Pagina 1 van 3

advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 07 jan 2008, 16:42
door mark
Wat is nu precies de beste regeling bij vloerverwarming? Een ruimteregeling, weersafhankelijke(wa) of weersafhankelijke regeling met ruimtecompensatie. In de gebruiksaanwijzing van Nefit staat dat wa regeling het beste is voor vloerverwarming om temperatuursschommelingen tegen te gaan.

We hebben nu een stooklijn ingesteld van 20 graden buitentemperatuur en 16 graden watertemperatuur. En bij -10 buiten 45 graden watertemperatuur. En geen nachtverlaging. Bij deze instelling is het altijd 19 graden beneden in huis en voor verdere verwarming gebruiken we de tigchelkachel. Echter de badkamer wordt niet warm (15 graden). Bij deze instelling hebben we een verbruik voor de combi hr van gemiddeld 1.8 m3 gas per dag.

Ga hem vanavond op wa met ruimtecompensatie zetten om het verbruik te vergelijken. Je kunt bij deze instelling ook instellen hoe groot de ruimte invloed kan/mag zijn.

Iemand een idee over warmteregeling?
En iemand een idee voor een warme badkamer??

groet Mark

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 07 jan 2008, 17:50
door chathanky
De zuinigste regeling is simpelweg gezegt dat je nooit een overtemperatuur hebt, en bij afwezigheid en nachtverlaging de verlaagde waarde eigenlijk gelijk wordt aangenomen.

In de praktijk is dit bij elk soort woning en verwarmingstype verschillend.
Omdat je zelf weet hoe het huis zich gedraagd en wat er precies zit aan verwarming kun je dit zelf het beste beoordelen.

Het enige wat wij kunnen aangeven is een aantal tips hoe je installatie werkt en hoe je je installatie zuinig kunt instellen.

Met de gegevens van nu kan ik al een aanzet geven wat er mogelijk is.
Als ik je vebruik zie is het al aardig in orde en veel besparen op energie zit er niet meer in als ik dit zo inschat.
De badkamer loopt achter en wordt niet warm zoals je het hebben wil, verander je dit zal dit een vegroting van je vebruik worden.
Ik zal zo ver mogelijk alles op een rijtje zetten en kom hier nog op terug.

Geef eventueel nog even aan wat je met de badkamer wil en wat je verwacht te kunnen besparen. Ook wel handig om te weten is wat je precies hebt, merken types van je cv systeem en geinstalleerd vermogen..

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 07 jan 2008, 19:49
door exroom
het is niet de beste methode, maar ik heb er wel een goed gevoel over, wij hebben in 1 badkamer een straalkacheltje (elektriciteit) geinstaleerd, snel warm als je het nodig hebt.
en dus lijkt mij weinig verlies, normaal is het daar (net gemeten 15,4 graden)
badkamertje is wel klein 2.5 x 2.5 straalkachel is 2000 watt.

In de andere badkamer hebben we muur verwarming (vloerverwarming kon niet meer, of moest ook elektrisch) de muur verwarming moet ik zeggen is wel lekker :mrgreen: , en het is daar altijd redelijk warm, wat nu ook weer niet nodig is :mrgreen: .

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 07 jan 2008, 20:40
door John Doh
mark schreef: We hebben nu een stooklijn ingesteld van 20 graden buitentemperatuur en 16 graden watertemperatuur. En bij -10 buiten 45 graden watertemperatuur. En geen nachtverlaging. Bij deze instelling is het altijd 19 graden beneden in huis en voor verdere verwarming gebruiken we de tigchelkachel. Echter de badkamer wordt niet warm (15 graden).
Je vermeldt niet hoe de installatie "watertechnisch" in elkaar steekt. Begrijp ik goed dat je overal, dus ook in de badkamer, vloerverwarming hebt? Zit dat allemaal op één verdeler / verzamelaar dan?

Het lijkt erop dat je in de badkamer te weinig verwarmend oppervlak hebt om bij de gekozen watertemperatuur tot een aangename temperatuur te komen. Je kunt dan een paar dingen doen:
- Verwarmend oppervlak in de badkamer vergroten, bijvoorbeeld door ook muurverwarming aan te brengen. Is achteraf wellicht niet erg praktisch.
- Watertemperatuur omhoog, maar dan wordt de temperatuur in de rest van het huis te hoog. Die moet je dus knijpen of een deel van de tijd uitschakelen. Kan installatietechnisch best lastig zijn.
- Een andere warmtebron bijschakelen (de straalkachel van Exroom).

