Pagina 1 van 1

Maken van een leem vloer

Geplaatst: 17 sep 2017, 16:55
door Ernest Dubois
Zo lange tijd heb ik gezocht.

https://doi.org/10.3203/IWF/E-728

Re: Maken van een leem vloer

Geplaatst: 17 sep 2017, 18:25
door Lieve
Zeer leuk filmpje.
Welk soort snoepjes delen ze uit aan de kinderen?

Re: Maken van een leem vloer

Geplaatst: 19 nov 2017, 18:18
door Ernest Dubois
Van een vraag uit Engwierum 1934 over het maken van een leem vloer in de schuur, antwoord:

Taaie kleigrond, 3 - 4 week droogtijd, opletten dat er geen bovengrond door komt, 25 t0t 35 cm dikke, boven 5 cm laag gemengd met teer, Portland cement wordt ingestrooid, rivierzand gebruiken in de bovenlaag, bestrooien kan ook met skil (gebroken schelpen), vloer laag op laag inbrengen, onderlaag door een koppel schappen een paar dagen laten intrappen, bovenlaag telkens weer aankloppen, overteeren met een flink laag schelpzand of skil, afdekken met stro.

Zo is het volgens Fr.M.v.L

Re: Maken van een leem vloer

Geplaatst: 30 nov 2017, 18:33
door benthuis
M'n schoonvader is bezig bij Erve Kots een leemvloer te herstellen. Ook wil hij nieuwe vloeren aanleggen.
Kan hij hiervoor de standaard leem in bigbag van Tierra Fino gebruiken? En hebben jullie nog andere tips?

Re: Maken van een leem vloer

Geplaatst: 30 nov 2017, 19:37
door Ernest Dubois
Is de vraag over een vloer bij de museum of over een andere vloer? Als het een serieuze museum is, en niet zoals die hier bij mij in de buurt http://www.desukerei.nl gaan ze het zelfde materiaal gebruiken als in de oorspronkelijk geval. Dat heet restauratie en is een belangrijk functie van zo'n museum, d.w.z. kennis behouden. Het volgt dus dat het materiaal wordt niet uit Duitsland gehaald maar daar in dat buurt.

Re: Maken van een leem vloer

Geplaatst: 30 nov 2017, 22:42
door benthuis
Ik begrijp wat je bedoeld. Joop heeft heel z'n leven oude gebouwen gerestaureerd. Echter omdat de kennis over leem ontbreekt is het nog lastiger om met lokaal materiaal te werken...

Re: Maken van een leem vloer

Geplaatst: 01 dec 2017, 08:44
door Ernest Dubois
Ik zou zeggen, een beetje doorzetten, de oude kennis bestaat ergens het vraagt alleen om wat onderzoek en geluk om het op te sporen. Het moet uit de hele dungbuilt zogenoemde vooruitgang, gemak en commercie gegraven worden.

Bijvoorbeeld, ik citeren uit de brief van Bouwbureau van de Fries Maatschappij van landbouw, 6 Juni 1934, vertaald vanuit het Fries,

"Taai kleigrond is hiervoor wel te gebruiken, doch het eigenlijk goed materiaal is leem. Liefst de geelgrijze leem die men meest in de woudstreken vindt."