vuurbeton gieten

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

mattipard
Berichten: 14
Lid geworden op: 21 nov 2006, 20:24
Locatie: Leuven

vuurbeton gieten

Bericht door mattipard »

Hallo,

ik heb hier al veel gelezen over vuurbeton en aluminiumcement. wordt vuurvast beton verder gemaakt met gewoon zand of welke grondstoffen worden gebonden met de aluminiumcement? Heeft dit beton een hoge warmteaccumulatiewaarde of is dit enkel de (spek)steen errond?
stel dat je zo'n betonnen stookkamer hebt, is dat sterk genoeg als je perongeluk een houten blok wat hevig erin gooit?
vind het allemaal wel heel interessant.
bedankt voor reacties

Matthias
Gebruikersavatar
peterberg
Moderator
Berichten: 2522
Lid geworden op: 02 mar 2007, 18:09
Locatie: Den Haag

Re: vuurbeton gieten

Bericht door peterberg »

Hallo Matthias,

Vuurbeton zit geen zand in. Zand bevat silicium, dat bij (denk ik) 400 graden C overgaat van de ene kristalvorm in de andere. Dat gaat met heftige uitzettingen gepaard. Vandaar dat gewoon beton uit elkaar breekt bij een flinke brand.

De toeslagstoffen van vuurbeton bestaan hoofdzakelijk uit gemalen vuurvaste steen of porcelijn.
De vuurbeton die meestal voor kachels wordt gebruikt heeft een lagere warmte capaciteit dan speksteen. Het neemt warmte dus trager op, in feite is het een isolerende beton. Het gevolg is dat in een vuurkamer van deze beton de hitte door reflextie snel oploopt en hoge temperaturen bereikt kunnen worden. Een van de voorwaarden voor een goede verbranding.

Niet alle kachels hebben delen van speksteen, verre van dat.
Het vuurbeton is niet zo erg sterk, en het hangt er maar vanaf hoe dik de wanden van zo'n vuurkamer zijn. Ga er maar vanuit dat grote brokken hout erin gooien geen goed idee is.
groeten, Peter
+52° 1' 47.40", +4° 22' 57.80"
walter vaes
Berichten: 221
Lid geworden op: 20 jul 2006, 12:28
Locatie: houthalen
Contacteer:

Re: vuurbeton gieten

Bericht door walter vaes »

ik heb al eens ergens gelezen dat men wapeningsvezels in de vuurbeton doet om het sterker te maken.

weet wel niet meer welk materiaal dat was
Gebruikersavatar
peterberg
Moderator
Berichten: 2522
Lid geworden op: 02 mar 2007, 18:09
Locatie: Den Haag

Re: vuurbeton gieten

Bericht door peterberg »

HI Walter,
Polypropyleen, in de vorm van korte vezels.
Niet als wapening, maar als het beton heet is geweest zijn alle vezels gesmolten.
Daardoor zitten er een hele massa minuscule holten in de beton, waardoor het minder makkelijk scheurt bij ongelijke verwarming.
Mechanische sterkte gaat er niet op vooruit, voor zover ik weet.
groeten, Peter
+52° 1' 47.40", +4° 22' 57.80"
Pigion
Berichten: 749
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: vuurbeton gieten

Bericht door Pigion »