Het klinkt niet erg zuinig, die straalkachel, maar omdat je meestal niet zo ontzettend lang in de badkamer aanwezig bent, kon het best nog eens een zuinige optie zijn. Daar zou je eens aan moeten rekenen.

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 07 jan 2008, 20:48
door mark
Er hangt een Nefit smartline HRC 24/cw4 icm met buffervat, zonnecollector en ww op tigchelkachel.De klokthermostaat is een nefit moduline 30. Beneden in pas aangebouwd serre 5.50*5.00 met 2 groeps vloerverwaarming met 195 m slang in 30 centimeter beton. De badkamer is 3 bij 2.5 met grootte handdoek radiator met honeywell klok gestuurde thermostaatkraan. Deze heeft twee instelbare temperaturen bij ons 15 graden op het moment dat de badkamer niet gebruikt word en staat op 21 graden waarneer het graag warm willen hebben om 6.00 tot 7.10 in de ochtend. Dit halen we nu echt niet en net a;s exroom blijf het nu ongeveer 15 graden. Ook hier vult een 2000 watt electrisch kacheltje met tijdklok de rest aan.

Alvast bedankt voor het denken.

Leuk dat je ook zo je badkamer verder verwarmt Exroom. Kan ik tegen mijn vrouw zeggen dat andere mensen het ook zo doen. Ze vraagt zich af waarom we met het verwarmings materiaal wat we hebben de badkamer niet warm krijgen.

Groet Mark

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 07 jan 2008, 22:47
door chathanky
Zo`n stralingskachel is niet zo gek gedacht, het is wel elektrisch maar je hoeft niet de ruimte eerst op te warmen voordat je er comfortabel kunt poedelen. De goede stralers geven direct warmte.
Het gebruik in tijd is kort en zo kan elektrisch verwarmen soms wel eens voordelig zijn als je het goed gebruikt.

Voor het weersafhankelijk regelen met compensatie zit wel een maar aan.
Als je verwarmd met hout en je hebt je thermostaat ook in de zelfde ruimte zal rest van het huis niet meer verwarmd worden met de cv ketel. Of dit wenselijk is??

Aan de stooklijn valt mij op dat bij 20 graden een aanvoer wenst van 16 graden.
Zit er geen instelling op je mod 30 waar je zelf een vaste stookgrens kunt instellen?

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 08 jan 2008, 15:18
door mark
Op de moduline kun je zelf de temperaturen instellen die je wenst. Dat kun je doen bij 20 graden en -10 graden buitentemperatuur. Dat zijn de vaste punten. Daarbij word advies gegeven bij het veranderen van de stooklijn. Vanuit gaande van de koudste kamer waar warmte wordt gewenst.
Buitentemp. lager dan 0 c :warmer: verhoog het eindpunt van de stooklijn
kouder: verlaag het eindpunt van de stooklijn
Buitentemp tussen 0 en +10: warmer verhoog zowel eindpunt en voetpunt
kouder verlaag zowel eindpunt als voet punt
Buitentemp boven +10: warmer verhoog het voetpunt van de stooklijn
kouder verlaag het voetpunt van de stooklijn

Ik heb hem toch niet gisteren ingesteld met w.a.r. Ik ben bang dat de vloer verwarming teveel gaat schomelen in temperatuur. En misschien is dan toch niet zo zuinig in gebruik. De thermostaat hangt wel in beneden in de serre met de vloerverwarming ver weg van de tigchelkachel. Maar toch verwarmte de tigchelkachel de serre goed mee. In de serre staat ook de keuken met een fornuis waar regelmatig 6 van de 5 pitten branden. Deze hebben maximaal een vermogen van 4.4 kw per stuk. Dus de thermostaat gaat snel in temperatuu omhoog als we koken. Koken is een andere hobby.

groet Mark

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 08 jan 2008, 17:12
door henk
mark schreef:De badkamer is 3 bij 2.5 met grootte handdoek radiator met honeywell klok gestuurde thermostaatkraan. Deze heeft twee instelbare temperaturen bij ons 15 graden op het moment dat de badkamer niet gebruikt word en staat op 21 graden waarneer het graag warm willen hebben om 6.00 tot 7.10 in de ochtend. Dit halen we nu echt niet en net a;s exroom blijf het nu ongeveer 15 graden. Ook hier vult een 2000 watt electrisch kacheltje met tijdklok de rest aan.
Ik vermoed dat de handdoekradiator ondergedimensioneerd is voor de badkamer rekening houdend
met de lage temperaturen die je gebruikt voor het CV-water. Dergelijke handdoekradiatoren hebben
sowieso een lage warmteafgifte relatief ten opzichte van de grootte. Als je plaats moest hebben voor een
klein gewoon radiatortje dan zou dat veel helpen denk ik. Het grootste probleem is waarschijnlijk
dat je moet breken om dergelijke extra radiator aan te sluiten op het CV-circuit.

