Aanpassing fornuis / verwarmingsketel

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
suusk
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 aug 2008, 14:49

Aanpassing fornuis / verwarmingsketel

Bericht door suusk » 20 aug 2008, 15:10

Hallo, in opdracht van mijn ex-vriendin zoek ik hulp bij het realiseren van een aantal dringende projecten. We hebben een aantal taken verdeeld over vrienden en familie. Mijn vraag alhier gaat over het aanpassen / ontwerpen(?) van een fornuis en een verwarmingsketel. Suzanne heeft een brief opgesteld die ik hieronder graag wil plakken. Hij is wat lang, maar zeker relevant. : )

Okee, hier komt-ie:


Mijn naam is Suzanne, 31 jaar wonende in een erg leuk appartement aan de rand van de stad Den Bosch. 't Heeft een tuintje en 't leek een geweldig geluk zo'n groot appartement te betrekken in de rustige buurt waar 't ligt.
Maar, ik word er hartstikke ziek.
Ik heb MCS (Multiple Chemical Sensitivity) met EHS (Electro Hyper Sensitivity). De namen zeggen het al; ik heb een groot scala aan allergieën. Voornamelijk inhalatie-allergieën houden mij op afstand van de meest alledaags gebruikte producten en materialen. Ik reageer op een soortgelijke manier op de electro-magnetische velden (EMV) rond electrische apparatuur.
't Zijn vreemde aandoeningen die het leven in deze maatschappij tot kunst en vliegwerk maken. Al is het, naar mijn idee, toch logisch, dat er een groep mensen is, waaronder ik, wiens lichaam de stortvloed aan chemicaliën en EMV van de laatste 50 jaar niet kunnen bolwerken. Maar ook ik verbaas me vaak nog over welke normale dingen ik niet meer in mijn buurt verdraag zonder ziek te worden. De remedie voor welke vorm van allergie dan ook is: vermijden.
Ik moet snel verhuizen.
In mijn woning ontkom ik niet aan EMV van buiten en buren, aan industrie en drogend wasgoed e.d.
Vermijden, met 1001 allergieën, is dan ook gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat ik inmiddels heb geleerd hieruit is, dat er altijd meer mogelijkheden zijn dan we vaak denken. En met die instelling zoek en vind je dan ook oplossingen die anders verborgen zouden blijven.
Mijn woning moet uit noodzaak zo min mogelijk belastend zijn. Goed voor mens en Aarde, en dat maakt dit wel een fantastisch project. Het vereist de meest open geest, en creatief, inventief brein om de obstakels voor mijn gezondheid om te zetten in bruikbare producten. Een leven gecreëerd in harmonie met lichaam, geest en Aarde. Eén uit balans, dan de andere ook. Toch? Een uitdaging die de moeite waard is...
Het is mijn leven.
De belasting van continue blootstelling weegt steeds zwaarder op mijn gezondheid. En ik moet NU actie ondernemen. Hulp vragen aan hen die bereid zijn hun specialisme om voor mij een plek en een huis te realiseren waar ik kan overleven. Waar ik kan leven.
Hulp, hoop ik, van u.
Een grote uitdaging, dat zeker. De lokatie is de eerste. Die moet uit de buurt zijn van hoogspanningskabels, GSM/UMTS masten e.a. antennes, trafohuisjes, windmolens, treinrails, industrie, bespoten akkervelden en op enige afstand van buren. Ook in volgebouwd Nederland is die plek vast nog wel te vinden. Goede moed.
Staat er een huisje daar, geweldig. Als het niet recentelijk is verbouwd met allerlei veelgebruikte, giftige materialen. Maar is het alleen nog een stukje grond, dan moet er een heel vriendelijk, onschadelijk huisje komen.
Hoe en wat? Dat weet ik niet. Ik weet wel zo'n beetje wat ik wel en niet verdraag, toch blijft het een kwestie van uitproberen. Dat heeft wel wat obstakels. Ik verdraag geen gas gebruikt in gasfornuizen en cv-ketels, noch de fijnstof, geproduceerd door houtvuren. Maar electrisch koken en stoken valt ook af. Ik geloof dat bestaande dingen wel zijn aan te passen of om te bouwen. Misschien liggen goede oplossingen in apparaten die in een veer verleden werden gebruikt. Misschien juist is de innovatie van de toekomst een antwoord. Het huis zelf zal natuurlijk moeten bestaan uit materialen die ik verdraag. Dat het een onorthodox huis wordt, met misschien omslachtige of tijdelijke oplossingen, dat zou nog steeds een geweldige en pure winst zijn voor mij.
Ik stuur deze brief naar verschillende specialisten, zoals u. En ik vraag om uw deskundigheid, op uw eigen terrein, op gebied van locatie, bouw of gespcialiseerde producten en apparatuur. Ik heb weinig kennis in deze en ik hoop op uw advies, uw ervaring, uw informatie of uw bereidheid (een deel van) dit project te realiseren, samen met mij.
Kunt u mij de weg wijzen in deze wirwar van uitdagingen? Of weet u mensen die mij verder zouden kunnen helpen?
(hangt er een prijskaartje aan uw advies danwel hulp, dan weet ik dat graag vooraf.)

