Keuze isolatie met beperkt budget

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

neutrino
Berichten: 4
Lid geworden op: 30 dec 2018, 13:12

Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door neutrino » 30 dec 2018, 14:19

Hallo,

Ik denk dat iedereen zo efficient en goedkoop mogelijk wil isoleren, echter voor mij als particulier verhuurder speelt nog iets anders mee en dat is redelijk rendement op korte en lange termijn van mijn investering.
Op dit moment bezit ik 2 jaren '50 tussenwoningen opp rond 70m2 die matig/niet zijn geisoleerd (Energielabel E). Nu wil ik graag mijn huurders wat meer wooncomfort bieden en lagere energierekening , echter dat moet wel binnen een bepaald budget kunnen.
Huurwoningen zitten allemaal in sociale sector en ik kan (en wil) de huur niet verhogen na de mogelijke investering. Zelf niet in staat om klussen uit te voeren dus ik ben afhankelijk van een dure aannemer, woningen zitten zoals aangegeven in de sociale huur en reserves zijn zeer beperkt.

Woningen zijn deels voorzien van enkel glas, 1 woning voorzien van vloer beton gestort op zand (geen kruipruimte), spouwmuur niet geisoleerd, zolderberging zeer matig of niet geisoleerd.
Ik denk dat ik per woning ongeveer 1000 Euro per jaar kan investeren in verbeteringen. Of huurwonigen 1 voor 1 aanpakken en over enkele jaren uitsmeren.

Kleine pelletkachel aanbieden kwam nog in me op, maar dat is waarschijnlijk vragen om problemen (rookoverlast en extra onderhoud kachel/rook kanaal, discipline huurder)

Subsidie:
Er is een optie voor verhuurders/wooncorporaties om subsidie te krijgen voor isolatie (als die pot nog niet leeg is) dan moet je echter eerst nauwkeurig voor en achteraf het Energielabel laten meten en dan moet het label 2 stappen verbeteren (dus aantoonbaar van E naar C.
Bovendien zijn er ook eisen aan wie en hoe de klus uitgevoerd wordt. Wat mij betreft teveel bureaucratie en extra kosten waarvan het nog maar de vraag is of je die weer terug verdient.

Uiteindelijk gaat het mij niet om een hogere energielabel, huurders moeten echter wel in praktijk een duidelijk verschil zien in gasverbruik.

Aangezien veel onduidelijk is, is mijn strategie op dit moment afwachten waar de politiek mee gaat komen. Voor het gestelde budget van 1000 per woning wil ik echter wel alvast kijken wat er mogelijk is.

Ik ben van plan in 1e instantie voor dat bedrag aan een aannemer te vragen om de woningen te inspecteren en kieren te dichten. Daarna door een gespecialiseerd bedrijf spouwmuurisolatie aanbrengen.

Tips? Eens/oneens met mijn aanpak?

..

JantjeV8
Berichten: 3356
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door JantjeV8 » 30 dec 2018, 18:05

Economisch gestuurd kun je nooit van derden een ecologisch verantwoord antwoord krijgen...

neutrino
Berichten: 4
Lid geworden op: 30 dec 2018, 13:12

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door neutrino » 31 dec 2018, 02:33

Snap de opmerking niet, vrijwel alle (isolatie)maatregelen kosten geld en iedereen heeft een bepaald budget waar dit binnen zal moeten vallen. Economische afwegingen spelen altijd mee of je nu huurt, verhuurt of een koopwoning hebt.

MIjn eigen woning is iets beter geisoleerd, maar ook daar wil ik gaan isoleren.
Voordeel met de eigen woning is dat ik hier wel zelf arbeid in kan stoppen daarmee de prijs kan drukken maar ook hier heb ik een beperkt budget. En is niet iedere stap in de goede richting 'ecologisch verantwoord'.

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door Dutch John » 31 dec 2018, 09:51

Er zijn spotgoedkope en ecologisch zeer verantwoorde manieren van isoleren. Denk aan stro of lichtleem. Maar deze zijn nogal arbeidsintensief en daarmee alleen interessant voor de zelfklusser. Bovendien worden deze methodes door de overheid waarschijnlijk niet erkend als maatgevend voor een beter energielabel. Daarmee zit je als verhuurder een een catch-22 houdgreep.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

JantjeV8
Berichten: 3356
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door JantjeV8 » 31 dec 2018, 10:09

Uw vraag is in 1e instantie economisch gestuurd. In praktisch iedere alinea komen de woorden kosten, budget, terugverdienen e.d. voor. Wat moet een ander u dan adviseren. Die som zult u zelf moeten maken. Prijzen zijn op internet te vinden. U isoleert niet uit overtuiging, als de huurder maar ziet dat er wat gebeurd is.

Stan1979
Berichten: 62
Lid geworden op: 22 mei 2018, 20:25
Locatie: Putte

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door Stan1979 » 31 dec 2018, 12:17

Waarom kan je wel in je eigen huis zelf iets doen en in je verhuur woningen niet?

