Pagina 1 van 1

breeeeede bergkachel

Geplaatst: 31 dec 2007, 15:36
door Klaas2
Dag allen,

Eerst dit:
Klaas2 is dezelfde figuur als Klaas op dit forum.
Ik kon alleen niet meer inloggen (kreeg een technisch verhaal over niet meer herkennen van profielen na de "verhuizing". Dus maar nieuw account aangemaakt. Waarschijnlijk niet de bedoeling, dus Sorry :oops:

Vandaag telefonisch de brede kachel besteld. En inderdaad, zoals Peterberg al schreef in het draadje over de T -stuk schoorsteen opgestart door Leon, maar meteen een exemplaar met uitgang bovenop besteld.

Voor de nieuwschierigen: volgens de mannen van Concrete moeten er twee andere mallen worden gemaakt, het achterste tegenstroomkanaal gaat fungeren als interne schoorsteen.
(de twee tegenstroomkanalen aan de zijkanten blijven dus tegenstroomkanalen).

Voor de echte "hollanders": de brede kachel (ca. 1500 kg, dus de versie zonder extra "kop" er op) kost circa 5500 euri's. de prijs van een kachel met de zelfde breedte met een schoorsteenaansluiting aan de bovenkant zou ongeveer hetzelfde moeten kosten.
Maar dat wachten we dan maar af......

Groeten en voor allen alvast: gelukkig nieuwjaar!

Klaas2 (ofwel: Klaas)

Re: breeeeede bergkachel

Geplaatst: 31 dec 2007, 17:23
door peterberg
Klaas2 schreef:Vandaag telefonisch de brede kachel besteld. En inderdaad, zoals Peterberg al schreef in het draadje over de T -stuk schoorsteen opgestart door Leon, maar meteen een exemplaar met uitgang bovenop besteld. Voor de nieuwschierigen: volgens de mannen van Concrete moeten er twee andere mallen worden gemaakt, het achterste tegenstroomkanaal gaat fungeren als interne schoorsteen. (de twee tegenstroomkanalen aan de zijkanten blijven dus tegenstroomkanalen).
Hallo Klaas,
De afgelopen week (in de kerstvakantie) ben ik druk bezig geweest om 3D tekeningen van alle versies te maken. Die waren zaterdagavond laat klaar. En zondagochtend dacht ik: laat ik nu eens rustig dat idee voor die topuitlaat uitwerken. Zondagavond laat klaar, en ik mail nog even naar Concrete met een paar jpegs hoe het er (waarschijnlijk) uit moet gaan zien.

En dan wordt er verdorie op maandag eentje op voorhand besteld! Ik hoop dat ze er bij gezegd hebben dat deze specifieke versie nog even niet leverbaar is. Dat er twee nieuwe mallen gemaakt moeten worden kan kloppen. Een van de twee is behoorlijk lastig te maken, en er komen wat isolerende schotjes bij omdat het stijgkanaal gedeeltelijk door de expansiekamer loopt. Daar had ook wel vuurbeton voor gebruikt kunnen worden maar dan ben je bezig de afgassen via die weg op te warmen. En vandaag heb ik uitgedokterd hoe er links en rechts een paar veegluikjes moeten komen. Anders kun je nooit meer de vliegstof uit de onderkant halen...

Als ik het goed begrijp kan ik de rest van deze week gebruiken om de werktekeningen met vermating uit te werken.
Voor alle zekerheid: waar we het hier over hebben is eentje met hxbxd 210x98x70 cm.

Re: breeeeede bergkachel

Geplaatst: 01 jan 2008, 10:39
door walter vaes
1150 kg afmetingen 70 x 70 x 210 cm = 3450 euro
1500kg afmetingen 98x 70 x 210 cm = 5500 euro

Meer dan 2000 euro meer, is dat zwaarder type dan zoveel beter?

