Pagina 1 van 3

Brood bakken

Geplaatst: 11 nov 2012, 11:56
door David86
Dagelijks of in ieder geval alle dagen van de week vers brood, hoe doe je dat als je niet elke morgen 2,5 uur vrij hebt om een broodje te bakken ?

Ik bak wel eens een broodje maar eigen gebakken brood verliest binnen 24 uur zijn charme (bij mij althans). Een oven vol brood zou qua efficientie het beste zijn lijkt me. Maar een oven vol is 6 broden in mijn geval. hoe houd je zes broden vers als je er 3 a 4 per week eet ?

Een idee dat ik opgevat heb is een broodbakmachine, ik weet dat de kwaliteit van het brood zich niet kan meten aan een oven-brood. De energiekosten per brood zijn eigenlijk wat aan de hoge kant (gemiddeld ongeveer 1kwh per brood las ik). Maar het brood is in een zucht en een scheet gemaakt.

Wat betreft energieverbruik zou ik beter af zijn met een 2kw(?) elektrische oven (die toch al in de keuken staat) die zes broden tegelijk bakt binnen het uur, mits dat brood ook daadwerkelijk helemaal opgebruikt word. Dus niet als kippenvoer..

Hoe lossen jullie dit op ?

Re: Dagelijks vers brood.

Geplaatst: 11 nov 2012, 12:43
door Peterke
diepvries?

Re: Dagelijks vers brood.

Geplaatst: 11 nov 2012, 13:25
door David86
= erg klein, maar inderdaad ook de enige oplossing die ik kon verzinnen.

Re: Dagelijks vers brood.

Geplaatst: 11 nov 2012, 15:03
door Tim
David,

Werk en brood delen met iemand anders, om de beurt 6 broden bakken?

Tim

Re: Dagelijks vers brood.

Geplaatst: 11 nov 2012, 18:47
door stillekracht
Normaliter kan je in 2,5 uur geen fatsoenlijk brood bakken. Voor de juiste smaakontwikkeling zijn langere rijstijden nodig.

Werk je met een voordeeg dan kan je in twee uur perfect brood bakken. Je dient dan wel de dag tevoren (12 uur vooraf) je voordeeg te maken. Op de ochtend van het bakken maak je dan je finale deeg (=nieuwe deeg + voordeeg). Je krijgt daarbij een veel mooier, soepeler deeg terwijl je exact dezelfde ingredienten gebruikt.

Werkwijze in de ochtend is dan:

- 15 min deeg kneden
- 15 min rusten
- 45 vormen + finale rijs
- 40 min afbakken.

Totaal 1:55 uur. Korter en beter kan niet!

(zorg er wel voor dat je deegtemperatuur een graad of 25 is. Anders is 45 min rijstijd onvoldoende)

Om te voorkomen dat het brood snel oud wordt kan je 5% boter aan het deeg toevoegen. Dat maakt de kruim ook lekker zacht.


Voor een recept: http://broodnodig.shanai.nl/viewtopic.php?f=61&t=477

Afbeelding

Afbeelding

Re: Dagelijks vers brood.

Geplaatst: 11 nov 2012, 21:09
door David86
Ik maak in 2,5 uur wel een brood. Ik moet wel zeggen dat het dan niet een broodje is zoals op jouw foto's. Die ziet er byzonder goed uit.

Werk en resultaat delen is een goeie optie, ik ga op zoek naar een "brood maat"

Groeten,

Re: Dagelijks vers brood.

Geplaatst: 11 nov 2012, 21:50
door ritsaert snijder
Brood,
ja we doen het ook altijd een dag vantevoren en dan voegen we moutsiroop toe. Is ook beter voor de smaak.
Want ik zoek eigenlijk een goed recept voor donkerbruin brood.
Maar ik heb me aangemeld bij het genoemde forum.
RS

Re: Dagelijks vers brood.

Geplaatst: 11 nov 2012, 22:09
door David86
Houd ons op de hoogte van je brood recept experiment :)

Ik bak eigenlijk altijd hetzelfde brood, dat ik als een "zware witte" zou beschrijven. Ik kan een goeie nan ook erg waarderen, hoewel deze in onze regionen niet verkocht worden. Toch maar eens gaan proberen :)

Groeten,

Re: Dagelijks vers brood.

Geplaatst: 12 nov 2012, 06:55
door stillekracht
Tarwemeel van de hele korrel is zeer licht van kleur. Men denkt dat donker brood gezonder is. Flauwekul dus, maar doet het goed in de marketing.

Om brood te kleuren wordt inderdaad mout gebruikt. Ik gebruik geen siroop, maar poeder.

Je hebt diverse soorten. Ik gebruik bruin extra. Dat is een hele donkere. 1 of 2% toevoegen. Wel goed door het droge meel mengen!!

Re: Dagelijks vers brood.

Geplaatst: 12 nov 2012, 08:50
door ritsaert snijder
Stillekracht,
Ik gebruik de moutsiroop niet als kleuring maar als voeding voor de gist bij een langere gisting. Heb ik ooit ergens opgepikt en werkt prima.

Maar moutpoeder om het brood bij te kleuren, waar haal je dat vandaan?
Ritsaert

Re: Dagelijks vers brood.

Geplaatst: 12 nov 2012, 09:00
door stillekracht
Normaliter is extra voeding voor lange rijs niet nodig.


Moutpoeder haal ik bij een bakker die zelf nog bakt.

Re: Dagelijks vers brood.

Geplaatst: 12 nov 2012, 09:39
door Albert van WdJ
Moutpoeder kun je ook krijgen bij toeleveranciers voor de (hobby)bierbrouwerij.

Bijvoorbeeld bij brouwmarkt.nl
Zoek op moutextract.

Of elders vanzelf.

Albert

Re: Dagelijks vers brood.

Geplaatst: 12 nov 2012, 10:01
door Lycopoda
Dagelijks broodbakken is energetisch zeer onvoordelig (behalve als het winter is, en de warmte goed terecht komt), wellicht een stuk onvoordeliger dan een ruime vriezer. Ik heb geen idee hoe het met het verbruik van een broodbakmachine zit. Zelf bak ik iedere twee weken 4 desembroden en 2 degelijke roggebroden. Die verdwijnen voor een deel in de vriezer (die ook gebruikt wordt voor een deel van de oogst uit de tuin).

Vroeger bakte ik ieder week. Het desembrood redde het net tot de volgende bakbeurt.Het idee van lokale bakmaatjes klinkt mooi, maar vergt wel gelijkgezinden (met acceptabele bakkwaliteiten) op korte afstand. Andere oplossingen zonder vriezer zijn: knäckebröd of beschuit maken.

groet,
Mark

Re: Dagelijks vers brood.

Geplaatst: 12 nov 2012, 11:06
door Albert van WdJ
Mark,

Welk soort zuurdesem gebruik je, of hoe heb je een eerste starter gemaakt?

Wil je ook een recept delen om zuurdesembrood te maken? Gezien het gegeven dat je regelmatig dit brood maakt....

Energetisch gezien lijkt het mij ook beter om één keer in de zoveel dagen een aantal broden bakken, dan elke dag vers.
Vroeger deed men ook niet anders.

Albert

Re: Brood bakken

Geplaatst: 12 nov 2012, 11:35
door deleted
Degene met een massakachel heeft in het stookseizoen op z'n minst alle dagen een paar uren een 'black-oven' op de juiste temperatuur.
De ingewikkeldere versies natuurlijk ook een echte 'white-oven'.
Kost geen extra energie. De ruimte moest toch al verwarmd worden.
G