Van gilden en ambachtslui tot lokale ruilsystemen (LETS ed.)

Tips en trucs van het consuminderen en hergebruiken.

Moderator: Moderators

account verwijderd
Berichten: 2127
Lid geworden op: 05 okt 2009, 23:49
Locatie: verwijderd

Van gilden en ambachtslui tot lokale ruilsystemen (LETS ed.)

Bericht door account verwijderd »

@Anne,
Pas vertelde een mede Letser dat ze met vriendinnen had afgesproken een jaar geen kleding te kopen. Dat vond ik zo'n leuk initiatief.
Ik ben heel slecht in woorden, maar wat betekend "Letser"?
Letsen is nog te definieëren met touwtjes vastmaken aan het uiteinde, maar Letser? is dat Kletsen? :lol:


Dit onderwerp verdiend een eigen draad, en is daarom afgesplitst van deze: http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=35&t=2848

Het onderwerp is na een missende pagina nu weer geheel compleet. Cp mm
Verwijderd
Gebruikersavatar
12much
Berichten: 580
Lid geworden op: 03 okt 2009, 23:08
Locatie: Tienhoven Ut

Re: Kleding

Bericht door 12much »

Michel!! Een woord dat jij niet kent en zelfs met Google niet hebt gevonden? :D :D :D Ze hebben niet zoveel met kachels, alhoewel heel veel Letsers een vorm van alternatieve warmte in huis hebben vermoed ik. Ze zijn iig de ideale groep potentiële klanten voor een laagdrempelig massaverwarmingssysteem.

LETS betekent Local Exchange Trading System en is er in een grote lijn op uit om om handelsmiddelen zoals geld, goederen en arbeid in een locaal systeem te laten circuleren, waarmee geldmiddelen een veel lagere vlucht nemen naar buiten die locale gemeenschap, er geen gebruik wordt gemaakt van (woeker)rente op gebruikte "betaalmiddelen" maar daarentegen ook geen rente wordt betaald voor opgespaarde valuta.

Er zijn diverse vormen op wereldniveau te vinden, LETS heeft daarbij, imho, door het digitale registratiesysteem voor de handel en steeds vaker ook voor het advertentiesysteem, het meeste succes. Een financiële uitvoering wordt ook wel een Barter systeem genoemd en vind hoofdzakelijk plaats tussen bedrijven, die een equivalent van de geschatte kosten aan écht geld bevriezen op een bankrekening. Waarbij slechts een heel klein percentage van een 0,5-1,0% rente wordt gebruikt om het systeem te financieren en onderhouden. Het financiële voordeel is dat op zo'n manier van elkaars vertrouwen, middelen, transport, expertise etc. gebruik gemaakt kan worden, dat aan het eind van elk gezamenlijk project een enorme besparing is opgetreden aan financiële transacties (voornamelijk betaalde rente en BTW) die in een normale situatie tussen deze bedrijven zou hebben plaatsgevonden.

In '95 leerde ik LETS kennen door een publicatie van Aktie Strohalm, tegenwoordig STRO (Social Trade Organisation) uit Utrecht.Zij hadden LETS in Nederland geïntroduceerd door Noppes Amsterdam op te richten. Waar ik overigens nog steeds lid van ben evenals het Sterrenstelsel in Utrecht. Er zijn tegenwoordig nog zo'n 90 systemen geregistreerd actief.
Never burn faster than your Wocket.
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Kleding

Bericht door deleted »

Anne2 schreef:Een clubje mensen die met elkaar ruilen.
In deze draad had ik op 22 oktober al eens voorgesteld om zo'n ruilsysteem op te zetten via het forum.
viewtopic.php?f=2&t=2741

Niet erg veel animo.

