Pagina 1 van 1

lucht temperatuur beinvloeden voor een lucht water warmtepomp

Geplaatst: 27 mei 2018, 20:54
door G.E.U.P.
Mijn vraag is of er mensen zijn die de lucht temperatuur die lucht waterwarmtepomp nodig heeft wel verhoogd hebben in een koude periode.
Deze gedachte komt in mij op omdat wij een oude gier kelder bij huis hebben liggen van 15000 liter hij is schoon en bevat alleen maar regen water.
Als je dit water door een wisselaar zou laten gaan en de andere zijde de lucht die de warmtepomp nodig heeft dan zou dit een gunstig effect moeten
hebben op het rendement van de warmte pomp bij een buiten temperatuur van nul gr of lager.

Re: lucht temperatuur beinvloeden voor een lucht water warmtepomp

Geplaatst: 28 mei 2018, 16:01
door Paide
zeker. Dat zal het rendement verhogen zolang het duurt. En in de zomer ook als je het wilt gebruiken voor koeling. 15 kuub is alleen niet overdreven veel voor dit doel.

Re: lucht temperatuur beinvloeden voor een lucht water warmtepomp

Geplaatst: 29 mei 2018, 00:25
door JW te R
Dat heeft geen zin.
Stel dat het water 20 graden is, en je onttrekt er warmte aan totdat het 5 graden is, heb je ca. 225 kWh gewonnen. Ter illustratie: als je 25 m3 aardgas verstookt heb je hetzelfde resultaat.
Bovendien: als je alleen warmte aan het water onttrekt zonder ook nieuwe warmte toe te voeren zal de buffer vrij snel uitgeput raken. Dat water warmt niet vanzelf weer op.

Re: lucht temperatuur beinvloeden voor een lucht water warmtepomp

Geplaatst: 29 mei 2018, 09:29
door Paul Joosten
Dat laatste kon wel eens meevallen. De gemiddelde gierkelder staat geen eind boven de grond maar juist een eind eronder. De diepere ondergrond wordt veel minder koud dan aan de oppervlakte, waardoor het water niet (snel) zal bevriezen. Als warmtebron voor een water-water warmtebron wellicht meer de moeite waard.

Re: lucht temperatuur beinvloeden voor een lucht water warmtepomp

Geplaatst: 29 mei 2018, 10:28
door CvP
Ik heb ooit ergens gelezen dat je in Nederland aan 6m3 water voldoende zou hebben om koude, zonloze periodes te overbruggen met een warmtebuffer.

Een watertemp van 20 graden is niet veel. Wellicht kun je het met een eenvoudige zonnecollector een hogere watertemp realiseren.
Aan de andere kant, dan heb je weer verliezen dus zou je eigenlijk willen isoleren.

Als de binnenkant van de giertank enigszins bereikbaar is: 10 cm tempex rondom isoleren (niet heel eco maar gezien de toepassing...) en dan een epdm waterzak erin.

Je houdt dan een vat van ca 10m3 over. Als je dat kunt verwarmen tot zo'n 50 graden heb je alvast een mooie buffer!

Wel opletten! Een giertank is een besloten ruimte! Zorg wel voor voldoende ventilatie tijdens het betreden!

Re: lucht temperatuur beinvloeden voor een lucht water warmtepomp

Geplaatst: 29 mei 2018, 10:57
door G.E.U.P.
Ik zie het meer als mogelijkheid als de buiten temperatuur onder nul komt om dan het water te gebruiken zodat de wp minder energie nodig heeft om het huis op temperatuur te houden. Ik heb ook geen idee wat 15000 liter water zou kunnen doen in een dergelijke situatie. Ik ben aan het rond kijken wat de mogelijkheden zijn als de cv ketel er in de toekomst uit moet en wat er dan eventueel voor terug zou kunnen komen. Ik ben ook aan het kijken naar heatpipes voor ondersteuning van verwarming van ons huis, we hebben vloer verwarming en een aantal radiatoren die op de zelfde watertemperatuur draaien als wat de vloerverwarming krijgt, we stoken weersafhankelijk en 24 uur per dag de zelfde temperatuur in huis, Het moet buiten wel -10 zijn wil onze cv water temperatuur boven de 42 graden komen, afgelopen jaar hebben we 1850 m3 gas verbruikt in een huis uit jaren 40 midden op de ruimte. We hebben de afgelopen jaren nogal wat veranderd aan ons huis zoals glas en kozijnen, spouwmuur isolatie en de boven verdieping is afgelopen zomer geisoleerd van buiten af.

