Pagina 4 van 4

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 21 dec 2019, 09:39
door jwardenier
Jop ,leuk idee om rauwmelkse yoghurt te maken , 10 l melk per week ,hoe bewaar je dit nu ,bij mij is naar een dag of 5. 6 de melk zuur ,weer s afhankelijk soms ook wel na 3 dagen .
kaasmelk koel ik direct en kan nu met 4 dagen rondkomen ,vries nu 10 l in en gebruik dit later om de verse melk te koelen ,tegen dat de wrongelbak vol is is het blok ontdooid,ook het zuursel doe ik bevroren bij in de bak .Bij geitenmelk spaarde ik zo wel eens 14 dagen de melk met het doel een grote kaas te kunnen maken die minder snel uitdroogt .
Ik maakte eerst ook rauwmelkse boter ,gekoeld kon dit wel een week gebruikt worden ,maar er tegen eten omdat ze anders ranzig wordt pasteuriseer ik nu de room voor het karnen .kan natuurlijk ook kleinere pakjes maken en overschot invriezen
Invloed van plastic op zuur worden daar heb ik geen ervaring mee ,heb in een onderzoek gelezen dat weekmakers uit plastics niet gezond zijn maar ik neem aan dat je de geschikte plastic emmers gebruikt ,meestal wit van kleur .
Rvs melkbusjes zijn er wel in 5 l even zoeken op marktplaats ,er worden ook wel 10 l bussen aangeboden 50 euro per stuk site via f boek ,heb /wil daarvoor geen inlog dus je zal zelf moeten zoeken .

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 07 jan 2020, 17:16
door jan1996
Beste Jwardenier, als ik het goed begrijp doe je dus eerst een deel melk invriezen en dan de ingevroren blokken melk bij de verse melk om die te koelen? Van hoeveel dagen ingevroren melk heb je dan nodig om van een paar dagen verse melk ver genoeg te koelen? ik zit zelf namelijk ook met een melk koeling probleem, want ik melk 4 geiten waarvan ik een groot deel van de melk verkaas. 1 keer in de week maak ik kaas maar dan moet ik natuurlijk wel mn melk koelen. afgelopen tijd deed ik dit in de vriezer, maar daar ben ik nu een beetje van afgestapt omdat de kwaliteit van de melk wel achteruit gaat.

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 07 jan 2020, 19:08
door jwardenier
Ja klopt ,ik verwerk nu per 28 l doe eerst een blok 10 l bevroren melk in de ketel dan verse warme melk er bij ,volgende dag weer en doe dan het zuursel er bevroren bij ,zo kan ik 3 dagen vooruit ,met geitenmelk deed ik dit net zo ,had dan ook nog een blok van 2 l achter de hand om bij onvoldoende melk deze als koeling er bij te pakken .
Of de melk achteruit gaat ,je hebt wat meer room verlies ,ik vang dit op via wai boter ,jersey melk is erg vet .
Met geitenmelk had ik echt goede kaas ,leverde de laatste kaas aan een horeca bedrijf en had vraag om meer .
Nu maak ik kaas voor eigen gebruik ,en geef belangstellenden wat mee ,ga binnenkort wel opschalen richting 100 l dus meer ingevroren melk gebruiken en daarna 3 dagen vers erbij ,de kaas is erg goed naar mijn mening .
Welke problemen loop je tegen aan .

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 08 jan 2020, 07:54
door jwardenier
Voor nieuwjaarsdag heb ik de hooikist kaas gemaakt met bacon ,met deze kaas ga je werken met verse nog warme melk ,geen koeling of verwarming nodig en je houd wat meer kaas over ,de kaas was houdbaar tot nu ,of het nog langer kon weet ik niet toen was hij op .
Ik heb haar bewaard in zilverfolie in de koeling ,bacon vooraf het vet er uit gebakken en aan veine snippertjes door de wrongel verwerkt met wat zout
Kaasje na uithangen 8 uur geperst met anderhalf eigen gewicht en nog 8 uur laten rijpen in de vorm .
Leker kaasje op toost en crackers .

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 10 jan 2020, 13:42
door jan1996
dat is wel een goed idee om zo te werken, zeker als het van de zomer warmer wordt. nu koel ik de melk door mn melkemmer in een emmer met water te zetten met koelelementen uit de vriezer er in. als de melk gekoeld is doe ik hem in de koelkast. wat ik moeilijk vond met ingevroren melk is dat het eigenlijk heel langzaam moet ontdooien en dat kwam niet altijd goed uit, maar als je het in de andere melk doet gaat dat waarschijnlijk wel beter.
mijn kaas begint nu wel beter en lekker te wordenwant ik heb eerst last gehad van boterzuur in de kaas, dan kan je alles van een maand wegggooien.
wat gebruik jij als kaastobbe? ik gebruik nu een 45 liter emaille wasketel, maar ik ben op termijn op zoek naar iets groters wat ik ook kan verwarmen.

