Wel of geen isolatie bij rvs lining schoorsteen.

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Pigion
Berichten: 749
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Wel of geen isolatie bij rvs lining schoorsteen.

Bericht door Pigion »

Ons huis heeft een groot schoorsteenkanaal 30 x 30 cm en willen deze van plafond tot uitmonding linen met rvs dia. 180 mm., uit te voeren in vaste delen (geen flexibel) , wanddikte 0,6 mm. Vroeger werd de tussenliggende ruimte gevuld met perlietkorrels of vermiculite etc.
Dat wordt nu niet meer gedaan. Is dit correct of liever toch opvullen.
Sommige fabrikanten stellen dat je de spouw moet ventileren. Dat vinden wij niet zo'n goed idee, warmte van de kamer letterlijk de pijp uit.
Wat is jullie visie?
Pigion
Wouter Gillis
Berichten: 692
Lid geworden op: 22 dec 2008, 14:54
Locatie: Zaventem

Re: Wel of geen isolatie bij rvs lining schoorsteen.

Bericht door Wouter Gillis »

Pigion,

ik heb vermiculiet als opvulling tussen enkelwandige inox en stenen schouw. Voor zover ik het kan vergelijken of beoordelen lijkt me dit een goede oplossing. Wat ik leuk vind om vast te stellen is dat de vermiculiet toch nog een beetje warmte doorlaat zodat de kamers waar de stenen schouw doorkomt, lichtjes worden meegewarmd. Volgens mij moet je de middenweg vinden tussen enerzijds trek + weinig risico op rookgascondensatie middels isolatie van de rvs en anderzijds nog wat recuperatie van de warmte door geen al té doorgedreven isolatie. Vermiculiet voldoet zo wat aan beide vind ik. Dan heb ik het over de combinatie van een lange schouw (15m) en een gewone standaard kachel met een hoge afgastemperatuur. (dus geen finoven ed).

Dat van de spouw laten ventileren lijkt me ook raar...


groeten
Wouter
Albert van WdJ
Berichten: 1534
Lid geworden op: 05 jan 2009, 12:09
Locatie: regio Dordrecht

Re: Wel of geen isolatie bij rvs lining schoorsteen.

Bericht door Albert van WdJ »

Pigion,

Ik heb 4 jaren gestookt met een flexibele buis in een gemetseld schoorsteenkanaal zonder vermiculite isolatie. Volgens diverse kachelspecialisten is dat niet juist, want de pijp zou plaatselijk oververhit kunnen raken en doorbranden. Van dat alles zie ik niets in dit kanaal.

Ik heb echter nog een tweede schoorsteen, en die heb ik een paar maanden geleden aangepast met een rvs vaste binnenbuis en daaromheen vermiculite gestort (voor mijn hout-cv)
Het voordeel is dat je buis beter 'staat', en dat de warmte beter verdeelt wordt over de buis. Hoewel zo'n buis volgens mij niet veel heter zal worden dan 250-300 graden C.

Ik had zoveel vermucilite over, dat ik met de rest het andere kanaal (met flexibele pijp) ook heb geïsoleerd.
Wat mij opvalt is dat de schoorsteen uitwendig gelijkmatiger warm wordt, en dat dat warm worden langer duurt.Verder merk ik niets. Geen betere of slechtere trek.
Ik heb wel het idee dat het bouwkundig nu af is. En mocht de pijp bij een schoorsteenbrand doorbranden, dan komt daarna eerst de vermucilite en dan nog de stenen schoorsteen. Geeft een 'veilig' gevoel :D .
Change, before you have to.
Plaats reactie