Pagina 1 van 1

Noodstroomvoorziening of UPS voor Pomp

Geplaatst: 10 jan 2010, 22:52
door Atlas
Dag

Verschillende noodvoorzieningen worden er getroffen bij hout-cv installaties. Een en ander is sterk afhankelijk van hoe de installatie opgebouwd wordt maar een noodstroomvoorziening is wel erg handig.
Bufferboost zei in dit draadje: http://www.ecologieforum.eu/posting.php ... f=3&t=1056
NB. Voor jullie allen: op verzoek ben ik bezig een vrij uitgebreide uitleg, toelichting met overzichtstekeningen te maken hoe ik mijn stroomback-up voorziening heb aangelegd, incl. kosten, type materiaal en excellsheetje met vermogensbepaling. Nog even geduld, ik open er een apart draadje voor.
Hans, ik ben erg benieuwd naar jouw opbouw en bevindingen. Ik had n.l net een 2e UPS van APC (APC 650)
ups.jpg
ups.jpg (5.52 KiB) 6456 keer bekeken
aangesloten en bij het uitproberen bleek wederom dat de pomp toch een brommend geluid te maken. De leverancier had mij verzekerd dat deze UPS mijn pomp zou kunnen verzorgen; niet dus. Zelfs had ik een 2e gekocht omdat ik de gedachte had gekregen na wat rondvragen, dat de eerste wel kapot zou zijn. Ze blijken dus allebei waarschijnlijk wel normaal te werken maar zijn beslist niet geschikt voor pompen of andere draaiende machines.
Natuurlijk ga ik terug en ik kan je verzekeren dat er een hartig woordje gesproken wordt want de pomp zou in de huidige situatie zelfs kapot draaien vanwege een verkeerde sinus etc.
Dit alles neemt niet weg dat mijn probleem nog niet opgelost is en dat ik zonder stroom kan komen te zitten.
Ben dus erg nieuwsgierig naar je uitgangspunten en bevindingen.

Atlas

Re: Noodstroomvoorziening of UPS voor Pomp

Geplaatst: 11 jan 2010, 16:05
door Bufferboost
Tja Atlas,
jij aan de rol met mijn draadje :) , no worries. Bij deze mijn bijdrage zoals beloofd.

De angst bij velen is dat bij een stroomstoring de houtvergasser uitvalt, danwel oncontroleerbaar doorbrandt. Naast een risico ook veel gedoe doordat verbrandinsproces allerbelabberst verloopt met veel kool- en teerafzetting op binnenwerk ketel en warmtewisselaar. Ik hoop jullie een beetje op weg te helpen op welke manier je stroomuitval zou kunnen opvangen, in ieder geval zoals het bij mij werkt (nog niet nodig gehad trouwens).

Mijn back-up voorziening is zo simpel mogelijk ontworpen en is gebaseerd op de volgende eisen:
- het houtvergasproces mag bij volle lading niet ongecontroleerd plaatsvinden;
- de schakeling moet volautomatisch bij afwezigheid kunnen ingrijpen;
- zoveel mogelijk warmte nog naar de buffer;
- tijdens een vorstperiode de zaak nog een tijdje kunnen blijven doorstoken.

Ten aanzien van het eerste houd ik rekening met een stroomloze periode van ca. 4 uur die ik moet kunnen “uitzingen”. Het gaat met name om de blower die het vergassingsproces aan de praat moet houden (de pomp van de houtvergasser kan uitvallen i.v.m. thermosyphon werking). Op een volle lading brandt de ketel weliswaar zo’n 8 uur maar het eindproces bestaat uit een grote gloeiende koolmassa dat ook zonder blower goed en beheerst kan worden afgerond. Het tweede punt is belangrijk omdat een half uurtje na het aansteken van de houtvergasser de ketel in principe alleen gelaten kan worden en de kans dus groot is dat je bij stroomuitval niet aanwezig bent. De laatste twee punten uit het rijtje vind ik meer een “luxe karakter” hebben maar zijn natuurlijk wel mooi meegenomen wanneer ook dat gedekt is.

De bedoeling is dus om de back-up stroom vanuit een (sterke) accu te doen laten plaastvinden. De volgende materialen/apparaten hebben we nodig:
- omvormer;
- accu;
- accu lader;
- omschakelautomaat.

