Is een zuivere blauwe vlam bij hout stook mogelijk?

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Johndc
Berichten: 724
Lid geworden op: 24 okt 2011, 22:17
Locatie: Essen (BE)

Is een zuivere blauwe vlam bij hout stook mogelijk?

Bericht door Johndc » 07 feb 2013, 20:23

Ja, de titel zegt het al hé! Dus mijn vraag aan al onze specialisten. Is het haalbaar om zoals bij een gasbrander een zuivere blauwe vlam te krijgen?
Ik vraag dit niet zo maar, ik heb ooit eens gekscherend gezegd dat ik dat wou bereiken. Maar kan het?

pelletpower
Berichten: 2693
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: Is een zuivere blauwe vlam bij hout stook mogelijk?

Bericht door pelletpower » 07 feb 2013, 20:46

Volgens mij is een blauwe vlam specifiek voor gas. Hout hoort geel te zijn. Maar ik ben verre van expert, dus ik hoor het graag van iemand die daar wel verstand van heeft.

gerard
Berichten: 551
Lid geworden op: 16 jan 2007, 13:29

Re: Is een zuivere blauwe vlam bij hout stook mogelijk?

Bericht door gerard » 07 feb 2013, 21:10

Houtgas is ook gas.....
Als CO (koolmonoxide) zuiver brandt (met de juiste hoeveelheid zuurstof), dan heb je een mooi blauw vlammetje.
Wordt de kleur iets paars, dan is er al een beetje zuurstof tekort. Geel betekent gloeiende roet/koolstof, onvolledige verbranding dus.....

Voor een filmpje van zuiver brandend CO:
http://www.youtube.com/watch?v=RvpqajJbvIY
groet,
Gerard

Albert van WdJ
Berichten: 1421
Lid geworden op: 05 jan 2009, 12:09
Locatie: regio Dordrecht

Re: Is een zuivere blauwe vlam bij hout stook mogelijk?

Bericht door Albert van WdJ » 07 feb 2013, 21:29

Er zijn meer factoren die de vlamkleur beïnvloeden.
Hout is geen zuivere stof, het bevat allerlei mineralen.
Deze mineralen kunnen heel goed de vlam een bepaalde kleur geven.
Hout bevat bijv. veel kalium. Die geeft een wat rozige vlam, in pure toestand. Nou komen er natuurlijk geen grote hoeveelheden in het hout voor. Maar deze verbindingen zullen absoluut invloed hebben op de vlamkleur.

Blauwe vlammen kun je dus wel vergeten.
Hoe goed je ook stookt.

Albert
Change, before you have to.

Gebruikersavatar
peterberg
Moderator
Berichten: 2379
Lid geworden op: 02 mar 2007, 18:09
Locatie: Den Haag

Re: Is een zuivere blauwe vlam bij hout stook mogelijk?

Bericht door peterberg » 07 feb 2013, 22:20

Albert van WdJ schreef:Blauwe vlammen kun je dus wel vergeten.
Hoe goed je ook stookt.
Niet helemaal. De batch rocket heeft een kort moment van een of twee minuten dat er in de poort een blauwe vlam brandt. Dat is net voordat alles in gloeifase gaat en het gebeurt lang niet altijd, ongeveer een maal per vijf keer schat ik. Die vlam is ook wel eens helder grasgroen. Een blauwe vlam kan dus wel maar is zeldzaam.

De kleur van de vlam is overigens geen goed signaal of er al of niet onvolledige verbranding plaatsvindt. Een betere maatstaf is de hoeveelheid CO in de rookgassen en de filtercatch van de Testo. Hoe lichter de kleuring van de witte filter, hoe minder onverbrande spullen er langs zijn gekomen.

