HoutCV kachel of warmtepomp voor nieuwbouw?

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
roetser
Berichten: 2
Lid geworden op: 02 mar 2018, 16:49

HoutCV kachel of warmtepomp voor nieuwbouw?

Bericht door roetser »

Voor een, nog te bouwen, zeer compacte nieuwbouwwoning ben ik er na maanden zoeken en twijfelen nog niet uit wat de "beste" manier van verwarmen is. Allereerst snap ik dat de eerste en belangrijkste stap eruit bestaat om de warmtevraag te beperken. Sinds begin dit jaar dwingt het nieuwe S(schil)-peil in Vlaanderen al enigszins af om behoorlijk te isoleren en luchtdicht de bouwen. Door een beperking in bouwoppervlakte en volume ben ik helaas ook genoodzaakt om een beetje de balans te vinden tussen muurdikte (isolatie) en ruimte die er over blijft. Alsnog zet ik er volop op in om, binnen de mogelijkheden, zo goed mogelijk de warmteverliezen te beperken.

Helaas heb ik nog geen voorlopige rapporten van een EPB specialist of een indicatie van de warmteverliezen.

Nu zijn de 2 voor de hand liggende opties om te verwarmen een warmtepomp of een hout cv kachel. Initieel neigde ik heel sterk naar de oplossing met een houtcv kachel, waarbij het buffervat 's zomers warmte zal krijgen van een zonnecollector. Specifiek had ik de Verner 13/10.2 kachel in gedachten, omdat die erin slaagt het merendeel van de warmte kwijt te raken aan het buffervat (en zo kan er optimaal gestookt worden zonder oververhitting in de leefruimte).

Helaas zijn er de laatste weken heel veel negatieve geluiden te horen over hootstook, en specifiek de uitstoot van (ultra)fijn stof. Bvb:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/21 ... tientalle/.

Vanuit de wetenschappelijke kant blijkt duidelijk dat er heel veel gezondheidsklachten en risico's zijn verbonden aan verhoogde dosis (ultra)fijn stof. Is het dan, anno 2018, nog te verantwoorden om een nieuwe "efficiënte" kachel neer te zetten? Of is een L/W warmtepomp de weg naar de toekomst? Op een uitzonderlijk zonnige koude maand zoals we die achter de rug hebben komt er onvermijdelijk een (groot) deel van het elektriciteit (voorlopig?) nog van minder groene bronnen. Echter is de uitstoot fijn stof misschien beter te overzien vanuit een grote biomassa-, gas- of kolencentrale dan ieder individueel met zijn kachel?

Voor "de gezelligheid" en het "charme" effect kiezen voor de kachel lijkt me erg egoïstisch ;).

Graag wat input en reacties!

Ik ga zonder auto door het leven, waarbij het gros van de verplaatsingen met de fiets gebeurt. Desondanks al het fijnstof doe je daar qua gezondheid nog een goede zaak, maar erg fijne gedachte is het niet als je weeral eens langs een file met veel dieselauto's sjeest en al het stof diep de longen ingezogen wordt.
Ruuben
Berichten: 1796
Lid geworden op: 14 okt 2012, 18:42

Re: HoutCV kachel of warmtepomp voor nieuwbouw?

Bericht door Ruuben »

Als je klein compact bent dan lijkt me een houtcv al snel veel te warm. Laat je balans vooral uitslaan naar isolatie nu je de kans hebt. Volgens mij heb je keuze al gemaakt.
Je weet toch wel hoeveel M3 of M2 het geheel wordt?
De bouwnorm is wel eenvoudig te achterhalen, dan weet je wel wat je energiebehoefte kan zijn.

Kan er überhaupt wel een schoorsteen aangelegd volgens de regels? Er moet dan sowieso ook luchttoevoer worden aangelegd. En een massakachel geeft je langdurig warmte zonder buffer, wellicht te overwegen.

Ik zou zeker kijken naar een zonneboilertje en warmtepomp.
En in het kader van milieu zorgen zou ik me meer zorgen maken over je kerncentrale in Doel.
Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3507
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: HoutCV kachel of warmtepomp voor nieuwbouw?

Bericht door Pietje »

Als je klein en compact bouwt, lijkt me een warmtepomp al snel veel te groot ;-) Maar voornamelijk veel te duur... Er is hier op het forum al meer over geschreven, door Ingir.
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --
roetser
Berichten: 2
Lid geworden op: 02 mar 2018, 16:49

Re: HoutCV kachel of warmtepomp voor nieuwbouw?

Bericht door roetser »

Om klein en compact te definiëren: de binnenruimte is ruwweg 160m3 en 65m2. De leefruimte (met open keuken) is ongeveer 28m2.

De exacte muuropbouw (en dus isolatie) is nog niet bekend, ongeveer alle houtskeletbouwers hebben een eigen systeem met voor- en nadelen. We hebben al enkele systemen gezien die desondanks compacte muurdikte goede U-waarden behaalden.

