Pagina 1 van 2

Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 29 mei 2017, 11:36
door peterberg
Afgesplitst van Batchrocket.eu: informatie site

Op dit moment (29 mei) ben ik druk met de voorbereidingen van een project in Münster. Het is een sculptuur bedacht door Oscar Tuazon en uitgevoerd door een heel team. De sculptuur bestaat uit een centrale cylinder van 150 cm diameter en 350 cm hoog. Er omheen 4 grote, brede traptreden en weer een halve cylinder er omheen. In die centrale cylinder was oorspronkelijk een open haard gepland zodat het een warme plek zou kunnen worden.

De man die alles regelt en organiseert, Antoine Rocca, heeft de batchrocket site onder ogen gekregen en contact met mij opgenomen om te zien of het mogelijk was een batchrocket in de cylinder onder te brengen. Die cylinder is al zo groot dat het een 25 cm diameter systeem is geworden, doorsnede 490 cm² om in de gebruikelijke termen van dit forum te blijven. De vuurkamer is niet rechthoekig zoals het basis ontwerp maar rond, als een liggende buis, van 50 cm binnen diameter. Geen deur, geen p-channel of floor channel omdat het een publiek toegankelijke locatie is.

Het geheel is in onderdelen gebouwd in de buurt van Brussel en gaat woensdag op transport naar Münster. Donderdag ochtend vroeg ga ik daar ook naar toe, per trein. Ik blijf er waarschijnlijk tot zaterdagochtend, volgens planning is de sculptuur dan klaar en heeft de rocket dan proefgedraaid. Spannend project, een maand geleden had ik er nog niet van gehoord. En dan nog wel in Duitsland, waar alles wat niet de Duitse traditie en regels op dit gebied volgt met argwaan wordt bekeken.

Afbeelding

Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 29 mei 2017, 12:09
door Lieve
Bravo Peter, prachtig project en waarschijnlijk word het er één uit een lange lijst.
Fund raising voor een nieuwe sonde?

Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 29 mei 2017, 21:38
door benthuis
Harde worst voor de meest orginele naam voor deze trap rocket!

Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 29 mei 2017, 21:41
door Pietje
Hoe kun je er hout in doen als er geen deur in zit?

Ben benieuwd naar het gebruik!

Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 30 mei 2017, 09:51
door peterberg
Pietje schreef:Hoe kun je er hout in doen als er geen deur in zit?
Het is een open gat, dus hout er in doen is geen enkel probleem, als je dat bedoelt. De efficiency is natuurlijk een stuk lager dan een implementatie met een deur maar nog altijd stukken hoger dan een open haard. De cylinder is als een bell ingericht met de schoorsteen beginnend op 30 cm van de vloer. Het gewicht van de cylinder alleen al is tegen de 5000 kilogram, dus massa genoeg.

Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 30 mei 2017, 22:05
door SanderL
Mooi project! Zo kan er mooi meer bewustzijn ontstaan voor schone houtverbranding en ecologie.
Er zijn nu nog veel plekken, bijvoorbeeld bij restaurants waar in een vuurkorf fikkie gestookt wordt.

Zijn de betondelen voor de rocket door een specialist gemaakt met ervaring in vuurbeton? Tenminste op de tekening lijkt de vuurkamer van beton gemaakt?

Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 31 mei 2017, 10:08
door peterberg
SanderL schreef:Zijn de betondelen voor de rocket door een specialist gemaakt met ervaring in vuurbeton? Tenminste op de tekening lijkt de vuurkamer van beton gemaakt?
De onderdelen van de core zijn gemaakt door iemand die beslist handig is maar voor de eerste keer in zijn leven ermee werkte. Er is druk over gemaild en getelefoneerd zelfs tijdens het gieten, ik weet nog niet welke methode van trillen hij uiteindelijk heeft gebruikt. Maar naar zijn zeggen ziet het er erg goed uit met maar een paar heel kleine luchtbelletjes. Zijn commentaar: prachtig materiaal, hier wil ik graag meer van weten.

Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 08 jun 2017, 12:13
door peterberg
Het project is klaar, de officiële opening is morgen, dan worden de hekken om de bouwplaats weggehaald. De site is een vervuilde plek in een industrie wijk naast een kanaal en vlakbij een verkeersbrug. Er heeft waarschijnlijk een kolengestookte energie centrale gestaan.

Toen ik in het begin van de middag op de eerste dag arriveerde lag de ronde betonnen schijf die als fundering diende op zijn plek. De ploeg was net bezig om met een kraan de centrale cylinder op zijn plaats te hijsen.

Afbeelding

Dat ging niet van een leien dakje want de schijf lag wel ongeveer horizontaal maar was niet vlak. Dus moest er van alles weggehakt en aangevuld worden voordat het ding te lood stond.

Afbeelding

Het grootste deel van het werk bestond uit het monteren van de enorme treden en de ronde buitenwand van de sculptuur. Het meeste van de montage was vanaf de binnenkant zodat eigenlijk vrijwel alle bevestigingen uit het zicht waren.

Afbeelding

Tijdens de eerste dag is de batchrocket open haard in elkaar gezet. Alle onderdelen met vuurvaste mortel in elkaar gezet, op zijn eigen support frame en bij elkaar gehouden met ijzerdraadjes.

