Diameter rookkanaal houtkachel

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Oersted
Berichten: 48
Lid geworden op: 06 feb 2008, 21:02

Re: Diameter rookkanaal houtkachel

Bericht door Oersted » 13 dec 2018, 20:01

Oersted schreef:
13 dec 2018, 19:00
Daarom een rookkanaal van Warmfire®
Aluminiumsilicaat isolatie, of wel keramische isolatie, wordt de isolatie van de 21e eeuw genoemd. Waar vroeger in de, professionele, ovenbouw werd gewerkt met steenwol isolatie wordt tegenwoordig alleen nog maar met keramische isolatie gewerkt. Ook in uw oven, in de keuken, vindt u de keramische isolatie terug. Waarom wordt er tegenwoordig met keramische isolatie wordt gewerkt? Omdat deze isolatie bestand is tegen zeer hoge temperaturen. ( tot wel 1700 graden C °) Steenwol heeft een smeltpunt van 1000 graden C °

Maar steenwol kan toch tegen hoge temperaturen?

Steenwol is zeer goed tegen temperaturen bestand. Vanaf 200 graden °C en hoger zal het bindhars, wat in steenwol verwerkt is, verdampen. Op zichzelf is steenwol vochtongevoelig, de bindingshars is dit echter niet. Dit betekent dat voorkomen moet worden dat bij de uitvoering, of tijdens het gebruik, vocht bij de isolatie kan komen, welke vervolgens in het materiaal zal condenseren. Dit is niet te voorkomen. Door het verhitten, en het afkoelen, ontstaat er condens. Het materiaal neemt bij inwendige condensatie door zijn lage diffusieweerstand zeer snel vocht op, terwijl ook de warmtegeleidingcoëfficiënt reeds bij lage vochtgehaltes zeer snel stijgt.

Wat gebeurt er als het bindmiddel verdampt?

Daarom is een rookkanaal vervaardigd van steenwol niet geschikt voor een houtkachel. Rookgassen verlaten de kachel bij een temperatuur van 350 graden C ° het bindmiddel zal vanaf het eerste moment dat de kachel gebruikt wordt verdampen. Dit ruikt u ook in de vorm van een zware weeïge lucht die naar verloop van tijd verdwijnt. Als de lucht verdwenen is, dan is ook het bindmiddel verdampt en zakt de isolatie als een pudding in elkaar. Het rookkanaal is dan niet meer goed geïsoleerd en ontstaat er tevens condensatie tussen de binnen en de buitenwand. De warmtegeleidingcoëfficiënt zal stijgen en uw rookkanaal wordt aan de buitenkant bloedheet!!! Dit is de reden waarom u niet kiest voor een rookkanaal met steenwol isolatie.

Maar de T600 test hoe zit dat dan?

Nu zult u denken dat tegenwoordig een rookkanaal aan de T600 norm moet voldoen. Tijdens een test, die kortstondig wordt uitgevoerd, blijft het rookkanaal ook binnen de geldende normen. De bindingshars is nog aanwezig in het steenwol en de test zal dan ook goed doorlopen worden. Zou de test herhaald worden of zou de test langer uitgevoerd worden, dan zal de isolerende werking van de steenwolisolatie verloren gaan en zal de test niet meer voldoen. Helaas voor de consument wordt er, nog, niet op deze manier getest. En zou veel leed bij de consument bespaard kunnen blijven.

Maar ik heb toch garantie op mijn rookkanaal?

Dit is ook de reden waarom een leverancier, van een rookkanaal met steenwol isolatie, geen garantie geeft op het inzakken van de wol. U kunt garantie na een schoorsteenbrand al helemaal vergeten. De garantie wordt alleen gegeven op de corrosiebestendigheid van het Rvs. Warmfire® rookkanalen zijn voorzien van keramische isolatie, u krijgt 25 jaar garantie op de corrosiebestendigheid en u krijgt uiteraard 25 jaar garantie op de isolatie zelfs na een schoorsteenbrand. Al is het Rvs volledig vergaan, de isolatie van dit kanaal zal volledig intact zijn.

Is een rookkanaal met steenwolisolatie dan per definitie slecht?