Als je het goedkoop en ecologisch wil doen is zelf doen het eerste verdient en bespaard.

En efficiënt en spotgoedkoop, dat werkt niet in 1 zin natuurlijk als je het niet zelf gaat uitvoeren.

Alle isolatie maatregelen zijn vooruitgang, begin waar de meeste verliezen zijn.

Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 934
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door Paul Joosten » 31 dec 2018, 14:30

Van alle mogelijke maatregelen die je aan woonhuizen kunt uitvoeren om het energieverbruik terug te dringen is isolatie met een straatlengte de beste, zowel uit duurzaamheidsoogpunt als financieel.

Mijn persoonlijke ervaring: ik heb spouwen (waren door een vorige bewoner al in 1985 aangebracht) en vloer van mijn uit 1905 daterende vrijstaande huis laten isoleren met PUR schuim. Kosten bedroegen ca. €3100, gerealiseerde besparing 1700 m3 gas per jaar. Terugverdientijd dus amper 3 jaar en de hele investering heb ik inmiddels al bijna tweemaal terugverdiend!

In totaal heb ik voor ruim €25.000 meerdere maatregelen genomen waardoor ik van 3700 m3 gas en 3200 kWh stroom ben teruggegaan naar 0 m3 gas en -/- 2500 kWh stroom per jaar. Energierekening daalde van ruim €3600/j naar -/- €600/j. De totale terugverdientijd is dus iets meer dan 6 jaar. Het aardige is dat de waarde van mijn huis hierdoor met minstens hetzelfde bedrag is toegenomen. Ik verdien mijn investering dus letterlijk dubbel en dwars terug. In mijn ondertekening staat een link naar mijn pagina op de duurzame huizenroute met meer info over de genomen maatregelen.

Wanneer je als eigenaar niet zelf de vruchten van de lagere energierekening kan plukken wordt het sommetje wel anders. Is het geen optie om met je huurders in gesprek te gaan en hen te vragen de helft van hun te behalen energievoordeel als servicekosten in rekening te mogen brengen? Daar worden jullie allebei snel beter van en het milieu ook nog eens.
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/woning/v ... 05-veendam

neutrino
Berichten: 4
Lid geworden op: 30 dec 2018, 13:12

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door neutrino » 31 dec 2018, 16:35

Bedankt voor de reacties!

@stan / Dutch John - ik woon niet in de buurt van de huurwoningen en bovendien ben ik niet het type 'klusser' en heb ik een zeer drukke baan. Verhuur is een hobby/investering, ik leef er dus niet van.

@paul - complimenten hoe je jouw woning hebt verbeterd voor een keurig bedrag. Een inspiratiebron om verder te kijken voor mijn eigen woning.

Mijn huurders zijn niet erg bezig met de energiekosten en zijn over het algemeen afwachtend heb ik gemerkt.
Op zich zijn de energiekosten en verhogingen ook nog niet zo schokkend. We hebben het over kleine tussenwoningen, dus stookkosten vallen op dit moment nog wel mee.
Huurders een voorstel doen om een bijdrage te leveren aan isoleren terwijl ze niet eens weten of ze over enkele jaren nog de woning huren is vrees ik gedoemd te mislukken. Een van de huurders heeft al aangegeven over 2/3 jaar iets voor zichzelf te willen kopen. Het is een investering die ik dus zelf zal moeten dragen. Dit gaat ten koste van rendement, maar dat vind ik tot bepaalde hoogte prima.
Aangezien de woningen in het sociale huursegment zitten, kun je mijn financiele ruimte niet vergelijken met de opties die verhuurders in de vrije sector bijv. in Amsterdam hebben. Financiele ruimte is er, maar wel beperkt.

Op dit forum zijn zo te zien voornamelijk doe-het-zelvers. Iemand met 2 rechterhanden kan waarschijnlijk zelf nog wel heel wat doen met 1000 Euro maar als je het moet uitbesteden zijn er minder opties.

Volgens mij zit ik met spouwmuurisolatie dan wel op het juiste spoor en moet ik mijn vraag dan wellicht anders formuleren:
Als ik de spouwmuur van jaren 50 tussenwoningen wil isoleren voor 1000 Euro, waar kan ik dan het best terecht? Zijn er nog bedrijven die ik moet mijden of doen ze allemaal hetzelfde en is het een kwestie van de goedkoopste kiezen?
Ik kan ook mijn aannemer vragen om heea uit te voeren, maar vraag me af of een specialist dan niet beter is.
Zoals aangegeven gaat het mij niet om verbetering van een energie label, ik wil dat de huurders het in de praktijk merken in lager verbruik en verbetering wooncomfort. Label zegt mij niet zoveel.
Dat dit dan ook nog goed is voor het milieu is een extra stimulans.

Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 934
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door Paul Joosten » 31 dec 2018, 20:27

Spouwen isoleren kan op verschillende manieren, laat je vooral goed voorlichten door een specialist! Wanneer ze een aantal woningen ineens kunnen aanpakken ligt kwantumkorting wel voor de hand. Laat er eens een paar offertes opstellen en vraag vooral goed door wanneer ze langskomen. Isoleren met PUR was in mijn geval het beste, zorg dan wel voor gecertificeerde uitvoering vanwege gezondheidsrisico's bij prutswerk. In jouw geval zouden andere opties wellicht nog beter zijn. Vraag vooral ook goed door omtrent mogelijke risico's voor vocht.
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/woning/v ... 05-veendam

Gebruikersavatar
SanderL
Berichten: 217
Lid geworden op: 04 feb 2010, 10:51
Locatie: Maartensdijk

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door SanderL » 01 jan 2019, 23:47

Neutrino, wellicht help je de huurder nog wel het meest door het enkel glas te laten vervangen door HR++ glas. Met €1000,- kun je heel wat laten doen. Scheelt je ook flink in onderhoud van de kozijnen, want enkel glas is regelmatig zeiknat aan de binnenkant. Dit geeft meestal schade aan het kozijn, of alles moet wel perfect in de lak staan.

Stan1979
Berichten: 62
Lid geworden op: 22 mei 2018, 20:25
Locatie: Putte

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door Stan1979 » 02 jan 2019, 17:42

Google eens op neopixel parel.

Ik heb deze in laten spuiten door gecertificeerd bedrijf.
Niet iedereen mag deze parel inspuiten namelijk.

Dit is zeer goed te merken, geen warmte doorslag in de zomer. Nu veel comfortabeler met koude temperaturen.
Ik stook geen gas dus besparing in gas kan ik niet geven.

Ik was 1700 euro kwijt voor 2 onder 1 kap. Tussenwoning moet dus wel lukken voor 1000 euro. Wellicht kan je mooie prijs afspreken voor 2 woningen.

Dubbelglas is ook een goede investering. Goed voor het comfort.

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8041
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door kockie » 02 jan 2019, 18:18

Stan1979 schreef:
02 jan 2019, 17:42
Google eens op neopixel
Ik krijg visioenen van knipperende parels in de spouw.... Zal wel vakverdwazing zijn van mijn kant :mrgreen:
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

pelletpower
Berichten: 2470
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door pelletpower » 02 jan 2019, 20:15

Ha ha Kockie, je kunt het licht maar ergens zien.

Voor 1000 euro zonder zelf iets te doen, kom je inderdaad niet veel verder dan spouwmuurisolatie of een nieuwe cv ketel of zo. Spouwmuurisolatie in een tussenwoning zal als niet collectief aangepakt waarschijnlijk een zwart beeld geven met pixels bij de buren?

Dat budget is 3 mandagen als je aannemer niet te duur is.

neutrino
Berichten: 4
Lid geworden op: 30 dec 2018, 13:12

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door neutrino » 06 jan 2019, 22:42

@Paul Joosten, Stan1979 Ik heb nog geen idee hoe breed de spouwmuur is. Meestal hebben dit soort woningen een smalle spouw en wellicht vervuild. Dan kom je volgens de geleerden uit op PUR. Die neopixel parels zijn ook interessant. Wat het beste is moet nog blijken na onderzoek. Denk dat ik inderdaad maar een specialist/bedrijf laat komen.
Heb even gegoogled en vond een Europese Marktleider (Pluimers)... ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat deze niet voor niets marktleider is en goed advies zal geven.

@SanderL Woningen zijn grotendeels voorzien van dubbel glas. Ik vermoed wel een oud type dus geen HR++
Paar raampjes die voorzien zijn van enkel glas kunnen wellicht naar dubbel glas. Zeker het afwegen waard en zie dat ook als 'verbetering comfort'.

Wat ook een optie is is dakisolatie aan de binnenzijde. Aannemer zou dat kunnen doen. Woningen hebben maar een heel klein puntje dus niet veel m2 dus dat zou ook nog wel binnen dat budget kunnen vallen. Dak is volgens mij volledig ongeisoleerd en als ik het goed heb begrepen kun je dan aan de binnenkant isoleren zonder vochtproblemen te introduceren.
Zoldertje is trouwens alleen bereikbaar via vlizo trap en wordt alleen gebruikt voor opslag en cv ketel.

Oftewel volgens mij nog wel wat opties, ook voor 'maar' 1000 Euro. Die 1000 kan ik er jaarlijks in investeren dus op langere termijn toch nog een interessant bedrag.
Keuze zal sowieso pas aan het einde van dit jaar komen, recent flinke onkosten aan de woningen gehad dus moet eerst even sparen.
Wellicht heeft de overheid dan ook concretere plannen (of gemeente/lokale initiatieven)

Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 934
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: Keuze isolatie met beperkt budget

Bericht door Paul Joosten » 07 jan 2019, 00:23

Eerst sparen is normaliter geen slecht idee maar denk even na: rendement spaarrekening, rente energielening, rendement isolatie... Je zou eens kunnen kijken of je iets kunt financieren middels een energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds: https://www.energiebespaarlening.nl/
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/woning/v ... 05-veendam

Plaats reactie