Herstellende landbouw

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

Krelis
Berichten: 762
Lid geworden op: 03 jul 2011, 16:11
Locatie: kop noordholland

Herstellende landbouw

Bericht door Krelis »

http://permacultuuronderwijs.nl/

Morgen komt onze vertaling v Mark Shepards Herstellende Landbouw agro-ecologie voor boeren burgers & buitenlui uit!
http://t.co/5amWyZTHzU
jwardenier
Berichten: 1500
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Herstellende landbouw

Bericht door jwardenier »

En ..... , ga je dat hier delen . ik ben geïnteresseerd . Ik werk nu met de oude landbouw methoden ploegen eggen zaaien wiedeggen oogsten
zo als al vele generatie,s voor ons dat ook deden . we verbouwen granen bieten aardappels en erwten , groenten in een apart tuintje en fruit apart in boomgaard ,gr John
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Herstellende landbouw

Bericht door deleted »

Jwardenier,

Al ooit hier eens aan gedacht ?
http://groenkost.be/info/groenkost.html

Wat vind je van het idee ?

G
Sandman79
Berichten: 1043
Lid geworden op: 15 dec 2011, 11:48

Re: Herstellende landbouw

Bericht door Sandman79 »

Zo zijn er al een deel he :)
Brit
Berichten: 801
Lid geworden op: 25 okt 2007, 20:37
Locatie: Christchurch

Re: Herstellende landbouw

Bericht door Brit »

Ik vind het best een goed idee. Geen werknemers nodig om te oogsten en de klant weet zeker waar het vandaan komt en dat het echt vers en onbespoten is.
Misschien is het zelfs wel een idee om de mensen zelf weer wat terug te laten planten zodra ze wat oogsten......
Groeten, Brit.

Ik bekijk het liever vanaf de andere kant.....
jwardenier
Berichten: 1500
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Herstellende landbouw

Bericht door jwardenier »

Gandalf , Het is een mooi idee voor als je inkomsten uit je producten zou gaan halen en er van houd om altijd Volk om de deur te hebben en dat laatste is helemaal niets voor mij , ik ben erg op mijzelf . We verkopen wel wat , voor aan de weg zet ik dan een kastje waar men zelf kan pakken ,Helaas pakt men het geld potje ook wel eens of geeft in plaats van 50 cent 5 cent , ook heb ik in de vergunningen een boerderijwinkel laten opnemen . Wij proberen zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven en wat we over hebben verkopen we of geven we weg .
Toen ik reageerde op dit onderwerp ging ik er van uit dat de schrijver wat ging delen over b v de meer jarige gewassen en hoe prematuur toegepast kan worden op wat grotere schaal . we bewerken 4,5 ha grond met daarnaast nog 3,5 ha echt hooiland .
Ik werk nu als in de oude landbouw , vooral het schoffelen en planten dunnen vraagt veel tijd. Zo heb ik o a voederbieten staan , meer kiem zaad . Maar het zal wel de bedoeling zijn om het boek te kopen . Gr J W
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Herstellende landbouw

Bericht door deleted »

jwardenier schreef: Toen ik reageerde op dit onderwerp ging ik er van uit dat de schrijver wat ging delen over b v de meer jarige gewassen en hoe prematuur toegepast kan worden op wat grotere schaal . we bewerken 4,5 ha grond met daarnaast nog 3,5 ha echt hooiland .
Ik werk nu als in de oude landbouw , vooral het schoffelen en planten dunnen vraagt veel tijd. Zo heb ik o a voederbieten staan , meer kiem zaad . Maar het zal wel de bedoeling zijn om het boek te kopen . Gr J W
Juist, mijn vraag was ook wat off-topic, toch bedankt dat je hem beantwoord hebt !

Wat betreft permacultuur kan ik je ook niet echt helpen. Er staan wel wat cursussen op permacultuur Nederland http://www.permacultuurnederland.org/index.php?id=23
Of op deze linkjes doorklikken: http://www.rivendellvillage.org/permacu ... cumentatie (onderaan staan nog boeken waar je op kan klikken)

Het gaat in ieder geval om ontwerp-principes.(beter benutten van natuurlijke stromen: licht, warmte, water, ...) Maar of het nu echt al ergens bij ons op grote schaal wordt toegepast ? Geen idee.
Om alles door te lezen ben je al snel een pak avonden aan het lezen.