Lang geleden heb ik naast de finoven van de 12 ambachten gestaan toen daar een roetsample van genomen werd. De sampler was een soort fietspomp waarmee wat rookgas uit de afvoerpijp gezogen werd, vermoedelijk nog geen liter. Daarna werd de kleur van de filter vergeleken met een rijtje vlekken op een standaard proefstrook. De filter was gewoon zwart.
groeten, Peter
+52° 1' 47.40", +4° 22' 57.80"

Johndc
Berichten: 724
Lid geworden op: 24 okt 2011, 22:17
Locatie: Essen (BE)

Re: Is een zuivere blauwe vlam bij hout stook mogelijk?

Bericht door Johndc » 07 feb 2013, 22:46

Het kan dus wel degelijk :D . Ik kwam er eigenlijk per toeval achter. Er lag hier al wat papier verpakkingsmateriaal dat ik kwijt wou. Maar SZ stoken én papier zakken of doosjes gaan niet samen. Dan moet er al minstens mijn riser uit. Nu had ik die gemaakt van Rockwall platen. Vier plaatjes van een 80cm hoog, bij mekaar gehouden door wat RVS lasdraad. Toen ik het er uit wou nemen viel het ding in stukken. (de brander brande nog, ttz, wat er nog van SZ in zat) Mijn verbazing was groot toen ik uit die halve riser een pracht van een blauwe vlam zag verschijnen! Af en toe vlogen er wel wat roodgloeiende stukjes stof doorheen maar het was prachtig om te zien!
Dus aan de slag om dat te kunnen handhaven. Ik had niet direct iets bij de hand dat als riser kon dienen tot ik een in stukken gezaagde rol kartonnen buis zag liggen dat dienst had gedaan om vaste vloerbekleding te transporteren. Het stuk was maar 30cm lang. Ik wist van vroeger al dat dit materiaal niet zo maar uit mekaar valt eens de vlam er uit is en enkel wat gloeiend materiaal over blijft. Dus gewacht tot het uitgebrand was en ja hoor! De blauwe vlam was er weer! De vuurkamer stond oranje rood gloeiend (van de kort voordien continu stook met SZ) En als ik de vijzel liet draaien werd de vlam direct geel van kleur. Echter, stelde ik de tijd zeer kort in zodat ik een meer gelijkmatig vuur kon aanhouden bleef die blauwe vlam zo goed als continu doorgaan, enkel als er wat SZ in de brander ging was ze even weg. Ik kan de motor niet korter instellen dan een 2tal seconden. Maar ik denk dat ik met een triac regeling de motor zo kan afstellen dat die blauwe vlam niet verstoord word. Dan rijst de vraag of de wanden van de brandruimte niet gaan afkoelen. Want het ding krijgt dus minder "eten".
En of zo'n blauwe vlam genoeg warmte produceert om mijn CV op temperatuur te houden.
Iemand een idee wat een blauwe vlam met een dia van ong 10cm en (moeilijk te zien met kunstlicht aan) een 8 a 10cm hoog aan hitte afgeeft?

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Is een zuivere blauwe vlam bij hout stook mogelijk?

Bericht door Dutch John » 08 feb 2013, 07:12

Vermogen afschatten aan alleen de vlamomvang is wat lastig. Iets meer flow en turbulentie geeft een even grote vlam, maar meer vermogen.

In de houtgaswereld is een kobaltblauwe vlam in eerste instantie een begeerde kroon op het werk. Totdat we het om gaan zetten in mechanisch vermogen. Dat is een stuk minder dan bij de eveneens bekende paarse vlam. De blauwe brandt uit in hoofdzaak koolmonoxide, zoals Gerard terecht opmerkt. Bevat het gas ook een bruikbare hoeveelheid waterstof, dan kleurt de vlam paars. Hier wordt de houtgasser blij van. Teer brandt geel en drijft de houtgasser tot wanhoop. Koolstofstof geeft een oranje gloed. En ook daar trekt de wat ervarener houtgasser zijn conclusies uit: starten, die motor!