Afbeelding

Omdat het echt wel een groot apparaat is weegt het hele ding bij elkaar een slordige 300 kg, compleet met nog eens 80 cm riser extra er op. En de centrale cylinder is uit een stuk gestort dus was hijsen met de kraan de enige manier om het ding op zijn plaats te krijgen.

Afbeelding

Omdat ik uiteraard had verteld hoe de dubbele vortex er uit zou zien wilden we de rocket laten proefdraaien voordat het deksel op de cylinder zat. Om dat mogelijk te maken moest het tweede riserdeel op zijn plaats gehesen worden en in de mortel gezet. Zoals te zien zat de schoorsteen ook al in de cylinder, steunend op zijn eigen frame van 30 cm hoog.

Afbeelding

Proefdraaien ging heel goed, het geluid was bepaald indrukwekkend door de galm in de bell. En zoals de bedoeling was brandde het ding eenmaal opgewarmd volslagen rookloos. Ik heb geen foto's van de vortex want de ladders waren vrijwel constant bezet.

Afbeelding

Terwijl de testrun nog aan de gang was werd het deksel als laatste gemonteerd.

Afbeelding

Het geheel ziet er best indrukwekkend uit. Het is de bedoeling dat het komende half jaar de sculptuur gebruikt kan worden, in december moet alles weer weg.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Re: Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 08 jun 2017, 22:11
door Pietje
Mooi hoor!

Had je hem thuis al proef gebrand, of was dit de eerste keer dat 'ie aan was?

Ben benieuwd hoeveel hout er in moet om de bell voelbaar warm te krijgen. Wat woog die cylinder?

Re: Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 08 jun 2017, 23:04
door peterberg
Die hele core is niet bij mij thuis geweest, in Münster zag ik het ding voor het eerst. De man die hem op mijn aanwijzingen gebouwd heeft werkte voor het eerst met vuurbeton en heeft hem ook niet proef gestookt, daar was trouwens geen tijd voor. Het ontwerp was speciaal voor deze gelegenheid aangepast, ik heb nog nooit eerder een kokervormige vuurkamer gemaakt.

Ik denk dat we er in 3,5 uur tijd zo'n 25 kg vurenhout doorheen gejast hebben. Tegen die tijd begon de bovenste helft van de bell al duidelijk hoger van temperatuur te worden. Ik schatte de bovenste 50 cm op 35º C, meer dan handwarm dus. Ik heb de core wat aan de grote kant gehouden ten opzichte van de interne oppervlakte van de bell. De schoorsteen temperatuur heb ik niet kunnen meten, er was af en toe wel een beetje trillende lucht te zien.

De bell is 350 cm hoog en 150 cm diameter, heeft een gemiddelde wanddikte van 16,5 cm en weegt ruim 6000 kg.

Re: Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 09 jun 2017, 07:59
door ritsaert snijder
Prachtig!

Re: Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 09 jun 2017, 12:40
door Pietje
Q = M c deltaT = 6000 * 0.9KJ/KgK * 30graden = 162.000KJ = 162 MJ

Stookwaarede den: 17MJ / kg hout, dus 162/17 = 10Kg

Nog wat rendement en koeling door wind er af, maar met 10kg hout zou je de bell zeker 20 graden warmer moeten kunnen krijgen. Dat zijn best haalbare hoeveelheden.

Leuk project! Keertje doormeten? ;-)

Re: Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 09 jun 2017, 14:48
door peterberg
Kan wel kloppen, de maximum temperatuur van de meeste massakachels met dikke wanden wordt ongeveer 50º C. Overigens was zowel de core als de bell op geen stukken na helemaal droog. Dat neemt nogal wat vermogen op, temeer daar het hout was gebruikt voor de bekisting en dus ook al vrij veel vocht bevatte. Overigens: als de omgeving een lagere temperatuur heeft dan verliest de bell snel warmte. Dus denk ik dat er heel wat meer brandstof nodig is om die 20º extra te halen.

Keertje meten zou wel kunnen maar dan is er iemand met een auto nodig die de spullen plus mij vervoert. Er is zelfs een generator nodig voor de apparatuur, de accu's zijn inmiddels gaar. En ook nog een ladder, de schoorsteen uitgang zit nogal buiten bereik.

Re: Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 09 jun 2017, 21:36
door kockie
Over de batterijen: welke zitten er in, wat is de spanning voor externe voeding en hoeveel stroom verbruikt het ding? Misschien kan ik daar iets in betekenen...

Re: Een heel bijzondere batchrocket

Geplaatst: 09 jun 2017, 22:14
door peterberg
Het gaat om een Acer Aspire One D250-0Dk, een netbookje met Windows 7. Ik gebruik die als dedicated computer voor de Testo, al jaren geleden heb ik deze computer verteld dat-ie geen contact mag maken met internet. Dat voorkomt dat tijdens een test het ding gaat updaten en de hele test naar de gallemieze helpt.

DC rating 19V 1.58A vermeldt het plaatje aan de onderkant. Ik heb de accu er uit gepulkt en die vermeldt Sanyo Li-ion battery, rating 10.8V, 2200mAh, 23.76Wh.
Op internet spitten levert al gauw een geschikte accu op die wat groter is en dus uitsteekt, van 5200mAh, 6 cellen in plaats van 3.