finoven of speksteen

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
koen d

finoven of speksteen

Bericht door koen d » 24 jun 2006, 12:04

Ik ben van plan om een speksteenkachel of finoven te plaatsen.Het huis is een renovatie met goede vloerisolatie maar mindere muurisolatie met een plat dak, niet geisoleerd.er is wel dubbel glas in de ramen.de te verwarmen oppervlakte is 120 kubiek meter.we waren eerst van plan om met een speksteenkachel verder te gaan tot iemand ons erop wees dat een finoven veel minder verbruikt en beter was dan een speksteenkachel.( heeft wel meer tijd nodig om warm te worden).Is het verschil nu meer persoonlijk gebonden of wegen de voordelen echt door ?

Koen

Dirk Bauwens
Berichten: 1301
Lid geworden op: 28 jan 2006, 23:52
Locatie: Sint-Niklaas, België

Bericht door Dirk Bauwens » 24 jun 2006, 17:04

De woorden "speksteenkachel" en "finoven" hebben ondertussen een nogal algemene betekenis gekregen.

Een speksteenkachel is iedere kachel gemaakt van speksteen, een welbepaalde steensoort. "Finoven" is de nederlandse benaming voor een welbepaald soort tegenstroomkachel. Maar ook die benaming wordt ondertussen gebruikt voor kachels die eigenlijk geen finovens kunnen genoemd worden. Sommige speksteenkachels daarentegen zijn volledig volgens het finovenprincipe gebouwd.

Of een finoven minder brandstof verbruikt?

Het brandstofverbruik van een kachel hangt af van 2 dingen:

1) De warmteverliezen van de ruimte waarin men stookt. In een beter ge?soleerde woning moet men minder stoken. Ook al ben ik niet iemand die extreem isoleren per definitie aanbeveel: er bestaat geen alternatief voor isoleren.

2) Het verbrandingsrendement. De meeste houtkachels halen amper de helft van de beschikbare warmte uit het hout doordat het hout onvolledig verbrandt en ook doordat veel warmte door de schoorsteen verdwijnt. Finovens zijn daar heel wat beter in. Maar zoals ik al zei: een aantal speksteenkachels zijn ook volgens het finovenprincipe gebouwd.

Speksteen is een materiaal dat goed warmte geleidt. Een speksteenkachel zal daardoor sneller reageren, aan de buitenkant heter worden maar ook daardoor minder lang warm blijven. Wanneer men twee gelijke kachels zou bouwen, met een zelfde gewicht, de ??n uit speksteen, de andere uit chamotte dan zou de spekstenen kachel met een gelijke hoeveelheid hout, uitwendig heter worden, daardoor meer warmte afgeven en daardoor ook sneller afgekoeld zijn.

Dirk

Plaats reactie