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 10 jan 2020, 18:42
door jwardenier
Ik gebruik nu een weck ketel 28 l ,ga straks [wanneer ik tijd en genoeg spierkracht heb ] een 100 l hout gestookte ketel installeren.
Koelelementen toevoegen is erg gevaarlijk ,ook in een koelkast kan je melk een besmetting oplopen ,je neemt gemakkelijk iets mee ,45 l je zou 3 of meer x 2 l kunnen invriezen en elke dag een blok bij in de verse melk kunnen zetten ,eventueel bij de eerste melk meer blokken ,tegen dat je verwerkt is dit ontdooit , met 4 geiten kun je wellicht beter een wat kleinere tobbe gebruiken ,ik had in het verleden 3 geiten en gebruikte de weck ketel ,kaas in vorm van 3 kg ,droogt ook niet zo snel uit .
Geitenkaas wil ook wel eens stug zijn ,hiervoor kun je korter gaan roeren ,bij de eerste nawarm,niet roeren bij de 2 e max 5 min roeren en de eindtemperatuur een gr lager houden .Zal je zien dat het enorm verbeterd .
Voor de geiten had ik een melk koe welke 30 l per dag gaf ,toen had ik een koeltank 100 l en verkaasde hier ook de melk in ,had wel een probleem in de meterkast .
Heb ook melk verwerkt per 1500 l ,dit voor een bedrijf waar de eigenaar het werk niet aan kon ,250 melkschapen 8 uur per dag melken .
Nu heb ik een jersey koe ,ong 8 tot 10 l per dag .
Boterzuur is erg vervelend ,heb je de oorzaak gevonden .
hoe melk je de geiten ,machinaal of met de hand .
Ik wil in de zomer niet melken ,vond ik het nadeel van geiten .

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 13 jan 2020, 20:01
door jan1996
de koelelementen doe ik in een emmer met water en dan zet ik de emmer met melk in het water dus niet de elementen in de melk. deze ketel bevalt eigenlijk best goed en ik hoef hem niet per se vol te doen, maar ik wil ook niet te vaak kaas maken, want ik moet het ook zien te combineren met mn studie.
de kaas is wel een beetje stug, maar wel al een stuk beter als toen ik net begon. mag ik vragen wat jou recept is voor geitenkaas?
met Jersey melk heb je zeker wel flink meer kaas opbrengst per liter melk?
boterzuur kwam omdat ik zelf kuilgras gemaakt had in ibc vaten en een losse bult. dit is niet goed geconserveerd geweest doordat het niet perfect luchtdicht was en maar een klein volume. nu gebruik ik salpeter in de kaas en voer ik ander gras.
ik melk met de hand, met een machine ben je veel langer bezig met schoonmaken, nu heb ik ze met zon 20 minuten gemolken dus dat is prima te doen.
wil je zomers niet melken omdat dan het bewaren van de melk lastiger is?

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 13 jan 2020, 21:34
door jwardenier
Geiten kaas als gouda kaas ,maar dan zoals ik eerder beschreef ,Je vind een goed recept in het boekje kaas je kaasje van Rademaker,hier heb ik wat roer tijd en een graat van de eind temperatuur afgehaald . jersey melk geeft niet meer kaas wel romiger ,ik maak boter uit de wai .
Zelf voer conserveren ,ja dat is een vak apart ,ik heb wel eens een kuilbult gehad en ook wel mais in een bult ,maar het vraagt veel zorg .
In ibc vaten ,het zou moeten kunnen ,mits je het vocht afvoert ,ik zag eens kleine houten silo,s waar het gras zo groen mogelijk in ging met een beste bult grond er op .
Dit is ook gelijk een nadeel ,normaal vriest het als je voeren wil en moet je met de bijl de bult op om het zand er af te hakken .
Ik maai graag met de zeis of met paardenkracht ,hooi op ruiters en steek na de hand het hooi los op zolder ,dit bevalt me tot nu toch het best ,zou voor 4 geiten ook makkelijk te doen zijn .Heb je al eens overwogen om haver te verbouwen en in de schoof te voeren ,dit werkt erg goed en scheelt erg veel hooi en je kan als na teelt knollen verbouwen maar spurrie zou voor geiten wellicht mooier zijn .
Kaas maak ik zonder toevoegingen ,op het bedrijf waar ik een tijd kaas maakte moest ik in ecko kaas ook altijd een goedje gooien wat niet zo best bij natuurlijk kaas maken past ,je vind er in de kaas niets van terug ,spoelt uit via de wai ,maar omdat ik deze ook gebruik wil ik er geen in hebben .
Ik melk ook met de hand ,kun je echt schoon melken ,koe staat in een stro hok welke ik dagelijks de vieze plekken af mest .
Gereedschappen maak ik schoon met heet water en soda,soms wat zeep .
Kaastobbe mag wel groter zijn als je de regel van 3 dagen verse melk maar aanhoud ,hierom opsparen in de vriezer en dan bevroren in de tobbe met 3 dagen verse melk , 3 e dag verkazen .
Ik heb in de oude landbouw gezien dat men een dompelaar gebruikte in een houten vat om te verwarmen en te roeren ,dit werkt ook erg goed mits je maar goed roert met de dompelaar anders brand de melk aan .
Stugge kaas het ligt vaak aan te warme eind temperatuur ,zaak om een goede thermometer te hebben ,Ik heb er een digitale kook thermometer bij van de Zweedse gigant ,kost niet veel en je hebt een goede indicatie naast de kaas thermometer.
je kan ook te lang bewerken of te fijn snijden of te veel stremsel gebruiken .
In de zomer niet melken ,dan heb ik veel ander werk ,en mijn koe slaat me dan van de kruk om een vlieg ,ze is beslist geen melkdier voor beginners
Melk bewaren is niet zo zeer het probleem .