De genoemde verner kachel heeft een warmteafgifte van ongeveer 1.5 kW in de kamer, wat mogelijk (zeker in tussenseizoenen) al veel teveel is voor de relatief kleine kamer.

Een andere kwestie is hoe het SWW te voorzien. Zelf zijn mijn noden eerder beperkt, maar vriendinlief neemt al wel eens graag een heet bad. Met de houtcv kachel (+zonnecollector) zijn deze noden afgedekt. Oplossingen met warmtepomp zijn mij niet zo heel erg duidelijk momenteel.

@Ruuben: Alle muurdikte gaat er verloren aan binnenruimte, er zal gezocht worden naar een optimum. Op een bepaald punt biedt extra isolatie weinig meerwaarde, terwijl ik wel graag nog mijn bed in de kamer krijg ;). Zonneboiler lijkt me een heel erg duur systeem icm warmtepomp? De maanden dat je zonneboiler goed werkt, heeft de warmtepomp een goede COP en kan je vaak rechtstreeks de opbrengst van PV panelen gebruiken.

@Pietje: De meeste warmtepompen verliezen toch geen efficiëntie op een lagere deellast? Wat zijn dan de alternatieven? Zelfs met een cop van 3-4 voor verwarming vind ik het gevoelsmatig veel elektriciteit waarbij ik mij persoonlijk niet helemaal lekker voel om het "net" als buffer te gebruiken icm zonnepanelen.
Pigion
Berichten: 749
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: HoutCV kachel of warmtepomp voor nieuwbouw?

Bericht door Pigion »

In dit geval is een kleine warmtepomp een uitstekende oplossing. in weerwil wat Pietje beweert. Pietje is in houtstook blijven steken en heeft het venster naar de toekomst = warmtepompen, noch niet geopend. Waak er wel voor dat de WP niet te groot is. Tegenwoordig zijn de meeste warmtepompen modulerend, doch ook die hebben een ondergrens (min. capaciteit). De installatie gaat dan over op aan / uit bedrijf en dat is schadelijk voor de installatie, niet in het minst voor de electronica. De levensduur van de electronica wordt overwegend bepaald door het aantal schakelingen. Ik heb wel eens ergens gelezen dat 12 a 15.000 keer schakelen de betrouwbaarheid in het geding komt. Indien je voor een lucht/water WP kiest is de prijs echt niet zo hoog en heel draagbaar indien je hem zelf importeerd. Het aansluiten stelt niets voor, niet ingewikkelder als een boxed airconditoning. Aan het koudemiddel circuit wordt niet gewerkt. Aansluiten op het cv circuit, prik erop en draaien maar. Laat je niet bang maken voor garantie-perikelen etc. Elk koeltechnisch bedrijf kan een compressor vervangen, vaak sneller en goedkoper dan de verdeler. Deze jongens zijn ook beter als er inregelproblemen zijn. Deze zijn er vrijwel nooit als je de gebruiksaanwijzing maar goed leest. Kies wel voor een bekend merk, b.v. Panasonic. Voor € 3000,- heb je een 5 kW uitvoering, direct geimporteerd uit Frankrijk. Dat hebben al velen gedaan. Lees maar eens op het Duitse Forum Haustechnik, op het sub-forum Wärmepumpen/panasonic.
Pigion
dormos
Berichten: 982
Lid geworden op: 24 apr 2013, 12:10

Re: HoutCV kachel of warmtepomp voor nieuwbouw?

Bericht door dormos »

Pietje is in houtstook blijven steken en heeft het venster naar de toekomst = warmtepompen, noch niet geopend.
Of heeft een ander visie dan jij op de vraag of techniek de oplossing is voor al onze problemen. Hij is waarschijnlijk meer van back-to -basic en onafhankelijkheid.

Zijn manier van stoken kan zonder electronica, heeft geen last van kapot gaan door veel schakelingen en bj problemen heeft hij geen koeltechnisch installateur nodig. Ook hoeft er geen "made in japan" apparaat uit Frankrijk geimporteerd te worden, wat weer scheelt in indirect energieverbruik.

Waarom is het zo lastig de keus van een ander te respecteren? Waarom moet je daar denigrerend over doen en jouw visie als de enige juiste presenteren?

Groet,

Hans

PS Ik overweeg zelf de aanschaf van een warmtepomboiler, en op termijn wellicht een warmtepomp voor m'n CV...
mro
Berichten: 611
Lid geworden op: 15 nov 2014, 12:10

Re: HoutCV kachel of warmtepomp voor nieuwbouw?

Bericht door mro »

Vraagje: staat je nieuwe woning in stedelijk gebied of eerder op het platteland?

In stedelijk gebied zou ik geneigd zijn van te kiezen voor een L/W warmtepomp, op het platteland dan weer eerder voor een massakachel op hout.
Plaats reactie