Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

discussie, maatschappij, economie en ecologie

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2978
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door Tim »

Allright,

Onlangs ben ik bij mijn vrienden met veel geleend geld geweest. Deze vertellen mij dat het bij een spaarhypotheek niet veel uitmaakt wat de rente doet, omdat het spaardeel + hypotheek aftrek de te betalen rente compenseren. Ik heb heb 3x gevraagd of dat wel klopte, ik heb immers de eerste 20jr een lagere rente opbrengst over het spaargeld dan wat ik betaal over het gefinancierde bedrag.

Thuis gaan rekenen met mijn allerbeste bank logica. Volgens mijn kennis maakt het wel degelijk uit wat de rente doet. Ik weet dat de hypotheekrente aftrek geen vast gegeven is, maar voor jan modaal klopt deze factor aardig.

Graag jullie commentaar waarom ik het niet begrijp, of juist wel begrijp. Zie bijlage.

Tim

edit: Geen hypotheek forum, maar onder het kopje economie en de verhouding (ecologie) tussen mij en de bank + het gediscussieër hier omtrent "het systeem" deed mij toch besluiten het te posten. Als ik gestraft moet worden, graag op de volgende klus dag.
Bijlagen
Hypoterreur.zip
(117.74 KiB) 207 keer gedownload
Brit
Berichten: 801
Lid geworden op: 25 okt 2007, 20:37
Locatie: Christchurch

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door Brit »

Hee Tim,

Ik ben eens even gaan knoeien in jouw bestandje, en kom tot de conclusie dat je gelijk hebt dat de kosten toenemen als de rente toeneemt.
Maaaaar, als rentes zijn vastgelegt (zowel van de hypotheek, als van het spaarplan) of als ze gelijktijdig en gelijkmatig veranderen, dan is deze optie nog steeds ongeveer 5000 Euro goedkoper dan gewoon liniair aflossen (tot mijn verrassing).
Nu zal dit wel minder worden als de rente voor de hypotheek en het spaarplan niet exact hetzelfde zijn (volgens mij zit er net iets minder dan één % verschil in), en de hypotheek-aftrek mag niet worden versoberd, maar uiteindelijk zal het niet erg veel verschelen met andere producten.

Groetjes Brit
Groeten, Brit.

Ik bekijk het liever vanaf de andere kant.....
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2978
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door Tim »

Hey Brit,

Zover had ik hem ook. De rente is altijd even hoog voor beide, tenminste in ons contract. Ik moet de rente opnieuw verlengen, maar heb de man even op pause gedrukt. Ik neig sterk naar compleet variabel. Als de rente zou ploffen en de hypotheek rente aftrek ineens verdwijnen, zijn er veel meer met problemen. En ook een langdurig rentecontract moet verlengd worden, dus ook die mensen komen dan vanzelf aan de beurt. Ik ken ze met een beleggingshypotheek die vrijkwam begin vorig jaar: Buggerd!

Tim
Brit
Berichten: 801
Lid geworden op: 25 okt 2007, 20:37
Locatie: Christchurch

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door Brit »

Tja, een beleggingshypotheek is een echte No No als je geen gigantische klappen kan opvangen. Als het dan toch zo nodig moet, dan schijnt de sfeer in het casino een stuk beter te zijn.... :lol:

Als je iets kleinere klappen kan opvangen en je wilt proberen om je hypotheek echt af te lossen, is een variabele rente vaak de goedkoopste oplossing op de lange termijn.
Ik heb er hier heel wat berekeningen op los gelaten toen we voor een huis aan het kijken waren, en het vastzetten van de rente is maar net in je voordeel als de rente volgens hun voorspellingen ontwikkeld. En hun voorspellingen zitten vaak net aan de negatieve kant. Als ik toen de rente had vastgezet, was ik mooi belazert, want de bank rekende op een verhoging, maar ze hebben de rente een half % verlaagt vanwege de aardbeving 8)
Nu werkt het systeem hier natuurlijk anders dan in Nederland. Door de hypotheek-aftrek zouden mensen met lage inkomen eerder geneigd moeten zijn om hun hypotheek gewoon af te lossen, maar er is geen bank- of hypotheek adviseur die ze dat zal vertellen. En dat zijn nou net de mensen die dat zelf niet snel zullen gaan berekenen.

