Wassen met warm water

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Pigion
Berichten: 723
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Wassen met warm water

Bericht door Pigion » 27 jan 2010, 23:20

Ik heb nog een idee op de plank om met warm water van een zonneboiler de was te gaan doen.
Nadeel is dat bijna alle wasmachines de lengte van het programma halen uit het opwarmen van water van ca. 10 C. naar de ingestelde temp. Als de tijd te veel wordt ingekort wordt dan wordt de was niet schoon. Er zijn enkele speciale wasmachines (Hot Fill) op de markt die dit wel aankunnen en die tevens ook nog een apparte aansluiting hebben voor koud water voor spoelen.
Om toch een lange wasperiode te krijgen moet dus het vermogen van de verwarmingselementen worden verminderd. Ik zit te denken dit te doen door de veelal in tweevoud aanwezige elementen in serie te schakelen, eventeel met een externe schakelaar zodat ook normaal kan worden gewassen.
Hoe denken jullie daar over?

Het probleem van spoelen met koud water kan worden opgelost door handmatige omschakeling met een 3 weg kogelkraan of een mengkraan.
Pigion

bonkelaar
Berichten: 288
Lid geworden op: 08 okt 2008, 21:08
Locatie: Omgeving Lochem

Re: Wassen met warm water

Bericht door bonkelaar » 28 jan 2010, 00:15

Hallo pigion,

Er bestaat een Duitse installateur die hiervoor een kastje heeft ontwikkeld, dat aan de werking van de programma's t.o.v. de warmwater aansluiting de juiste termperatuur inlaat, en ook spoelt met koud.
http://www.ms1002.de/

Misschien is de prijs van ca. Euro 300,-- een probleem, maar het scheelt een hoop uitproberen.

groeten Jos.

Pigion
Berichten: 723
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: Wassen met warm water

Bericht door Pigion » 28 jan 2010, 08:43

Dat kastje van die Duitse installateur ken ik. Dit kastje lost echter niet het probleem van verkorten van het wasprogramma op bij HotFill. Bij alle tests van wasmachines komt nog steeds naar voren dat de machine met het langste programma, de schoonste was produceert.

Een bijkomend voordeel van de 2 elementen in serie is dat het aansluitvermogen van de wasmachine daalt.
Bij het recent instellen van nieuwe tarieven voor levering, wordt uitgegaan van het aansluitvermogen van de woning. Tussen een 3 x 25 A en een 3 x 40 A aansluiting zit € 600 verschil. Het is in dat opzicht best de moeite waard de pieken in het verbruik naar beneden te brengen. Voor ons wordt dat toch nog moeilijk. Wij koken n.l. electrisch en zijn niet van plan van deze schone en efficienete wijze van koken af te stappen.

Pigion

max.enschede
Berichten: 26
Lid geworden op: 08 nov 2008, 23:29
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Wassen met warm water

Bericht door max.enschede » 28 jan 2010, 11:47

Als je de wasmachine op koud wassen instelt en er warm water uit de zonneboiler in laat lopen dan heb je de normale lengte van het wasprogramma.

Als je geen gedoe/kastje wilt kun je er ook voor opteren zowel te wassen en te spoelen met water van 30 graden. Da's qua warmwater verbruik een redelijk compromis en het lauw spoelen draagt nog wat bij aan het schoon worden van de was.


Max
"De apparaten om dingen sneller te kunnen doen waren verdwenen. Wat we overhielden, was tijd.."

Pigion
Berichten: 723
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: Wassen met warm water

Bericht door Pigion » 28 jan 2010, 12:11

Ik heb op dit moment geen gebruiksaanwijzing bij de hand, doch kan mij herinneren dat de laagtemperatuurprogramma's korter duren. Dat is dus m.i. geen goede oplossing. Het was natuurlijk mooi geweest als het wel zou werken. Ik hoef dan niet ingrijpen in een wasmachine, die nog in de garantieperiode is.
Pigion

Albert van WdJ
Berichten: 1376
Lid geworden op: 05 jan 2009, 12:09
Locatie: regio Dordrecht

Re: Wassen met warm water

Bericht door Albert van WdJ » 28 jan 2010, 12:28

Verschil in wastijd tussen 60 en 40 graden C is bij onze AEG slechts 15 minuten.

