Pagina 1 van 1

Advies gevraagd

Geplaatst: 08 nov 2018, 23:50
door Bartjuh55
Hallo iedereen!

Ik ben nieuw op het forum, omdat ik eigenlijk advies nodig heb.

Wij hebben een nieuw huis gekocht. Vrijstaande jaren 30 woning. Isolatiewaarde van de woning is momenteel niet goed. Gedeeltelijk dubbel glas en dat was het wel eigenlijk :lol:

Wat wij sowieso gaan doen:
- Spouwmuur isolatie
- Dak isolatie vanuit binnenzijde
- alles dubbel glas ( behalve 2 glas in lood raampjes)
- Vloer isolatie twijfelen we nog een beetje over...zien wij ter plekke zodra de sleuteloverdracht is.

Nou is het zo dat het huis een inbouwzwembad erbij heeft van 8x4x1.5 diep en de CV ketel drastisch aan vervanging toe is.

Nou ben ik aan het nadenken om een houtvergasser aan te schaffen. In onze bedrijfshal hebben wij een 150KW installatie staan met een groot buffervat waar ik wel gechammeerd van ben. Aangezien wij zelf een pAllet bedrijf hebben betekend het dat wij materiaal in overvloed hebben.

Heb eerst gekeken naar een vergasser die met snippers kan werken, zoals op de zaak, echter neemt dit bij mij in de schuur te veel ruimte in en kostprijs zal rond de 30.000 liggen wat voor mij privé veel te veel is

Wat ik nou wil gaan doen is het materiaal wat wij over hebben (afvalpallets, zaagafval etc) "ruilen" tegen pelletkorrels om privé kostenloos te kunnen stoken. Win win!

Maaaar.

Welke opstelling raden jullie aan? Ik wil de vergasser in de schuur zetten en dan met een warmte leiding onder de grond ri huis (max 15 meter). Vervolgens wil ik ons huis kunnen verwarmen, incl tapwater en dan in de zomer wanneer er weinig vraag is naar warm water, eventueel het zwembad kunnen verwarmen.

Ons huis is voorzien van radiatoren en GEEN vloerverwarming. Keuken wil ik een close-in boiler plaatsen, maar met douchen hebben wij natuurlijk wel warm water nodig.

Eventueel optioneel wil ik nog een aantal zonnecollectoren plaatsen.

Wie kan mij tips geven? Waar moet ik aan denken/vooral niet vergeten? Ik wil namelijk van de week wat offertes aanvragen.

Woonoppervlak is 154m2
Inhoud 620m3
Hoeveel liter buffervat?
Hoeveel KW kachel?

Ik hoor het graag!

Mvg

Bart

Re: Advies gevraagd

Geplaatst: 09 nov 2018, 08:04
door bertocello
De buffer naast de houtvergasser. Als het kan 10.000 liter. De houtvergasser kw is afhankelijk van wat je uiteindelijk gaat stoken. Houd er wel rekening mee dat hoe meer kw de houtvergasser levert hoe meer waterinhoud, en dus verlies bij aanmaken en afkoelen, hij heeft. Dat moet zo niet zijn en dat effect word ook gereduceerd naarmate je een groter buffervat neemt.

Re: Advies gevraagd

Geplaatst: 09 nov 2018, 08:29
door Bartjuh55
10.000? Ik ga er vanuit dat je 1000 bedoeld? :o

Re: Advies gevraagd

Geplaatst: 09 nov 2018, 08:43
door bertocello
Tienduizend.

Re: Advies gevraagd

Geplaatst: 09 nov 2018, 08:49
door Bartjuh55
:shock:

Die snap ik even niet eerlijk gezegd.
Waarom zo veel?

Re: Advies gevraagd

Geplaatst: 09 nov 2018, 09:06
door hanskraayeveld
Die snap ik even niet eerlijk gezegd. 
ik ook niet :lol:

Re: Advies gevraagd

Geplaatst: 09 nov 2018, 09:12
door hanskraayeveld
Buffercapaciteit zegt alleen iets over hoe lang je vooruit wil kunnen zonder te stoken, en hoeveel je in 1 lading wil verstoken.

Vergelijk het met een elektrische fiets. Met een platina accu kun je 3 dagen naar je werk fietsen zonder op te laden, met een brons accu moet je elke dag opladen.

Doet niks af aan de prestaties.

En met een pelletbrander, hoef je helemaal niet veel buffer. Die kan zn eigen heel goed traploos regelen. Alleen wat "buffer" voor sanitair water is wel handig.

Re: Advies gevraagd

Geplaatst: 09 nov 2018, 11:50
door bertocello
Als je een buffer elke dag moet bij (op) laden, heb je elke dag opwarm en afkoel verlies. als je dan vergelijkt met 1 maal per week opladen is het energieverlies al gauw (voorzichtig uitgedrukt) tientallen euro's. Hoe groter de waterinhoud van de warmtebron, hoe hoger het verlies.

Re: Advies gevraagd

Geplaatst: 09 nov 2018, 13:08
door dormos
En hoe zit het dan met het verlies van een 90 graden buffer gedurende een week, zeker als die niet in de verwarmde schil staat?

Groet,

Hans

Re: Advies gevraagd

Geplaatst: 09 nov 2018, 14:55
door bertocello
Dat verlies is er. Maar kan eenvoudig teruggedrongen worden. Met wat balkjes en triplex maak je zo een extra hok waarin de buffer staat, rondom vullen met restjes glaswol en bovenop leg je losse stukken. Je moet er wel plaats voor hebben.
Ikzelf heb een 87° patroon in de laddomat zitten. Naar verlies in de buffer is dat te hoog, dan zou 72° beter zijn. Wat betreft verbrandingstemperatuur is 87°dan weer wel ok.

Re: Advies gevraagd

Geplaatst: 09 nov 2018, 17:13
door LeaD
@Bertocello : 87°C aan de toevoer van de cv, heb je dan geen kans dat het meer dan 100°C wordt aan de uitgang van de cv-kachel ?

Re: Advies gevraagd

Geplaatst: 09 nov 2018, 18:01
door benthuis
Even een ecologische noot: een zwembad verwarmen van 50m3 met pellets, hoewel binnen de schil, is dat te verantwoorden?

Voor het formaat van de ketel is een warmte verlies berekening (met de voor voorgenomen maatregelen) nodig denk ik... Anders bereik je nooit een optimaal rendement voor die ketel.

Verder is hier al veel geschreven over het ingraven van de leidingen. Prima toe doen denk ik, maar wel met wat duidelijke aandacht punten. Even zoeken op draadjes over dit onderwerp.