Ik heb vrienden in Nederland die elke keer dat ze weer wat overwaarde hadden, hun hypotheek verhoogde zodat ze weer wat konder verbouwen waardoor er weer meerwaarde kwam waar ze weer extra hypotheek op namen, enz. enz. Zij zaten me erg vreemt aan te kijken toen ik ze vertelde dat een hypotheek, hoe dan ook, uiteindelijk altijd geld kost. Het is misschien de goedkoopste vorm van lenen, maar het kost altijd geld :evil:
Tot op de dag van vandaag vraag ik me af of het kwartje bij hun is gevallen :?

Groetjes Brit
Groeten, Brit.

Ik bekijk het liever vanaf de andere kant.....
penneke
Berichten: 36
Lid geworden op: 15 nov 2010, 13:15

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door penneke »

Hoi Tim,

Het lukt me niet om je bestandje te downloaden. De computer start wel een programmatje op (SimBoePro), maar ik zie verder op de velden niets ingevuld. Het omgaan met de computer is niet mijn sterkste kant, dus wellicht dat ik een of meerdere verkeerde handelingen doe (of bepaalde handelingen juist niet doe.....). Uit je topic en de reakties daarop probeer ik dan zo maar een bijdrage te leveren.

Uitgaande van de situatie zoals die nu is:
Indien de rentestanden van de hypothecaire lening en het spaartegoed min of meer lineair gekoppeld zijn, hebben relatief kleine rentefluctuaties niet zoveel invloed. Dit komt door de fiscale wetgeving zoals Nederland die momenteel kent: De betaalde rente van de hypothecaire lening is aftrekbaar in BOX 1 en de ontvangen rente op je spaartegoed is belast in BOX 3. Door de regelgeving zoals deze nu is, krijg je fiscale constructies die vreemd overkomen; hypothecaire leningen waarop niet afgelost wordt met aan de andere kant spaartegoeden welke niet aangeroerd worden om deze leningen af te lossen.

De situatie kan bij andere wetgeving dan ook totaal veranderen waarbij de huidige redeneringen niet meer opgaan; zoals bijvoorbeeld de afschaf van de hypotheekrenteaftrek het beeld totaal keert.

Bovendien kan het ook zo zijn dat zelfs alle redeneringen binnen een monetair systeem niet meer opgaan; buiten dat de cyclus van fiscale Boxen en de cyclus van hypotheekrenteaftrek een begin en eind kent, zal ook de cyclus van een monetair systeem andere perioden brengen of een tijd waarbij zulk een systeem min of meer door een verwarring voor een hele poos niet meer functioneert.

Terugkomend op je problematiek betreffende hypotheken en spaartegoeden en hoe dit in te richten; dat is voor ieder persoonlijk. Van welke vastigheden ga je uit; dat het fiscale beleid in deze vorm zo blijft? Dat het monetaire systeem uberhaupt bestaansrecht blijft houden? Is er wel een vastigheid? Of is de omvattende cyclus der dingen de vastigheid? In de lente handel ik op een andere manier dan dat ik in de zomer, herfst of winter doe; ieder seizoen heeft zijn kenmerken. Zo streef ik er nu persoonlijk naar om geen hypothecaire lening meer te hebben zodat er geen vordering op mij rust. Met het aflossen van de lening verdwijnt ook mijn spaartegoed en zijn deze tegenstellingen opgeheven. Van eventuele overblijvende tegoeden heb ik geen verwachtingen meer; ik kan me door over de door mensen aangenomen vastigheden (zoals een monetair systeem er eentje is) na te denken niet aan de indruk onttrekken dat er een grote verandering gaande is en om die reden probeer ik compleet anders te handelen dan wat in het nu voorbijgaande seizoen gebruikelijk is geweest.

(Ben ik vaag genoeg gebleven.......)
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door deleted »

Van het Nederlands systeem van hypotheken snap ik niet veel.

Maar welk systeem dan ook: ik snap wel dat een hypotheek er is om een huis te verwerven op lange termijn omdat je het geld nu niet hebt.
De bank schiet het voor. En jij betaalt terug. En zelfs wat meer. OK.

Niemand doet dat voor z'n plezier. Maar hoe ga je anders wonen als je met je leven begint?