Een ander idee, naast de ruil-community, zou het oprichten van 'virtuele gilden' kunnen zijn.
Tweedehandskopen en recyclen is allemaal goed en wel, maar een echt alternatief op macro-niveau biedt het allemaal niet. Dat soort ecologisme verkleint inderdaad de impact van het individu (en dat is prima!), maar heeft nog steeds een grijze economie nodig om de left-overs te kunnen recyclen.
Aan de andere kant zijn eerlijke, lokale en duurzame produkten nauwelijks te vinden.
Veel individuen(op dit forum) zouden wel een meer verantwoord, duurzaam en vooral 'eigen' inkomstenwerving willen opstarten, maar dat is byzonder moeilijk. De lokale markt is klein en het doelpubliek ligt niet voor het oprapen.
Voor de aankoop van de grondstoffen zie je je geconfronteerd met de onconcurrentiële inkoopprijzen van de grootindustrie: vooral de 'grote hoeveelheden'zijn betaalbaar. Eerlijke en degelijke basisgrondstoffen zijn ook moeilijk te vinden, want de huidige industrie vraagt vooral naar de makkelijk te verwerken en goedkope versies. Meestal niet het soort waar de ambachtsman mee wil werken.
Komt daar nog bij dat er tegenwoordig geen opleidingen meer zijn die zich richten op het zelfstandig werkend individu dat een kwaitatief produkt maakt ipv een kwantiteit. Dus ook voor know-how en innovatie ben je volledig op jezelf (en je beperkte tijd) aangewezen.
Laatste horde voor de moderne ambachtsman: de overheid en de goedgeorganiseerde lobby van de grootindustrie die erg weegt op de regelgeving. Fiscaal wordt het bijvoorbeeld pas interessant als je een bepaalde minimumgrootte hebt. Bepaald aantal werknemers. Idem voor subsidies ...
Ook attesten, keuringen en veiligheidsvoorschriften maken kleinschalig werken te duur.

Om al deze redenen zou het interessant kunnen zijn om een soort virtuele Gilden op te richten voor mensen die echt een nieuwe richting op willen met hun beroepsleven.Al was het maar deeltijds als vervanging van een stuk van je huidige job.

De voordelen zouden zijn:
Gezamelijk inkopen van grondstoffen voor betere, concurrentiële prijzen.
Gezamelijk know-how uitwisselen voor verbeteringen/problemen.
Gezamelijke drukkingsgroep voor een betere regelgeving en het op de hoogte blijven/houden van de leden van nieuwe regelgeving.
Gezamelijke groep voor de kosten van het certificeren van bepaalde produkten.
Het Gilde zou ook naar buiten toe als een soort kwaliteits-label kunnen gaan functioneren, zeker als daar intern ook een code-of-practice tegenover staat.

Een aantal Gilden die ik zo voor de vuist zou kunnen bedenken :
Gilde van de Massakachelbouwers.
Gilde van de kleermakers.
Gilde van de schoenmakers.
Gilde van de smeden.
Wellicht zijn er nog andere te bedenken. Hout-CV-installateur, Eco-Hotel en BB, eco-restauranthouderes enz , maar velen van deze zijn al strikt gereglementeerd en niet toegankelijk tenzij je via de officiële vakopleidingen en diploma-molen passeert.

G
Jan.
Berichten: 676
Lid geworden op: 04 jul 2012, 11:03

Re: Kleding

Bericht door Jan. »

Zeg G. wil je mij in de problemen brengen?
Er zijn ook mensen die kunnen maken wat nu ogen zien maar geen diploma's hebben, tenminste niet de reguliere. Ook zijn er zgn autodidacten. Daarnaast ie het in noord en oost Nederland nog steeds zo dat je tientallen jaren over de arbeidsmarkt kunt zwerven zonder dat er ooit iemand naar je diplomaatjes vraagt.

Maar het idee is goed hoor :) je noemt alleen te veel bijwerk op waar een echte ambachtsman die echt vrij wil zijn niets mee te maken wil hebben, laat staan datgene verplicht vrijwillig wil uitbesteden.

De meesten zijn goed samenwerkende éénlingen die ook best zonder elkaar kunnen. :fff

Tja, die zijn er ook.
Zij die achter mijn rug om spreken, staan op de juiste plek om mijn kont te kussen.
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Van gilden en ambachtslui tot lokale ruilsystemen (LETS e

Bericht door deleted »

Jan.,

Elk voordeel zal inderdaad ook wel een schaduwzijde hebben. Dat klopt.
Maar het komt er op aan om daar een goed evenwicht in te vinden.

