Uiteraard heb ik wel stiekum van te voren thuis het een en ander uitgeprobeerd. Het idee is een vervolg van de riser en poort die onder 45 graden stond en geïnspireerd door Brian Livelsberger die naar aanleiding daarvan een horizontaal liggende riser heeft geprobeerd. Vanaf nu kan ik beter het ding omschrijven als een grote dubbele schoenendoos, bestaande uit een vuurkamer en een vuurtunnel er bovenop.
Aanvankelijk heb ik het ding bij mij in de tuin opgebouwd, in augustus en september heb ik 6 verschillende layouts geprobeerd en 8 verschillende secundaire lucht inlaten.

Om goed te begrijpen hoe het ding in elkaar zit: de poort bevindt zich hier niet meer in de achterwand maar in het plafond van de vuurkamer. Eigenlijk lijkt het er op of de riser met poort en al van de achterkant af is gepakt en bovenop de vuurkamer is gelegd. Het wezenlijke kenmerk van de batchrocket is de 90 graden richting verandering die direct achter de poort begint. Die is er nog steeds, de tunnel wijst nu terug naar de deur opening van de vuurkamer. In de voorkant van zowel de vuurkamer als de tunnel heb ik een ruitje geplaatst (neoceram) zodat ik goed kon zien wat er daarbinnen gebeurde. Voor de duidelijkheid een paar korte videos.
De tweede heeft een vierkante tunnel en lijkt niet zo mooi een dubbele vortex te vormen maar geeft de beste resultaten met de Testo. Waarschijnlijk komt dat omdat het patroon heel chaotisch is met allerlei kleine vertices aan de randen. De hele vuur fontein blijft ook niet echt op een plaats maar beweegt van voor naar achter en van links naar rechts. Tegelijkertijd speelt het schouwspel zich af in het achterste deel van de tunnel terwijl de uitgang zich minder dan 10 cm er vanaf bevindt.
In Montana heb ik het ding met wat kleine wijzigingen opgebouwd uit isolerende vuurvaste stenen. Aanvankelijk afgedekt met dezelfde stenen en zonder glas in de voorkant. De volgende dag bleek dat er ergens op een verscholen plekje een aantal kleine Neoceram ruitjes lagen die ik heb gebruikt voor de voorkant van de vuurkamer en tunnel maar, heel belangrijk, ook voor de bovenkant. Dit laatste om te testen of het ding goed bleef functioneren terwijl er op de bovenkant een pannetje water aan de kook kwam. De volgende video is in deze configuratie opgebouwd en is dus uitermate geschikt voor een fornuis(je).
Zoals te zien is brandt het ding helder en volledig rookloos. Het geluid bij deze video is een beetje rommelig maar het was te grappig om het geluid te vervangen door een of ander dom muziekje. Tomás, een van de deelnemers aan het evenement bleef tot 01:00 uur op om het ding voortdurend bij te laden, om te zien of er wat zou veranderen in het gedrag. Nadat het prototype in totaal 6 uur in bedrijf te zijn geweest bezwoer de tester dat hij geen verandering had kunnen constateren. Als hij brandstof bij laadde terwijl er geen vlam meer in de poort was dan volgden er 2 of 3 minuten met wat rook waarna hetzelfde patroon van vlammen weer werd opgepakt. Daar leerde deze man van dat hij eerder moest bijladen en dan bleef de rook volledig achterwege.
Hier nog een video in het donker:
En om duidelijk te maken hoe het ding er uit zag: de links naar nog een paar videos die door iemand anders zijn gemaakt en op Facebook zijn gepost.
https://www.facebook.com/attiliocesareg ... 755916241/
https://www.facebook.com/attiliocesareg ... 716370253/
Geen idee hoe ik deze moet laten openen in een apart venster, iemand die dat weet?
Niet alle configuraties heb ik thuis in de tuin gebouwd, ik heb ook mallen gemaakt en een paar stukken gegoten. In mijn werkplaats ingebouwd in twee olievaten zodat ik ook kon testen met het ding aan een schoorsteen gekoppeld.



Het ligt voor de hand dat er een heleboel vragen gaan komen hoe het ding in elkaar zit en wat de afmetingen zijn. Daarom hier wat maten en een plaatje.
Alle maten in millimeters, gemeten aan de binnenkant.
Vuurkamer 511 diep, 294 hoog en 200 breed.
Tunnel 460 diep, 170 breed en 180 high.
Poort 176 diep, 64 breed.
Floor channel 50x38x2.5, eindigend halfway in the diepte van de poort. Het origineel thuis met de beste resultaten gebruikte een buis van 60x40x2.

Ik moet hier wel benadrukken dat de meeste maten gedicteerd zijn door het formaat van de stenen. In Nederland zijn ze kleiner waardoor er voor een andere layout gekozen moet worden of ander materiaal zoals chamotte platen als je zelf wilt bouwen. Gebruik voor het overige het patroon zoals in de SketchUp 8 tekening die hier beschikbaar is.
Ik ben nog een paar (4) dagen beschikbaar voor vragen, dan ben ik weer weg, dit keer naar Mallorca. Niet voor vakantie maar om een workshop te leiden waar een batch box rocket mass heater gebouwd gaat worden.