Dit spul is in verschillende prijsklasses te verkrijgen. Aan boord van ons zeilschip hebben we een heel ingewikkeld (en vooral duur) apparaat, zeg maar alles in één. Maar daar worden ook liggend aan de steiger 4 zware accu’s met verschillende belangrijke (nood)functies in tip top conditie gehouden en andere apparatuur met 230 V. gevoed. Lijkt mij wat overdone voor een houtvergasser. Daarom leek het mij verstandig om voor simpele, overzichtelijke en vooral goedkope componenten te kiezen voor de houtvergasser.

De werking is als volgt. Er vanuit gaande dat onze houtvergassers allemaal op 230 V. aangesloten zijn, moet bij stroomuitval de 230 V. voorziening gegarandeerd zijn. Dit kan vanuit een accu, de (gelijk)stroom wordt dan omgevormd naar 230 V. en kan het gevraagde vermogen leveren. Deze schakeling moet snel en automatisch gaan (i.e. er moet dus “gezien” worden dat de spanning van 230 V. wegzakt). De snelheid van schakeling is ook belangrijk omdat de regelapparatuur op de houtvergasser (vaak een computer) deze wisseling niet mag bemerken. We hebben het dan over milliseconden. Daarnaast moet de omvormer nog een afgiftespanningskarakteristiek hebben die de te voeden apparatuur niet beschadigd. Deze voorziening is feitelijk alleen nodig wanneer de spanning op het electriciteitsnet wegvalt. Voor het grootste gedeelte van de tijd moet dus ook nog de accu in conditie worden gehouden en paraat zijn.

Dus:
- omvormer met afdoende (piek)vermogen, juiste karakteristiek;
- accu met vermogen in de tijd;
- accu lader die moet kunnen zien of de accu gladen is en in conditie houdt;
- omschakelautomaat die in milliseconden moet reageren.

De meeste gevoelige apparatuur kan goed overweg met een omvromer die een “gemodificeerde sinus golf” afgeeft. Omvormers die een “zuivere sinus golf” afgeven zijn erg duur en zijn niet nodig voor onze toepassing. Uitzonderingen daargelaten (vaak eenvoudig terug te vinden in specificaties van de geïnstalleerde apparatuur).

Om te bepalen welke back-up voorziening je nodig hebt moet je eerst het noodzakelijke vermogen bepalen dat je minmaal wilt hebben (zie Overzichtschema aangesloten apparatuur). Daarbinnen kan ik zelfs nog weer grote stroomverbruikers handmatig bedienen en afschakelen. In mijn situatie varieert dat tussen de 350 Watt en 250 Watt bij respectievelijk af- en aanwezigheid (i.v.m. mogelijkheid tot handbediening).
Overzicht aangesloten apparatuur1.JPG
Overzicht aangesloten apparatuur2.JPG
Overzicht aangesloten apparatuur3.JPG
Nou hebben verschillende electrische apparaten zogenaamde piekvermogens. Die kunnen soms wel een factor 10 x hoger liggen dan het reguliere vermogen. Wanneer de omvormer dit piekvermogen niet kan leveren zal het apparaat niet aanslaan ... maarrrrrrr, … in onze situatie gaat het er om dat de houtvergasser kan doordraaien. De circulatiepomp staat dan al aan en gaat ook niet meer uit. Dit geldt ook voor de blower en de circulatiepomp van het CV-systeem. Ik ben dan ook uitgegaan van een verdubbeling van de vermogens waarbinnen één pomp wel kan opstarten.

Hoe krijg je nou en beetje gevoel met het totaal aantal back-up uren? Belangrijke te kiezen variabelen daarin zijn de te plaatsen accucapaciteit (hoe goedkoop kan je er aan komen?) en de te plaatsen omvormer. Ik verwijs daarvoor graag naar bijgevoegde Excell sheet. (“BackUp data time.xls”). Ik heb daar voor jullie een klein rekenvoorbeeldje ingezet. Kan je eenvoudig aanpassen aan je eigen wensen.
BackUp data time.xls
(15 KiB) 238 keer gedownload
De investering ik hiervoor nodig had kwam uit zo’n 125 euro (wat extra stekkertjes, draadjes en zo) voor de druppellader-omvormer-schakelautomaat en (in mijn geval) 200 euro voor een 120 Ah accu. Die laatste kan je natuurlijk veel lager kiezen of een aantal kleinere aan elkaar zetten.