Dit filmpje (nederlands ondertiteld) is misschien een interessant startpunt:


G
pelletpower
Berichten: 3293
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: Herstellende landbouw

Bericht door pelletpower »

Heb het boekje herstellende landbouw gelijk besteld, nu een aantal maanden geleden (is 1 maand zie ik aan de eerste post). Gisteren voor het eerst opengeslagen. Echt leuk, nog beter leesbaar en voor mijn gevoel toepasbaar dan de Nearings. Het is nog niet uit, maar voelt al als een echte aanrader.
jwardenier
Berichten: 1500
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Herstellende landbouw

Bericht door jwardenier »

Dat het boek makkelijk leesbaar is , dat is mooi meegenomen . Ik zou er ook een kunnen bestellen maar ik heb al veel boeken over landbouw veeteelt en gewassen , nog meer heb ik er doorgegeven aan de kringloop .
Ik zit meer met concrete dingen ,als, nu heb ik als vee voer, eigen brood meel ,voerbieten en aardappelen een totaal van 1,8 ha granen en 30 are wortel en voer gewassen op verbouw daarnaast hebben we nog grasland om te weiden en hooien .Wat zou hier een alternatief voor zijn in meerjarige gewassen .In plaats van voerbieten kan luzerne, aardappel kan aardpeer , maar de granen vervangen lijkt mij erg moeilijk we hebben het minimum aantal dieren voor vlees eieren en melk om het draaiende te houden , Trekkracht kan door paard geleverd worden evenals aandrijfkracht voor b v dorsmachine , dit heeft al 7 jaar gekost om het onder de knie te krijgen , 30 jaar wachten tot dat bomen zaden en noten leveren is geen optie , ik heb geen opvolger , als ze er zouden staan zou ik er zeker gebruik van maken , de enige 3 eiken die hier stonden zijn op last van verzekering gekapt ze dreigden bij storm op het achterhuis te vallen .In de bos aanplant heb ik wel eik staan , boompje groot pantertje dood.Dan zijn er nog de processie rupsen , in een hoekje bos vlakbij was eens een explosive uitbraak de grond ernaast, 30 are kan voorlopig niet meer gebruikt worden vanwege de brandharen .
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Herstellende landbouw

Bericht door Dutch John »

John,

Ik gebruik de boeken van Seymour als een raamwerk. Neem eruit wat me naar eigen dunken past. Vervolgens zoeken we naar uitgebreidere informatie per onderwerp. Dus Seymour als het all-round plaatje, het eigen gezonde verstand erop los laten en vervolgens gebruik maken van de kennis van mensen die één onderwerp tot een specialisme gemaakt hebben.

Mijn gezonde verstand zegt dat ik geen melkkoe moet houden in een straat waar al 1.000 koeien staan. Bovendien is een koe een te grote aanslag op de weinige grond die we hebben. Graan verbouwen voor veevoer past me ook niet. De paar soorten dieren die we hebben en gaan krijgen zullen het met gras en zaden moeten doen die ze zelf vinden. Maar goed, dat zijn persoonlijke keuzes die ook nog eens afhangen van de omgeving.

Er zijn meerjarige graansoorten.
Ik heb ook geen opvolger. Tenminste nog geen in beeld. Toch verwacht ik die wel. En inderdaad, dan ben je ook bezig om iemands bedje te gaan spreiden. Heb ik geen moeite mee, kan straks een werkend geheel doorgeven.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
jwardenier
Berichten: 1500
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Herstellende landbouw

Bericht door jwardenier »

John , zo doe ik het ook ,omdat we een aardig lapje grond bewerken en het nu eenmaal in mij zit ga ik voor het totaal plaatje en verbouw wel graan, melk krijgen we van de geit , om het graan in mijn eentje te kunnen oogsten heb ik een getrokken maaidorser,stro opruimen een pers, trekker was af dus een ander gekocht nu 70 pk met voorlader , natuurland maaien met de zeis was ook geen optie dus maaier enz een aardige verzameling trekker en machines , ik hou van de oude landbouw en heb een trekpaard en zo langzamerhand een compleet museum , het verschil tussen paard en trekker is de werkvreugde ,en het hoge brandstof verbruik van de trekker.
Het heeft lang geduurd voordat ik de vaardigheden om met paard te werken onder de knie had ,maar als ik nu ga ploegen of maaien blijft de trekker staan en al ben ik dan een dag langer aan het werk ,voor mij geen mooier werk dan met paard .
alleen voor die 2 ha graan gewassen en 3,6 ha maaien komt de trekker nog in actie en soms nog wat ploegwerk .
Wanneer ik mogelijk heden zou zien om andere gewassen te telen zou de trekker in de verkoop kunnen en de opbrengst zou omgezet worden in z panelen . Ik hoopte dan ook dat er wat meer handen en voeten aan de herstellende landbouw gegeven zou worden ,al zijn we dan al een paar jaartjes onderweg met zelfvoorzienendheid verbeteringen wil ik altijd onderzoeken en of toepassen.
De meerjarige graan soorten zijn mij niet bekend ,wel de eeuwige roggebouw ,al moet daar ook een flinke hoeveelheid werk ingestoken worden .
Een gespreid bedje doorgeven zal niet erg makkelijk worden , wanneer je een boerderij compleet wilt doorgeven zal de opvolger wel het een en ander moeten leren en tot nog toe is er niemand in zicht die dit zou willen ,ook heeft het wat waarde en zal oompje belasting er zoveel van willen dat dit haast ondoenlijk wordt .
gr John .
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Herstellende landbouw

