Pagina 1 van 2

Yoghurt

Geplaatst: 19 okt 2012, 18:21
door Jan.
Misschien praat ik even voor mijn beurt.
Bij ons wordt er o.a.yoghurt en rijst in gemaakt.
En vast nog wel iets, maar daar weet de keukenprinses meer van.

Wie heeft er ervaring mee?
Bij ons drijft er na een nachtje broeien vaak een groenig vocht boven de yoghurt.
Wat kan dit zijn?

Alleen bij melk van de boer hoor ik net bij melk uit de winkel niet dus.

Re: Van welke stekker heb jij onlangs afscheid genomen?

Geplaatst: 19 okt 2012, 19:26
door Jan.
Dat groen lijkt me niet goed. Pasteuriseer je de melk?

Ehhh, dat denk ik niet.
We doen het zo, een uur of negen half tien, de melk opwarmen tot tegen de 60 graden, een scheutje eerdere yoghurt erbij in, roeren en daarna vanaf in de hooikist - tot de volgende warme maaltijd.
Weer even doorroeren
En eten maar.


Het gebeurt nogal eens dat de yoghurt dan nog warm is.
Dat groene spul schenken we er wel eerst af.
Op de pakken uit de winkel staat inderdaad gepasteuriseerd.
Maar ik neem aan dat dat ook tot zo'n 60 graden gebeurt.

Re: Van welke stekker heb jij onlangs afscheid genomen?

Geplaatst: 21 okt 2012, 01:26
door cjm
Qua onderwerp beetje afgedwaald, maar ik moet antwoorden.

Joghurt of hoe je het ook schrijft.

Neem een pan, beetje water en kook.
In die schone pan doe je de melk.
Rauwe melk, verse melk verwarm je tot 80 a 90 graden.
Koel je af in koud water tot 40 graden.
Melk uit de winkel verwarm je tot 40 graden.
Voeg toe 10 % joghurt.
Zet het weg in hooikist, dekbed of wat dan ook om het warm te houden.
Na een uur of 8 is het best.
Het heet enten.

Het groene waterige spul kan je wei noemen. Net zoals bij de kaas.
Zie je ook bij zuurkool maken.
Voor het bewaren moet je dat nooit verwijderen.
Mooi natuurlijk waterslot.
Maar proef het eens!
Raar spul. Zuur en toch heeft het behoorlijk wat suikergehalte.
De magie vertelde de boeren dat het goed was voor zwakke dieren.
Of dat klopt weet ik niet.
Maar ik zie nog zo mijn vader die likt van joghurt van meer dan een jaar oud.
Hij leeft nog ;-)

Re: Van welke stekker heb jij onlangs afscheid genomen?

Geplaatst: 20 nov 2012, 21:30
door ritsaert snijder
CJM,
Je woont vlakbij...waar haal je je rauwe melk vandaan?
RS

Re: Van welke stekker heb jij onlangs afscheid genomen?

Geplaatst: 20 nov 2012, 23:32
door cjm
Allemaal buren met koeien toch?
Dus vraag even aan je buren.
En buren is in een buurtgemeenschap gelukkig nog een wat weidser begrip.
Goede investering naar mijn idee ;-)

Re: yoghurt

Geplaatst: 21 nov 2012, 00:34
door 12much
Kinderen vinden die wei, afgegoten en in de koelkast bewaard, heerlijk...was dus niet alleen goed voor zwakke dieren:-)

Als je de melk nog aan het warm houden bent en je gooit er al zachtjes roerende, druppels citroen bij (wel uit een citroen persen hé?) totdat al het wit naar beneden slaat, dan hou je dat groene vocht over aan de bovenkant. Dan heb je het proces versneld door het aan te zuren. Dit kun je ook met dat spul uit een kalfsmaag doen (ben even de naam kwijt) dan in een zeef gieten waar je kaasdoek in gelegd hebt en ophangen in de koelkast met een schaaltje er onder. Dan heet het hangop (hehe) Leg je er na het druppelen een schone stoeptegel op, heb je de volgende dag je eerste verse kaasje. Heerlijk in een jasje van kikkererwtenmeel snel bakken in een laagje geklaarde boter, voor je het weet ben je je vingers kwijt...(in India heet de geklaarde boter Ghee en het gerechtje pakorrah van verse kaas....