Ik neem aan dat die extra tijd nodig is om de 60 graden C te bereiken, en dat de eigenlijke wastijd voor beide temperaturen gelijk is.

30 graden C duurt weer 9 minuten korter dan 40 graden C.

Maar dat geldt waarschijnlijk niet voor andere machines.

Albert
Change, before you have to.

Jan Zonnebrand
Berichten: 142
Lid geworden op: 17 aug 2006, 11:44

Re: Wassen met warm water

Bericht door Jan Zonnebrand » 28 jan 2010, 13:52

Toen ik nog een wasmachine had heb ik deze gewoon met water uit de zonneboiler gevuld. Geen probleem. Er zoemden geen vliegen rond mijn hoofd en ook mijn collega's deinsden niet achteruit.

Je moet er wel even bij blijven, want als de machine gaat spoelen, geen water uit de zonneboiler. natuurlijk. Maar niks kastje, daar zit de handel achter.

max.enschede
Berichten: 26
Lid geworden op: 08 nov 2008, 23:29
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Wassen met warm water

Bericht door max.enschede » 28 jan 2010, 14:57

Dan zal het merk/model afhankelijk zijn. Mijn machine heeft in elk geval geen kortere wastijd bij een lagere temp. instelling (Zanussi). Tegenover een eventueel kortere wastijd bij andere machines staat dat je direct met warm water begint, dus misschien is het lood om oud ijzer..

Max
"De apparaten om dingen sneller te kunnen doen waren verdwenen. Wat we overhielden, was tijd.."

Pigion
Berichten: 723
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: Wassen met warm water

Bericht door Pigion » 28 jan 2010, 15:01

Albert geeft ook al aan het verschil in wastijd door de opwarmfase. Gedurende de opwarmfase wordt de trommel echter ook bewogen.
Misschien is het moeilijk aan te te tonen hoe schoon een machine wast bij welke tijden. Ik ga geen vergelijkend warenonderzoek opzetten en houd mij voorlopig aan de conclusies van de Consumentenbond:
LANGERE WASTIJD GEEFT BETER RESULTAAT.
Dat is ook geheel in lijn met onze ervaringen in het buitenland met "snelle" Amerikaanse wasmachines. De was werd echt niet schoon, goed voor zweetwasjes, schiet te kort voor het echte was-werk.
Dus toch maar 2 verwarmingselementen in serie schakelen.
Pigion

kiekeboe
Berichten: 168
Lid geworden op: 03 dec 2009, 12:57

Re: Wassen met warm water

Bericht door kiekeboe » 28 jan 2010, 23:48

dat wassen met warm water werkt, en je bespaart er een boel energie mee.
ik snap je probleem, maar ik denk dat je te ver doordenkt.
het wasresultaat is een mix van temperatuur, tijd, beweging en wasmiddel.
als je een onderdeel verlaagt (in jouw geval tijd) dan moet een van de andere onderdelen verhoogd worden.
je zou dus op een wat hogere temp kunnen gaan wassen (zolang het textiel dat toelaat) of een beter wasmiddel kunnen gebruiken.

overigens is het wel heel erg zinvol om bij aanschaf van een nieuwe wasmachine voor een heet water uitvoering te gaan.
als je die vult met heet water van 65 graden hou je een soptemperatuur van ca 45 graden over.
in de meeste gevallen dus niet electrisch verwarmen!!!!.
spoelen zou je ook met water van bijvoorbeeld 30 graden kunnen doen.
voordeel is dan dat je een veel minder energie moet toevoeren bij het drogen.
dit lijkt ver gezocht, maar is echt in de prakrijk bewezen (voorwaardes zijn natuurlijk wel dat je niet aan de waslijn droogt, en de was direct uit de machine in de droger stopt)

Pigion
Berichten: 723
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: Wassen met warm water