mijn recept voor geitenmelk , strem temperatuur 29 gr ,zuursel 2% karnemelk stremsel 36 druppels op 9 l melk .stremmen 30 min ,snijden en 10 min rust ,wai afscheppen en na warmen met warm water tot 32 gr tijdens roeren en 10 min rust ,wai afscheppen en na warmen tot 35 gr met 5 min roeren ,35 min rust wai afschepen tot je net de wrongel ziet en vat vullen 10 min omgekeerd laten staan ,daarna kaas in vorm keren in doek doen en persen met 1/2 gewicht 30 min ,daarna kaas keren opnieuw inpakken en persen met vol gewicht 3,5 uur daarna in vat zonder doek ,12 uur laten rijpen ,daarna pekelen ,ik doe 12 uur bij 3 kg
kaas Persen doe ik 1 e keer met 1,5 kg ,2 e x met 6,5 kg gewicht aan de kaaspers .direct op de kaas persen zal ander gewicht vragen .

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 15 jan 2020, 14:19
door jan1996
het conserveren ging in princiepe best goed in die vaten, de geiten vonden het wel lekker. ik heb de bovenkant van de vaten er uit gezaagd en dan een groot stuk kuilplastic bij een boer vandaan er in langs de rand. dan het gras er in en het vast lopen en aan het eind het plastic dichtvouwen en veel gewicht er op.
hooi maken doe ik ook, maar het is niet altijd weer om te hooien. maaien doe ik ook met de zeis, dat gaat nu een stuk beter na een cususje gevolgd te hebben.
iets anders dan gras verbouwen doe ik hier liever niet, wij zitten op veen grond met een laagje klei en de meeste grond die ik gebruik huur ik en die mensen worden ook niet direct blij als ik wat anders inzaai.

Bedankt voor je recept, ik ga het de eerst volgende keer dat ik kaas maak op die manier proberen en daarna zullen de geiten wel ongeveer droog gaan, of ik raak mn melk wel kwijt zonder kaas te maken

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 15 jan 2020, 19:42
door jwardenier
Het kan dus best wel een geen boterzuur zijn geweest ,je hebt ook kuilbalen in folie ,die zijn ook niet helemaal dicht ,ik sneed er eens een los ,wit van de schimmel een ander stond vol water ,ik had er nog wat staan van enkele jaren oud .
Het kan iets met hygiëne te maken hebben ,heb je nog een foto van de kaas ,ik heb wel kaas gehad die onder de pers groeide ,celgetal te hoog .
Voor ruiter hooi ben je niet perse echt mooi weer nodig ,ik maai het gras bij droog weer en laat het in de zon liggen ,volgende dag keren ,daarna stapel ik het op ruiters ,die staan vervolgens in weer en wind ,soms een paar maand op het land ,bij droog weer wordt het hooi op een grote sle geladen en gaat het op zolder ,het buitenkantje is bruin vanbinnen ziet het hooi er fris groen en knisperend droog uit ,als ik het hooi naast puik kuilgras voer eten de dieren het hooi ,ook van de zolder af zie je het groen nog .
Eerder hooide ik en perste er pakjes van ,liep veel te stressen ,nu hooien met 2 vingers in de neus ,gaat het regenen als het eenmaal op ruiters staat haal ik daar mijn schouders over op ,het heeft me veel rust gebracht .
Afgelopen Sept moest ik oefenen voor een wedstrijd maaien en heb het gras op een ruiter gezet ,deze staat nu nog buiten ,kijken of het klopt dat je in nov nog ruiterhooi kan maken ,er zit wel wat stof in
Het is best een leuk idee om in ibc vaten gras in te kuilen ,als er aankomend jaar gelegenheid voor is ga ik het ook eens proberen .
Ik maak nu ook even geen kaas ,heb een koppeltje lammeren gekocht om voorlopig even geen kaas te moeten maken ,heb nu 12 x 3 kg liggen ,we kunnen dus even kaas eten

