warmte van finoven 's nachts opslaan

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Dries
Berichten: 7
Lid geworden op: 04 feb 2008, 14:03

warmte van finoven 's nachts opslaan

Bericht door Dries » 30 aug 2008, 19:30

Een van de minder goede kanten van een finoven tegenover bijvoorbeeld een pelletkachel vind ik het feit dat hij 's nachts ook warmte afgeeft als dit niet nodig is. Tenminste als je het 's morgens warm wilt hebben.

Men beweert vaak dat als je de verwarming 's nachts uitzet je uiteindelijk meer energie moet gebruiken om het huis op temperatuur te krijgen maar dat heb ik nooit geloofd.

Ik zou een deel van de warmte 's nachts willen opslaan in mijn boiler (een voorraad warm water). Door het water tussen de kachel en de boiler te laten circuleren. 's morgens kan ‏ik dit warm water uit de boiler omgekeerd laten circuleren en de muur van de keuken en badkamer opwarmen, een uur of twee voor ik opsta. En misschien de kachel al wat opwarmen zodat de verbranding beter is. De boiler ging ik zowiezo zetten voor mijn zonneboiler en mijn sanitair warm water dus veel extra investering is het niet.

Denk je dat dit kan werken? Als het werkt vraag ik me af waarom dit niet eerder gedaan is.

Pigion
Berichten: 659
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: warmte van finoven 's nachts opslaan

Bericht door Pigion » 30 aug 2008, 21:17

Het energieniveau van een FO die 6 uur daarvoor is gestookt, is erg laag. Het valt niet mee daar nog iets uit te halen. Je krijgt n.l. bijna geen warmteoverdracht. Als je de warmte wil "bewaren" voor de volgende dag, dan is het misschien éénvoudiger de FO een isolerende jas te geven. Je kan b.v. iets maken in de vorm van een dikke gewatteerde deken of slaapzak. Of het allemaal veel uithaalt, moet worden afgewacht. Je kan er ook een beetje aan rekenen. Het opp. van de FO is bekend en ook de temp. van de buitenwand, dus kan je het warmteverlies uitrekenen. Vervolgens reken je het nog eens door met de isolatie-jas.
Het is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de opslagcapaciteit van de FO.
Pigion

Plaats reactie