Momenteel is het naar mijn beleving zo dat de echt ecologische produkten en ambachtslui aan het uitsterven zijn.
Niet dat ze het niet willen, maar de economische realiteit maakt het gewoon amper leefbaar.

Ik wijt dat voor een stuk aan de ongeorganiseerdheid van deze groep.
Niet als grondoorzaak, maar als concurrentienadeel binnen ons huidig economisch stelsel.
Een Gilde beknot inderdaad ook een deeltje van je vrijheid, maar als je daardoor levensvatbaarder bent zonder een compromis op je werk of eindprodukt te moeten maken, dan vind ik dat een verantwoord compromis.
Naarmate er terug meer kwaliteits produkten en ambachten op de markt verschijnen, kan je misschien die structuur ook weer loslaten, de economie is namelijk op dat moment ook veranderd.

G
Gebruikersavatar
12much
Berichten: 580
Lid geworden op: 03 okt 2009, 23:08
Locatie: Tienhoven Ut

Re: Kleding

Bericht door 12much »

Niet erg veel animo.
Naarmate er terug meer kwaliteits produkten en ambachten op de markt verschijnen, kan je misschien die structuur ook weer loslaten, de economie is namelijk op dat moment ook veranderd.
Ik geloof er heilig in, dat de kracht van het individu, in staat is, gelijk het rijst op het schaakbord voorbeeld, zijn of haar omgeving te veranderen. Exponentieel. Dat kost energie, hoe dan ook. Door alleen maar zichzelf te zijn.

Dus die animo die is er wel. Ik draai al een paar jaar in dat ruilkring wereldje mee en heb gemerkt dat het niet een kwestie van onwil is. En zoals Jan al benoemt heeft, zijn de mensen die in staat zijn die vraag in te vullen, heel erg goed in staat voor zichzelf te zorgen zonder van hun omgeving te vragen. Dat heeft echter als direct gevolg, dat hij of zij bijna onmisbaar wordt in zo'n systeem. Vergelijk het met Peter of CP of jijzelf, onuitputtelijke bronnen van energie, kennis en de schijnbaar onuitputtelijk wens het onderste uit de kan te krijgen, daarna de kan omkeren om te kijken of je daar nog iets fatsoenlijks mee uit kunt richten:-)

Zolang dat in een voor ons vertrouwde omgeving is, een LETS-systeem of een forum zoals deze, is het sociale karakter een drempelverlagende factor, die het individu met een vraag of probleem in staat stellen, een volkomen vreemde aan te spreken op zijn/haar kennis zonder vooraf daar iets tegenover te stellen. Met de wetenschap dat de wederkerigheid zijn weg vind in zo'n systeem, deel je die kennis, tijd, arbeid etc met liefde.

Zodra ik midden in de nacht een familie die in de kou achter de vangrail staande, een lift aanbied, hun auto wil repareren of naar het dichtst bij zijnde tankstation wil slepen, zodat hun kinderen een kop chocolademelk kunnen drinken in een iets prettiger omgeving, ontstaat de achterdocht...Na afloop ontstaat steevast de discussie na het afslaan van enige compensatie, waarom ik dat dan doe, als ik vraag om de volgende keer iemand anders te helpen. Maar als dat in het meest gunstige geval zou gebeuren, leef ik in de wetenschap, weer in een iets betere wereld te leven. Een wereld waarin je zou kunnen stellen, dat als Lets goed werkt, je dat hele administratieve systeem niet meer nodig hebt. Dan vervalt ook de noodzaak om er je salaris uit te kunnen halen. Dan zijn biologisch verbouwde groenten of scharrelkippen niet meer onbetaalbaar. Dan is in de geest van Ianto Evans ook iemand met een kleine beurs voor een luttel bedrag en wat zelfwerkzaamheid in staat een efficiënte manier van stoken binnen handbereik te hebben. Maar het grappige is, dat heel veel vragen over de ons zo dierbare rockets, gepaard gaan met plannen om met gigantische buffers die zowat groter zijn dan mijn hele huis, warmtewisselaars, enorme cv installaties die nu al op pellets draaien, nog grotere huizen, werkplaatsen etc van warmte te voorzien.