Huren? Is ook een voorwaardelijk en afhankelijk systeem. En dat geld zie je ook niet terug.
Of hoe dan?

Hele redenering geldt nog meer voor een onafhankelijke leefstijl: wat kost een eenvoudige woning met minimaal een hectare grond? En vooral: waar vallen ze uit de lucht? Of groeit het aan de bomen ?

Dat voor de kant van de hypotheeknemer.

Van de kant van de bank is het natuurlijk een pervers systeem.
Ze lijken in het rekenblad geen winst te maken. Maar dat klopt niet.
Het punt is namelijk dat de bank het geld dat het jouw leent zelf ook niet heeft.
Ze stellen zich alleen maar borg en verwerven op termijn het geld dat jij terugbetaalt. De borg die ze bezitten is maar een klein percentage van de uitgeleende sommen. Ervan uitgaande dat de bedragen toch nooit gezamelijk worden opgevraagd. (En tijdens de bankencrisis is zelfs gebleken dat die waarborgen er ook niet zijn ...)
Het systeem(winst) is dus: jij leent geld dat je niet hebt voor je huis en de bank ontleent jouw geld dat ze ook niet heeft en vraagt het van jou terug met nog intrest! (En alsof deze oplichterij niet genoeg is neemt de bank ook nog een hypotheek op het huis!)

Probleem is echter dat zelfs die wetenschap niks helpt voor het individu dat een een onderdak wil ...
Gebruikersavatar
frans
Berichten: 678
Lid geworden op: 15 dec 2006, 20:50
Locatie: Gorredijk/ Friesland

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door frans »

Gandalf schreef: Probleem is echter dat zelfs die wetenschap niks helpt voor het individu dat een een onderdak wil ...
Een hypotheek is i.d.d. vaak een noodzakelijk kwaad.
Ik koos voor die met de variabele rente, kan alleen als je niet tot het gaatje gaat met het leenbedrag, anders zou ik niet rustig kunnen slapen.
Voordeel, het geeft vaak de scherpste rente, de banken hoeven niet hun risico te dekken voor als de rente zou stijgen, en de onderlinge concurentie doet dan misschien ook nog wat meer.
En... zolang je nog een schuld heb dan hoef je nooit te kijken naar hoe je je overbodige geld het best kan laten renderen.
AFLOSSEN!!!
Dat kan je n.l. altijd en ongelimiteerd en het levert gelijk een lager maandbedrag op.
Waar zelfcensuur begint houdt de vrijheid op.
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door deleted »

frans schreef:En... zolang je nog een schuld heb dan hoef je nooit te kijken naar hoe je je overbodige geld het best kan laten renderen.
AFLOSSEN!!!
Dat kan je n.l. altijd en ongelimiteerd en het levert gelijk een lager maandbedrag op.
Zou kunnen.
Maar aan de snelheid dat momenteel het geld ontwaardt en dus ook je lening en anderzijds voedsel en energie pijlsnel stijgen. Kan het volgens mij ook interessant zijn om met je overschot eerst een paar hectaren landbouwgrond te kopen. Die is nu nog betaalbaar in sommige streken. En zal ook snel de stijging van voedsel en energie volgen ...
Dit geeft in de nabije toekomst misschien een grotere buffer dan een lagere schuld.
G
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door Dutch John »

penneke schreef: er een grote verandering gaande is en om die reden probeer ik compleet anders te handelen dan wat in het nu voorbijgaande seizoen gebruikelijk is geweest.
Inderdaad, contrair handelen levert bijna altijd wat op. Zeker nu we ons in een monetaire winter bevinden en de financiële markt de naderende sneeuwstorm niet wil zien.
Gandalf schreef: Van de kant van de bank is het natuurlijk een pervers systeem.
Nog zo'n waarheid. En met dat gegeven is het dus zaak om zo weinig mogelijk met banken aan te leggen.

Het zal degenen die nu een hypotheek hebben niet helpen, maar in deze dalende markt in een land waar een (nu niet meer bestaand) chronisch woningentekort de hersenen van elke koper gespoeld heeft, kun je beter momenteel niet kopen. Met hersenspoelen bedoel ik dat woningen, zelfs krotten, alleen maar in waarde geacht worden te stijgen. De luchtbel moet eerst leeg lopen. Ik denk dat 10 jaar huren in een dergelijke markt geen weggegooid geld is, in tegenstelling tot iets kopen dat over 10 jaar in waarde is gedaald, want dan ben je dubbel zo snel van je geld af.

