Op zoek naar een cv op hout

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
claseman
Berichten: 4
Lid geworden op: 13 nov 2017, 09:59

Op zoek naar een cv op hout

Bericht door claseman » 13 nov 2017, 11:41

Beste Forumleden,

Misschien doe ik het helemaal verkeerd en dien ik onmiddelijk mijn excuses aan te bieden. Ik heb samen met mijn partner een huis gekocht en wil graag van het gas af. Ik heb mijn oog laat vallen op een hout cv installatie. Momenteel staat er boven in de woning een gas cv en onze wens is om deze tegen een zo goed mogelijke manier te vervangen voor een hout cv. De woning is voorzien van vloerverwarming. De wens is om ook in de woonkamer een houtkachel te plaatsen voor de sfeer. Ik heb een garage van 35 m2 aan het huis vast zitten waar ik de installatie kwijt kan. Mijn voorkeur gaat uit naar een ketel waar ik ook houtblokken kan stoken. We hebben immer hier hout in overvloed. (mijn buren hebben een bosperceel wat ik mag gaan beheren.)

Hebben jullie voor mij tips, ik heb technische basiskennis maar heb geen kaas gegeten van cv installaties. Ik zoek een goede leverancier, een goede ketel en iemand die de zaak in oost Brabant aan kan komen sluiten. Ik heb ook mogelijkheden op panelen te installeren op het dak. Ik hoor graag van jullie.

Wat betreft de woning, het betreft een woning uit de jaren 60 waar een aanbouw aan zit uit de jaren 90. De woning is in de jaren 90 geïsoleerd met dikke dakplaten, de muren zijn geïsoleerd en de ramen zijn voorzien van HR glas. Ik weet dat ik de ramen dien te vervangen voor de nieuwe generatie glas.

De woning is ongeveer 800m3 inhoud.

Alvast heel erg bedankt voor jullie reactie

Ruuben
Berichten: 1542
Lid geworden op: 14 okt 2012, 18:42

Re: Op zoek naar een cv op hout

Bericht door Ruuben » 13 nov 2017, 15:25

Welkom.
Daar is al heeeel veel over geschreven hier.
Het laten aansluiten is bijzonder duur en verlengd je terugverdientijd enorm.
Als je gewoon inleest dan kun je het ook zelf. Het valt reuze mee en is nog leuk ook.
Strikt genomen wil je eerst je energiebehoefte weten. Meest simpele vertrekpunt is je huidige gasrekening.
Het adagium ISOLEREN is het eerste wat hier even over de toonbank moet.
Vervolgens de vraag hoe vaak je wil stoken. Dat bepaald het formaat van je buffer. En die kan eigenlijk niet groot genoeg zijn, vooral ook rendement technisch. Neem er een met doorstroom spiraal voor je heet sanitairwater. Soms is het praktischer twee naast elkaar te zetten, paralel geschakeld, waarvan dan 1 met sanitair doorstroomspiraal. Veruit het goedkoopst en overzichtelijkste assortiment vind je op www. ebay.de
In Nederland ben ik wel gecharmeerd van 123kamin, in oost nederland. Die hebben een Nederlandse en duitse site, vanwege het juridische karakter niet alles in beide landen (verboden paralel import) aanbied. maar Wel dus alles in beide landen kan leveren.
Er is al veel geschreven over de wedstrijd zonnepanelen en zonnecollectoren.
Net wat je ecologische of financiele wereldgeloof uitgangspunt is. Ik heb 12 kw zonnecollectoren (vacuumbuis) op mijn cv buffervat, naast mijn houtcv, en dat is het beste vind ik.
Kijk naar je garage fundering. Leg paar ipe balken onder je buffer om de last te verdelen , en je kan waarschijnlijk elk volume wel kwijt.
Dan een flinke houtvergasser en schoorsteen. En een grote overdekte houtberging. Kloofmachine.


Wees even exact welke houtcv je op het oog hebt.

Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 859
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: Op zoek naar een cv op hout

Bericht door Paul Joosten » 13 nov 2017, 20:45

Wellicht heb je wat aan mijn ervaringen in dit draadje, waarin je de zoektocht kunt lezen naar de beste manier om een op hout gestookt fornuis aan te sluiten. Kijk met name even naar de discussie omtrent open of gesloten systemen.