Een leuk voorbeeld vind ik het verhaal over Ianto Evans, dat hij voor zijn werk/onderzoek in zuid Amerika of Afrika zag dat zoveel arme mensen op inefficiënte manier zichzelf en hun familie aan het vergiftigen waren door gewoon binnenshuis te koken op die dingen. Hij bracht de solar cooker bij hun om er een jaar later achter te komen dat ze allemaal verdwenen waren en iedereen met van die glimmende sieraden rond liep:-) Het jaar daarop (vergeef mij de eventuele fouten in deze tijdslijn) heeft hij de blikken rocketstove in hun leven geintroduceerd en dit keer met succes, de vrouwen ontdekten dat ze nog maar een fractie van hun normale houtvoorraad hoefden te sprokkelen en dat de binnenruimte zoveel leefbaarder was geworden. Gewoon een kwestie van cultuur?

Ik denk dat de noodzaak aanwezig moet zijn voordat er wezenlijk iets gebeurd. In Griekenland en Spanje zijn de laatste jaren honderden (vergelijkbare) alternatieve geldsystemen ontstaan (zelfs 1 die de peseta hanteert:-) Net als het feit, dat als alleen al in Nederland 50% van de bevolking over zou stappen op biologisch eten, dus inclusief vlees, dan hebben we in Europa niet genoeg landbouwgrond om dat voor elkaar te krijgen. (niet van mijzelf, maar gepikt uit een wetenschappelijke publicatie van een Prof uit Wageningen die daarmee een droevige conclusie neerlegt) Dus die hele politieke farce van biobrandstoffen is in dat licht al helemaal absurd. Affijn, wie probeer ik eigenlijk te overtuigen hier? :lol:

Zolang wij als consument kip willen eten voor 3,5 euro per kilo of rund voor onder het tientje, of ons afhankelijk op blijven stellen van fossiele brandstoffen......gelukkig doen wij die dingen niet :fff

Update: Wat kleding betreft, (ver)maak ik heel veel zelf, herken het verhaal over de gaten die er in vallen, trek ik mij niets van mode aan en merk dat na tien jaar een zelfde cyclus ontstaat, ga ik het gevecht aan met een entrepreneur die mij de vorige keer (1985) een trui verkoopt die in Spanje van tweedehands wol en garens gemaakt werd en het tot 2010 uithoudt. Dezelfde truien nog steeds verkoopt (de fabriek bestaat ook nog steeds en volgens mij kent iedereen die dingen) maar die na een jaar al beginnen te rafelen en uithangen alsof je een jutezak aan hebt. Ook al geef je dan niet zoveel om mode, tsja.....
Never burn faster than your Wocket.
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Kleding

Bericht door deleted »

12Much,

Begrijp ik hieruit dat je een meer gestructureerde aanpak van lokale, individuele ecologisch verantwoorde ambachtelijke produktie niet wenselijk acht ?
Een brug te ver ? Is het beter om het organisch van onderuit te laten groeien? Denk je dat vanuit de hobby-wereld of de recycle (van afgeschreven, maar wel industrieel vervaardigde) produkten er ook een andere economie kan/zal ontstaan ?


PS de twee citaten hebben niets met elkaar te maken.
Het eerste ging over een ruilsysteem. Het tweede over het structureren van Ambachten in Gildes. (klinkt wel heel Middeleeuws zo;Coöperatie zou het ook kunnen zijn , maar dat klinkt dan nog rigider en georganiseerder...).
G
Brit
Berichten: 801
Lid geworden op: 25 okt 2007, 20:37
Locatie: Christchurch

Re: Kleding

Bericht door Brit »

