Verbruikt contra teruggewonnen vermogen balansventilatie

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Verbruikt contra teruggewonnen vermogen balansventilatie

Bericht door Dutch John »

Hallo,

Op internet zo vlug niet te vinden: wat trekken de ventilatoren van een balansventilatie aan vermogen? Lijkt wel geheim......

Dit zal in vergelijk met het teruggewonnen vermogen in eerste instantie wel rendabel lijken, maar de terugwinning heeft w.s. geen 100 % rendement. Bovendien is deze terugwinning slechts ongeveer 5 á 6 maanden van toepassing, terwijl de ventilatoren 12 maanden per jaar doordraaien. In de zomermaanden willen we koelen, dus moeten dan evengoed de ramen open? Het schijnt dan balansventilatiesystemen met een bypassklep nog geen gemeengoed zijn.

Groet,
John
chathanky
Berichten: 660
Lid geworden op: 27 sep 2006, 18:22

Bericht door chathanky »

Geheim is het niet, in de technische opgave van deze ballansventilatoren staan de vermogens gewoon op gegeven.

In de zomer wil je koelen, ook dan levert ballansventilatie winst op, je huis wordt niet verwarmd door de warme ventilatielucht buiten, deze wordt eerst gekoeld door je wisselaar. Dit effect heb je niet als je een raam open zet.

In de nacht wordt er bij een goed systeem een bypassklep geopend om je huis af te koelen met buitenlucht mocht de nachttemperatuur lager zijn dan je binnentemperatuur. (De buitenlucht wordt om je wisselaar gebracht.)
Dirk Bauwens
Berichten: 1301
Lid geworden op: 28 jan 2006, 23:52
Locatie: Sint-Niklaas, België

Re: Verbruikt contra teruggewonnen vermogen balansventilatie

Bericht door Dirk Bauwens »

Dutch John schreef:...terwijl de ventilatoren 12 maanden per jaar doordraaien...
Het enige wat de ventilator moet doen, is voldoende verse lucht in huis brengen.
De ventilator hoeft dus niet non-stop te draaien, maar alleen in functie van de behoefte. Sommige ventilatoren worden bijvoorbeeld gestuurd door een CO2-sensor.

Dirk
John Doh
Berichten: 465
Lid geworden op: 30 jul 2006, 15:26

Re: Verbruikt contra teruggewonnen vermogen balansventilatie

Bericht door John Doh »

Dirk Bauwens schreef:
Dutch John schreef:...terwijl de ventilatoren 12 maanden per jaar doordraaien...
Het enige wat de ventilator moet doen, is voldoende verse lucht in huis brengen.
De ventilator hoeft dus niet non-stop te draaien, maar alleen in functie van de behoefte.
Dat is waar natuurlijk, maar zo wordt er door de bank genomen niet geconstrueerd. Bij nieuwbouwhuizen in Nederland wordt een ventilatiebehoefte bepaald, waarin vervolgens in de meeste gevallen wordt voorzien door ventilatieroosters bij de ramen en een centraal afzuigsysteem. Er wordt afgezogen uit keuken, badkamer en toiletten, waarbij de veronderstelling is dat de lucht die aan die ruimten wordt onttrokken uit de vertrekken met de ventilatieroosters komt. De centrale (box)ventilator draait altijd en kan dikwijls vanuit de keuken hoger of lager worden gedraaid (in drie stappen meestal), maar niet uit. Aldus wordt op papier aan de eisen van het bouwbesluit voldaan.

In de praktijk heb ik kunnen constateren dat de lucht zich vaak niet aan deze voorschriften conformeert en dat zich heel andere stromingspatronen kunnen instellen dan de modellen aangeven, waardoor er in werkelijkheid helemaal niet aan de eisen wordt voldaan, maar dat schijnt bij wetten en regelgeving wel vaker voor te komen. Zo werd het toilet in onze vorige woning via kieren vanuit de garage geventileerd, wat je vooral goed kon ruiken als daarin een brommertje werd gestald.

Bij betreffende afzuigsystemen wordt er vooral op de kosten gelet, hetgeen ten koste van het rendement kan gaan. De balansventilatie van Dutch John moet m.i. met de prestaties / vermogensopname van gangbare afzuigsystemen worden vergeleken. Omdat het belangrijkste motief voor balansventilatie een goede score in de Energie Prestatie Normering (EPN) is (anders krijg je in Nederland geen bouwvergunning) worden deze met efficiënte ventilatoren uitgerust, want dan scoort dat apparaat beter. Het kan dus best eens zijn dat balansventilatie niet veel meer elektrische energie vergt dan het conventionele afzuigsysteem.
John
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Bericht door Dutch John »

Even een misverstand uit de weg ruimen: we hebben geen balansventilatie, ook geen centrale afzuiging. Wij zetten nog gewoon een raam open indien nodig.

Ik was alleen benieuwd of balansventilatie een stille stroomvreter is.

Groet,
John
elnourso
Berichten: 2
Lid geworden op: 26 feb 2007, 16:22

Re: Verbruikt contra teruggewonnen vermogen balansventilatie

Bericht door elnourso »

Dutch John schreef:In de zomermaanden willen we koelen, dus moeten dan evengoed de ramen open?
Dag,

Als je een genoeg groot tuin hebt, kan je ook een "canadese put" bouwen (lucht komt binnen het gebouw 8 - 15 °C volgens seizoen, lengte en diepte en diameter van put), die ervoor zorgt dat de balansventilatie nog efficiënter werkt.

Bv :
Tijdens de winter komt de lucht al rond 8 °C, en dan wordt verwarmd door balansventilatie.
Tijdens de zomer, gebruik je de bypass van de balansventilatie die de koele lucht uit de canadese put gebruikt (rond 15 °C)


Wat denken jullie ervan?
Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8537
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Bericht door kockie »

Lijkt me zoiets als "grondbuisventilatie"die bij sommige stallen wordt toegepast; een aantal buizen die onder de stal doorlopen en inkomende lucht temperen.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Plaats reactie