Belangrijk is ook je keuze voor de warmtebron. Ben je (vrijwel) altijd thuis dan is op hout stoken prima. Ben je vaak kortere perioden weg zul je daarvoor warmte moeten bufferen, kijk dus goed naar de mogelijkheden om buffervaten te plaatsen. Ben je soms ook langere periodes weg zal je een back-up voorziening moeten treffen. Dat was bij mij in eerste instantie de gas-CV maar omdat ik sinds kort helemaal gasloos ben en met 24 panelen een fors stroomoverschot heb, heb ik gekozen voor elektrische kacheltjes. Dat kan omdat we in principe nooit op vakantie gaan in het stookseizoen. Is dat bij jullie wel het geval maar wil je toch van het gas af dan zou je ook een pellet-CV of warmtepompen kunnen overwegen.
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/woning/v ... 05-veendam

claseman
Berichten: 4
Lid geworden op: 13 nov 2017, 09:59

Re: Op zoek naar een cv op hout

Bericht door claseman » 14 nov 2017, 08:31

Dank je wel Ruuben en Paul voor de antwoorden. Wij werken allebei onregelmatig en hebben een klein kind, er is bijna altijd wel iemand thuis. twee keer stoken per dag zal geen probleem zijn. Heb ik dan genoeg aan twee buffervaten van 1000 liter?

Zelf heb ik zitten kijken naar een Attack of Atmos ketel. Ik lees dat de prijs kwaliteit verhouding wel goed is. Nu heb ik ook een ETA ketel gezien maar die ligt boven budget. Daarnaast wil ik ook nog een hout cv kachel in de woonkamer, mijn partner wil namelijk graag stoken op koude dagen in huis.

Ruuben, ik heb ook al op 123 kamin gekeken. Daarnaast had ik ook het idee om net als jij hebt gedaan een vacuumbuis collector te plaatsen.

Ik droom er van om in de nabije toekomst niet meer afhankelijk te zijn van energieleveranciers dus wil op termijn ook stroom genereren uit de ketel, icm met opslag (na 2023) en zonnepanelen. Is dat überhaupt mogelijk om uit de ketel stroom op te wekken?

Ik durf het best aan om zelf aan de slag te gaan echter wil ik er een specialist naar laten kijken op het moment dat ik ik alles aansluit.

Nogmaals bedankt voor die reacties, ze zijn erg welkom.

dormos
Berichten: 705
Lid geworden op: 24 apr 2013, 12:10

Re: Op zoek naar een cv op hout

Bericht door dormos » 14 nov 2017, 09:22

Ik heb zelf een houtvergasser (Burnit/Pyroburn) met twee buffervaten van 2000 liter. Alleen als het goed vriest of als er een koude wind waait moet ik de kachel elke dag stoken en gaat er zo'n grote groene kruiwagen hout doorheen. Op dit moment om de dag, en tot voor een paar weken terug 1 keer per week. Ik heb een huis van ongeveer 750m3 dat redelijk geisoleerd is met vloerverwarming en radiatoren. Sanitair warm water wordt ook met hout gemaakt. Ik heb de installatie opgebouwd samen met de leverancier uit Friesland, die door het hele land werkt. Ik kan allen maar zeggen dat ik met zeer tevreden ben met de installatie. Op het zorgen voor hout na ben ik zeer weinig tijd kwijt met stoken.
Omdat de vloerverwarming met name in het voor- en naseizoen langzaam reageert wanneer ineens de instraling van zon weg is, stoken we op die momenten in de woonkamer een gewone houtkachel. We hebben dan toch vlammetjes en snel warmte, hoewel het dan weer gauw te warm wordt...
Nadeel van een CV kachel in de woonkamer vindt ik dat die altijd moet branden om elders in huis ook warmte te hebben. Het kan dan in je woonkamer te warm worden terwijl andere ruimten nog niet op temperatuur zijn. Voor tapwater zou je dan zelfs in de zomer in je woonkamer moeten stoken.
Ik kan nu in de zomer mijn vergasser eens in de 4 weken stoken, en dan zitten mijn buffers weer voldoende vol.
Op de wat grotere vergsassers zit trouwens op het moment veel subsidie! Kijk maar eens op houtcvketels.nl (niet bedoeld als reclame, heb er geen belang bij, alleen goede ervaringen).