12much schreef: in een iets prettiger omgeving, ontstaat de achterdocht...Na afloop ontstaat steevast de discussie na het afslaan van enige compensatie, waarom ik dat dan doe, als ik vraag om de volgende keer iemand anders te helpen.
Dat was idd een van de dingen die me gelijk weer opviel toen ik in Nederland was afgelopen voorjaar. Van een vreemde hoef je niets anders te verwachten dan een korte blik in jouw richting (als van; alsjeblieft vraag mij niet om je te helpen/aandacht te geven) terwijl dat hier (Nieuw Zeeland) je al wordt aangeboden door onbekenden voordat je er zelf erg in hebt dat je het misschien nodig hebt.
Ik blijf het mooi vinden om de gezichts uitdrukkingen te zien als mensen door hebben dat je iets voor ze hebt gedaan zonder er iets voor terug te verwachten :shock:
Groeten, Brit.

Ik bekijk het liever vanaf de andere kant.....
deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Kleding

Bericht door deleted »

cjm schreef: Overigens Gandalf je gilden. Klinkt als Grolsch.
Dus alvast lekkerder ! Grolsch, het klinkt al lekkerder !
Overigens lokale bierbrouwers, ooit de rijkdom van de lage landen, ook geen slecht idee voor de toekomst.
Ken je ook de mindere aspecten?
Afspraken, overleg, vergaderen, leden die wel halen maar niets brengen, leden die zich niet aan de afspraken houden, ....
De laatsten zijn we nu gelukkig beetje bij beetje aan het slopen.
Mag jij me zeggen op welke ik doel.
Geen idee? Werk je bij 't Gilde BV ?
http://www.gilde-infra.nl/activiteiten/slopen.html

G
cjm
Berichten: 145
Lid geworden op: 07 feb 2012, 18:16

Re: Kleding

Bericht door cjm »

Lol, nee.

Brancheverenigingen van nu kan je wel vergelijken met de gilden van vroeger.
Een cluster kan geweldig stimulerend werken, maar nog vaker worden ze gebruikt om anderen te weren om hun eigen brood. In feite het kenmerk van alle groepen.
Dat weren heeft wel tot gevolg dat potentieel betere vaklieden niet aan de bak komen en de prijs van het product onnodig duur wordt zonder kwaliteitsverhoging.
Of onder de naam van de meester slaven werden gehouden om het werk te doen.
Iets wat nu we nu weer hebben laten gebeuren en het slopen tot wat minder duurt nog minstens 7 jaar las ik ;-) Doen ze met een klein pensioentje toch heel wat sneller!

De numerus clausus heeft zo gewerkt voor de medische groepen, die zo stervensrijk konden worden ten kostte van de gemeenschap.
Makelaars hadden een systeem van voordracht voor de noodzakelijke beediging, het notariaat en advocatuur/recht kennen ook nog wat restanten.
Gebruikersavatar
12much
Berichten: 580
Lid geworden op: 03 okt 2009, 23:08
Locatie: Tienhoven Ut

Re: Kleding

Bericht door 12much »

Begrijp ik hieruit dat je een meer gestructureerde aanpak van lokale, individuele ecologisch verantwoorde ambachtelijke produktie niet wenselijk acht ?
Een brug te ver ?
Nee zeker niet, ik denk alleen dat in een rijke maatschappij als de onze, we het ons nog steeds kunnen permitteren langs een bedelaar te lopen, misschien een minzaam knikje, maar vaak ook met de gedachte: waarom ga JIJ niet gewoon aan het werk? En dan met de nadruk op het woord "langs". En vul in voor bedelaar: iemand met pech langs de weg, iemand die voor jou aan de kassa 3 euro te kort komt en besluiteloos de, toch al schaarse, boodschappen langs gaat, van wat zal ik terugleggen? Met een schuin oog vol schaamtegevoel naar de rij achter hem of haar...Elke keer (is me maar twee keer overkomen hoor) volgen de opmerkingen: die zie je nooit meer terug, meneer ik kom ook 15 euro te kort, of die doet het ook wel: heb jij geld teveel ofzo?