Het interesseert me niet welke hypotheekvormen de banken nu verkopen. De meest simpele, de lineaire, was en is zeker de goedkoopste. Met de annuïteiten op nummer 2. En, net als Frans zegt: aflossen waar mogelijk, al doet dat nu even pijn. Contrair tegen banken werken levert gegarandeerd een voordeel op. Een bank is er alleen maar op uit om het belastingvoordeel van de koper zoveel mogelijk naar zich toe te trekken.

Groet,
DJ
Bovenstaande adviezen hebben voor mij altijd gewerkt. Dat wil niet zeggen dat ik de verantwoordelijkheid kan en zal nemen voor de beslissingen van een ander.
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door deleted »

Huren als betere investering?
Zou kunnen. Is het in Nederland zo dat de maandelijkse hypotheekaflossingen véél hoger liggen dan de huurprijzen voor een vergelijkbaar huis ?
Dan kan het wel kloppen. In België liggen de koopprijzen wel een stuk lager en is het verschil met huurprijzen wel kleiner vermoed ik.
In België is het in ieder geval zo dat als je een huis op 10 jaar zou afbetalen, de rente die je kwijt bent aan de bank beduidend lager is dan de huur die je zou betaald hebben in die 10 jaar.

Dat de huizenprijzen kunnen in elkaar storten is een reële mogelijkheid. Maar daarom nog geen zekerheid.
Een andere factor is dat ook het geld zal ontwaarden bij een monetaire winter.
Vraag is of deze factoren elkaar niet zullen opheffen.
Bijvoorbeeld: huizenprijzen zakken niet in nominale vraagprijs, maar het geld ontwaard wél. Dwz: je kan makkelijker een huis kopen, want ze kosten hetzelfde terwijl je intussen meer wedde hebt.
Maar in deze situatie zien ook degenen met een lening met vaste maandelijkse aflossingen de vaste huisaflossingen jaar na jaar een kleiner percentage van hun totale inkomsten/uitgaven is.... Dit hoeft dus ook niet direct of automatisch een nadeel te zijn.

Hoe je het ook bekijkt, het blijft een gok ...

Een niet te duur betaalde hectare landbouwgrond of bos is volgens mij dan weer altijd een goede investering.
Mocht dit in de toekomst in waarde dalen (wat ik niet geloof), dan heeft hij voor de gbruiker toch altijd de vaste waarde van de vruchten van dat land/bos. Als je met een bos jezelf voorziet in je warmtebehoefte, dan maakt het je in principe niet uit wat de houtprijs dit jaar is. Of volgend jaar ... Ook niet of de virtuele prijsbarometer van je bos daalt of stijgt ... Het enige dat voor jou telt is de thermometer in je living.
penneke
Berichten: 36
Lid geworden op: 15 nov 2010, 13:15

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door penneke »

penneke schreef:De betaalde rente van de hypothecaire lening is aftrekbaar in BOX 1 en de ontvangen rente op je spaartegoed is belast in BOX 3
Bovenstaande opmerking is ietswat onzorgvuldig geformuleerd: de belasting van BOX 3 bedraagt een vast percentage van de waarde van deze BOX, ongeacht het behaalde rendement.
Brit schreef:Ik heb vrienden in Nederland die elke keer dat ze weer wat overwaarde hadden, hun hypotheek verhoogde zodat ze weer wat konder verbouwen waardoor er weer meerwaarde kwam waar ze weer extra hypotheek op namen, enz. enz. Zij zaten me erg vreemt aan te kijken toen ik ze vertelde dat een hypotheek, hoe dan ook, uiteindelijk altijd geld kost. Het is misschien de goedkoopste vorm van lenen, maar het kost altijd geld
Tot op de dag van vandaag vraag ik me af of het kwartje bij hun is gevallen
Ja, die tijd is aan het voorbijgaan, redeneringen keren om. Laten we dit in de context van het geldsysteem eens bekijken: Tijdens een periode van een groeiende geldhoeveelheid (periode waarbij er meer geld bijgemaakt wordt door het uitgeven van leningen als er verdwijnt door het aflossen van leningen), wordt je lening relatief gezien steeds kleiner. De absolute waarde van je lening in euro's blijft staan terwijl de geldhoeveelheid toeneemt. Omgekeerd kan ook, vraag maar aan mensen die de jaren '30 bewust meegemaakt hebben: De geldhoeveelheid krimpt; onderpanden dalen, inkomens dalen maar de absolute waarde van de lening blijft staan waardoor deze schuld relatief gezien steeds toeneemt! Mensen die zulke tijden meegemaakt hebben zijn als de dood om een lening af te sluiten! De vrienden van Britt in Nederland met hoge leningen zullen waarschijnlijk nog wat grijze haren krijgen.
Gandalf schreef:Maar welk systeem dan ook: ik snap wel dat een hypotheek er is om een huis te verwerven op lange termijn omdat je het geld nu niet hebt.
De bank schiet het voor. En jij betaalt terug. En zelfs wat meer. OK.