Groeten,

Henk

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 08 jan 2008, 17:46
door chathanky
Bij een liniare stooklijn kun je bij elke buitentemperatuur de cv temperatuur omrekenen.
Als je je verlies van je woning kent en je hebt radiatoren die nauwkeurig berekend zijn per vetrek dan kun je samen met deze gegevens je stooklijn vaststellen.
Je warmteverlies is namelijk ook lineair.

Enig manco is dat je radatoren niet liniair afgeven over deze stooklijn. Er is een draadje terug te lezen hier p het forum voor het uitrekenen van je radiatoren bij een andere watertemperatuur.
Of nefit een stooklijncurve toepast weet ik niet uit mijn hoofd Mark, maar dit zou te vinden moeten zijn. Zelf heb ik een atag die ik stook volgens een stooklijn met curve en compensatie.
De werking van compenseren verschilt per fabrikant.
Sommigen (volgens mij de meeste) verlagen de cv temperatuur met een x aantal graden. (vaak ook instelbaar)
Bij mij slaat ook nog de ketel af als de ruimtetemperatuur bereikt wordt. Zo verspil je nog minder energie.

Je hebt een uitdaging als je ook vloerverwarming hebt. De vloerverwarming wil enkel de ingestelde aanvoertemperatuur zien van de vloerverdeler en niets meer.
Wat er met de ruimtetemperatuur gebeurt zal de vloerverwarming een biet zijn.
Daar zorgt de ruimtethermostaat maar voor. die stopt normaal de warmteaanvoer die de vloer doet afkoelen en neemt zo de ruimtetemperatuur mee naar beneden.
Zo zijn er nog andere zaken waar de vvw niks van aantrekt, denk aan een stooklijn.
Als je aanvoertemperatuur van je vloerverdeler is ingesteld op 40 graden dan zal er niets veranderen aan die temperatuur als de stooklijn boven de 40 graden uitkomt.
De regelthermostaat van de vloerverdeler zal bij een lagere aanvoer gewoon wat verder open gaan om zo de 40 graden te kunnen blijven mengen. Bij een stijgende temperatuur knijpt hij gewoon wat meer.
Een stooklijn voor een cv systeem met enkel vloerverwarming is daarom altijd heel vlak en laag in temperatuur. Zo kan de wa regeling toch nog invloed uitoefenen op de temperatuur van de vloer.

Maar in de situatie van jou is er een combinatie van radiatoren en vloerverwarming, dus een grote uitdaging om alles naar wens te krijgen.
Met 30 graden cv water krijg jij je ruimtes met radiatoren niet warm. dus maak je de stooklijn wat stijler en hoger.
Probleem dan je vvw blijft net zo warm en zal je ruimtetemperatuur doen overschrijden. Want ook een wa regeling kijkt niet hoe warm het binnen is.
Met de ruimtecompensatie kun je de grote lijnen enigzins recht trekken.

Genoeg piekerwerk voor zover Mark? :mrgreen:

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 08 jan 2008, 20:29
door exroom
Ben ik ook mee bezig geweest, buitensensor opgehangen, de plek waar je die hangt is ook best belangrijk, zijn wij toen in de eerste week achtergekomen.

Toen wij de weersafhankelijke regeling hadden aangezet, hebben we daar weken lang mee gestoeid om een goede waarde te krijgen, echter door de "storende factoren" (kachel en kinderen :mrgreen: ) werd het bij ons helemaal niks, de kachel leek wel een jojo, aan uit aan uit. waarschijnlijk ontwetendheid en gebrek aan kennis.

hierna hebben we op alle radiatoren thermostaatkranen gemonteerd, maar ja, zoals chathanky al aanhaalde als je je themostaatklok beneden hebt hangen en daar brand de kachel schiet je ernog niks mee op. kortom drama.

hebben beneden aan de ene kant van het huis en aan de andere kant van het huis een vloerverwarmings verdeel station, allemaal pompen, dit geeft ook problemen. maarja het is niet koud. :twisted:
en ja denken er dan veel, is gewoon niet over nagedacht :D
degene moesten eens weten.