Met vriendelijke groeten,

Suzanne Kézér

Kachel (aanvulling)
Het is nu niet mogelijk om zelf te koken, en dat is één van de belangrijkste uitdagingen in mijn leven. Ik heb nog maar weinig kennis, technisch natuurkundig noch van bestaande duurzame apparaten.
Ik maak een snelle leercurve door het laatste jaar. Dat een nieuw, of nog uit te vinden fornuis een duurzaam karakter heeft, dat vind ik belangrijk. Of het er nu vreemd uitziet, onpractisch, of alleen maar tijdelijk (bijvoorbeeld alleen in de zomer) of gedeeltelijk functioneert dat is ondergeschikt nu.
Zelf denk ik aan de oude gietijzeren houtkachels, waarop toen ook een pan eten werd gekookt.
Zouden die (voorlopig) aan te passen zijn, zodat de rook en de fijnstof (geproduceerd door het verbrande materiaal - onbehandeld hout bijv.) niet in de omringende ruimte terecht komt? Misschien door de kachel zelf luchtdicht te maken en de noodzakelijke toevoer van zuurstof te halen uit een aangsloten (aluminium?) buis of buizen (m.a.w. een hele lange 'schoorsteen'). Als het wat betreft de zuurstoftoevoer mogelijk is aan de uiteinden fijnstof- of actief koolstoffilters te plaatsen zou dat een pré zijn.
Maar misschien heeft u hele andere ideeën, of weet u van bestaande ontwerpen, die het proberen waard zijn? Als u adviezen heeft of gedachten over waar te zoeken. dan hoor ik ze heel erg graag! Ik hoop natuurlijk op uw bereidheid uw kennis in daadkracht om te zetten, en in samenwerking met mij, op korte termijn, een vriendelijke kachel te realiseren. Ook uw ideeën zijn heel welkom en dat krijgt evenzoveel mijn dankbaarheid.

Met vriendelijke groet,

Suzanne Kézér

Pigion
Berichten: 659
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: Aanpassing fornuis / verwarmingsketel

Bericht door Pigion » 29 aug 2008, 12:25

Waarom electrisch koken laten vallen. Het werkt uitstend hoor en de kosten vallen wel mee. We koken al 30 jaar electrisch!!
Voor verwarming denk aan een warmtepomp en vloercerwarming. Geen luchtcirculatie en dus geen verplaatsen van stof. Investering is hoog, doch dat verdient terug.
Pigion

chathanky
Berichten: 660
Lid geworden op: 27 sep 2006, 18:22

Re: Aanpassing fornuis / verwarmingsketel

Bericht door chathanky » 31 aug 2008, 00:09

Koken zal wel een uitdaging blijven dan, buiten de vorm van komt er van koken ook veel chemische verbindeingen vrij. Iets wat de beste afzuigkap niet in zijn geheel weg ventileert.
Voor verwarmen hoeft het geen probleem te zijn, de meeste ketels zijn gesloten ketels waardoor aanvoer en rookgas niet in de leefruimte terecht komt.
Je kunt ook voor een woning gaan die stadsverwarming heeft, dan is er geen bron van gas in de leefomgeving aanwezig.
De auteur draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de handelingen die uit de tekst vericht wordt en adviseert bij twijfel een vakman in te schakelen.
Het is mogelijk dat er onjuistheden in de tekst staan.

Plaats reactie