Relais

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
diamond
Berichten: 76
Lid geworden op: 27 jun 2018, 00:28

Relais

Bericht door diamond » 05 dec 2019, 16:51

Ik heb de vraag:Het bijgebouw wil ik aansluiten
op het buffervat waar ook mijn woning op zit.
In het bijgebouw zit de standaard honeywell IV(opbatterij) moet ik dan een
relais gebruiken voor de aansturing pomp en welk relais mag dat zijn?

Ramon
Berichten: 197
Lid geworden op: 29 nov 2018, 09:50

Re: Relais

Bericht door Ramon » 05 dec 2019, 22:15

Dat is lastig te zeggen.

Zet eerst de honeywell op eenvoudige stand!
Anders "vraagt" hij om een intelligent signaal, van cv ketel bijvoorbeeld.
Meet vervolgens over de 2 draden van de honeywell de spanning, als het vlammetje brand op het display.
Bij die spanning moet je een relais zoeken.

Grote kans dat je geen spanning meet!

Wat je dan moet doen: koop een 24v relais. Koop een 24v adapter. Steek de adapter in 220v en de plus van de 24v op de ene draad van je honeywell. De andere draad van de honeywell op de plus van relais. De min van adapter op de min van relais.
Nu laat je je honeywell het relais schakelen.

Dan de geschakelde kant van het relais de bruine draad van de 220 op aansluiten. Dan van de relais een bruine draad naar de bruine van je pomp. Blauwe van stopcontact direct naar je pomp.

LET HEEL GOED OP ALS JE POMP AL AAN DE STROOM ZIT, JE NIET BRUIN EN BLAUW VERWISSELT!!!!

bruine draad van pomp wil niet zeggen bruin in stopcontact! Je kan de stekker er namelijk ook andersom in doen.

DIT GELD ALLEEN ALS JE DE POMP OP MEERDERE MANIEREN WIL SCHAKELEN!

JantjeV8
Berichten: 3205
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Relais

Bericht door JantjeV8 » 06 dec 2019, 16:28

Achterop de honeywell, of achter het aansluitklepje staat vaak wat het schakelcontact kan hebben, zowel qua spanning als qua vermogen/stroomsterkte.

Gebruikersavatar
SanderL
Berichten: 217
Lid geworden op: 04 feb 2010, 10:51
Locatie: Maartensdijk

Re: Relais

Bericht door SanderL » 06 dec 2019, 19:14

Voor het aansturen van een pomp zou ik een solidstate relais gebruiken. Een solidstate relais is betrouwbaarder dan een relais, zeker bij een inductieve belasting als een pomp.
https://nl.aliexpress.com/item/32297200 ... b201603_55

diamond
Berichten: 76
Lid geworden op: 27 jun 2018, 00:28

Re: Relais

Bericht door diamond » 06 dec 2019, 19:26

Allen weer bedankt ik heb de relais "Alie" besteld.
Voor nu eerst doe ik een thermostaatstekker er tussen
die had ik nog liggen, verlengsnoertje naar pomp en klaar :D

Plaats reactie