Bericht door Pigion » 29 jan 2010, 05:44

@kiekeboe ,
Of het zinvol is die speciale machine aan te schaffen, laat ik ook de economie meespreken. Als ik mij goed herinner zijn er 2 hotfill machines op de markt welke € 500 meer kosten als een gewone wasmachine. Dat vindt ik te veel, dus zoek ik een andere weg.
Ook heb ik een opmerking over jouw bewering t.a.v. fctoren voor een goede was. De moderne wasmiddelen bevatten enzymen, welke gebaat zijn met een niet zeer hoge starttemperatuur. Zij moeten een fase hebben van 30 a 40 C. Daarom wil ik niet te hoog in temp. starten en nog een klein stukje bijverwarmen. Dat geeft dan tevens de gewenste lengte van de wasbeurt
Pigion

John Doh
Berichten: 465
Lid geworden op: 30 jul 2006, 15:26

Re: Wassen met warm water

Bericht door John Doh » 29 jan 2010, 09:20

Voor wie zin heeft in sleutelen: je kunt het elektrisch verwarmingselement ook vervangen door een koperspiraal, waar je dan heet water door laat stromen. Dat zaakje kun je bedienen met een elektrische klep, die je stuurt met de spanning voor het verwarmingselement.

Nadeel van deze werkwijze is, dat de spiraal maar weinig uitkoeling geeft, omdat het verwarmend oppervlak te klein is. Voor bezitters van niet-condenserende houtvergassers maakt dat weinig uit, maar vanuit thermodynamisch oogpunt kan het beter.

Een mooiere oplossing is, om aan de RVS kuip in de wasmachine twee aansluitingen te maken. Eén helemaal onderin, en nog één hogerop. Misschien het handigst met een T-stuk op aansluitingen die er al zitten voor de aanvoer en afvoer van water. Beide aansluitingen sluit je met een klein pompje aan op een platenwisselaar. Als die voldoende groot wordt gekozen, kun je betere uitkoeling bereiken. Wel oppassen met rommel in het water, iets van filtering zal nodig zijn om te voorkomen dat de wisselaar verstopt raakt. Er zijn overigens ook platenwisselaars die je uit elkaar kunt halen.
John

Pigion
Berichten: 723
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: Wassen met warm water

Bericht door Pigion » 29 jan 2010, 10:52

Waswater door een platenwisselaar??? Ik zie dat niet zitten, zit direct verstopt. Voor dit soort doeleinden kan je wel een pijpenwarmtewisselaar gebruiken. Deze zijn minder gevoeligvoor vuil, kunnen zelfs eenvoudig en effectief worden gespoeld. Nadeel: groot en duur.

Ik houd het op hotfill met een streefaanvangstemp van 40 C. en bijwarmen met de beide elementen in serie. Je moet dan nog wel na de eerste keer vullen met warm water, de watertoevoer overzetten naar koud water.

Besparing: Het opwarmen van de vulling van de koudwatertemp tot 40 C.

Pigion.

max.enschede
Berichten: 26
Lid geworden op: 08 nov 2008, 23:29
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Wassen met warm water

Bericht door max.enschede » 30 jan 2010, 01:42

Ik krijg doorgaans alle was schoon met ecover waspoeder op 30 graden, incl. vuile kinderkleding en mijn werkkloffie.
Ik denk dat ik misschien 4 of 5 maal per jaar eens een wasje op hogere temperatuur doe.
Nu kan een ander natuurlijk door beroep ofzo best veel vuilere was hebben, maar volgens mij hoeft de oplossing bij gemiddeld vuile was niet zo complex te zijn.
Als ik al eens warmer wil wassen draai ik gewoon het thermostatisch ventiel tijdelijk anderhalve slag verder open tot de machine water heeft ingenomen. Sinds de wasmachine zo aan het buffervat hangt heb ik het verwarmingselement niet meer gebruikt.
Een oplossing waar ik in ieder geval erg tevreden over ben.
"De apparaten om dingen sneller te kunnen doen waren verdwenen. Wat we overhielden, was tijd.."

Pigion
Berichten: 723
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: Wassen met warm water

Bericht door Pigion » 03 feb 2010, 09:00

@max,
Dank voor je bijdrage, doch wij willen blijven wassen op normale temepperaturen en zo nu en dan zelfs een was van 90 C.
Het is n.l. bewezen dat diit de enige manier is om micro-organismen in textiel te vernietigen. Een was van 30 C. doet dat echt niet.
Pigion

Plaats reactie