Pagina 1 van 1

rookgassen

Geplaatst: 16 jul 2012, 17:17
door RicharddeBlauw
Wellicht een ietwat vreemde vraag maar ik vroeg me af of rookgassen in een later stadium ergens in een kachel alsnog tot ontbranding kunnen komen wanneer ze in een gebied zouden komen waar het erg heet is en zo ja, hoe heet het daar dan zou moeten zijn.

Vervolgens, moeten de rookgassen alleen met hitte en zuurstof in aanraking komen om te kunnen ontbranden of moet er ook echt een vlam bij aanwezig zijn.

Re: rookgassen

Geplaatst: 16 jul 2012, 18:36
door David86
RicharddeBlauw schreef:Wellicht een ietwat vreemde vraag maar ik vroeg me af of rookgassen in een later stadium ergens in een kachel alsnog tot ontbranding kunnen komen wanneer ze in een gebied zouden komen waar het erg heet is en zo ja, hoe heet het daar dan zou moeten zijn.

Vervolgens, moeten de rookgassen alleen met hitte en zuurstof in aanraking komen om te kunnen ontbranden of moet er ook echt een vlam bij aanwezig zijn.

ik denk dat dit antwoord te vinden is in het rocket mass heater clubje

je ben vergeten mijn vraag te beantwoorden na je kritiek op mijn manier van doen ik blijf erg benieuwd hoe jij dan in je voedsel voorziet

groeten,

Re: rookgassen

Geplaatst: 16 jul 2012, 21:44
door Jaap
Beste Richard,
Ik ben in het bezit van een Hark 79 T speksteenkachel. Dit is een Duitse kachel met het zogenaamde
ecosysteem. Dit houdt het volgende in: De vlamplaat bestaat uit een keramisch filter waar de rookgassen doorheen gaan.
Wanneer de kachel goed optemperatuur is gaat dit filter gloeien. Boven dit filter wordt tertiare lucht
toegevoerd waarna de laatste resten brandbare gassen boven dit filter alsnog verbranden.

De enige verandering die ik nog wil aanbrengen is de volgende: De externe luchttoevoer komt uit de kruipruimte .De temperatuur zal in de winter ongeveer 5 graad C. zijn en gaat zo de kachel in.
De lucht afkomstig uit de kruipruimte wil ik via de dubbele achterwand laten stromen zodat deze eerst wordt opgewarmd.

Op de site Hark.de wordt de werking van het ecosysteem uitgelegd.

succes, Jaap.

Re: rookgassen

Geplaatst: 17 jul 2012, 08:30
door Dutch John
rookgassen in een later stadium ergens in een kachel alsnog tot ontbranding kunnen komen
In dat latere stadium zijn deze gassen vaak zover afgekoeld dat van een goede naverbranding geen sprake meer kan zijn. Met een goed ontworpen stookkamer is dat ook niet nodig. Alles wat een goed vuur wil is de tijd om uit te branden, een voldoende hoge temperatuur voor de oxidatie en turbulentie voor een goede menging met lucht. Verder moet het hout zo droog mogelijk zijn en niet te grof en het verstand van de stoker regelt de juiste verhouding tussen hout en lucht. Blijft iets in gebreke, dan zal een katalytische naverbrander een deel daarvan kunnen oplossen, maar maar nooit alles.

Groet,
DJ