Re: yoghurt

Geplaatst: 21 nov 2012, 00:37
door David86
stremsel ?

Re: yoghurt

Geplaatst: 21 nov 2012, 01:21
door cjm
Kikkererwten? Als en ik zal eerlijk proeven, maar nooit meer dan melige prut geproefd.

Dus verras me.
Misschien verse totaal anders?
Had ik van het jaar met capucijners.
Als verzoeknummer dit jaar gedraaid en whauw zo anders en echt lekker!

Nu mijn zuurkool eens aan een smaaktest onderwerpen.
Spannend, want ik heb spitskool gebruikt.
Eigenlijk een wat te zachte kool.
Rode kool wil zo ook wel eens proberen.
Zonder die eeuwige appelen!

Rivella is dat er nog? Was dat niet op basis van wei?

Re: yoghurt

Geplaatst: 21 nov 2012, 01:38
door 12much
geen flauw idee, échte jongens dronken geen meidendrankje :lol:

Re: yoghurt

Geplaatst: 21 nov 2012, 11:24
door ritsaert snijder
ook geen klein slokje?
weet je gelijk weer dat het nergens naar smaakt!

Re: yoghurt

Geplaatst: 22 nov 2012, 05:37
door cjm
Als het nog te koop is ritsaert koop het weer eens.
Het kan je smaak niet zijn, maar nergens naar smaken? Dan mis je echt al je smaakgevoel.
Amstel ja, leidingwater is neutraal ;-)

Re: yoghurt

Geplaatst: 02 dec 2012, 17:36
door Anne2
12much schreef:Heerlijk in een jasje van kikkererwtenmeel snel bakken in een laagje geklaarde boter, voor je het weet ben je je vingers kwijt...(in India heet de geklaarde boter Ghee en het gerechtje pakorrah van verse kaas....
Net pakora's met broccoli gemaakt. Besan (kikkererwtenmeel) was voor mij nieuw product (dan wil ik mij aan recept houden). Volgens kookboek 3 dl water en 6 eetl meel (+ specerijen). Dat was erg waterig dus toch 3 eetl erbij gedaan, bleef dun. Groente erdoor (bleef er nauwelijks aan zitten en gefrituurd. Geen succes. Het hele mandje zit nu vol aangekoekte prut en vet kan meteen weg. Wat deed ik verkeerd?

Waarom besan en geen bloem (afgezien van eiwitproduct)? Ik heb het idee dat bloem beter bindt en hecht.

Re: Yoghurt

Geplaatst: 02 dec 2012, 20:14
door 12much
@Anne2:

Dit is mijn succesrecept, die heb ik hier oorspronkelijk niet vandaan, maar gekregen van de vrouw van een Indiase collega. Ik heb op de ingrediënten ge-Googled en kwam bij die site uit. De beschrijving klopt met wat ik doe. Asafudita noemen ze in India vrij vertaalt: duivelsdrek omdat het zo stinkt. Heb je maar heel weinig van nodig en mijn voorraadje heb ik al 10 jaar. Daar moet ik wel bij vertellen dat ik het samen met een paar eetlepels droge rijst vacuüm verpak.

Als ik naar jouw recept kijk, is de hoeveelheid meel (6 el=75 gram) ruwweg een kwart van die van mijn recept en dan is de helft daarvan nog gewoon witte bloem. Dus dat lijkt me logisch. Bloem is in India een bindmiddel en veel moeilijker te krijgen, zij schrijven ook andere waarden toe aan de gele erwten vanuit Ayurvedisch oogpunt, en ik vind de smaak van goede falaffel écht de moeite waard. Het gebruik van Ghee is vanuit datzelfde standpunt. Ik maak het altijd vers door boter te klaren. Het maakt deze gerechten, die calorisch gezien best wel zwaar zijn, beter verteerbaar. Eet ze maar eens koud. Dat is bij grillige groenten als bloemkool en broccoli gewoon ranzig als je margarine, frituurvet of gewone boter hebt gebruikt. Pakora's maak ik uit principe niet te vaak....vééél te lekker :lol:


Het recept:

Pakora`s kunnen van bijna elke groente gemaakt worden. Bloemkoolroosjes, plakken aubergine, courgette, aardappel of knolselderij lenen zich er allemaal prima voor. U kunt ook heerlijke pakora`s maken met plakjes panir. Pakora`s zijn een welkome aanvulling bij elke maaltijd en bijzonder geschikt als snack. Ze zijn gemakkelijk klaar te maken en gaan heel goed samen met een tomatenchutney.