Hoe georganiseerd die LETS systemen ook werden uitgevoerd, Amsterdam Noppes was het meest succesvol, allerlei participerende bedrijfjes, kunstuitleen, letsmarkten en (k)LETScafe's etc, met een piek van 1500 deelnemers als ik het mij goed herinner, kunnen ze nu net het hoofd boven water houden met een kleine 600 deelnemers volgens mij. Ik heb in Heerhugowaard een systeem opgezet met de achter liggende gedachte, dat je meteen het diepe in moest om te kijken wat de mogelijkheden waren: een auto kopen/verhuren/delen/verkopen, een travelsleeper en een caravan, verzekeringsmaatschappij zo gek zien te krijgen dat er een 20-tal mensen die auto mochten gebruiken zonder van tevoren kopietjes van hun rijbewijs, bonusmalusgeschiedenis, getekende verklaringen etc. in te moeten leveren. Afspraken maken met de sociale dienst en de belasting en dan meteen ook maar de afgesproken 3500 p/j overschrijden en dan je inkomstenbelasting in Noppes af dragen...

Ik weet alleen dat de, in verhouding kleine groep, specialisten, alleskunners en professionals zwaar belast werden in een systeem en vervolgens hun snel verdiende eenheden niet konden verslijten, maar ook dat afspraken in zo'n sociale gemeenschap, soms wat ruimer bemeten moesten worden, qua tijd en uitvoering. En dat moet je ook maar kunnen. Niet iedereen accepteert dat. Het gevolg is, dat er nog steeds maar een 5-10.000 mensen in heel Nederland aan mee doen. (gevoelsmatige schatting) Terwijl in sommige gevallen een hele community incl de bakker, groenteboer, en taxibedrijven, aannemers en zelfs de burgermeester in lokaal geld worden betaald. Maar dan altijd omdat een belangrijke bron van inkomsten in zo'n stad of dorp kompleet was weggevallen. Wat trouwens in bijna alle bekende gevallen door de landelijke overheden verboden werd ivm derving van belastingcenten.......
Is het beter om het organisch van onderuit te laten groeien?
Wat uit je hart komt, hoeft niet betaald te worden, alleen onderhouden:-)
Denk je dat vanuit de hobby-wereld of de recycle (van afgeschreven, maar wel industrieel vervaardigde) produkten er ook een andere economie kan/zal ontstaan ?
Zeker weten! Het bewijs ligt alleen in Nederland al, in bijna elke grote/middelgrote stad voor het oprapen: Stichting de Arm in Utrecht, Noppes in de Zaanstreek (niet dezelfde Noppes uit Amsterdam) de Sirkel in Maarssen, Rataplan in Heerhugowaard. Stuk voor stuk begonnen als initiatieven om mensen met een (sociale) handicap, achterstand in de "normale" arbeidersmaatschappij, langdurig werkelozen etc, in te zetten om een recycling beweging op te zetten om op die manier duurzame goederen die vaak met 1 enkel defect aan de kant van de weg gezet zijn, weer gerepareerd terug te plaatsen in het (sub)economisch verkeer en op die manier een laagdrempelige toegang voor meestal diezelfde groep op te zetten, die de gereedschappen ter hand hadden genomen. Daarnaast zijn er zelfs al groepen die gebruikte Ikeameubels gaan pimpen, waar hebben we het over?

Veel van die groepen zijn zichzelf aan het bedruipen en maken vaak alleen nog gebruik van de faciliteiten van de gemeente, terwijl een (groot) deel van hun uitkering vervangen wordt door geld dat zij zelf hebben verdiend. Soms zit daar een soort bonus systeem aan vast, zodat ze een ietsje meer overhouden, of minder in hoeven te leveren. De toegevoegde waarde aan herintreding, teruggewonnen zelfvertrouwen, er trots op zijn om voor Rataplan of de Sirkel te werken etc, is niet in geld uit te drukken, maar dat is evident. Wat je ook ziet gebeuren, is dat mensen met een schijnbaar "normaal" inkomen, steeds meer gebruik gaan maken van dit soort faciliteiten en het allang niet meer blijft hangen achter het imago van er op uit te zijn een antiek of curiosa voordeeltje te vinden. Maar gewoon ook zonder schaamte eerstelijns levensbehoeften als een wasmachine, kleding, keukengerei en wat al dies niet meer zij kopen, thuis laten bezorgen (met de overduidelijke ARM-, Rataplan of Sirkelbus) of repareren. De repaircafe's schieten als paddestoelen uit de grond. Uiterlijke schijn hoeft blijkbaar niet altijd meer opgehouden te worden, want iedereen voelt de klappen van de afgelopen crisissen (bestaat dat woord?) Daardoor ontstaat ook een bredere acceptatie in de buurt of eigen leefomgeving.

