Pagina 1 van 1

Volgorde werken - hoe voegen afwerken tss leem en fermacell

Geplaatst: 07 mar 2016, 06:56
door Freek Verdonckt
Volgende maand ga ik lemen in huis op ongeveer 2/3e van de wanden (gestripte en dus ongelijke baksteen muren). Daarnaast heb ik ook enkele opbouw-wandjes die ik in metalstud en fermacell zal afwerken, net als de plafonds. De fermacell-wandjes en plafonds worden gewoon geverfd (waarschijnlijk leemverf).

Tussen fermacell-opbouwwand en plafond wordt er gewerkt met elastische voegen, maar hoe gaat dat juist met de aansluiting tussen gestucte leemwand en fermacellwand of -plafond? De leemstuccer raadde me aan om vòòr het lemen van de muren alle plafonds en opbouwwandjes al volledig te plaatsen, zodat er makkelijk tegenaan kan geleemd worden.

Dat is voor het lemen zeker makkelijker, maar ik vraag af of dit voor de afwerking wel de juiste volgorde is: als er geleemd wordt tegen plafond aan, ontstaat daar een harde voeg - geeft die dan geen krimpbarstjes? Is er een mogelijkheid om een andere aansluiting te voorzien tussen leem en fermacell die daar minder gevoelig voor is - of zit de volgorde van de werken niet juist?

Re: Volgorde werken - hoe voegen afwerken tss leem en fermac

Geplaatst: 07 mar 2016, 10:55
door JantjeV8
Over die overgangen moet je toch zo'n wapeningsnetje leggen? En bij twijfel snijdt je stucadoor daar een krimpvoeg in, evt. met een stuc-stop profieltje.

Re: Volgorde werken - hoe voegen afwerken tss leem en fermac

Geplaatst: 07 mar 2016, 20:37
door Pietje
Met leem is een krimpscheur nu niet iets waar je mee hoeft te blijven zitten; spons in leempap en het is dicht...