Biogas scrubbers en opslag methoden

waterzuivering en waterbesparing, afvalverwerking en dergelijke.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
David86
Berichten: 2041
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Biogas scrubbers en opslag methoden

Bericht door David86 »

In voorbereiding van de installatie van Tim's vergister wil ik alvast beginnen aan de scrubber en een opslagvat voor het biogas dat gewonnen moet gaan worden.

Ik speel met de gedachte om de scrubber en de gasopslag in een "installatie" te verwerken. Op deze manier hoeft de scrubber niet de hele dag bij te staan maar kan ik eenmaal daags de "oogst" scrubben voor gebruik. Voor deze tactiek wil ik gebruik maken van het principe van een industriële scrubber, dat zoveel is als een douchekop bovenin een kolom die het gas "doucht". Omdat co2 en h2s beter op te lossen zijn in water dan ch4 (het bestanddeel van biogas waar we op uit zijn) zou je door het gas op deze manier te wassen een schoner gas met een hogere energiedichtheid maken.

Optie 2 is een "bubbelaar" waar het biogas doorheen gedrukt word door de druk in de vergister zelf, dit zou zoveel kunnen zijn als een bruissteentje zoals je die in een aquarium kent in een smalle hoge kolom gevuld met water (lange afgedopte pvc pijp), terwijl het gas door het water reist worden dan hopelijk een deel van de co2 en het liefst alle h2s opgenomen. Dit type scrubber is in principe in serie te schakelen om het gas in fases te zuiveren.

Als opslagvat wil ik een "drijvend vat" constructie gebruiken, door gewicht op het drijvende vat te plaatsen is de minimale druk te realiseren die nodig zou zijn om een gaskookplaat goed te doen werken.

Ik heb beschikking over apparatuur om h2s te meten.. Ideeën zijn welkom..
..
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2978
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: Biogas scrubbers en opslag methoden

Bericht door Tim »

David,

Één tip, doe alles in de buitenlucht!!

Scrubben heeft alleen zin op die manier als je het water verspilt. Dus 1 maal gebruiken. Grondwater zou een optie zijn. Wil je het water hergebruiken wordt het industrieel en moet je iets met temperatuur doen, of druk. Eenmaal verzadigd met CO2 moet je het water weer "ontgassen" dmv flashen (druk) of verwarmen. Dit kost altijd externe energie.

Afbeelding

Ik zou simpeler gaan. Biogas brandt prima in een kookplaat, mits je de luchttoevoer wat knijpt. Je hebt immers een lagere verbrandings waarde, dus heb je ook minder lucht nodig voor een blauwe vlam. Anders blaast de vlam uit of gaat de vlam vliegen.

Op kleine schaal kun je zwavel vrij simpel binden met een vaatje zelf gemaakt houtskool en/of wat ijzer schraapsel (wordt ijzersulfaat). Andere optie is je aquarium steen, maar dan in een bad met kalkmelk (https://nl.wikipedia.org/wiki/Calciumhydroxide).

Dan pak je CO2 en je H2S. Eenmaal verzadigd op zure grond verspreiden.

Biogas is altijd 100% verzadigd met water. Het water raak je grotendeels kwijt in je opslag door afkoelen (die wil je dus kunnen drainen). Zorg dat de gasleiding naar je fornuis op afschot loopt naar je gasopslag.

Beste optie zou zijn niets doen, gasleiding overal op afwateren leggen en zelf een RVS brander maken.

Tim
David86
Berichten: 2041
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: Biogas scrubbers en opslag methoden

Bericht door David86 »

Tim,

Het hele circus word uiteraard buiten gehouden, ik ben me bewust van de gevaren van brandbaar en giftig gas in besloten ruimtes, ik werk er dagelijks mee :)

Dat koolstof filter is een goed idee, wat zouden de milieu gevaren kunnen zijn van met co2 verzadigd water ?

Anderzijds is het vele malen eenvoudiger om inderdaad een rvs brander(s) te maken en daar mee klaar te zijn, maarja, het oog wil ook wat. Het liefst wil ik het gewoon samen met mijn bestaande kookplaat gebruiken, dat maakt het ook beter verkoopbaar aan onze huishoudmanager :)
..
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2978
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: Biogas scrubbers en opslag methoden

Bericht door Tim »

David86 schreef:wat zouden de milieu gevaren kunnen zijn van met co2 verzadigd water ?
Geen, hooguit een beetje zuur. Goed voor de waterplanten ;-).

Tim
Plaats reactie