liggen. Helaas toch niet echt lekker geworden
Ik heb weleens geprobeerd zelf spek te pekelen/roken maar dat was nog niet zo'n succes. Heb je nog goede tips? Ik heb het 1 week in een pekelbad gehad en daarna gespoeld, gedroogd en langzaam op lage temperatuur gerookt. Daarna een tijd laten liggen. Helaas toch niet echt lekker geworden
-
- Berichten: 723
- Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
- Locatie: Oostrum/Mesa
Re: Ham Ham
Wat jammer, ik heb ook mislukkingen gehad. En ham met been is moeilijker en moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen. Zo te lezen is het te kort tijd in de pekel geweest bij jouw maar dat hangt af aan hoe veel kilo's. Is beter te lang in de pekel dan te kort want de smak als het te sterk is door langer tijd in de pekel kan je uitspoelen soms. Deze ham is denk ik 4 weken lange in de pekel met een steen bovenop om te zorgen dat hij niet ging drijven. Een minimal tijd om te rijpen is 6 weken, tenminste als wij het over een gemiddelde ham hebben, maar zoals je al weten is 2 jaar nog beter.
Werken, das leuk.
-
- Berichten: 13
- Lid geworden op: 28 nov 2021, 20:22
Re: Ham Ham
Een oud draadje maar toch was ik nieuwsgierig naar je droogkast
-
- Berichten: 723
- Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
- Locatie: Oostrum/Mesa
Re: Ham Ham
Iedereen. Water loopt mee in de mond.
Is er nog iets speciaals aan je droog plek?
Is er nog iets speciaals aan je droog plek?
Kom ik boven aan de ladder, staat ie tegen de verkeerde muur... (Naar Covey)
-
- Berichten: 723
- Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
- Locatie: Oostrum/Mesa
Re: Ham Ham
Wat rare met de niet verschenen foto's.
Speciaals? Ja zeker maar dan bij toeval. Omdat hij staat in de toeloop van het huis heb ik een goed toezicht de jaren door, kan ik de vlees in zijn vooruitgaan goed in de gaat houden. Meestal gaat dat bij hoe en wat ik ruik. De ene dag loopt de water uit de mond en denk ik daarna, " huh, wat gaat het goed met de hammen" de andere moest ik bijna overgeven en denk ik, "wat is nou aan de hand hier? Gaat het goed komen?" wat meestal het geval is.
Verder is het een gewoon kast afgekeken van een voorbeeld in de kelder van Verhildersum te Leens gemaakt met de ouwe panlatten van mijn dak, geen gaas of andere bescherming, wat der is is om de kat en houd buiten te houden.
Speciaals? Ja zeker maar dan bij toeval. Omdat hij staat in de toeloop van het huis heb ik een goed toezicht de jaren door, kan ik de vlees in zijn vooruitgaan goed in de gaat houden. Meestal gaat dat bij hoe en wat ik ruik. De ene dag loopt de water uit de mond en denk ik daarna, " huh, wat gaat het goed met de hammen" de andere moest ik bijna overgeven en denk ik, "wat is nou aan de hand hier? Gaat het goed komen?" wat meestal het geval is.
Verder is het een gewoon kast afgekeken van een voorbeeld in de kelder van Verhildersum te Leens gemaakt met de ouwe panlatten van mijn dak, geen gaas of andere bescherming, wat der is is om de kat en houd buiten te houden.
Werken, das leuk.