Pagina 1 van 3

Overschot appels

Geplaatst: 17 aug 2014, 10:41
door TimV
Hallo

Ik ben nieuw hier maar het leek me gepast om op dit forum jullie ideeën te vragen.

Wij hebben een appelboom maar tal van appelen zijn niet echt geschikt om zo te eten. Plekken, wormpjes,... Wat kunnen we wel met deze appelen doen naast appelmoes en appeljam maken.

Re: Overschot appels

Geplaatst: 17 aug 2014, 11:20
door kockie
Persen tot sap? Evt doorkoken tot stroop?

Re: Overschot appels

Geplaatst: 17 aug 2014, 11:45
door Sem A
Net terug uit Bretagne en Normandië. Ik zou zeggen: cider van maken! En als dat mislukt kun je het nog zien te verstoken tot Calvados.

Re: Overschot appels

Geplaatst: 17 aug 2014, 14:22
door Dutch John
Mijn idee. Cider van de appels en Perry van de peren. Een site boordevol informatie: http://cider.org.uk/frameset.htm

Wat ik er inmiddels van weet, is dat je het best een rek-met-doek pers neemt (of bouwt). Een korfpers haalt er minder sap uit. Het fermenteren gaan ongeveer gelijk aan wijn, met een paar trucjes van het bier brouwen. Het lijkt me verstandig om te beginnen met het ontsmetten van het sap en vergisten met wijngist, in plaats van te gokken op natuurlijke fermentatie. Bij natuurlijke fermentatie bestaat de kans dat de verkeerde bacteriën aan het werk gaan of dat de natuurlijke gist voortijdig stopt.

Sap persen kan ook, maar dan moet je het pasteuriseren. Dan geef ik de voorkeur aan stoomontsappen. Iets meer werk, maar lang houdbaar en een "voller" sap. En geen pers en appelshredder nodig.

Groet,
DJ

Re: Overschot appels

Geplaatst: 17 aug 2014, 17:07
door frans
En als het je te veel werk is op een hoop gooien in de tuin.
Zeker bij een wat strengere winter zijn er altijd heel wat dankbare vogel je deel.

Re: Overschot appels

Geplaatst: 17 aug 2014, 23:23
door deleted
+1 voor het idee van Kockie: ambachtelijke stroop !

G

Re: Overschot appels

Geplaatst: 22 aug 2014, 15:41
door pieter1
Gandalf schreef:+1 voor het idee van Kockie: ambachtelijke stroop !

G
Ik heb er ook eens stroop van gemaakt, heerlijk! Echter voor het rendement moet je het niet doen. Het viel mij vies tegen wat ik uiteindelijk overhield aan stroop t.o.v. de hoeveelheid appels.

Wat je ook nog met de appels kunt doen is drogen. Klokhuizen er uit boren en in plakken snijden. En dan voor de kachel of in een droogkast.

Re: Overschot appels

Geplaatst: 24 aug 2014, 09:12
door Anne2
Hoeveel kilo's heb je? Als het een grote hoogstam is haal je dan 70 kilo? Dan kan je bij de mobiele pers er sap van laten maken. Sappan is snel vol met appels en moet heel lang opstaan, is geschikt voor kleine hoeveelheid. Kan je van prut nog fruitleer maken.

Appelazijn maken, kan van de schillen.

In stukjes snijden en invriezen. Kan je de rest van het jaar appeltaart maken. Dan wel omscheppen met custard en paneermeel gebruiken. Even onder de hete kraan ontdooien en meteen bruikbaar.

Chutney is lekker zacht van smaak met appels, bijv in combinatie met pompoen.