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 20 jan 2020, 12:08
door jan1996
het leek wel heel erg op boterzuur, met 3 tot 4 weken werden de kazen dik, er zaten grote scheuren in en de smaak was smerig.
ruiter hooi ga ik dit jaar dan ook eens proberen, ik heb al stokken gezocht om voor het geraamte. is het moeilijk om het hooi op de ruiter te stapelen zonder dat het omvalt?
ik heb ook kuilgras gemaakt in klikos en andere tonnen en dat ging ook best goed alleen heb je dat snel opgevoerd.
mijn kaasmakerij ligt ook stil, 1 geit staat droog en de rest geeft nu ook flink minder, maar over 1,5 maand moeten ze weer lammeren.
dat zijn schapenlammeren neem ik aan? geef je die gewoon koeienmelk?

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 20 jan 2020, 12:49
door alefarendsen
jan1996 schreef: 20 jan 2020, 12:08 ruiter hooi ga ik dit jaar dan ook eens proberen, ik heb al stokken gezocht om voor het geraamte. is het moeilijk om het hooi op de ruiter te stapelen zonder dat het omvalt?
Is een draadje over, zie hier.

Ik heb ze vorig jaar van dikke wilgentakken gemaakt, werkt ook prima. 2 jaar niet knotten, dan zijn ze dik genoeg. Ze waren niet herbruikbaar bij mij, heb ze geschroefd.

Er stond een flinke bult hooi op, was niet moeilijk om ze zo te 'stapelen' zonder dat het viel, was voor mij de eerste keer. Ze hebben een paar flink winderige dagen makkelijk overleefd.

Tip van Opa Jan was een een lijntje (meter of 6 lang) met aan elke kant een baksteen, begin aan één kant, over de ruiter en het hooi heen kruislings naar de andere poot, dan aan dezelfde kant blijven en een poot verder, dan weer kruislings erover heen en aan het andere eind weer een baksteen. Dat houdt de boel mooi naar beneden. Bakstenen net boven de grond laten hangen.

Ik neem eind maart de zeis mee naar Frankrijk, we hebben nu een tuintje van 3 bij 5, maar er is ook een grasveldje tegenover me. Ik mis het nu al.

gr.,
Alef

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 21 jan 2020, 09:50
door jwardenier
Alef ,mooi dat je het draadje er bij vond ,ik zou de ruiters graag wat steviger maken maar als je wilg hebt is dit een goede oplossing ,niet schroeven maar verbinden met een stuk ijzerdraad en draad krammen .
Opa Jan had een mooie oplossing voor wind op de ruiter ,ik heb tent doek in 3 hoeken knoop dit met een stro touwtje aan de liggers vast .
Vorig jaar ging tijdens een windhoos een complete ruiter de rogge in ,veder heb ik wel eens een leeg gewaaide ruiter gehad ,meestal gaat het wel goed
Jan heeft een van jou geiten misschien een uier probleem gehad ,het kan natuurlijk boterzuur zijn .hou de geiten in de droog stand wel in de gaten of het uier wel mooi soepel blijft .
Ik heb een soortgelijke kaas gehad van een koe met een bacterie in de melk ,in cellen zat ze zeer hoog .
De lammeren zijn schapen lammeren en ze krijgen koe melk ,tenminste dat is de bedoeling.
Mijn koe heeft weer een bui ,ze staat en trapt soms met 2 benen tegelijk ,ze heeft me net onder de knie geraakt dus niet alle melk komt in de emmer ,heb er voor de zekerheid een zak m poeder bij gehaald .
Het lijkt dat de koe weer bollig wordt ,na 2 x ki ,als de andere koe [koe van Bossie ]wel drachtig blijkt te zijn wordt het misschien tijd voor een afspraak met de slager .Ik kan het me niet veroorloven om uit te vallen door een trap v d koe .

Re: Melk, wat kun je ermee?

Geplaatst: 21 jan 2020, 12:16
door Kofi1
Er is een leuke publicatie over hooiwinning in de jaren 50. zoek op "ARBEIDS METHODEN
INDEHOOIOOGST"