Onze kachel is grotendeels van vuurbeton. Bijeengehouden door een stalen omhulsel. Duurt even voordat ze zaak op temperatuur is, maar blijft dat dan lang. Bij de volgende stook is het beton nog meer dan handwarm.peterberg schreef: Er is een groot verschil met jouw kachel: die is (grotendeels?) van staal. Dit ding is helemaal van chamotte, en als het binnen al loeiheet is kan de buitenkant nog gewoon aangeraakt worden. Na een half uur natuurlijk niet meer, maar hij verliest veel minder snel warmte dan een stalen kachel. En bovendien: de opening van de uitgang bevindt zich op dit moment al 10 cm onder dekplaat. De bedoeling is om de vuurkamer nog eens met 5 cm te verhogen en te zien wat daar dan uit komt.
De fornuisombouw naar hout is gepland met een vuurkamer met dikke chamotte wanden en vloer en een vuurbetonnen plaat als plafond, dat tevens de bodem is voor de bovenliggende pizza-oven. Dus ook veel massa. Het hele stenen gedeelte zal zo dik mogelijk ingepakt worden in isolatiedekens om de warmte binnen te houden. In de winter kan en mag de vuurkamer nooit afkoelen. Geen batch stook, want dat werkt niet bij een fornuis. Tot zover onze plannen.
Peter, heb je enig idee over het vermogen van de rocket? Hoe gedraagt ie zich als je continu stookt door bijlegging? Hoe is de start met een nog warme vuurkamer?
Groet,
DJ