Re: Overschot appels

Geplaatst: 25 nov 2016, 22:35
door mechanieker
Ik ben momenteel zowat het hele forum aan het doorlezen, en kwam op dit topic.
Een hoogstammige appelboom levert hier al vlug meer dan 100 kg appelen.
En zeker nog 100 kg die niet bruikbaar is !
En ik heb er een aantal staan.
Veel appelen met plekjes, wormen, appels die eraf vallen en blutsen, aangepikte appels van de vogels.
Vooral dan door kraaien en kauwen.
Soms groeien er vier knoppen aan de zelfde tak, dan moet je er 3 'afpitsen' ,anders vallen die met tijd toch op de grond, of volgroeien die niet ( heb je als het ware vier mini appeltjes maar daar tussen heb je nog vlug insecten).
Bij laagstam kan je dit makkelijk doen, bij hoogstammige bomen is dit onbegonnen werk.
Gevallen fruit , geblutst , rot snel en kan je niet laten liggen, schimmelt, geurt en er komen enorm wespen op af.
Wat valt er te doen, oprapen want als je het gras maaien zo , heb je nog meer troep.
Vroeger had ik schapen die graasden tussen de bomen, die krijgen er buikgriep van (heel slecht idee).
Dus in de maanden augustus, september, oktober rapen we elke dag kruiwagens appels (en geloof me ik overdrijf niet).
Op de composthoop voor de vogels ? Die pikken niet aan fruit dat niet rijp is.
Daarenboven trekt het enorm wespen etc aan.
Naar het containerpark ermee ? Dat zou dagelijks een volle kofferbak zijn en een rit van 20 km heen en weer.
Bij het groenafval mag het niet, als men je betrapt bij het wegooien van appels, krijg je een boete.
Men weigert ook resoluut appelen omdat muizen en ratten aantrekt.
Dus containerpark is uitgesloten, je kan ze daar niet kwijt.
Gebeld met de groendienst of er een oplossing was, daar kreeg je advies om die mee te geven met het reguliere huisafval ( gebeurt hier in zakken die 28 kg mogen bevatten).
Drie emmers appels en het maximum gewicht is al overschreden.
Ik zou dus wekelijks meer dan duizend kilo moeten in zakken steken ? 1.5 euro per zak ?
Van onrijpe appels kan je geen jus maken.
Het zijn wel bewaarappelen dus je kan ze op een duistere plek 6 maand of langer bewaren.
De goede appelen moet echter niemand hebben, mensen komen ze plukken, en doen dit 1 keer.
Nu bij mij mag iedereen er zoveel plukken als ie er maar wil.
Resultaat is wel dat iedereen de onderste appels plukt, niemand gaat een ladder op.
Mijn verzekeringsmakelaar wees me erop als ik iemand er laat plukken met een ladder en die valt, dat ik aansprakelijk ben zelfs.
Het zijn ideale apppels om appelmoes te maken of in november ( en van dan af aan ) zo te eten.
Wat ik ook toelaat is dat jeugdverenigingen er es komen plukken en dan gratis meenemen voor verkoop of zo.
Feit is en blijft, mensen komen dat maar 1 keer doen, nemen een kofferbak vol mee en het jaar erop zie je ze niet meer.
Mensen willen liever gelijke appeltjes van grootte, per zes verpakt dan een ruimte vol leggen met appels voor x aantal maanden.
Er was wel iemand waar ik die kwijt kon, dus om te persen.
Maar voor appelsap waren die iets te zuur , dus ze werden gemengd met andere appels of zo.
Dan in plastic zakken en in een karton en verkocht.
Ik was al blij dat ik ze er kwijt kon, die dame is ermee gestopt omdat ze een ondernemingsnummer ( handeldrijven) diende aan te vragen plus controle qua hygiëne, voedselketen of zo.

Kortom een berg miserie al die appels.
Schenken aan verenigingen voor minder bedeelden ? Die willen ze niet aanvaarden omdat ze oorsprong niet kunnen garanderen etc etc.

Als er iemand een idee heeft, graag.
Als er eenvoudige manier bestaat om iets uit te distilleren of ... elk idee is welkom.
De meeste mensen zeggen omzagen, opgelost, nu een appelboom in bloei vind ik prachtig.
De bijenkweker hier verderop (imker) is er blij om.
Kan je van prut nog fruitleer maken.
Nog nooit van gehoord van fruitleer, maar wat het ook is, prut genoeg hier :D

Een oude draad weliswaar maar elk idee is welkom.

mvg

Re: Overschot appels

Geplaatst: 26 nov 2016, 23:02
door Lieve
Hier in de buurt zijn er verschillende plaatsen waar we vooral peren gaan plukken zijn, appels minder, we hebben bijna 400kg laten persen tot sap, gedeeltelijk bewaard en gedeeltelijk verwerkt tot perry. Ik vind dit best leuk en we doen dit al enkele jaren.

Re: Overschot appels

Geplaatst: 26 nov 2016, 23:28
door Pietje
mechanieker schreef:De meeste mensen zeggen omzagen, opgelost, nu een appelboom in bloei vind ik prachtig.
Het 1 sluit het ander niet uit...

