Pagina 1 van 2

Houtworm in stookhout

Geplaatst: 21 mar 2015, 17:15
door CvP
Sinds enige tijd bespeur ik heel veel houtstof als ik gedroogd hout van de stapel naar binnen haal. Toen ik goed keek zag ik allemaal kleine gaatjes in het hout. Het lijkt erop dat er houtworm oid. zit in het hout.

Binnen heb ik weinig hout en geen houten vloer dus daar hoef ik me geen zorgen over te maken.

De houten schutting waar het hout bij gestapeld ligt heeft er verder geen last van.

Hoe erg is deze houtworm? In hoeverre kan of moet ik hier iets aan doen en wat is hier dan aan te doen?

Ik hoor graag van jullie.

Alvast bedankt!

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 21 mar 2015, 17:41
door pelletpower
Niet meer stoken en anders bel ik de dierenbescherming!

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 21 mar 2015, 18:27
door Dutch John
CvP schreef:wat is hier dan aan te doen?
Opstoken?

Groet,
DJ

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 21 mar 2015, 18:32
door benthuis
Als je het bij mn achter deur legt, zal ik de gevaarlijke taak van het verdelgen op mij mij nemen... :fff
stook momenteel ook 10 jaar oude houtwal uit de van worm vergeven schuur van mn ouder. Brand goed!
Als je goed luisterd....

Alle gwkheid op een stokje... als er geen vraat gevaar in de buurt is kan het mweinig kwaad.

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 21 mar 2015, 19:00
door Paul Joosten
Sta op het punt de laatste vier blokjes in de kachel te gooien van een tas hout die jarenlang achter in de tuin onder een dekzeil heeft gelegen. Naast houtworm zijn er nog heel wat andere insecten en hun resten gecremeerd de laatste paar weken. Het enige nadeel is dat het hout (wat er van over was) zo licht en droog was dat het veel sneller 'weg' was dan echt stookhout. Geeft beestjes weer minder kans om te ontsnappen in de korte tijd dat de blokken in de houtmand vertoefden ;)

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 21 mar 2015, 23:36
door Pietje
Als je houtstapel geregeld nat wordt, dan pas wordt hout interessant voor houtworm en schimmel. Dus de eerste aandacht mag naar je houthok. (Een zeil over het hout houdt misschien de regen weg, maar voorkomt ventilatie en stimuleert condensatie s' nachts)

De wormen gaan niet van het ene hout naar het andere: vlinders leggen eitjes en als die uitkomen heb je kans op houtworm in huis. Dus kort in huis houden, en liever in de winter opstoken dan nu (omdat de vlinders al beginnen uit te komen).

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 22 mar 2015, 18:57
door CvP
Gelukkig naast de nodige serieuze antwoorden ook de nodige humor...euh... of was het nu: naast de nodige humor gelukkig ook nog serieuze antwoorden:-)

In ieder geval allen hartelijk dank! Dacht dat het hok behoorlijk droog bleef maar wss niet dus.

Verder hoef ik me dus geen zorgen te maken behalve dan voor de dierenpolitie maar die schijnt toch niet aan handhaven toe te komen...:-(

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 22 mar 2015, 20:11
door Pieke
CvP schreef:Gelukkig naast de nodige serieuze antwoorden ook de nodige humor...euh... of was het nu: naast de nodige humor gelukkig ook nog serieuze antwoorden:-)
Mooi dat je het sportief opvat. En ik heb hardop moeten lachen om de reactie van Pelletpower.Het kan allemaal geen kwaad in je houthok.( Zou je trouwens een bijdrage willen doen in het "brandhout stapelplaats-topic"?) Daar kan ik altijd zo jaloers op worden.

Heb je wormpjes binnen, bijvoorbeeld in vloerbalken dan wil dieselbrandstof, verneveld in een plantenspuit, soelaas bieden.

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 22 mar 2015, 23:39
door ThomasD
Hoe snel komt er bij jullie houtworm/boktor in jullie hout?

Ik heb hier een partij hout liggen van een oude fruitboom en na 1.5 jaar vertoonde die al erg veel uitvlieggaten. Ligt er nu zo'n 2.5 jaar en als ik zo'n blok klief om wat aanmaakhout te maken kom ik af en toe wel eens een grote larve tegen in de blokken.

Hetzelfde met "halfdroog" brandhout dat ik van een handelaar kreeg bij aankoop van mijn kachel, na een jaar tijd zat haast de helft van die blokken vol uitvliegopeningen. In de meeste gevallen gaat het wel niet erg diep in het hout, hooguit een centimeter of twee onder de schors.

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 23 mar 2015, 11:06
door Mees*
Zonder vocht heb je denk ik nooit een houtworm probleem.

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 23 mar 2015, 11:08
door ritsaert snijder
hmm. ik neem houtworm heel serieus. Het is moeilijk te bestrijden en kan veel schade aanbrengen. In de komende maanden gaan ze zich verspreiden en daarvoor moet je ze te grazen nemen.

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 23 mar 2015, 13:07
door JantjeV8
Ik zie dat in een resterende droge stapel ook, gaten van een mm of 4 a 5 groot. De verse stapels liggen er nagenoeg tegenaan. Loont het de moeite om de droge stapel met diesel in te sproeien?

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 23 mar 2015, 13:56
door ritsaert snijder
0vale gaten, 5 tot 9 mm...boktor. Ook een leuk huisdier.

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 23 mar 2015, 21:54
door sfj
boktor... vies ding, wil je echt niet in huis. Weg ermee, nu!

Die andere houtworm (die helemaal geen worm is maar een larve) herkenbaar aan de uitvlieggaatjes van 1 à 2 mm diameter krijgt je wel dood. Producten genoeg hiertegen. Oplossing is nooit ecologisch natuurlijk, kan ook moeilijk.

Ook hier zo snel mogelijk in het vuur met dit hout, ze gaan anders echt overal zitten. Die larven zitten tot een aantal jaar in het hout en vliegen dan over naar andere stukken hout. Het fabeltje zegt dat ze dan een gelijkaardige houtsoort kiezen. Daar geloof ik zelf niets van, mijn ervaring toont heel andere dingen aan. Verf of vernis houdt ze merkwaardig genoeg ook niet tegen.

Het dak van ons hoofdgebouw heb ik helemaal zelf behandeld. Over een maandje worden de belangrijkste balken van het dak van de schuur behandeld. Al het nieuwe hout krijgt hier eerst een behandeling tegen houtworm.
Degelijk gasmasker gebruiken!

Re: Houtworm in stookhout

Geplaatst: 24 mar 2015, 20:59
door JantjeV8
Wat is het advies? Niet in huis naast de kachel leggen, maar direct er in??