Pagina 1 van 3

pelletpers

Geplaatst: 14 dec 2013, 17:59
door lasser
Vandaag mijn pellet pers wezen halen in Kampen. Vanmiddag de boel eens in elkaar gezet en op gestart. Ik had maar even tijd om proef te draaien, want we hebben weer een verjaardag :? , normaal niet erg maar nu had ik er echt geen zin in :D :D :D
Een partijtje stro er door gegooid, en toen eens aan het wegen gegaan. 350cc pellets van de pers in een maatbeker gedaan, gewicht 242 gram Toen 350cc pellets van de zakken die ik heb liggen ( zijn din++ pellets) die wogen 236 gram. Nu zal het as gehalte wel hoger liggen, dan dat van hout, maar het gewicht stemt me alleszins positief. de stro pellets zijn zeker harder dan de hout pellets uit de zak dat kun je voelen met een mesje.
Ben er wel achter gekomen dat ik korter moet hakselen, maar daar wordt aan gewerkt. Hoe fijner het in de pers gaat des te sneller heeft ie er een pellet van gemaakt. Ik ga volgende week weer verder testen en hou jullie op de hoogte gr Lasser

Re: pelletpers

Geplaatst: 14 dec 2013, 19:10
door Tim
:pp

Re: pelletpers

Geplaatst: 14 dec 2013, 20:13
door lasser
Tim schreef::pp
foto's komen vgld week Tim, had vandaag geen gelegenheid gr lasser

Re: pelletpers

Geplaatst: 14 dec 2013, 21:01
door pelletpower
Als het te fijn is daalt de temp bij het persen en wordt de pellet te zacht. Zijn leuke experimenten, zo moet je zelf de optimale maat bepalen.

Re: pelletpers

Geplaatst: 18 dec 2013, 20:01
door lasser
pelletpower schreef:Als het te fijn is daalt de temp bij het persen en wordt de pellet te zacht. Zijn leuke experimenten, zo moet je zelf de optimale maat bepalen.
Wordt vervolgd. zit weer even van huis

Re: pelletpers

Geplaatst: 18 dec 2013, 20:55
door marini
is er iemand hier die een zelfbouwshredder heeft overwogen? Ik vind niet direct iets bruikbaars maar je weet nooit.

Re: pelletpers

Geplaatst: 19 dec 2013, 06:51
door pelletpower
Ja, geintegreerd in de bunker. Boven 8m3 zo uit de timmerwerkplaats dan door hamermolen in onderste bunker. Hammermolen is niet meer dan een as waar scharnierende strips aanzitten. Daaromheen een trommel met gaatjes. Deze gaatjes bepalen de grootte van de te vermalen deeltjes.

Re: pelletpers

Geplaatst: 19 dec 2013, 17:23
door marini
het is hier al aangehaald maar fototje misschien? Het is vooral de hamer die me interesseert. het ding dat molestreerd.

Re: pelletpers

Geplaatst: 19 dec 2013, 20:15
door pelletpower
Je vroeg overwogen. De eerste 8m3 is gebouwd, het roerwerk op de bodem moet er nog in. Aanvankelijk wilde ik een as naar boven door laten lopen naar de andere 8m3. Werd allemaal te ingewikkeld. Nu gebruik ik een standaard hamermolentje dat na de opvoerschroef uit de bunker komt. Het hoeft ook niet meer te doen dan zaagsel verkleinen. Staat ver weggedrukt. Zal eens kijken of ik op google geen foto kan vinden van het binnenwerk. Is simpel van opzet, maar een foto zegt inderdaad meer dan 1000 woorden.

Re: pelletpers

Geplaatst: 19 dec 2013, 20:19
door pelletpower
Hamermolen op wikipedia. Foto rechtsboven voor meel. Dit is 1 rij met hamerstrips, je kunt er zoveel naast elkaar zetten als je wilt. Bij mijn molentje ongeveer 4 of 6 naast elkaar, 4 op een schijf. Motor is 2,2 kW. Zaagsel vliegt er doorheen bij 5 mm zeef.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hamermolen

Re: pelletpers

Geplaatst: 23 dec 2013, 00:37
door marini
jep zegt idd veel meer :D
En ben op het verkeerde been gezet, ik ben aan het broeden op een versnipperaar voor palletten ( 1m op 1m20) . Je krijgt dan houtsnippers en brokken.
Blijkbaar zijn er maar weinig mensen die zo'n ding zelf bouwen.

Re: pelletpers

Geplaatst: 23 dec 2013, 09:30
door pelletpower
Die dingen zijn te koop voor tussen de 8 en 12.000 euro. Je moet er dan dezelfde energie instoppen als pelletspersen. Dus ongeveer 1 kWh om 10 kg te schrederren. Daarnaast heb je een erg sterke magneet nodig om de spijker eruit te halen. Dit doe je best via luchttransport en een ventilator heeft ook niet het beste rendement. Energietechnisch wordt dit een ramp en verre van ecologisch.

Re: pelletpers

Geplaatst: 24 dec 2013, 10:18
door marini
Is dat niet wat hoog ingeschat? Ik moet geen super klein stukken hebben en de nagels mogen blijven, nu moet ik palletten met de zaagtafel doordoen dat is ook een kw of zo.
Ik hoopte toch per uur verschillende palletten te shredderen. kwa electriciteitverbruik komt dat op het zelfde neer. Het moet in de rocket kunnen dat is al :twisted:
En 8000euro vind ik zowieso 8keer te veel... :)

Re: pelletpers

Geplaatst: 24 dec 2013, 10:56
door Dutch John
Shredderen en hakselen gaan met geweld en kosten daardoor veel energie. Comfort en snelheid ten koste van EROEI. Best als je het je kunt veroorloven.

Zagen en snijden zijn veel efficiƫnter, maar arbeidsintensiever. De grote jongens kunnen zich dat niet veroorloven. Wij kleine mannen rekenen echter onze tijd in andere bedragen...

Groet,
DJ

Re: pelletpers

Geplaatst: 25 dec 2013, 00:03
door sjoerdb
Verantwoord hout verwerken: boom omhakken met bijl, dan met 2 persoon handzaag inkorten en met spierkracht kloven.

Een betere manier is er helaas niet, andere oplossingen gaan ten koste van energie verbruik.