Waar het imho nog steeds aan ontbreekt, is het gat wat er reeds gevallen en nog steeds aan het vallen is tussen ambachtslieden met verstand van zaken en de consument die gretig geworden door de schijnbare meerwaarde die zijn/haar geld had gekregen na het op de markt verschijnen van een ware overvloed aan helaas niet meer duurzame, maar wel zo goedkope (Chinese) goederen. Dat het vaak al binnen zeer korte tijd naar de vaantjes was, word wonderlijk genoeg maar al te gemakkelijk onder het grote kleed van "ik had het kunnen weten of wat kun je ook voor dat geld verwachten?" geschoven om vrolijk verder te gaan met het consumeren van al dat lekkers.....Ondertussen ligt het defecte, meestal rode BoysToysding al in de kliko. Valt niet eens meer te repareren. Maar volgens mij zijn wij daarin roerend met elkaar eens..zie de volgende
Momenteel is het naar mijn beleving zo dat de echt ecologische produkten en ambachtslui aan het uitsterven zijn.
Niet dat ze het niet willen, maar de economische realiteit maakt het gewoon amper leefbaar.
Het feitelijke ontbreken van georganiseerdheid ben ik het helaas niet mee eens.

De oude gilden werden natuurlijk ook bestierd door rijke (ambachts)lieden die het grote geld verdienden en de werkende klasse maar al te graag onder de duim hield met eisen aan vaardigheden en uitvoering die zijn weerga gelukkig niet meer kent. Misschien nog in de derde Wereld, but who cares? Deze werden vaak met straffe hand en met medeweten of zelfs -werking van de plaatselijk Hermandad uitgevoerd. Alle grote industriële opstanden, met de bonden aan kop maar vaak niet aan het front, zijn ook niet ontstaan omdat iedereen tevreden was met zijn/haar gage. Blijkbaar is er ook nog iets anders nodig...

In een land als Brazilië, waar een onuitgeschreven wet van toepassing was, nl: Dat een individu het recht had, een stuk ongebruikt land, zie het als onze oude regels over het recht op kraken na een jaar leegstand, te bewerken voor eigen gebruik, als alle geldende/gebruikelijke etiquette in acht werden genomen. Wij kennen een oud, maar nog steeds gebruikte uitdrukking in officiële akten: "Het goed te behandelen en te beheren als een goed huisvader. Als echter de grootgrondbezitter daar nou net met zijn SUV over heen wilde rijden, kon die dat ook ongestraft doen. Nu heeft Stro in Brazilië de grote bonden erbij betrokken en al deze kleine boertjes en onderneminkjes verenigd door ze met een lokale geldeenheid et laten handelen. Samen stonden zij sterker tegenover de grote landeigenaren en maken nu gebruik van gezamelijk ingekochte landbouwgereedschappen, vrachtwagens, opslag etc. Alles word in deze lokale eenheid verhandeld. Ze zijn sterk, groeien, en leven dus in een subcultuur die zijn weerga (nog) niet kent in de hele wereld. Maar zijn wij toe aan zo'n ingreep? Een community die wij in hart en ziel zouden ondersteunen, maar willen wij ertoe behoren? Ik betwijfel het.

