Pagina 1 van 1

huis verwarmen met vloerverwarming serre

Geplaatst: 27 jan 2020, 22:12
door Frederik_NL
Binnenkort beginnen we met de bouw van een serre op het zuidwesten met vloerverwarming. Ongeveer 26m2, goed geïsoleerd.
We hebben in huis deels vloerverwarming, deels LTV radiatoren. Maximumtemperatuur staat nu ingesteld op 40C.

Ik wil het liefst de vloerverwarming direct aansluiten op de LTV radiatoren. In de ideale omstandigheden zorgt de zon dan in de winter/lente voor het opwarmen van de vloerverwarming overdag. Deze warmte kan dan gebruikt worden om de rest van het huis te verwarmen. Of is dat niet zo simpel?

Graag jullie idee hierover,

Frederik.

Re: huis verwarmen met vloerverwarming serre

Geplaatst: 27 jan 2020, 22:52
door LeaD
Bent u van plan een donkere of een zwarte vloer in de serre te plaatsen ?

Re: huis verwarmen met vloerverwarming serre

Geplaatst: 28 jan 2020, 07:31
door remco d
Misschien denk ik te simpel, maar naar uw serre komt waarschijnlijk een deur naar binnen toe? dan kun je die toch openen op het moment dat je warmte uit de serre, de woning in wilt hebben? Ik zou daar geen foutgevoelige techniek aan toevoegen.

mvg Remco

Re: huis verwarmen met vloerverwarming serre

Geplaatst: 28 jan 2020, 09:34
door Wouter Gillis
Dag Frederik,

Ik zou een serre altijd als onafhankelijk van de leefruimtes beschouwen . Als de temperatuur in de serre optimaal is zet je ze open of ga je erin zitten, als dat niet is (zomer te warm, winter te koud), sluit je ze af. Ze beginnen te verwarmen zou ik nooit doen want dan is de magere winst in de winter meteen weer weggestreept en nog erger.

Die van mij staat pal op het zuiden, met enkelvoudig serreglas, dus een zeer goede zonnetoetredingsfactor. Als ik de laatste weken bekijk (bewolkt, mistig) levert die verwaarloosbare winst op. In de tussenseizoenen helpt de serre wel meer.

In het stookseizoen komt mijn ventilatielucht uit de serre (systeem B), vervolgens naverwarmd door een massakachel. Als de ventilatielucht warmer wordt, gaat de ventilatiemotor harder draaien en omgekeerd. Zo wordt zonnewarmte toch binnengetrokken wanneer er niemand thuis is.

Verder spreek je over goed geïsoleerd. Dat is voor een serre moeilijk tenzij met drievoudig glas maar dat kost dan weer behoorlijk en dan daalt de zonnetoetredingsfactor weer sterk. Gewoon HR+ glas is in mijn ogen niet goed geïsoleerd, komt +/- overeen met een muur met spouw zonder isolatie.

groet
Wouter

Re: huis verwarmen met vloerverwarming serre

Geplaatst: 28 jan 2020, 10:51
door fireblade
Ik denk dat het iets te simpel gedacht is, want wanneer heb je de meeste warmtebehoefte, juist in de winter wanneer de zonkracht/duur/opbrengst het minste is. Dus zal je vloerverwarming alleen maar warmte afgeven aan de ruimte in plaats van wat jij bedoelt dat de opgenomen warmte ontstaan in de serre via de vloerverwarming aan de rest van het huis wordt afgegeven. Dat gaat niet werken. Wij hebben ook een serre aan huis ZW maar zijn er al bomen aan het planten om het in de schaduw te krijgen. Afgelopen zomer was er niet te zitten, en in de winter te koud. Dus om nu speciaal een serre voor dat doel te bouwen lijkt mij niet handig, als je de ruimte nodig hebt kies dan voor een gewone aanbouw. Wat wij in voor en najaar nog weleens doen is dmv een ventilator in de deuropening de warmte uit de serre in de woonkamer blazen, al werkt dat ook niet echt naar tevredenheid. Succes met je overdenkingen.