De door jou verkregen continue blauwe vlam kan veroorzaakt zijn door vergassing van de teer door de gloeiende kamer. Samen met een weinig zeer droog hout en de gloeiende riser uit pure koolstof lijkt een blauwe vlam dan voor de hand te liggen. Een intrigerend kleurspel, maar niet meer dan dat.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

Johndc
Berichten: 724
Lid geworden op: 24 okt 2011, 22:17
Locatie: Essen (BE)

Re: Is een zuivere blauwe vlam bij hout stook mogelijk?

Bericht door Johndc » 08 feb 2013, 09:17

Ach, het was leuk én leerrijk. Maar we gaan maar op de vertrouwde weg verder. Ik heb al heel goede resultaten tot hier toe, dus...
Mijn filtering bij het laden van de silo laat nog te wensen over. Ben ook aan't denken om deze te vullen met een spiraalvijzel, geeft al heel wat minder stof.
We zien wel met wat we voorhanden hebben.
Ik heb het SZ van mijn gebuur, dat word aangevoerd in zakken. Dat maakt het allemaal wat omslachtiger. Werd dit spul direct mijn silo in geblazen maakte het wat eenvoudiger. Dan bouwde ik ofwel een achter mekaar opgestelde batterij met vaten of een grote (veevoeder) silo.
Eén ding weet ik al zeker! Om een werkplaats of/en woonst te verwarmen kan een houtbewerker niet beter af zijn :mrgreen:

RicharddeBlauw
Berichten: 221
Lid geworden op: 16 jul 2010, 14:14

Re: Is een zuivere blauwe vlam bij hout stook mogelijk?

Bericht door RicharddeBlauw » 08 feb 2013, 14:25

peterberg schreef:Niet helemaal. De batch rocket heeft een kort moment van een of twee minuten dat er in de poort een blauwe vlam brandt. Dat is net voordat alles in gloeifase gaat en het gebeurt lang niet altijd, ongeveer een maal per vijf keer schat ik. Die vlam is ook wel eens helder grasgroen. Een blauwe vlam kan dus wel maar is zeldzaam.
Ik stook met de D6 en ik kan Peter bevestigen. Zowel de blauwe als de groene vlam komen voor hoewel de groene maar heel af en toe. Wanneer de 3,5 Kg hout (vurenhout) grotendeels is verbrand en alle lange vlammen verdwijnen stort de houtstapel uiteindelijk in elkaar en blijft er een gloeiende massa met vrij korte vlammen over. Meestal ga ik er dan even met de pook in om de boel wat beter te leggen en evt. luchtgaten op de stenen roostervloer op te vullen. Bloedheet is dit dan. Als ik het deurtje sluit lijken er vaak uit de luchtgaten vlak boven het roodgloeiende hout blauwe vlammen te komen. en soms dus inderdaad heldere groene.

Johndc
Berichten: 724
Lid geworden op: 24 okt 2011, 22:17
Locatie: Essen (BE)

Re: Is een zuivere blauwe vlam bij hout stook mogelijk?

Bericht door Johndc » 08 feb 2013, 16:28

Ja akkoord, maar mij ging het er om om dit in stand te houden. Met een gloeiende vuurkamer en zéér gedoseerd SZ aanvoeren hield ik dit instant.
Dus een hoge temp. waar het SZ doorheen moet. Dan lukt het. Hoelang dat weet ik niet maar in mijn geval toch een hele tijd (meer dan twintig minuten, tot ik het beu was :mrgreen: )

gerard
Berichten: 551
Lid geworden op: 16 jan 2007, 13:29

Re: Is een zuivere blauwe vlam bij hout stook mogelijk?

Bericht door gerard » 08 feb 2013, 21:40

Johndc schreef: :shock: :shock: ......een gloeiende vuurkamer .....hield ik instant....Hoelang dat weet ik niet maar in mijn geval toch een hele tijd (meer dan twintig minuten, tot ik het beu was
:? Zorgwekkend, een pyromaan die al na ruim twintig minuten, het fikkie stoken beu wordt. John, ik zou maar snel voor een consult naar een deskundig arts gaan. :lol:

groet en succes met 't herstel,
Gerard

Plaats reactie