Nee, een rookkanaal met steenwolisolatie is zeker niet slecht, mits deze op de juiste manier wordt gebruikt en dat is voor een gasgestookte haard. De optredende rookgastemperaturen die hierbij vrijkomen zijn niet hoger dan 250 graden °C

Warmfire® rookkanalen, klaar voor nu, maar zeker ook voor de toekomst.
Klopt dit? Is steenwol inderdaad niet geschikt voor een dubbelwandige schouw icm een houtkachel?
Of zijn die claims al achterhaald en is die bindhars ondertussen ook al geschikt voor hogere temperaturen en wil men gewoon hun eigen product aanprijzen? Ik vind hier maar weinig info over.
Dit vond ik op de site van rockwool:
ROCKWOOL stone wool fibres can withstand more than 1000°C without melting, whereas the binding agent is lost at temperatures in excess of 250°C. When the temperature rises above 250°C, the binder will evaporate in the zone which is exposed to 250°C or more. But the fibres will remain intact as their inbuilt cohesiveness and layering will keep the fibres together, ensuring that the material will retain its rigidity and protect the material beneath it from being affected by the fire.
Since mineral fibres are highly resistant to temperature variations, ROCKWOOL mineral wool can be used under conditions of very high temperature, provided that it is installed in such a way that mechanical stress will not alter its shape when the binder evaporates.
http://www.rockwool-rti.com/en/marine-a ... /firesafe/

De uitleg klopt dus maar deels. Het bindmiddel verdampt inderdaad vanaf 250°C, maar tot zolang de isolatie niet mechanisch wordt beschadigd blijft de isolatiewaarde behouden. Er mag dus wel steenwol gebruikt worden als isolatie voor de schoorsteen van een houtkachel.
Maar het is misschien wel beter om gewoon een buis met kermische isolatie te kopen...

Zwerius Kriegsman
Berichten: 106
Lid geworden op: 10 jun 2013, 09:47

Re: Diameter rookkanaal houtkachel

Bericht door Zwerius Kriegsman » 13 dec 2018, 22:33

Ik zie toch nog weer wat misverstanden.
De bruto trek wordt bepaald door de hoogte van het rookgaskanaal en de temperatuur van het rookgas (of eigenlijk het temperatuurverschil rookgas-buitenlucht).
Om de netto trek te berekenen, moet daar natuurlijk weer de weerstand van het rookgaskanaal vanaf.
En de weerstand van het rookgaskanaal is natuurlijk afhankelijk van de lengte (maar die had je ook nodig voor voldoende bruto trek), maar ook van de diameter.
De weerstand is evenredig met het kwadraat van de rookgassnelheid en de rookgassnelheid is omgekeerd evenredig met het kwadraat van de diameter.
Dus als je de diameter verdubbelt, wordt de rookgassnelheid een kwart (immers doorsnede-oppervlakte is pi/4*D^2).
En als de rookgassnelheid dan een kwart wordt, wordt de weerstand (1/4)^2=1/16e deel.
Dus voor een goede trek: voldoende lengte van een goed geïsoleerde pijp (zodat de rookgastemperatuur hoog blijft) met een behoorlijke diameter!
Dit is geen mening, maar gewoon fysica.....
m.vr.gr.,
Zwerius Kriegsman
Ootmarsum
http://geen-energierekening-meer.weebly.com/index.html

Erikvr
Berichten: 650
Lid geworden op: 02 mar 2009, 13:41

Re: Diameter rookkanaal houtkachel

Bericht door Erikvr » 14 dec 2018, 08:05

De trek kan worden berekend bij een vaste diameter, als je die gaat verdubbelen halveer je dus effectief de hoogte van het rookkanaal en daarmee dus de trek? Overigens lijkt mij de weerstand ook afhankelijk van ander turbulent gedrag van rookgassen bij een grotere diameter.
groet,
Erik

Zwerius Kriegsman
Berichten: 106
Lid geworden op: 10 jun 2013, 09:47

Re: Diameter rookkanaal houtkachel

Bericht door Zwerius Kriegsman » 14 dec 2018, 08:36

Waarom zou je de hoogte moeten halveren als je de diameter verdubbelt? Ik snap niet wat je daarmee bedoelt.
m.vr.gr.,
Zwerius Kriegsman
Ootmarsum
http://geen-energierekening-meer.weebly.com/index.html

Erikvr
Berichten: 650
Lid geworden op: 02 mar 2009, 13:41

Re: Diameter rookkanaal houtkachel

Bericht door Erikvr » 14 dec 2018, 09:17

om de trek te berekenen ga je uit van een bepaalde diameter. Als je nu de diameter vergroot en de hoogte blijft contstant is de diameter/hoogte verhouding veranderd. Je zou dan ook kunnen stellen dat de hoogte tov de originele diameter is verkleind.
groet,
Erik

Orbiter
Berichten: 193
Lid geworden op: 22 nov 2018, 17:25

Re: Diameter rookkanaal houtkachel

Bericht door Orbiter » 29 dec 2018, 16:46

Oersted schreef:
13 dec 2018, 19:00
Klopt dit? Is steenwol inderdaad niet geschikt voor een dubbelwandige schouw icm een houtkachel?
Heb hier 2 dubbelwandige RVS schoorstenen, 2 verschillende merken. Eentje van 'top' kwaliteit met extra dik RVS en 40mm dikke isolatie en eentje de gewone kwaliteit rvs en 25mm of zo isolatie. In beide gevallen bestaat de isolatie uit 'rotswol'.

Plaats reactie