Die "andere" economie echter, vraagt nog steeds een inzet en inlevingsvermogen van zijn volgelingen die net zo goed enge vormen aan kan nemen als je niet uitkijkt. Elke misvatting, belediging of schijnbare onderwaardering van het individu kan met de mantel der liefde omhuld worden, als de groep maar close én groot genoeg is. Ook al klinkt dit contradictoire, zonder die grote aantallen, gaan we het ook niet met de 177 redden, hoe hard Michel ook werkt....als we naar een dergelijke groep kijken die met oog voor haar omgeving, ecologisch en economisch geen spijker tussen te krijgen, oude ambachten met recht en liefde in stand houden, huizen inclusief de infrastructuur, financiering etc zonder bemoeienis of banken van buitenaf maar met medewerking van de hele gemeenschap bewerkstelligen, waarom worden we daar dan geen lid van? Anneke, mijn vrouw, heeft uit belangstelling t.g.v. een ooit gevolgde opleiding tot meubelmaker, een aantal van die boeken, waar prachtige, van eenvoudige tot super ingewikkelde stijlen te zien zijn. Toch voelt (bijna) niemand van ons zich geroepen om tot deze groepen te behoren, terwijl wij met ons ecologieforum al een buitenbeentje in deze maatschappij zijn...

En nu word het tijd voor een afsplitsing......(jammer dat jij geen actieve mod meer bent:-)
Laatst gewijzigd door 12much op 20 nov 2012, 21:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Never burn faster than your Wocket.
Jan.
Berichten: 676
Lid geworden op: 04 jul 2012, 11:03

Re: Kleding

Bericht door Jan. »

Kort samengevat: houdt de kringloop klein en handel op basis van vertrouwen.
Of heb ik dat mis?
Zij die achter mijn rug om spreken, staan op de juiste plek om mijn kont te kussen.
cjm
Berichten: 145
Lid geworden op: 07 feb 2012, 18:16

Re: Kleding

Bericht door cjm »

Geen idee hoe oud je bent 12 much, maar je roept voor mij een hele oude discussie op.
Dit op dezelfde manier van toen.
Behoorlijk eens met je constateren, oneens met het antwoord.
Het verschil?
Ik denk dat ik meer uitga van de feiten en gegevens van onze maatschappij.
En vooral dat ik daar deel van uit maak.
Dus mijn hart heb je, maar ik hoor niets nieuws.
Wel blij met het horen.
Gebruikersavatar
12much
Berichten: 580
Lid geworden op: 03 okt 2009, 23:08
Locatie: Tienhoven Ut

Re: Kleding

Bericht door 12much »

Beste Jan,

nou krijgt G het voor elkaar om mij te verleiden zo'n lang bijna filosofisch epistel te schrijven, (ik al blij dat ik even kon gaan zitten, want ik heb een beetje teveel grond onder mijn huis uitgegraven, voor mijn rug dan, welteverstaan:-) omschrijf jij het even in 12 woorden :lol: :lol: :lol: en in het kader van DTA ook weer niet toevallig....

@CJM:

ik heb nog zo'n mooie zilveren gulden van 1958 in mijn portemonnaie, da's ook mijn bouwjaar, ik vind 'm zo mooi klinken....

Het is ook niet nieuw, ik hoop niet dat ik de indruk wek het op te geven ofzo. Ik ben alleen gestopt met anderen (de meeste mensen die niet op dit forum zitten) van de noodzaak van dat anders denken te overtuigen. Zonder je individualiteit of je vrijheid op te geven, kun je ondanks dat je weinig tijd hebt toch veel (voor een ander) doen. Dat is geen kwestie van dat het vroeger beter was, maar mentaliteit, van een, wat mij betreft, relatief kleine groep....

Maar ik ben benieuwd naar je mening, dat dan weer wél:-)
Laatst gewijzigd door 12much op 20 nov 2012, 22:59, 1 keer totaal gewijzigd.
Never burn faster than your Wocket.
cjm
Berichten: 145
Lid geworden op: 07 feb 2012, 18:16

Re: Kleding

Bericht door cjm »

mooi geteld ;-).

Pas op.
Als vertrouwen een gezicht krijgt is het nog gevaarlijker.

Vrijwel geen commune wist dit op te lossen.
Plaats reactie