Re: breeeeede bergkachel

Geplaatst: 01 jan 2008, 14:13
door peterberg
walter vaes schreef:1150 kg afmetingen 70 x 70 x 210 cm = 3450 euro
1500kg afmetingen 98x 70 x 210 cm = 5500 euro
Meer dan 2000 euro meer, is dat zwaarder type dan zoveel beter?
De prijs hoeft natuurlijk geen gelijke tred te houden met het gewicht.
Maar wat ik denk: de huidig leverbare modellen zijn te laag geprijsd.
Halverwege 2008 worden die hoogstwaarschijnlijk aangepast. (Had ik al eerder geschreven.)
Zo geredeneerd is Kockie de launching customer van de grote, Klaas gaat een prijs betalen die verhoudingsgewijs op een hoger niveau ligt. Maar nog steeds aan de lage kant als je naar de rest van de markt kijkt.

De betonheren van Concrete zijn er nu ook wel achter dat mallen maken en de investeringen er weer uit krijgen twee verschillende dingen zijn. De kosten van het materiaal en de uren die er in gestoken worden om een enkele (grote) mal te maken zijn niet gering. En effe tellen... In de versie 8 die Klaas heeft besteld zitten zes(!) van deze nieuwe mallen.

Over het al of niet beter zijn van de nieuwe modellen: dat hangt er vanaf wat je wilt bereiken. In een gegeven situatie zal de een beter tot zijn recht komen dan de ander. En ja, de grote heeft een lagere afgastemperatuur dan zijn kleinere broer. Bij gelijk verbrandingsrendement heeft de grote dus een neuslengte voorsprong.

Re: breeeeede bergkachel

Geplaatst: 01 jan 2008, 14:30
door Klaas2
Tja Peter....

De inkt van je geesteskind is nog niet droog, of er wordt er al eentje verkocht.......

Voor ons was de reden om een brede kachel met schoorsteenaansluiting bovenop te kopen het grotere vermogen.
En omdat de kachel bij ons vrijstaand in het midden van de kamer komt te staan: het voorkomen van vastplakkende kindertjes aan de hete stalen kachelpijp.
Daarnaast vindt ik het ook gewoon mooier staan.

Wat voor 3D tekenpakket gebruik je trouwens?

Groeten, Klaas (die op zijn werk ook regelmatig 3D tekent)

Re: breeeeede bergkachel

Geplaatst: 01 jan 2008, 21:07
door peterberg
Klaas2 schreef:...omdat de kachel bij ons vrijstaand in het midden van de kamer komt te staan: het voorkomen van vastplakkende kindertjes aan de hete stalen kachelpijp.
Daarnaast vindt ik het ook gewoon mooier staan.
Een goede reden om een topuitgang te willen, hoewel ik denk dat de pijp niet echt heet zal worden. Maar hoe warm dan wel weet ik niet om nogal voor de hand liggende redenen. En dat het mooier staat bij een vrijstaand exemplaar ben ik helemaal met je eens.
Wat voor 3D tekenpakket gebruik je trouwens?
Google SketchUp, sinds een week. Het gaat vrij gemakkelijk en ik neem aan dat er betere pakketten bestaan. Maar ik heb een kleine voorsprong omdat ik 2D tekenprogramma's gewend ben. Dan weet je al snel naar welke functie je op zoek bent.
Voor professioneel gebruik zou de Pro versie een stuk meer moeten kunnen. Welk pakket gebruik jij op je werk?

Re: breeeeede bergkachel

Geplaatst: 01 jan 2008, 22:00
door Klaas2
Peter,

Beetje off-topic voor de meeste anderen, maar goed:

Ik gebruik op mijn werk one space designer.
Het leuke van dit pakket is dat het zeer intuitief werkt. Je tekent als het ware "2d", net zoals vroeger op de tekentafel. Daarna maak je een 3d structuur van de 2d tekening: door deze bijvoorbeeld te extruderen.
Bewerken van de 3d-part gaat ook al zoals je gewent bent met boren/frezen/draaien etc. Gewoon een vierkant blokje tekenen en een gat boren.

Dit pakket is gratis (!) te downloaden (google op one space designer), en het is in een weekeind zover te leren dat je er mee kan tekenen. (zeker voor blokken van betonnen kachels: die zijn redelijk elementair in vergelijking met bijvoorbeeld autoonderdelen e.d.).

