Pagina 1 van 1

Detail fundering

Geplaatst: 29 nov 2015, 21:16
door Pietje
Iemand iets aan te merken op dit detail:
dedtail fundering.JPG
De constructeur wil niet dat de gasbetonblokken boven de vloer uit komen, ik wil niet dat de stro op de vloer ligt. Dit zou moeten kunnen, toch?

Re: Detail fundering

Geplaatst: 29 nov 2015, 21:50
door WernerDeJong
Pietje,

De tekening is voor mij niet leesbaar. Kan je de opbouw ook in tekst erbij zetten?

Is het 300 mm schuim? (schuimbeton, piepschuim... etc)
100 mm dekvloer (zandcement, klei?)
100 mm ? iets?

Re: Detail fundering

Geplaatst: 29 nov 2015, 22:47
door Pietje
Oeps, ja, uitleg... Voor mij is het detail al maanden in gedachten. :lol:

Helemaal onderaan schuimbeton (50cm) met een gewapend betonnen tussenlaag (12cm). Daarop, van buiten naar binnen, een halfsteens buitenblad met een aflopende voet met epdm-folie, klein luchtspouwtje, dan gasbeton C4/800 rechtop, dan de binnenvloer die bestaat uit 30cm schuimbeton met een nader te bepalen afwerkvloer.
Dan boven deze C4-blokken een houtskelet-constructie om vertikale strobalen. Plaat 9mm om de 48cm met een 4x4 regel op de randen. Leem aan de binnenkant tot op de vloer, kalkpleister aan de buitenkant tot op de folie die over het buitenblad ligt.
De C4-blokken zijn om de 60cm (dus om de 6 blokken) met M8 draadeind vastgezet in de gewapende betonlaag (chemisch anker)

De constructeur wil dat de onderkant van de houtskelet op vloerhoogte begint, vanwege de windbelasting / afschuiving. Dat snap ik voor een muur van meer dan 3x diens dikte, maar in deze configuratie moet het volgens mij wel kunnen. Zeker omdat de muurtjes maar 2 meter lang zijn voor er een knik in komt. (gesegmenteerde cirkel).

De balen zijn nu ver genoeg van de vloer af, en de houtskelet heeft een stevige basis.

Re: Detail fundering

Geplaatst: 30 nov 2015, 08:21
door Dutch John
Ziet er een stuk beter uit. Alleen het driehoekje buitenstuc tussen stro en buitenblad kon wel eens nooit opdrogen. Het buitenblad wat verder naar binnen (binnenblad dunner) zodat de buitenstuc eindigt met een "druipkraal" naast het buitenblad. Bovenkant buitenblad niet afschuinen.

Groet,
DJ

Re: Detail fundering

Geplaatst: 30 nov 2015, 13:01
door JantjeV8
Normaal gesproken wordt hsb met stalen draagstrippen aan/op de vloer verankerd. De horizontale winddruk/zuiging trekt aan de gevel, die de last via de verticale stijlen aan de horizontale legger afgeeft, die vervolgens de kracht overdraagt via die stalen strippen in de vloer.

Nu breng jij de hsb omhoog, de verankering komt dan bovenop de gasbeton?
En wat ook belangrijk is: Als je prefab werkt, dus een wand in je werkplaats helemaal kant-en-klaar maakt, zul je de bevestigingspunten anders positioneren, dan wanneer je ook je houten raamwerk ter plekken op bouwt. Dan kun je iedere stijl met bathoeken op de gasbeton vast zetten, mits de gasbeton dat houdt dan.

Re: Detail fundering

Geplaatst: 30 nov 2015, 22:47
door Pietje
JantjeV8 schreef: mits de gasbeton dat houdt dan.
Dat is dan de vraag... ;-)
Ik proef een beetje dat als je de strobalen omhoog wilt hebben, dat je dat dan binnen de houtskelet moet doen. Dus de HSB op wel op de vloer vastzetten, en de onderste decimeters vullen met iets anders.

Re: Detail fundering

Geplaatst: 01 dec 2015, 10:11
door JantjeV8
Wij steken ons staalframe (stiekum toch een beetje reclame.... :wink: ) door tot op de vorstrand van de fundering. Onder afstandblokjes er onder van een mm of 10 zodat in geval van een calamiteit toch het water weg kan. Dat onderste deel vullen met een schuim isolatie. Tegen de voorzijde van het staalframe een cement gebonden houtvezelplaat die net boven maaiveld uitkomt. Soms wordt er een muurtje voor uit de grond gemetseld, maar vaak ook niet, de grond komt dan gewoon tegen de cghv plaat. Dan heb je die gasbeton-opstand niet nodig.