Bericht door Dutch John »

Dan stoppen we het hele spulleke in een stichting, waardoor het van niemand is. Kun je het geluidsloos doorgeven aan een ander bestuurslid, zonder dat Den Haag ermee gaat lachen. Er zijn genoeg mensen die een gratis boerderij met wat grond willen overnemen. Ik denk zelfs dat je ze kunt uitkiezen. Altijd nog beter dan neefjes en nichten die de erfenis -jouw moeizaam opgebouwd werkend geheel- liquideren, omdat ze er niets in zien. Dat gratis doorgeven werkt ook prima in een krimpende onroerend goedmarkt. Erven of kopen maakt de nieuwe gebruiker op termijn alleen maar armer qua geld en tijd.

Ik vind het geweldig dat je de paardentractie weer in ere herstelt. Het is met recht een echt duurzame methode.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
Krelis
Berichten: 762
Lid geworden op: 03 jul 2011, 16:11
Locatie: kop noordholland

Re: Herstellende landbouw

Bericht door Krelis »

http://www.salatinnaarnederland.nl/

Salatin was in NL :wink:

Hoe dat moet op grond van €50.000 per ha? Triodos wil,in ieder geval niet dat die prijs omlaag gaat.
Komen anders ook in de problemen.......
Krelis
Berichten: 762
Lid geworden op: 03 jul 2011, 16:11
Locatie: kop noordholland

Re: Herstellende landbouw

Bericht door Krelis »

jwardenier schreef:En ..... , ga je dat hier delen . ik ben geïnteresseerd . Ik werk nu met de oude landbouw methoden ploegen eggen zaaien wiedeggen oogsten
zo als al vele generatie,s voor ons dat ook deden . we verbouwen granen bieten aardappels en erwten , groenten in een apart tuintje en fruit apart in boomgaard ,gr John
Wat bedoel je nu? Zoals mijn voorouders het ook deden: mijn pa was erg blij met de tweewielige trekker, 'chloor' om te spuiten, hele dag op knieeën wieden ....en dat allemaal op 2ha. Ohja en met het schuitje naar de veiling, zoals voorouders dat ook deden -wel met de kloet flink duwen. De akkerbouwende familie in de Wieringmeer? Nu iedere week fris zakgeld van de Rabo :mrgreen: -totdat er een buur met overwaarde is gevonden. Ik zou als akkerbouwer met de door jou genoemde produkten geen grote broek aantrekken.
Krelis
Berichten: 762
Lid geworden op: 03 jul 2011, 16:11
Locatie: kop noordholland

Re: Herstellende landbouw

Bericht door Krelis »

Gandalf schreef:[

Wat betreft permacultuur kan ik je ook niet echt helpen. Er staan wel wat cursussen op permacultuur Nederland http://www.permacultuurnederland.org/index.php?id=23
Of op deze linkjes doorklikken: http://www.rivendellvillage.org/permacu ... cumentatie (onderaan staan nog boeken waar je op kan klikken)

Het gaat in ieder geval om ontwerp-principes.(beter benutten van natuurlijke stromen: licht, warmte, water, ...) Maar of het nu echt al ergens bij ons op grote schaal wordt toegepast ? Geen idee.
Om alles door te lezen ben je al snel een pak avonden aan het lezen.

Dit filmpje (nederlands ondertiteld) is misschien een interessant

G
Permacultuur lijkt af en toe meer op een permacursuscult.....zijn toch redelijk veel een - of meerjarige cursussen in NL en B.
Plaats reactie