Niemand doet dat voor z'n plezier. Maar hoe ga je anders wonen als je met je leven begint?

Huren? Is ook een voorwaardelijk en afhankelijk systeem. En dat geld zie je ook niet terug.
Of hoe dan?

Hele redenering geldt nog meer voor een onafhankelijke leefstijl: wat kost een eenvoudige woning met minimaal een hectare grond? En vooral: waar vallen ze uit de lucht? Of groeit het aan de bomen ?
Voorwaardelijkheid is vastzitten in het oorzaak-gevolg denken, een eigenschap van de mens welke ervoor zorgt dat er verwarring ontstaat en ontwikkelingen kenteren. Onvoorwaardelijk kent geen systeem, het is zomaar wat doen zonder de gevolgen te kennen.

Bijzonder is het om te constateren dat we collectief zo verankerd zit aan dit geldsysteem dat hierin alles wordt omgeslagen. Indien we dit geldsysteem even in een gedachteexperiment weg konden denken dan zouden we kunnen stellen: De grond is er, de huizen staan er of kunnen we bouwen, dus we kunnen de grond bewerken en het huis bewonen; of er nu 'geld' of een andersoortige beloning is of niet.
Dutch John schreef:Inderdaad, contrair handelen levert bijna altijd wat op. Zeker nu we ons in een monetaire winter bevinden en de financiële markt de naderende sneeuwstorm niet wil zien.
Dwars denken geeft automatisch een bepaalde manier van eenzaamheid, hoe overtuigd je ook ervan bent dat je ingeslagen weg de meest menselijke zou zijn. Vooralsnog hebben we echter te maken met een maatschappij waarin het monetaire stelsel een niet aan te tornen gegeven is. Of je een huis koopt, huurt of ervoor kiest om onder een brug te bivakeren is daarin de keuze die je hebt. Hoe oprecht of goed je het ook voor hebt met de mensen en de wereld, het geeft geen garantie dat je er persoonlijk op een fijne manier doorheenfietst; het causale verband laat ons wederom in de steek...

Het is dan ook ieders eigen keuze in hoeverre je op dit moment verweven wilt zitten in dit systeem; een huis kopen en daarmee een vordering op je persoon doen laten ontstaan, geen schulden maken, redeneren in het fiscale BOX-en stelsel waarbij je de hypothecaire schuld zoveel mogelijk laat staan en je tegoed in BOX 3 laat renderen. Zelf probeer ik zo min mogelijk meer deel te nemen aan dit systeem omdat in deze fase de ontwikkelingen welke hieruit voortvloeien steeds meer bizarre vormen beginnen aan te nemen; het seizoen loopt ten einde.
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door deleted »

penneke schreef:Bijzonder is het om te constateren dat we collectief zo verankerd zit aan dit geldsysteem dat hierin alles wordt omgeslagen. Indien we dit geldsysteem even in een gedachteexperiment weg konden denken dan zouden we kunnen stellen: De grond is er, de huizen staan er of kunnen we bouwen, dus we kunnen de grond bewerken en het huis bewonen; of er nu 'geld' of een andersoortige beloning is of niet.
Eerste vraag: Bedoel je met deze quote (en ook in andere posts) dat het geldsysteem de oorzaak is van de ellende ?
Tweede opmerking: Je denkt in je gedachtenexperiment niet enkel het geldsysteem weg, maar ook het idee van "bezit", en de daarmee verbonden idee van "waarde/waardering".

