Tegelkachel geschikt voor ons huis?

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
fietser
Berichten: 30
Lid geworden op: 24 apr 2014, 12:36

Tegelkachel geschikt voor ons huis?

Bericht door fietser » 28 jun 2020, 20:45

Hallo,

ik heb al een tweetal topics lopen op dit forum over vloerventilatie en wandisolatie van onze woonkamer. We hebben een woonkamer met steensmuren zonder isolatie. We zijn er nog niet over uit of we de twee buitenmuren wel willen gaan isoleren omdat, als we het goed begrijpen, dit met risico's gepaard gaat. (vocht / condensatie, schimmel, vorstschade). We vragen ons ook af hoe veel het rendement van isoleren zal zijn, daar de twee te isoleren buitenmuren veel glas (ramen) hebben en een schoorsteen. Het te isoleren oppervlak is al vrij beperkt hierdoor. Daarom overwegen we om de buitenmuren helemaal niet te gaan isoleren.

Nou zit er momenteel een gaskachel in de woonkamer die aangesloten is op een schoorsteen. Deze schoorsteen bevindt zich in een buitenmuur. Opzich vinden wij de gaskachel prima, maar ik begreep dat een houtkachel droger zou zijn (bij gas verbaranding zou stoom vrijkomen?). Daarom lijkt ons een tegelkachel interessant: deze zou langdurig stralingswarmte afgeven i.t.t. een gewone houtkachel. Ook zou hij een schonere verbranding geven dan een houtkachel en zou je minder vaak hout hoeven bijvullen.

Ik vraag mij nu af of een tegelkachel een interessant en goede aanschaf zou kunnen zijn voor onze woning? De woonkamer is ongeveer 80 m^3 groot. We wonen hier nog maar kort dus we weten niet goed hoe koud de woonkamer in de winter wordt, maar afgelopen januari stond de gaskachel op een lage stand en was het behaaglijk. Wat vinden jullie van tegelkachels? En is het zo dat het (te) lang duurt voordat zo'n ding goed opgewarmd is?

willem
Berichten: 396
Lid geworden op: 30 mar 2008, 13:25

Re: Tegelkachel geschikt voor ons huis?

Bericht door willem » 29 jun 2020, 11:45

Heb je nog enkel of dubbel glas (HR++) Glas isolatie kan ook, neem dan HR+++, dit is een 3-lagen glas,
hebben mijn buren twee geleden laten doen en zijn laaiend enthousiast, ook geluid remmend.

Gaskachel; aardgas is droog en leverd geen vocht in de omgevings-ruimte tov butaan e/o propaan,
deze gassen geven veel vocht af in de omgevings-ruimte, tot zere/brandende ogen aantoe.
Het vroegere stadsgas was wel zeer vochtig, toen het aardgas door de zelfde leidingen ging (gietijzer)
droogde de striktouw verbinding uit met gaslekkage tot gevolg.

Muur-isolatie; wacht tot de "kenner" hier spreekt.

Houtkachel/Tegelkachel; Houtkachel is een goed alternatief, je hebt de conventionele en de moderne
met clean burning-systeem. Deze kachels zie ik zelf als een turbo kachel daar ze in korte tijd veel
hitte afgeven en vrij goed tegen de kou uitstraling kunnen boksen. Vlakbij de kachel zitten is uitgesloten,
je brand erbij vandaan, ze zijn wel sneller afgekoeld.

Tegelkachel; Zolang je geen of weinig isolatie aanbreng niet aan beginnen, ook vloerisolatie.
Een lekkere maar trage warmte, niet sterk genoeg om echte kou weg te houden van niet geïsoleerde muren
en vloer daarom eerst isoleren en daarna tegel of speksteen of andere massakachel.
Begin seizoen heeft de warmte uitstraling meer tijd nodig, in het volledige stookseizoen is het gewoon
bijhouden door dagelijks de benodigde hoeveel hout te stoken.
Voorkeur van plaatsen is +/- centraal in de ruimte die warmte vraagt, wil je de keuken meenemen in die warmte zal je er een 'open keuken' van moeten maken zie ik op de tekening.
Ga je in de toekomst naar zo'n kachel, neem dan een overkill, zodat je een reserve heb voor echte kou.

Je woont er nog maar kort en we hebben dit jaar jaar géén winter gehad dus kan je noch niet veel zeggen
Als we Oost-7 hebben van de winter wil ik je weer horen (lezen).

remco d
Berichten: 222
Lid geworden op: 10 okt 2015, 08:32

Re: Tegelkachel geschikt voor ons huis?