Groet Hans

Re: Noodstroomvoorziening of UPS voor Pomp

Geplaatst: 11 jan 2010, 17:23
door Atlas
Hans,

Sorry voor het overnemen van je draadje; je voelde je wellicht ook aan je stand verplicht om direct je bevindingen te plaatsen?
In een woord; geweldig!!
Prachtige uiteenzetting en ik geloof dat ik met enige hulp ook zelf een dergelijk apparaatje met deze duidelijke uitleg in elkaar zou kunnen zetten. Hulde en dank voor dit zeer uitgebreide verslag.
De meeste gevoelige apparatuur kan goed overweg met een omvromer die een “gemodificeerde sinus golf” afgeeft. Omvormers die een “zuivere sinus golf” afgeven zijn erg duur en zijn niet nodig voor onze toepassing. Uitzonderingen daargelaten (vaak eenvoudig terug te vinden in specificaties van de geïnstalleerde apparatuur).
Ja dat nu was precies met mijn UPS aan de hand. Vanmorgen even kontakt gehad met APC zelf; Wat ik verwacht had kwam ik daar te weten; De aan mij verkochte UPS-en (2 notabene) hadden mij voor dit doel niet verkocht mogen worden. Het brommen en dergelijke van de pomp bij ingeschakelde UPS wordt veroorzaakt door, en ik citeer:
De Back UPS CS 650 is absoluut niet geschikt voor het gebruik met elektrische motoren. De reden hiervoor is dat de Back UPS CS 650 bij operatie op batterij een stapsgewijze benadering naar een sinusgolf heeft als signaal. Niet zoals het lichtnet levert, een mooie "gladde" sinusgolf. Dit resulteert erin dat niet alleen de Back UPS hierdoor defect kan raken, in principe is de kans dat de elektrische motor beschadigd raakt groter. Het "ratelende / brommende" geluid wat te horen is wanneer een Back UPS een elektrische motor voedt vanaf batterij (stapsgewijze sinusgolf) is het geluid van de motor die niet de stroomtoevoer krijgt die het behoort.
en verder dat eventueel een Smart 750i ( en nog sterkere en duurdere UPS-en) daar wel voor in aanmerking zou komen maar dat APC dat niet konden garanderen vanwege dat elke draaistroom motor een andere behoefte heeft. (inmiddels weet ik van een ander iemand dat deze UPS de pomp wel aan zou kunnen)
De retailer had dit kunnen weten en APC helpt mij bij een oplossing van dit probleem.

Ik denk echter dat ik opteer voor "geld terug" en dat ik hiermee een dergelijk apparaat als wat jij hier beschrijft ga bouwen.
Ik zou alles iets lichter kunnen maken; de pomp doet max 70 watt en die paar relais die me helpen schakelen doen ook niet zoveel. Maakt een totaal van ca 100 watt.
De meeste gevoelige apparatuur kan goed overweg met een omvromer die een “gemodificeerde sinus golf” afgeeft.
begrijp ik hieruit dat een pomp een "gemodificeerde sinus golf" heeft?
Nou hebben verschillende electrische apparaten zogenaamde piekvermogens. Die kunnen etc etc.................... De circulatiepomp staat dan al aan en gaat ook niet meer uit. Dit geldt ook voor de blower en de circulatiepomp van het CV-systeem. Ik ben dan ook uitgegaan van een verdubbeling van de vermogens waarbinnen één pomp wel kan opstarten.
Zou het in jou situatie ook kunnen voorkomen dat je -tijdens het opwarmen van je ketel b.v- beide pompen nog niet werken? Wat gebeurd er dan? Overbelasting? en dan?.... (lekenvraag in dit geval maar ik stel hem toch maar)

Toch wel geweldig dat je jezelf 4 uur de tijd geeft om de zaak (schoon zelfs) op te laten branden. Vervolgens heb je ook mooi de tijd om je generatortje -die zul je toch ook wel hebben neem ik aan- op orde te brengen om vervolgens toch een lange neus te kunnen maken naar Tennet.