Re: huis verwarmen met vloerverwarming serre

Geplaatst: 28 jan 2020, 11:09
door LeaD
Ik heb een deur die via een gang verbonden is met de serre, tussen de serre en woonkamer heb ik 2 kantelramen . Door een ventilator beneden in de deuropening blaas ik koude lucht in de serre . De warme lucht gaat via de kantelramen de woonkamer binnen . Zo krijg ik circulatie van warme lucht door de woning . Tijdens de winter werkt dit niet .

Een soortgelijke opstelling heb ik ook geprobeerd met een trombewall , dus een serre waar je niet in kan . Een gat boven en beneden in de muur en je hebt natuurlijke circulatie . Ik had verwacht dat de binnenmuur zou opwarmen , maar een niet geïsoleerde spouw verhinderd de doorslag van warmte .
Lucht en steen zijn geen goed medium om energie te transporteren .

Re: huis verwarmen met vloerverwarming serre

Geplaatst: 28 jan 2020, 15:10
door Wouter Gillis
Afgelopen zomer was er niet te zitten,
Ik wit de serre in de zomer, werkt erg goed.
groet
Wouter

Re: huis verwarmen met vloerverwarming serre

Geplaatst: 30 jan 2020, 22:25
door Frederik_NL
Hartelijke dank voor de reacties. Nog even ter aanvulling. De serre met donkere tegels loopt volledig door naar de woonkamer. Heeft wel schuifdeuren maar meer voor geluid dan afsluiting. HR ++ glas . Eerder dus een uitbreiding van de woonkamer met aan twee kanten glas (west en noord) met rollende overkapping tegen de zon voor in de zomer.
Frederik

Re: huis verwarmen met vloerverwarming serre

Geplaatst: 31 jan 2020, 02:06
door Route66
fireblade schreef: 28 jan 2020, 10:51 Ik denk dat het iets te simpel gedacht is, want wanneer heb je de meeste warmtebehoefte, juist in de winter wanneer de zonkracht/duur/opbrengst het minste is. Dus zal je vloerverwarming alleen maar warmte afgeven aan de ruimte in plaats van wat jij bedoelt dat de opgenomen warmte ontstaan in de serre via de vloerverwarming aan de rest van het huis wordt afgegeven. Dat gaat niet werken.
Ik sluit me hier bij aan.
Ik zie het ook aan mijn zonnepanelen opbrengst. Als de warmte vraag het grootst is... dan leveren mijn zonnepalen heel weinig, december is ca 1.5% van de jaar opbrengst en voor januari, omdat het iets langer weer licht is, is dat hooguit 2%.
En zo is is het met de "warmteopbrengst" van de serre ook... ook al neem je donkere tegels...de hoeveelheid energie in deze maanden, juist als je meer energie nodig hebt, nu eenmaal veel te gering om daar een significante en ook continue bijdrage te kunnen leveren.

Re: huis verwarmen met vloerverwarming serre

Geplaatst: 02 feb 2020, 20:20
door maarten martens
ook mijn kleine aanvulling :
in de winter staat de zon laag aan de horizon;
de tegels op je vloer staan naar de hemel gericht,
dus geen direkte instraling mogelijk, net wanneer je het nodig zou hebben !
kleur speelt dus geen belang in de winter
in de zomer daarentegen wel !

al gedacht aan een trombe muur ?
deze krijgt wel instraling in de winter.

ik sluit me ook aan bij eerdere reacties,
jouw vloerverwarming gaat eerder in de omgekeerde richting werken en je veranda opwarmen.
voordeel is wel dat je zou kunnen koelen,
maar dan is zonwering aan de buitenzijde samen met extreme nachtventilatie toch een betere (low tech) oplossing (zo ga ik het doen ;-)