Pagina 1 van 1

Koppeling over zetten

Geplaatst: 28 feb 2014, 12:41
door jwardenier
Bij deze een vraag , ik heb een Bernard benzine motor 3 pk ,en een Koreaans diesel motortje van 14 pk .met wat aanpassingen zou het me lukken om de koppeling van de 3 pk motor over te zetten naar de diesel 14 pk .
Maar zou dit ook kunnen of verbrand ik daarmee de koppeling.
Ik ben bezig een voorwagen te maken voor moderne paarden tractie met de bedoeling om deze zomer te gaan hooipersen met paarden kracht MET HET LAWAAI, En de stank ,VAN DE DIESEL , misschien later ook nog een maaimachine .Aan te koppelen doormiddel van een handhef .
De meeste machines die ik nu achter het paard heb zijn wiel aangedreven o a een mestwagen en maai balk,Het liefst zou ik dit met de pers ook doen maar dit zal te veel vergen van 1 paard .Uitbreiding zit er niet in .
Ook heb ik nog een maaidorser staan met maai inrichting naast de machine. met 14 pk kan deze ook werken ,al weet ik nog niet hoeveel paarden daar dan voor moeten om het gevaarte te trekken
Op een trekpaarden dag in Duitsland heb ik gezien dat men dit ook had .De voorwagen is klaar nu een aandrijving er nog op .Gr J W

Re: Koppeling over zetten

Geplaatst: 28 feb 2014, 22:12
door Tim
J,

Heb je een foto?

Tim

Re: Koppeling over zetten

Geplaatst: 28 feb 2014, 23:34
door jwardenier
Ik wel foto,s foto maar krijg ze niet in het vakje , te veel picsels , en heb nog niet uitgevonden hoe dat veranderd kan worden .gr J W

Re: Koppeling over zetten

Geplaatst: 28 feb 2014, 23:56
door kockie

Re: Koppeling over zetten

Geplaatst: 01 mar 2014, 00:26
door hein uut mooi drente
JW.
Denk dat de koppeling die gemaakt is om 3pk over te brengen te licht is om een belasting die 4,5 x zo groot is voor langere tijd vol te houden.
Heb je in duitsland gezien dat 14 pk genoeg is voor een pers? Ik weet nog goed dat eerder op de boerderij van mijn ouders met hooi persen er een 50 pk trekker voor stond waar je goed aan kon horen dat de pers aan het werk was.
Zo doen de amish het http://youtu.be/93Ml9WCq3YE

Re: Koppeling over zetten

Geplaatst: 01 mar 2014, 01:01
door jwardenier
Het hangt , denk ik van de pers af , de pers die hier staat is een kleine nieuw Holland , ze hadden er in Duitsland een Honda benzine motortje op zitten .Mijn trekker is 75 pk en hoor je ook als de pers er achter zit ,we hebben er ook een trekker van 15 pk voor gehad ,kon het ook op de slofjes af . het te ver persen gewas zal ook mee tellen hoe droger hoe lichter de pers loopt ,groen vochtig hooi zucht en piept alles . Maar mocht het niet lukken dan is er nog niets aan de hand dan gaat de trekker weer voor de pers .
De voorwagen had ik gemaakt om een 2 wiel aangedreven mestwagen uit te proberen achter paard ,daar heb ik inmiddels een 4 welige mestwagen van gemaakt met inspan er aan .Om de voorwagen een andere bestemming te geven en ook wat met de motor te doen leek het me wel wat om dan de pers er mee aan te drijven . Een koppeling is wel handig vooral bij opstart van de motor .
Ik heb ook al eens een wiel aangedreven voorwagen gezien met hooipers daar achter ,maar als het paard dan stopt staat dan de pers ook stil,vaak moet de rijsnelheid even omlaag wanneer er opeens meer hooi de pers ingaat. Als ik met de trekker aan het persen ben speel ik ook continu met de snelheid het paard loopt graag op de zelfde snelheid door, door te koppelen of meer toeren te draaien blijft dan de werkgang van de pers op pijl. Grote stukken maaien , maai dorsen en persen gebruik ik de trekker nog voor, andere werkzaamheden gaan zoveel mogelijk met paard , ik zou graag alles met paard gaan doen gr J W

Re: Koppeling over zetten

Geplaatst: 01 mar 2014, 07:13
door Dutch John
Koppeling is één ding, een overbrenging zal ook nodig zijn. Motor draait 3.000, vliegwiel pers 540 toeren? Dan heb je een overbrenging van 1 op 5,5 nodig. Misschien een wild idee, maar een platte riem tussen een poelie aan de motor en het vliegwiel? De motor starten met losse riem en daarna de riem spannen met een scharnierende spanrol?