Ik zou de grootste rommelmakers omzagen, er blijven nog genoeg bloemen over... En andere bomen voor terugplanten: noten (walnoot, hazelaar), kersen, heb veel plezier van Pyrus pyrifolia (Nashi-peer). De bedoeling van je boomgaard is dat je er plezier van hebt... ;-)

Re: Overschot appels

Geplaatst: 27 nov 2016, 00:58
door mechanieker
@ lieve :
* Wat doe je dan met de pulp ? Op de composthoop ?
* Wel jammer dat je een eind verder woont als je het leuk vindt, anders welkom !

@ Pietje :

* Die appelbomen stonden er, dus ik dacht leuk een appel gratis.

Wat ik mijn geval wel kan meegeven en leerde door de jaren :
- Wat je ziet aan kruin dus boven de stam, zit meestal evenveel aan wortel onder de grond.
- Het sprookje als je een appelboom gedurende jaren niet meer snoeit , dan minderen de appels = onwaar.
- Het sprookje ' een appel dient getrokken ' , dus je moet ze van de tak trekken, anders minder appels = onwaar.
- Appels die van de boom vielen ( in het gras weliswaar) 5 % maar daarvan is ietwat geblutst dus al de rest kan je evengoed in een donkere ruimte bewaren, dus voor al mijn bomen , raap ik.
- Ik heb dus nog nooit gesnoeid, ik pluk geen enkele appel, de productie stijgt elk jaar.

Elk jaar hou ik hooguit 500 bewaarappels , meestal in de maand oktober, dan zijn ze het grootst, die ruimte ruikt appelfris weliswaar :D
Die gaan in appelmoes maar kan ik een heel jaar mee verder.

mvg

------------------------------------------------------------
An apple a day keeps the doctor away...

Re: Overschot appels

Geplaatst: 28 nov 2016, 10:41
door remco d
mechanieker schreef:@ lieve :
* Wat doe je dan met de pulp ? Op de composthoop ?
* Wel jammer dat je een eind verder woont als je het leuk vindt, anders welkom !

@ Pietje :

* Die appelbomen stonden er, dus ik dacht leuk een appel gratis.

Wat ik mijn geval wel kan meegeven en leerde door de jaren :
- Wat je ziet aan kruin dus boven de stam, zit meestal evenveel aan wortel onder de grond.
- Het sprookje als je een appelboom gedurende jaren niet meer snoeit , dan minderen de appels = onwaar.
- Het sprookje ' een appel dient getrokken ' , dus je moet ze van de tak trekken, anders minder appels = onwaar.
- Appels die van de boom vielen ( in het gras weliswaar) 5 % maar daarvan is ietwat geblutst dus al de rest kan je evengoed in een donkere ruimte bewaren, dus voor al mijn bomen , raap ik.
- Ik heb dus nog nooit gesnoeid, ik pluk geen enkele appel, de productie stijgt elk jaar.

Elk jaar hou ik hooguit 500 bewaarappels , meestal in de maand oktober, dan zijn ze het grootst, die ruimte ruikt appelfris weliswaar :D
Die gaan in appelmoes maar kan ik een heel jaar mee verder.

mvg

------------------------------------------------------------
An apple a day keeps the doctor away...
Bomen die je niet snoeit geven zeker meer appels. Echter put je de bomen wel uit, ze zijn gekweekt op opbrengst en hoge groeikracht. Dit kan aardig lang goed gaan maar uiteindelijk worden je bomen sneller ziek en het fruit kwalitatief minder.

Ik raad aan juist om te snoeien, je krijgt dan mooiere bomen die vitaler blijven en zeker in het jaar na een flinke snoeibeurt, minder appels. Nadeel is dat je vervolgens wel ieder jaar moet snoeien.

Bij een wilde appel geldt dit niet uiteraard, maar iedere geënte appel is het beste af met goed snoeien.

Verder mensen met hobby varkens zijn vaak blij met appels

Mvg remco

Re: Overschot appels

Geplaatst: 28 nov 2016, 12:34
door Lieve
In het dorp hiernaast (Ellezelles) is een bedrijfje dat fruit perst, zij doen dit voor iedereen, op afspraak.
Het bekomen sap kan gepasteuriseerd worden, verpakt in cubitainers van 3/5/25 liter, in glazen flessen, je kan ook eigen verpakking meebrengen, het word dan niet verhit.
De pulp van het fruit word opgehaald door een varkensboer.

Re: Overschot appels

Geplaatst: 28 nov 2016, 13:16
door Ruuben
Je kunt je appels ook op de jaarmarkt in Drenthe verkopen voor zuiver biologische appels voor 2 euro per kilo.