volgens mij is verwarming een van de moeilijkste materies die er bestaan :(
degene die hier alles echt vanaf weten, kunnen een hoop geld verdienen, diegeen zijn wij nog nooit tegengekomen

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 08 jan 2008, 21:07
door mark
Alleen van het denken krijg ik het al warm. Had ik eerder gehoord hier op het forum. Maar het is wel waar. Er bestaat wel een oplossing voor ons probleem maar ik wel even de reacties van jullie afwachten. Zoals chathanky de vvw blijft gewoon doorgaan met verwarmen daarom zeiden ze van Nefit een naregeling voorop de afsluiters van de retourslangen. Dit systeem kun je instellen zodat de vvw langzaam geknepen gaat worden als de temperatuur bereikt is. Maar ja daar hangt weer een prijskaartje aan. Offerte 400 euro ex en monteren. Dus eerst even verder kijken of er een goedkopere oplossing is. Je badkamer krijg je dan wel warm maar of het zuiniger is.............is er altijd nog het sraalkacheltje.

Aan de ruimtecompensatie is wel te sleutelen je kunt ook nog de gevoeligheid inschakelen. Dus dat bied nog een mogelijkheid.
Over het afkoelen van de ruimtetemperatuur door de vloer ken ik iemand die heeft zijn vloerverwarmingspomp geschakeld met de pomp in zijn hr ketel. Dus bij warmtevraag draait deze alleen mee. Ik vind dit wel een mooie oplossing en slim idee. Maar hier krijg ik mijn badkamer niet warm mee. Maar alvast bedankt voor het mee denken.

Exroom de installateur had hier de sensor voor de buitenregeling onder de dakpannen geschoven naast de zonnecolector. Dan wordt het fris in huis. Na zoeken op internet bleek de meet hoogte 150 cm te zijn en uit de zon. Geeft nu de zelfde temperatuur aan als mijn weerstation.

groet Mark

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 08 jan 2008, 22:27
door John Doh
Naar mijn gevoel legt Henk de vinger op de zere plek: de radiator in de badkamer is ondergedimensioneerd. Je kunt dan met regelingen klooien tot je een ons weegt, maar dat lost dit fundamentele probleem niet op.

Door het verhogen van de watertemperatuur en / of het verlengen van de bedrijfstijd kun je de gemiddelde temperatuur in de badkamer omhoog krijgen, maar dan moeten er wel maatregelen worden (zijn) getroffen om de temperatuur in andere ruimten te beperken. Zouden die in dezelfde mate blijven meelopen, dan wordt het daar veel te heet.

Mij is nog steeds niet duidelijk of al in die mogelijkheid is voorzien. Je ziet vaak vloerverwarmingsgroepen met een eigen mengregeling (circulatiepompje met waterthermostaat). Heb je zoiets niet, dus draait de vloerverwarming gewoon parallel mee, dan kun je de verhoudingen tussen de ruimtes niet beïnvloeden en is de straalkachel de enige optie zolang je niets aan de installatie wilt wijzigen.

Het zou voor de discussie misschien helpen als je een schema van de huidige installatie tekent en op dit forum weergeeft?

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 08 jan 2008, 22:30
door chathanky
Als ik jou situatie een beetje inschat dan zou ikzelf de vvw zo inregelen dat de kamertemperatuur net niet gehaald wordt en die laatste graadjes stook je je houtkachel even op.
De warmte daarvan zal niet snel verdwijnen omdat je maar weinig vermogen te kort komt.
Het duurt uren voordat de temperatuur een paar graden daalt in huis.
De rest van het huis neemt dan de constante aanvoer van de wa regeling.

Perfect comfort en zuinigheid gaat niet samen. Je zal wat extra verliezen.
Die extra verliezen kun je wel zo klein mogelijk houden.

O ja, je kunt met een beetje handigheid ook een thetmostaatknop met afstandvoeler plaatsen op je vloerverwaming de afstandvoeler plaats je in de ruimte met vloerverwarming.
Zo kun je je vvw toch laten werken op de ruimtetemperatuur.
En duur hoeft het niet te zijn. De mogelijkheden van monteren moet je zelf even onderzoeken.

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 08 jan 2008, 22:32
door chathanky
De te klein gekozen radiator in de badkamer is goed mogelijk, dat vermoed ik ook wel.

Re: advies regeling bij vloerverwarming

Geplaatst: 09 jan 2008, 09:57
door mark
Hier zijn de maten van de zere plek 175cm bij 75cm handdoek radiator.

Mark