installatie gaswandketel met bijpas hout

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
warmefalkor
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:12

installatie gaswandketel met bijpas hout

Bericht door warmefalkor » 26 jan 2009, 10:59

Beste warmte liefhebbers en specialisten...

Goed ,ik ben overtuigd dat alles beter kan!
Ga mijn oude ketel(een Rodiac,30 jaartjes oud) eruit gooien en een nieuwe ketel plaatsen.
Wil mijn nieuwe Vaillant gaswandketel (nog te plaatsen) al voorzien van een bijpas voor later een houtketel bij aan te sluiten.
Ketel is een Vaillant turbo TEC plus(vuw)
De vraag is : wat moet ik voorzien?Voor diegenen die zo vriendelijk willen zijn om op deze vraag te antwoorden wil ik erbij vermelden dat deze man ,wel een handige kerel lijkt te zijn doch geen specialist ter zake.
Beste vrienden, in hoop op een antwoordje...groet ik jullie allen langs dit forum!!

Falkor Jeff

bonkelaar
Berichten: 288
Lid geworden op: 08 okt 2008, 21:08
Locatie: Omgeving Lochem

Re: installatie gaswandketel met bijpas hout

Bericht door bonkelaar » 27 jan 2009, 18:51

Hallo Jeff,

Weet niet hoe goed je Duits is, maar op www. Haustechnikdialog of op Atmosforum.de kun je schema's vinden hoe gas en olieketels worden gecombineerd met een houtketel.

Er zijn vele mogelijkheden de boel te combineren, steeds afhankelijk van je technische voorkeur, mogelijkheden ter plaatse, en je portemonee.

Naar mijn idee heb je alleen ergens in je leidingstelsel in de aanvoerbuis twee T stukken nodig met daartussen een kogelkraan. Aan de open einden van de T stukken ook twee kogelkranen, en je kunt aankoppelen wat je wilt.

Eigenlijk hoef je niet veel voor te bereiden, zo gauw je met je houtketel begint kun je snel genoeg even het water er af doen en de boel doorzagen om er wat tussen te plaatsen. Je moet eerst een schema bedenken aan de hand van beschikbare ruimte en mogelijkheden.
Kan zelfs wezen dat wat je nu heel slim denkt voor te bereiden, later toch anders had moeten zijn. Dan beter kort voordien de boel aanpassen.

Ben zelf erg low budget begonnen om eens te kijken of het mij zou bevallen. Mijn eerste houtketel is verkocht en er is een houtvergassingsketel (tweedehands) voor in de plaats gekomen.
De buffertanks zijn alle gebruikte tanks, gewoon een beetje opletten, een keer een advertentiesite doorspitten. Mijn belangrijkste buffertank is een oude indirect gestookte boiler waarvan ik de warmtewisselaar gebruik om mijn huisinstallatie doorheen te laten lopen. Zo heb ik de waterkringlopen gescheiden en met een driewegkraan wordt bij een te lage buffertemperatuur de oude gasinstallatie weer hersteld in ingeschakeld.

Een paar thermostaten en relais zorgen voor de feitelijke omschakeling, in de catalogus van Conrad vind je dan van alles.

Als je het een installateur moet laten doen heb je in 80 procent van de gevallen pech en loop je tegen een bedrijf aan dat er niets van weet. Betaal jij zijn leergeld.

Hout stoken is een mooie sport maar je moet er zelf enigzins verstand van hebben.

met vriendelijke groet

Jos

warmefalkor
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:12

Re: installatie gaswandketel met bijpas hout

Bericht door warmefalkor » 27 jan 2009, 22:00

Bedankt Jos, had het me zo ongeveer ook voorgesteld, met enkele bolkranen en t-stukken te voorzien kom ik al een eind.
Ken wel ein bitchen Deutz maar die technische termen????. Weet je wel iets te vertellen als het zover is.
Groeten, Falkor Jeff

Plaats reactie