Bereidingstijd: 20-30 minuten
Ingrediënten voor 10 personen
Beslag:
150 gr. bloem
150 gr. kikkererwtenmeel
2½ theel. zout
2 eetl. kalinji-zaad (nigella-zaad)
¼ theel. cayennepeper
1 theel. kurkuma
½ theel. asafoetida
ongeveer 2½ dl koud water

700 gr. groenten, in plakken of roosjes van gelijke grootte
ghi of olie om in te frituren

Bereidingswijze
Doe het kikkererwtenmeel en de bloem in een grote kom en voeg de specerijen en het zout toe. Klop er met een garde langzaam het water doorheen, tot u een glad beslag hebt dat net dik genoeg is om de groenten gelijkmatig mee te bedekken. Snij alle groenten voor u de ghi (of olie) verhit.
Zet de ghi op een matig hoge vlam. De ghi is heet genoeg als een druppel beslag die u er in laat vallen meteen naar boven komt en begint te sputteren. Doe nu een handvol van de stukjes groente in het beslag en bedek ze er goed mee. Doe er één soort groente per keer in - ook moet u elk soort apart frituren. Haal de stukjes één voor één uit het beslag en doe ze snel in de hete ghi tot het oppervlak van de ghi vol is met pakora`s. Frituur ze tot ze goudbruin en krokant zijn van buiten en gaar van binnen.

Update 12much (die geen gez...met de Mods wil hebben:-)

Ohja, en om even bij de les te blijven: hierbij serveer je het liefst een kommetje zelf gemaakte lobbige yoghurt. De nog hete ghee, je bent net klaar met alle pakorra's, zeef je even af om alle restjes deeg uit te filteren. Ik gebruik daar altijd een metalen zeef met een koffiefilter of een tissue van de keukenrol voor. Doe daar voor elke portie yoghurt die je uitserveert, 1-1,5 eetlepel terug in de pan en fruit hier evenzoveel vers geprakte/gehakte knoflooktenen in. Heel kort roeren en niet meer dan lichtbruin!! Laat de hete Ghee in een sierlijke krul in de yoghurt vallen. Dit zal samen met een kop hete groene Chinese blaadjesthee met een takje verse munt uit de tuin, zorgen dat wat je toch weer teveel hebt gegeten, niet zo zwaar valt....

खाना अभी तक तैयार नहीं हुआ है। :?:

Re: Yoghurt

Geplaatst: 03 dec 2012, 16:31
door Anne2
Dank je wel.

Het was inderdaad ranzig...ondanks goed deppen en uitlekken op keukenpapier.
De pan ook, inmiddels weer spic en span.

Ghee staat al lang op mijn lijst om eens uit te proberen.

Dit recept ga ik nog een keer maken (zonder asafudita), het ziet er beter uit.
Maar je frituurt de pakora's dus in ghee, dan heb je wel heel veel ghee nodig, en nog meer pakjes boter om dat te maken.

Vind jij Kikkererwtenmeel nou een andere smaak hebben, als bloem? Ik haalde dat er n.l. niet zo uit.

Falaffel, ook nog geen succesrecept van gevonden, droog en valt uit elkaar (gebakken, gefrituurd en oven geprobeerd). Zelfs uit de Vegabijbel (inmiddels 50 recepten uit gemaakt) waar alles altijd lukt, niet de falaffel.


En Ghee door de yoghurt, nou dat weet ik niet hoor.... (maar ik zal ook dat eens uitproberen).
In India zelf wen je er aan, net als rauwe ui met munt en ui door de yoghurt, maar hier?
Ik hou wel van de Indiase keuken, dus een curry met een scheut yoghurt erdoor maak ik wel.

Ik krijg er trek van, zo leuk om dingen uit te proberen en op te eten.

Re: Yoghurt

Geplaatst: 03 dec 2012, 17:10
door kockie
Lijkt tijd te worden voor een kookworkshop;) Wie heeft de ruimte?