Groet,

Hans

Ruuben
Berichten: 1542
Lid geworden op: 14 okt 2012, 18:42

Re: Op zoek naar een cv op hout

Bericht door Ruuben » 14 nov 2017, 12:40

Verder zou ik het idee van een houtcv (ooknog) in de woonkamer loslaten. Het vereist onnodig veel meer extra techniek.
Daar heb je de installatie in de schuur voor. Ik zou wat mensen vragen om hun installatie te mogen bekijken en er wat meer vertrouwd mee te raken.
2x per dag stoken is veel. Dus zoals Hans doet, flink vermogen houtvergasser en lekkere buffers...gemak dienst de mens.
Vergeet niet dat al dat boshout ook een paar keer door je handen moet gaan voordat het gebruiksklaar is.
Een (klein)houtkacheltje in de woonkamer doet wonderen, en is veel goedkoper en geeft meer plaatsingsvrijheid en keuze.
Stroom opwekken uit vuur kan natuurlijk. Maar dat is wel veel techniek voor een consument.
Ik ben de link kwijt maar een voormalige bezoeker hier heeft er een gebouwd, die staat wel op youtube.

claseman
Berichten: 4
Lid geworden op: 13 nov 2017, 09:59

Re: Op zoek naar een cv op hout

Bericht door claseman » 14 nov 2017, 19:53

Dank voor de reactie.

Duidelijk, gewoon een losse houtkachel in de woning voor vrouwlief dus. Nu het tweede punt waar ik mee loop. Als ik een grote ketel neem heb ik de ketel om en om gratis met de subsidie. Als ik een kleine neem dan is de subsidie 2500,00 Is het dan niet verstandig om een grote vergasser te nemen?

Waar koop je een een goed buffervat tegen een schappelijke prijs? Is dat Duitsland of hier in Nederland?

JantjeV8
Berichten: 3207
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Op zoek naar een cv op hout

Bericht door JantjeV8 » 15 nov 2017, 07:42

Kopen omwille van de subsidie is mijns inziens het verkeerde uitgangspunt. Wat is de warmtebehoefte, kun je dat nog verbeteren, krijg je de voorraad brandstof voor elkaar, daar leg je je installatie op uit.

En voor die woonkamer, inderdaad, een goede (!!!) kachel zonder poespas stookt veel leuker. Niet zo'n blikken Chinese bouwmarkt troep, maar een goede zoeken. Heb je levenlang lol mee!

claseman
Berichten: 4
Lid geworden op: 13 nov 2017, 09:59

Re: Op zoek naar een cv op hout

Bericht door claseman » 15 nov 2017, 09:28

Goedendag allemaal,

Daar ben ik weer. Ik heb afgelopen jaar 2000 m3 gas verstookt. Daarnaast dien ik een goede houtkachel te nemen en een goede vergasser. (Alle suggesties zijn erg welkom.) Is het zo dat als je een grotere vergasser neemt dat deze ook meer verbruikt? De volgende vraag die ik heb is of ik de aan en afvoer kan nemen van een bestaande radiator of dien ik de aan en afvoer aan te sluiten op de uit en ingangen van de bestaande gas cv?

Dank je wel dat er zo goed wordt meegedacht, ik schaam mezelf dat ik zo weinig weet over deze materie.

dormos
Berichten: 705
Lid geworden op: 24 apr 2013, 12:10

Re: Op zoek naar een cv op hout

Bericht door dormos » 15 nov 2017, 11:57

Als een grote geheel met subsidie betaald kan worden, en een kleine niet dan zou ik voor de grote gaan (binnen grenzen natuurlijk).
Ik heb een 50kW ketel met twee buffervaten van 2000 liter elk.
Als die zover afgekoeld zijn dat ik bij moet stoken , dan heb ik twee vullingen nodig om de buffers op temperatuur te krijgen.
Neem je een 100kW ketel, dan ben je in 1 stookbeurt klaar. Voordeel is ook dat in de grote ketel stukken van 1 meter lang passen, in de kleine max 50 cm. Minder werk met zagen dus, minder werk met vullen en stukken van 1 meter zijn heel mooi vrijstaand te stapelen.
Als de ruimte er is voor een grote dan zou ik het wel weten.

Groet,

Hans
Laatst gewijzigd door dormos op 16 nov 2017, 08:57, 1 keer totaal gewijzigd.

JantjeV8
Berichten: 3207
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Op zoek naar een cv op hout

Bericht door JantjeV8 » 15 nov 2017, 13:10

Denk dat je 2x 2000L bedoeld, niet 200L. :?:

dormos
Berichten: 705
Lid geworden op: 24 apr 2013, 12:10

Re: Op zoek naar een cv op hout

Bericht door dormos » 16 nov 2017, 08:57

Dank, aangepast.

Ruuben
Berichten: 1542
Lid geworden op: 14 okt 2012, 18:42

Re: Op zoek naar een cv op hout

Bericht door Ruuben » 03 mar 2019, 23:15

Je vraagt je toch af hoe het uitgepakt is.

Plaats reactie