Vuur(vast)beton/isolatiebeton.
In de kop van dit antwoord heb ik eigenlijk al aangegeven dat er meerdere soorten/gradaties bestaan van deze soort beton. Afhankelijk van de toepassing wordt gekozen voor een hardere, zwaardere soort of voor een lichtere soort met betere warmteisolerende eigenschappen.
De hardere soorten zijn over het algemeen beter bestand tegen hoge temperaturen, zijn sterker en accumuleren ook meer warmte. Een bekende naam voor dtit type is Strong-lite. Deze soorten worden over het algemeen toegepast direct in het bereik van de vlammmen.
De lichtere soorten, waarbij vaak geëxpandeerde mica en perliet (vulkanisch materiaal) is bijgemengd, worden toegepast vanwege de isolerende eigenschappen, b.v. in de rookgastrajecten. Deze worden daarbij op rvs ankers gespoten(studs) of gegoten. Ook worden rvs wapeningsmatten met 4 x 4 cm, draaddikte 3 a 4 mm, als versterking of drager toegepast. Onder de vakmensen wordt dit light-weight concrete genoemd. Daartussen vind je een aantal gradaties afgestemd op de (max) temp of soms beter afgestemd op de eroderende werking van poedervormige catalysatoren in b.v. Catalytische Kraakinstallatie op een raffinaderij.
Over het algemeen krijgen beide soorten na het geleidelijk op temperatuur brengen, hun specifieke eigenschappen. Dat geleidelijk is belangrijk om vrij water te laten ontsnappen door verdamping. In de zware soorten wordt nooit een wapeningsmat toegepast. Door de hoge teperatuur en het verschil in uitzettingscoëfficient, zou het beton toch gaan scheuren.
Om weerstand van erosie op te voeren wordt soms "Hex-steel-grating" toegepast. Dat is een rvs stalen mat, hoog 3/4" of 1" met 6 hoekige mazen. De beton blijft ook na scheuren in deze openingen hangen. Het renoveren van dit type vuurvaste bekleding is "a hell of a job", ik spreek uit ervaring.
Een ontwikkeling van de laatste 10 jaar is dat er voor deze toepassing ook wel staal naalden van ca. 5 - 10 cm lengte worden gemengd in dit type beton. Het kan dan niet meer worden gespoten, doch wordt dan traditioneel met een bekisting aangebracht. Direct daarna en voor de verharding wordt getrild om alle lucht uit de mortel te verwijderen en een optimale verdichting te bewerkstelligen.
Het warmteaccumulerend vemogen van de zwaarste soorten is bijna gelijk aan speksteen.
Opgemerkt moet worden dat bijna alle soorten vuurvast en isolerend beton matig of slecht besstand zijn tegen fysiek geweld en...... water!!!!! Bij ontwerp moet goed gekeken worden naar de constructie, geen scherpe overgangen en veel aandacht voor expansie bij hoge temperaturen.
Vr. gr.
Pigion
(Weet er veel vanaf, doch geen expert)
walter vaes
Berichten: 221
Lid geworden op: 20 jul 2006, 12:28
Locatie: houthalen
Contacteer:

Re: vuurbeton gieten

Bericht door walter vaes »

op het BBL forum, lees ik dat die speksteenkachels toch soms barsten krijgen door hitte of door hout in te gooien.
Zou dit ook kunnen bij vuurbeton?
zijn er al bergkachels of tichgelkachel geweest waar men stukken heeft moeten vervangen??
mark
Berichten: 517
Lid geworden op: 31 jan 2006, 20:19
Locatie: maartensdijk

Re: vuurbeton gieten

Bericht door mark »

Niet bij onze tigchelkachel. En die is zwaar op de proef gesteld. Alleen dat de vuurbeton rondjes op het stalen rooster begonen te smelten. Maar dan hebje het ook wel erg warm gemaakt.

groet Mark
Pigion
Berichten: 749
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: vuurbeton gieten

Bericht door Pigion »

Vuur(vast)beton is veel homogener en zal daardoor zelden kapot gaan door de hitte, mits binnen de specificatie en mits geen belemmering voor uitzetting. Als het voldoende dik is, vanaf 8 a 10 cm is het ook mechanisch redelijk sterk. Desondanks niet gaan smijten met blokken hout, zeker niet bij het isolatie-soort.
Op de lange duur krijg je verkruimeling aan de opp. van het beton.
Als puntje bij het paaltje komt, zijn chamotte stenen beter vuurvast en kunnen bij het vernieuwen van de ovenbekleding, worden hergebruikt. Het metselen (lijmen) is echter arbeidsintensiever en je hebt minder vrijheid in de vormgeving. Ook bij chamotte stenen veel aandacht voor expansievoegen. Crematoria-ovens zijn bijna altijd gebouwd met chamotte stenen. :shock:
Vr.gr. Pigion.
25 jaar dicht bij de ovenbouw gestaan.
Bob1
Berichten: 46
Lid geworden op: 05 jan 2007, 20:14

Re: vuurbeton gieten

Bericht door Bob1 »

Interessant onderwerp. Zijn hier ook (les)boeken of sites in te vinden . Zodat men thuis alles rustig kan nalezen en de juiste keuze kan maken.
Pigion
Berichten: 749
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: vuurbeton gieten

Bericht door Pigion »

