Wanneer is hout droog?

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Dirk Bauwens
Berichten: 1301
Lid geworden op: 28 jan 2006, 23:52
Locatie: Sint-Niklaas, België

Bericht door Dirk Bauwens » 27 apr 2006, 14:50

Op de volgende bladzijde http://www.gulland.ca/homenergy/renewable.htm kan men, met een praktisch voorbeeld, ge?llustreerd zien hoe relatief weinig energie men eigenlijk in loodaccu's kan stockeren.

De getoonde installatie bestaat uit 8 loodaccu's van 6 Volt, in serie gekoppeld zodat 48 Volt bekomen wordt. De capaciteit van iedere accu is 820 Ah. Dat geeft dus een energieinhoud van 48V x 820Ah = 39.360Wh. Dat is dus bijna 40 kWh. Deze 8 accu's wegen samen ongeveer 1200 kg en kosten ongeveer 6000 euro. Dat is reeds een respectabele opstelling en niet iedereen kan zich zo een installatie permitteren!

Nochtans, vermits gewoon luchtdroog hout een energie-inhoud heeft van minimaal 4 kWh per kilogram, zit er in 10 kilogram hout evenveel energie dan in de 8 volgeladen loodaccu's uit het voorbeeld! Bovendien moet men loodaccu's heel lief behandelen: niet te warm, niet te koud, niet te veel laden, niet te veel ontladen, maar ook niet te weinig ontladen!
Verder hebben herlaadbare accu's te maken met een niet te verwaarlozen zelfontlading en een beperkte levensduur. Wanneer men hout droog stockeert voor 15 jaar, dan zit er nog net evenveel energie in als op de eerste dag van stockage. De dure loodaccu's zijn dan helaas verleden tijd.

Dirk

Plaats reactie