Als Tim akkoord is wil ik hier wel verder op ingaan. Anders moet het misschien afgesplitst worden.

G
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2978
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door Tim »

G,

Ik bepaal dat niet, maar ga vooral door. Vanavond haak ik wel in. Onze gespreksstof van maandagnacht heeft me weer aan het denken gezet, die generatieshit.

Oant joen,
Tim
penneke
Berichten: 36
Lid geworden op: 15 nov 2010, 13:15

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door penneke »

Gandalf schreef:Eerste vraag: Bedoel je met deze quote (en ook in andere posts) dat het geldsysteem de oorzaak is van de ellende ?
Het geldsysteem is omwille van haar structuur (en het door de mens aanhangen van dit systeem) verantwoordelijk voor de problemen die zich meer en meer aan het openbaren zijn. Deze problemen nemen momenteel in omvang toe naarmate de tijd vordert, waren niet te voorkomen (anders dan door menigeen gesteld) en kunnen redenerent binnen dit geldsysteem niet op een menselijke manier opgelost worden.

Maar tevens is dit geldsysteem verantwoordelijk voor de enorme mooie bloei van technologie en andere ontwikkelingen in de maatschappij. De quote had dus ook best kunnen zijn "Bedoel je dat het geldsysteem als voertaal verantwoordelijk is voor de mooie ontwikkelingen in de maatschappij?", dan had ik ook met ja geantwoord...

Om met Niels Bohr''s definitie van complementariteit te spreken: 2 dingen die zowel onverenigbaar zijn als elkaar aanvullen om het geheel te verklaren. (hij formuleerde deze definitie omwille van het golf- en deeltjes verschijnsel bij licht, maar deze bijzondere, paradoxale structuur is in heel het leven te herkennen)
Gandalf schreef:Tweede opmerking: Je denkt in je gedachtenexperiment niet enkel het geldsysteem weg, maar ook het idee van "bezit", en de daarmee verbonden idee van "waarde/waardering".
Zoals alle dingen in de tijd veranderen, is het zeer waarschijnlijk dat een komende tijd geen extrapolatie is van de huidige. Dat wij denken in "bezit" en dat we alle zaken in verhouding tot iets plaatsen op basis van een waardering, alles omslaan in een ''waarde", kan best een kenmerk zijn van de huidige tijd, maar het is goed mogelijk dat dat straks niet meer zo op de voorgrond terugkeert.

Wellicht een wereld waar de verhoudingen anders worden gezien: Dat is een mooi gebouw, daar is veel moeite op gedaan (ipv veel geld gekost). We hebben de man aan zijn knie geopereerd want deze was stuk (ipv doordat de man verzekerd was en het ''betaald'' kon worden, voerden we de operatie uit). Het kind had honger, dus gaf ik wat brood (ipv. Het kind had honger en kon ''betalen", zodat ik het brood kon leveren). Wat een fijn en mooi huis! (ipv. vroeger had ik een goed gevoel bij het huis maar nu het 80% in ''waarde" gezakt is, is opeens het huis niet meer fijn...)

De realiteit lijkt vooralsnog echter uit te wijzen dat de problemen enkel in omvang toe blijven nemen omdat bijna iedereen in het geldsysteem blijft doorredeneren, het niet lukt om dit systeem collectief te ontstijgen. Dit gaat echt heel diep, tot conflicten en schaarste (door de verwarring) toe.
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2978
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: Hypotheken? Gelukkig heeft ie meer verstand van ....

Bericht door Tim »

Hey,

Deze beredeneringen zijn natuurlijk allemaal mooi en misschien ook wel waar, maar doe mij eens een optie hoe je dan in de volgende situatie een dak boven je hoofd gaat verzorgen:

Uitgangspunten:
- Je werkt in Utrecht
- Je hebt een lief meisje of jochie gevonden
- Je ouders zijn je zat, eruit jong (ook al ben je al 35)
- Je hebt 25.000 euro gespaard
- Je hebt een modaal inkomen (33.000bruto = ongeveer 1945 euro netto per maand)

Wat zijn je opties om zelfstandig het leven in te gaan? Hoe vul je dit in?

Tim

Die al een aardig idee heeft....
Plaats reactie