@Bob1
Er zal ongetwijfeld wat verouderd lesmateriaal zijn. Ik heb 30 jaar voor die olie-mij met Schelp gewerkt in binnen en buitenland. Hoewel zelf werktuigbouwer van proffessie en bijna steeds in onderhoud en nieuwbouw werkzaam geweest, kwam ik ook veel in aanraking met dit vuurvaste beton omdat de werktuigbouwers het staaldeel "behandelden" en ook de algemene kar van de voortgang (lees "pezen om het af te krijgen binnen de gestelde termijn") moesten trekken. De werkelijke specialisten, de ovenbouwers, bemoeiden zich niet met staal of algemene zaken. De ovenbouwers zijn meestal in het werk opgeleide specialisten met een civiele achtergrond.
Binnen die Mij met de schelp hadden we natuurlijk uitgebreide specs. van dit soort werk. Over de jaren heen is het werkelijke specialisme meer en meer in handen gekomen van de leveranciers van vuurvaste materialen, zoals Plibrico, Gouda Vuurvast en Green Ltd. Zij ontwikkelden nieuwe materialen, steeds beter toegesneden op specifieke gebieden. Daardoor konden de inspectie en revisietermijnen van olieinstallaties bijna worden verdubbeld. Op het gebied van hitte- en erosiebestendige materialen is er een hele ontwikkeling geweest in de richting van keramische materialen, peperduur en zeer korte applicatietijd. In de tropen wordt het zelfs met ijs gemengd om nog eneige tijd te hebben het materiaal aan te brengen.
Bij Plibrico (Oosterhout) kan je ongetwijfeld allerhande informatie krijgen over de toepassing van deze materialen.
Vr. gr.
Pigion
Gebruikersavatar
RuudBalk
Berichten: 114
Lid geworden op: 21 feb 2012, 12:29

Re: vuurbeton gieten

Bericht door RuudBalk »

Hallo,

Ik ben na 8 jaar toe aan vervanging van de vermiculiet platen in mijn kachel. Eerst zal ik kijken of ik ze om kan draaien ... anders nieuw kopen.

Echter, ik kwam iets nieuws tegen. Twee kachelfabrikanten bekleden de branderkamer met "beton keramiek". Eén van de redenen is dat het sterker is dan vermiculiet. Dat is voor mij niet zo interessant want ik leg de blokken heel voorzichtig in de kachel :fff :fff .

In het rijtje positieve zaken (t.o.v. vermiculiet) wordt gesteld: "minder snelle ontgassing, rustige verbranding / gelijkmatige verbranding" en "grotere accumulerende werking".

En verder de omschrijving van het product: "Beton keramiek heeft een andere samenstelling dan andere ... zoals vermiculiet. Het beton keramiek bestaat uit betonmix met wapening. Dit is duurzaam materiaal dat er ook nog eens mooi uitziet.".

Is het mogelijk dat met die bekleding van de branderkamer nog beter resultaat wordt bereikt? Als dat zo is bestel ik het gelijk (wel duurder).

Groet,
Ruud.
Gebruikersavatar
RuudBalk
Berichten: 114
Lid geworden op: 21 feb 2012, 12:29

Re: vuurbeton gieten

Bericht door RuudBalk »

Hallo, hallo,

Ik zal mijn vraag wat toespitsen op: wat is het beste voor een optimaal chemisch proces in de branderkamer: vermiculiet, skamol of dat beton-keramiek van die twee kachelfabrikanten (HL te O en B te B) ... los van de eventuele kwetsbaarheid van de producten:?:

Groet,
Ruud.
Gebruikersavatar
RuudBalk
Berichten: 114
Lid geworden op: 21 feb 2012, 12:29

Re: vuurbeton gieten

Bericht door RuudBalk »

Hallo,

Ik noemde in het rijtje "Skamol" maar dat moet "Chamotte" zijn. (De vlamkeerplaat is van "Skamol".)

Groet,
Ruud.
ritsaert snijder
Berichten: 4465
Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
Locatie: kachelbouwer /Portengen

Re: vuurbeton gieten

Bericht door ritsaert snijder »

Ik ken beton-keramiek niet en ik kan het ook niet vinden, heb je een link?
groet!

Ritsaert
Gebruikersavatar
RuudBalk
Berichten: 114
Lid geworden op: 21 feb 2012, 12:29

Re: vuurbeton gieten

Bericht door RuudBalk »

Hallo Ritsaert,

Ik kwam er achter dat twee kachelfabrikanten dat Beton keramiek samen ontwikkeld hebben.
Het zijn 'Harrie Leenders' en 'Barbas', zo'n beetje buren van elkaar in Brabant.

Helaas heb ik geen link, alleen wat 'Barbas' zelf op de site heeft staan: http://barbasbellfires.com/nl/nieuws/7/ ... n-keramiek ...

Maar de kernvraag is eigenlijk, zou dat Beton keramiek, of het vuurbeton waarover op dit forum regelmatig wordt gesproken, nou werkelijk voor een betere verbranding zorgen dan vermiculiet of chamotte?

Groet,
Ruud.

P.S. als de link niet werkt, het staat onder nieuws met datum 04-07-2012.
Plaats reactie