Groet,
DJ

Re: Koppeling over zetten

Geplaatst: 01 mar 2014, 09:46
door jwardenier
D J Dit zal het gaan worden ,soms kan ik me blind staren op de onderdelen die er zijn , Motor heeft inderdaad te veel omwentelingen ,met een vertraag kastje van oude hooischudder was dit op te lossen . Bedankt allemaal voor het me denken . gr J W

Re: Koppeling over zetten

Geplaatst: 01 mar 2014, 09:49
door kockie
Hou ons op de hoogte! Ik ben razend benieuwd :!:

Re: Koppeling over zetten

Geplaatst: 02 mar 2014, 19:56
door jwardenier
Vanmiddag [zondagmiddag] het paard maar eens voor de wagen gezet ,het mooie tuig op [bellentuig ] eerst wat zandpaadjes daarna door het verkeer .
Toen we door het dorp kwamen voelde ik mij wel net zo bekeken als de Amie,s .Mensen komen uit hun huizen er worden veel foto,s gemaakt , we hebben applaus gehad toen we bij de hunebedden werden ingehaald door open auto,s waarvan de inzittenden verderop langs de weg gingen staan om het geheel te bekijken .Het bellentuig is al erg oud ,het haam is nog gebruikt door de havenpaarden van Antwerpen , via een haam museum is het bij mij gekomen .
Mijn hooiland kan vanaf de snelweg gezien worden als ik daar aan het werk ben , het zal helemaal een mooi gezicht worden wanneer de hooipers achter het paard voortbewogen wordt , al gaat het daar totaal niet om . Het volgende heb ik op een filmpje gezien ,motor drijft oliepomp aan en via een ventielenblok een hydromotor met aftakas aansluiting .Het probleem met te veel omwentelingen en koppeling lijkt zo opgelost te zijn .Met deze opstelling zou er ook nog een hef op kunnen voor bv dubbelwerkende maai balk
Wie heeft ervaring met hydrauliek en kan/wil uitleggen hoe zoiets in elkaar gezet kan worden .[of niet]
Kokkie, Ik zal mijn vorderingen of mislukking mee delen , ik ben ook benieuwd of het lukt.
Foto lukt nog steeds niet , ik ben erg onhandig met dit soort dingen .Sorry. J W
IMG_8336.JPG
voorwagen 001.JPG
week2juli2013 043.JPG

Re: Koppeling over zetten

Geplaatst: 02 mar 2014, 20:19
door kockie
Als het je wel lukt om een foto te mailen, mag dat ook. Dan zal ik 'm in je topic plakken. Bij interesse volgt mijn emailadres via pb, of misschien heb je 'm nog ergens.

Re: Koppeling over zetten

Geplaatst: 27 mei 2014, 09:13
door jwardenier
Even een update , de voorwagen heb ik geruild voor eentje met opbouw motor 5,5 pk Honda motor op benzine ,er zit een koppeling op die zodra er meer toeren gedraaid worden de afterkas mee laat draaien , overbrenging via v snaar.
De vorige eigenaar gebruikte het ding niet en had liever een wagentje met een bankje .
Daar het motortje nooit werk heeft gedaan loopt hij erg beroerd , veel rook weinig vermogen.
Mijn kennis gaat niet veel veder dan het aan en uit zetten , dus vraag ik mij af of deze motor af te stellen is of hebben ze geen tot weinig vermogen b v door lang stil staan . gr John

Re: Koppeling over zetten

Geplaatst: 27 mei 2014, 10:36
door Dutch John
John,

Vlotterbak van de carburateur verwijderen (centraal boutje eronder, sleutel 10). Schoonmaken en de sproeier met perslucht of een fietspomp doorblazen. De sproeier zit in hetzelfde gat als het centrale vlotterbakboutje. Dat moet ie zeker onder belasting weer goed lopen. Loopt de motor stationair nog slecht, dan kun je de carburateur beter door een tuingereedschapspecialist laten reinigen.

Veel rook kan ook duiden op een verstopt luchtfilter. Testen zonder luchtfilter.

Groet,
DJ