Van het 3d model kan je binne het zelfde pakket 2d bemate tekeningen maken!

Klaas.

Re: breeeeede bergkachel

Geplaatst: 02 jan 2008, 12:40
door walter vaes
Als de prijzen omhoog gaan:
Zou het dan een goed idee zij om er eentje te bestellen in mei/juni
en kan dan deze bergkachel nog een tijdje gewoon laten staan in ons huis, zonder er al in te stoken?(gewoon de losse onderdelen in de gargae leggen)
Of moet men hem droogstoken?
Want tegen juni gaan we onze kachel nog niet kunnen plaatsen
En ons budget voor onze verbouwingen is nu al waarschijnlijk te groot :cry:

Re: breeeeede bergkachel

Geplaatst: 02 jan 2008, 18:03
door peterberg
walter vaes schreef:Zou het dan een goed idee zij om er eentje te bestellen in mei/juni
en kan dan deze bergkachel nog een tijdje gewoon laten staan in ons huis, zonder er al in te stoken?(gewoon de losse onderdelen in de gargae leggen)
Of moet men hem droogstoken?
Opslaan is heel goed te doen, Walter.
De onderdelen kun je gewoon ergens neerzetten, liefst droog. Een vriend van mij heeft een paar jaar geleden zo'n ding zelf gegoten toen het nog een zelfbouw-werkplaats was. Daarna zijn de onderdelen op twee verschillende plaatsen in Nederland driekwart jaar opgeslagen. Want zijn verbouwing was nog niet klaar.
Dus het is goed mogelijk, met een voorbehoud. Liefst er voor zorgen dat de manteldelen niet tegen elkaar aanstaan. Ze gaan niet kapot als je dat wel doet, maar er komen allerlei rare vlekken in. Het water is er vast nog niet allemaal uit als je ze vervoert. Als je er voor kan zorgen dat ze gelijkmatig drogen is heb je dat effect niet.

Re: breeeeede bergkachel

Geplaatst: 02 jan 2008, 18:57
door ward
ik zit in hetzelfde schuitje als walter.
ik moet mijn huis nog beginnen verbouwen.
alles wordt met de dag duurder, prijzenstijgingen van bouwmaterialen en grondstoffen zijn angstaanjagend, en de toekomst belooft geen beterschap, integendeel.
ik wilde nog een dik jaar wachten met het aanschaffen van een bergkachel, maar dat is dus geen goed idee.
jammer, want ik vind het prachtige ontwerpen en de tigchels zijn voor mij sowieso onbetaalbaar.
ik droom van een bergkachel in mijn huis, en ik hoop dat ik niet genoodzaakt ga zijn mijn oude gietijzeren kachel in mijn nieuwe huis te zetten.
dat ding is oud, vanbinnen letterlijk kapotgebrand, en heeft een zeer laag rendement.

Re: breeeeede bergkachel

Geplaatst: 02 jan 2008, 19:54
door walter vaes
wij gaan verbouwen tot LEW, maar vinden elke keer weer meer probleme/ meer kosten :(

momenteel heb ik 2 kachels
1 in mijn werkplaats en 1 in mijn huis
allebei slechte kachels, dus ik gebruik alleen die in mijn werkplaats, omdat ik daar geen verwarming heb.
Die in mijn woonkamer kan ik vanaf dit jaar niet gebruiken, want de kauwen hebben een nest in de schoorsteen gemaakt :lol:


een vraagje over het gewoon ergens te laten drogen: mag dat gewoon in een schuurtje, of is dat te vochtig om te laten drogen?

Re: breeeeede bergkachel

Geplaatst: 02 jan 2008, 20:01
door peterberg
walter vaes schreef:een vraagje over het gewoon ergens te laten drogen: mag dat gewoon in een schuurtje, of is dat te vochtig om te laten drogen?
Zolang het spul maar niet in het water staat, is alles goed genoeg. Onder een afdak zodat de wind er langs kan is zelfs nog beter.