Re: lucht temperatuur beinvloeden voor een lucht water warmtepomp

Geplaatst: 29 mei 2018, 20:20
door Pigion
Het is een omslachtige manier om het vermogen minimaal op te krikken. Als je echt gebruik wil maken van de potentie van die gierkelder, kan je beter een warmtepomp nemen die gebruik maakt van water als medium.
Pigion

Re: lucht temperatuur beinvloeden voor een lucht water warmtepomp

Geplaatst: 29 mei 2018, 21:10
door G.E.U.P.
Een water/water wp was ook al een keer door mijn gedachten gegaan, maar ik zou niet weten hoe lang je met 15M3 uit de voeten kunt om het huis te verwarmen voor mijn gevoel zou dat tegen kunnen vallen maar misschien ook wel niet, Of een partij heatpipes bij de gier kelder zetten je hebt geen hoge temperatuur van af de heatpipes nodig om temperatuur toe te voegen aan de gierkelder.!!! Zomers zouden ze afgedekt kunnen worden zo nodig.

Re: lucht temperatuur beinvloeden voor een lucht water warmtepomp

Geplaatst: 29 mei 2018, 21:19
door JW te R
Ook dan blijft het probleem dat de hoeveelheid energie in dat water eindig is. Als je met een warmtepomp warmte onttrekt aan een watervoorraad zonder dat die warmte wordt aangevuld, zal de temperatuur van dat water dalen. Daarmee daalt ook de COP van de warmtepomp.
Als de bron is uitgeput (= te ver afgekoeld) kan de COP zelfs < 1.0 worden.
De hoeveelheid warmte die je in water kunt opslaan (en er dus ook uit kunt halen) is ongeveer 1 kWh per m3 per graad temperatuurverschil.
Anders gezegd: Als je 15 kWh uit de genoemde gierkelder onttrekt is de temperatuur een graad lager geworden.
Zeker met een ondergrondse gierkelder wordt dat niet zomaar weer opgewarmd.

Met het genoemde gasverbruik moet verwarmen dmv een L/W warmtepomp zonder meer mogelijk zijn, zeker als je vloerverwarming i.c.m. LTV radiatoren gebruikt.

Re: lucht temperatuur beinvloeden voor een lucht water warmtepomp

Geplaatst: 30 mei 2018, 09:17
door CvP
De buffer in de giertank zou m.i. interessant zijn voor de momenten dat de luchttemperatuur onder de 5 graden Celcius komt.

Je kunt dan kiezen voor een L/W warmtepomp die >5 graden de warmte uit de lucht haalt. Onder de 5 graden haal je dan de warmte uit de buffer. Dit is nl. de situatie dat de COP van de L/W warmtepomp dramatisch slecht is. Dat kun je ondervangen met de buffer.

@ JW te R: Energie is altijd eindig. Door de beschikbaarheid van aardgas zijn we vreselijk verwent en dat uit het oog verloren. Dat wordt ons leerproces de komende jaren van de energietransitie.
Manage your energy!!

Je zult het op zeker moment weer aan moeten vullen.
Buffervaten, houtvoorraad, accu's etc.
Als dat niet toereikend is moeten we mss toe naar het afschakelen van grote elektrische installaties als het te koud wordt in Nederland zodat er voldoende stroom beschikbaar is voor het verwarmen van huizen....

Re: lucht temperatuur beinvloeden voor een lucht water warmtepomp

Geplaatst: 04 jun 2018, 16:24
door G.E.U.P.
Pigion schreef: 29 mei 2018, 20:20 Het is een omslachtige manier om het vermogen minimaal op te krikken. Als je echt gebruik wil maken van de potentie van die gierkelder, kan je beter een warmtepomp nemen die gebruik maakt van water als medium.
Pigion
Kom ik iets tegen op het internet gisteren dat het boven genoemde in iets andere vorm al te koop is. Iets om in de gaten te houden hoe de ervaringen zullen zijn.

https://solarfreezer.nl/hoe-werkt-het/

Re: lucht temperatuur beinvloeden voor een lucht water warmtepomp

Geplaatst: 06 jun 2018, 11:40
door HarmW
De solarfreezer is hier al een keer ter sprake gekomen volgens mij. Uit deze buffer wordt zoveel energie onttrokken dat deze bevriest. In Duitsland noemen ze dit een "Eisspeicher". Het leuke hieraan is, dat er dan opeens zo'n 100 kWh energie in een kubieke meter water zit.

Re: lucht temperatuur beinvloeden voor een lucht water warmtepomp

Geplaatst: 12 jun 2018, 11:21
door Ingir
Ook de bouwmassa van de woning kan als opslagmedium gebruikt worden. Zeker met luchtwarmtepompen is het aan te raden om deze zoveel mogelijk 's middags te laten draaien wanneer de buitentemperatuur en daarmee het rendement van de WP op z'n hoogst is. Die warmte kan vervolgens in betonvloeren en zware wanden worden opgeslagen met vloer- en wandverwarming.