Bericht door remco d » 29 jun 2020, 12:54

Isoleren gaat inderdaad voor. Als gas verbranden water als restproduct geeft gaat dat toch ook via de schoorsteen naar buiten of mis ik iets?

Steens muren isoleren, als je dat gaat doen dan het liefst buitenom. Mocht je nieuwe ramen willen nemen ter isolatie, dan zou ik van tevoren duidelijk willen hebben hoe je de muren gaat aanpakken. Anders heb je kans dat de kozijnen lastig staan ten opzichte van de muur isolatie.

Mvg Remco

fietser
Berichten: 30
Lid geworden op: 24 apr 2014, 12:36

Re: Tegelkachel geschikt voor ons huis?

Bericht door fietser » 29 jun 2020, 14:56

Dank voor jullie reacties! Als ik het goed begrijp combineert een tegelkachel (trage warmte) niet goed met een ongeisoleerd huis, terwijl een gewone houtkachel dit wel doet.

Opzich zien wij het isoleren an-sich wel zitten, het is meer dat in een ander topic van mij gewaarschuwd werd voor vochtproblemen bij isoleren van binnen-uit. Nou is dit voor ons de enige optie, want beschermd dorpsgezicht. We lezen hier, maar ook buiten dit forum, toch regelmatig dat isoleren van binnenuit niet zonder risico's op vochtproblemen is en dat je dit in ieder geval goed moet uitrekenen en uitvoeren. Daarom onze overweging om er helemaal van af te zien, ook omdat, als we het goed begrijpen, niet te dik mogen isoleren, omdat anders regenwater dieper de muur in kan trekken en minder snel er uit verdampt. (en daardoor ook grotere kans op vorstschade en schimmel)

Ik begreep uit het vorige topic dat een isolatie van 4 cm in de regel nog wel zonder risico's zou kunnen (algemeen gesteld), maar dat levert natuurlijk een beperkte isolatiewaarde op t.o.v. de 10 cm dikke isolatie die wij wilden (houtwolvezelplaten, Gutex). We zouden dus eigenlijk eerst duidelijk moeten hebben of en hoe we willen isoleren, alvorens voor een verwarmingssysteem te kiezen...

willem
Berichten: 396
Lid geworden op: 30 mar 2008, 13:25

Re: Tegelkachel geschikt voor ons huis?

Bericht door willem » 30 jun 2020, 13:28

Als ik het goed begrijp combineert een tegelkachel (trage warmte) niet goed met een ongeisoleerd huis, terwijl een gewone houtkachel dit wel doet.

Klopt, is geen goed huwelijk, de plaatstalen - gietijzer of whatever hebben meer power.
Beide kachels zijn niet met elkaar te verglijken en vragen om een eigen manier van stoken.

Gebruikersavatar
peterberg
Moderator
Berichten: 2329
Lid geworden op: 02 mar 2007, 18:09
Locatie: Den Haag

Re: Tegelkachel geschikt voor ons huis?

Bericht door peterberg » 30 jun 2020, 18:25

Met een massakachel moet je uit gaan van het gegeven dat 24 uur per dag ongeveer dezelfde temperatuur in huis heerst. Die bonk steen wordt in een of meer uur opgewarmd en staat die warmte langzaam weer af. Soms moet er twee keer per etmaal gestookt worden, afhankelijk van de massa van de kachel, de mate van isolatie en de weer omstandigheden.

Met dit in het achterhoofd kun je ook meteen begrijpen waarom isolatie zo belangrijk is, verlies over 24 uur is meer dan in de paar uur dat er daadwerkelijk gestookt wordt. Bezoekers krijgen het op voorhand al warm als ze er toevallig zijn in de korte periode dat de kachel gestookt wordt. Dat komt doordat het met veel geweld gaat, een brullend vuur dat binnen een uur 6 kg hout volledig verbrandt. Bij een ijzeren kachel drijf je dan de tent uit, dat is wat ze verwachten. Maar dat gebeurt helemaal niet, het was al redelijk aangenaam van temperatuur en die stijgt een of twee graden in de uren daarna.

Wij vinden de zachte infrarood straling heerlijk,we hadden het in onze oude huiskamer dat grotendeels zonder isolatie was. En sinds zes jaar in onze nieuwe woning (een passiefhuis) is het effect nog veel nadrukkelijker.
groeten, Peter
+52° 1' 47.40", +4° 22' 57.80"

Plaats reactie