Regelen rookgastemperatuur

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
hanskraayeveld
Berichten: 709
Lid geworden op: 04 okt 2015, 14:49

Regelen rookgastemperatuur

Bericht door hanskraayeveld »

Afgesplitst van http://ecologieforum.eu/viewtopic.php?f ... &start=180 (Pietje)
holtere schreef:Super, dat is een mooi voorstel Hans en ik wil daar graag gebruik van maken!
Als je laat weten welke aansluitingen ik aan de water aan en afvoer moet maken houd ik daar rekening mee!

Betreffende de afmetingen van de kachels: Ja inderdaad, een goede kachel neemt veel ruimte in. Neem een batch-rocket ontwerp (dan heb je de beste verbranding die bekend is) en daarna ga je de warmte afvangen òf met massa òf met water. Je schaalt deze zover op totdat je op de condensatiegrens van je rookgassen zit en dan heb je een optimale kachel in huis!
Ik zou alleen nog een programma willen maken voor het regelen van de schoorsteentrek.
De meest gunstige trek is (ik weet het niet zeker) volgens mij rond de 150 a 200 graden schoorsteen.
Ik zou een arduino de stand van mijn bypass klep willen laten regelen.
Dit namelijk om deze reden:
De kachel brandt net super. Rookgas 300 graden. Het hout brandt tot de helft op. Rookgas 200 graden. Hout brandt tot 3/4 op. Rookgas 100 graden. Gloeiende kolen. Rookgas 75 graden.
Ik ga hout bijvullen. Bypass klep open. Deur open. Hout erin. Deur dicht. Rookgas gezakt naar 50 graden. Trek uit de schoorsteen is weg (hetwaaitnietofnauwelijks-geval). Wachten. wachten. wachten. ja daar komt het eerste steekvlammetje. Ja daar de tweede. 5 min later. Ja hij brandt goed, rookgas 500 graden. Bypass klep dicht.

Snappen jullie?
Ik wil de rookgastemp zo lang mogelijk op 200 houden, anders valt mijn trek weg. En ik heb een goede schoorsteen, midden op mijn puntkap, met trekkap!

Het mooiste is gewoon met een ventilator werken.
Mijn broer heeft een broseley 26 kW kachel. Die kachel koelt ook zo hard af dat hij een ventilator nodig heeft om de trek op gang te houden. 16 kW nominaal naar de cv (wat in de praktijk minder is)
Johndc
Berichten: 724
Lid geworden op: 24 okt 2011, 22:17
Locatie: Essen (BE)

Re: Update bouw houtkachel

Bericht door Johndc »

Snap niet dat je vind van een goede schoorsteen te hebben, sorry. Hier hoeft de bypass niet eens open gezet om de 177 in gang te zetten. Kan zo laag gaan in afgastemp.(40°) in de wisselaar dat het ding serieus gaat condenseren zonder dat de verbranding daar onder gaat lijden. Je ziet en hoort de "brul" wat minderen maar dat is dan ook alles. 200° afgastemp.? Dat haal ik nooit. En niet dat ik het zou willen hoor!
hanskraayeveld
Berichten: 709
Lid geworden op: 04 okt 2015, 14:49

Re: Update bouw houtkachel

Bericht door hanskraayeveld »

Johndc schreef:Snap niet dat je vind van een goede schoorsteen te hebben, sorry. Hier hoeft de bypass niet eens open gezet om de 177 in gang te zetten. Kan zo laag gaan in afgastemp.(40°) in de wisselaar dat het ding serieus gaat condenseren zonder dat de verbranding daar onder gaat lijden. Je ziet en hoort de "brul" wat minderen maar dat is dan ook alles. 200° afgastemp.? Dat haal ik nooit. En niet dat ik het zou willen hoor!
Daar ben ik dan wel benieuwd naar....
Hoeveel pascal trek heb je dan in je schoorsteen?
Heb jij bij windkracht 0-2 12 pascal trek met 40 graden afgas?
Johndc
Berichten: 724
Lid geworden op: 24 okt 2011, 22:17
Locatie: Essen (BE)

Re: Update bouw houtkachel

Bericht door Johndc »

Hoeveel "trek" die schouw heeft of geeft weet ik niet (heb er zo geen metertje in zitten)
De schouw moet al weken koud staan en mistig weer voor ik problemen kan hebben bij opstart. Dan moet de bypass open en enkele stukken krantenpapier om de schouw snel op te warmen. Voor de rest geen enkel probleem, ook niet met dat mistig weer. Mijn SZ brander (die een schouwventilator heeft) kan, eens warm, ook draaien zonder die ventilator. Dan zakt uiteraard het vermogen maar het kan.
De schouw(en) is/zijn 8 meter lang met een dia van 160mm.
fikkie stoken
Berichten: 199
Lid geworden op: 20 nov 2012, 00:34

Re: Update bouw houtkachel

Bericht door fikkie stoken »

Dit topic word een beetje vervuild zo :( maar als je het systeem van Hans bekijkt is het een wisselaar downdraft en updraft in 1 als ik het zo zie en dat geeft met een atmosferische kachel nogal wat weerstand in de gasflow en blijft een hogere afgas noodzakelijk om enige trek te behouden, 125 a 150% systemsize en dan in downdraft is beter voor de doorstroming en geeft minder weerstand; de gassen zakken dan vanzelf naar beneden en bijkomend neemt het volume ook nog af als het afkoelt en haalt de snelheid uit de gassen.
De schoorsteen lengte, isolatie en gasflow(weerstand) spelen een grote rol in hoe ver je kunt gaan.
holtere
Berichten: 1173
Lid geworden op: 07 mei 2011, 18:23

Re: Update bouw houtkachel

Bericht door holtere »

De kachel brandt net super. Rookgas 300 graden. Het hout brandt tot de helft op. Rookgas 200 graden. Hout brandt tot 3/4 op. Rookgas 100 graden. Gloeiende kolen. Rookgas 75 graden.
Bij kachel die nu hier brandt (èn in de rubriek te koop staat :lol: ) Is er een afgas tussen 120 en 160 graden maximaal, ìn de pijp gemeten. Op de pijp is dat met IR gemeten zo'n 70 tot 100 graden! De kachel brandt dan niet als een aangeblazen smitsvuur maar relatief rustig!
Je moet het zo zien: een grote luchtaanvoer opening met weinig trek en een kleine luchttoevoer met een grote trek :D Bij een grote trek èn een groot gat gaat er immers een grote hoeveelheid lucht door de kachel en wordt er ook een grote hoeveelheid warme lucht door de pijp heen gezogen. Weg rendement dus ook al lijkt de verbranding OK :evil:
Kockie had ons al een mooie link gegeven naar die lambdasonde en daar staat ook wat interessante info:
Je verbranding is optimaal met een zuurstofrest tussen 5 en 8% (dat meet die lambdasonde). Heb je meer zuurstofrestant dan voeg je teveel lucht toe en waait de warmte (en je dure hout) wèg! Te weinig, dan knijp je en krijg je onvolledige en vieze verbranding!
Je rendement is dus optimale verbranding (zuurstofrest) plus afgastemp (opgewekte warmte goed afgevangen)
Heb je meteen de reden dat een kachel uit twee delen bestaat: Verbrandingsruimte en de afvang! Die twee in overeenstemming te brengen in optimale vorm is de ware kunst van het kacheltjes bouwen. Verdomd moeilijk :?
Plaats reactie