Groet,
Atlas

Re: Noodstroomvoorziening of UPS voor Pomp

Geplaatst: 11 jan 2010, 17:39
door Bufferboost
Heel kort antwoordje op je vraag Atlas, wat ik ga aan de hap:
Nee, ik denk niet dat dát ooit voorkomt. Of de stroomuitval zou precíes moeten plaatsvinden als je de houtvergasser aan het opstoken bent en de pomp (vanwege 65 C.) aanslaat. Bovendien is in dat geval de houtvergasser ook nog niet geladen met stookhout. Met aanmaakhout loopt ie bij mij altijd naar de 70-75 C., pas dan wordt ie geladen. Dan draait alles al lang. In sommige gevallen (als ik iets te laat ben na die 20 minuten) is de fan ook al aangeslagen. De boven- én onderdeur staan dan nog open maar vanwege het kleine beetje hout gebeurt er eigenlijk niets. Zelfs geen rook onder de parasol (!) :)

Kritisch zijn dus m.i. je CV-pomp, je blower en je randapparatuur (pomp houtvergasser zou je zelfs kunnen uitzetten. Vergis je trouwens niet in de stroomafname van kleppen, aangespannen relais e.d., lage piekspanningen weliswaar, maar wel aardige meeeters.

Groet Hans

Re: Noodstroomvoorziening of UPS voor Pomp

Geplaatst: 16 jan 2010, 09:54
door Bufferboost
Nog een kleine, maar belangrijke, wijziging die ik ga doorvoeren in mijn noodstroomvoorziening.

Normaliter schakelt een omschakelautomaat binnen ms. over op de accustroom en vice versa. Echter, ... ik ben er achter gekomen dat het zelf aan elkaar zetten van de installatiecomponenten het gevaar met zich meebrengt dat wanneer er weer spanning op het electriciteitsnet komt je het risico loopt dat de omvromer niet in dezelfde sinus is als het electriciteitsnet. M.a.w. het omvromer is dan niet in fase met de stroom uit het stopcontact. Gevolg: pomp, besturing etc. kapot.

Hoe gaan we dat voorkomen ...? Simpel, nóg een besparing doorvoeren namelijk de omschakelautomaat er tussen uit en het CV- en houtvergassersysteem áltijd (!) via de omvormer (i.e. via de accu's) laten lopen. Het enige doel waarvoor je dan nog het electriciteitsnet gebruikt is om de accu continu bij te laden. Misschien iets zwaardere acculader omdat je iets vermogensverlies hebt, maar, dat weegt op tegen die ene keer het zaakje in de prak. Ik ga een en ander uitzoeken en kom terug op de in de praktijk doorgevoerde aanpassingen (en kosten).

Groet Hans

Re: Noodstroomvoorziening of UPS voor Pomp

Geplaatst: 16 jan 2010, 11:43
door nck
Bufferboost schreef:loopt dat de omvromer niet in dezelfde sinus is als het electriciteitsnet. M.a.w. het omvromer is dan niet in fase met de stroom uit het stopcontact. Gevolg: pomp, besturing etc. kapot.
Het niet in fase lopen van een motor is niet echt schadelijk, de zogenaamde fase-sprong is ook bijna altijd aanwezig bij een ster-driehoek schakeling. Daar is het een kwestie van goed afstellen van de timer om die sprong zo beperkt mogelijk te houden.

Wat betreft de besturing wil ik daar geen uitspraak over doen het lijkt mij echter dat wanneer er een gestabiliseerde voeding aanwezig is dat de condensatoren deze korte onderbreking zonder meer wel opvangen. Hetzelfde als in een laptopvoeding o.i.d.
Bufferboost schreef:m áltijd (!) via de omvormer (i.e. via de accu's) laten lopen. Het enige doel waarvoor je dan nog het electriciteitsnet gebruikt is om de accu continu bij te laden.
Er zijn legio UPS-en die volgens dit principe werken. met name de wat zwaardere.


Jan

Re: Noodstroomvoorziening of UPS voor Pomp

Geplaatst: 16 jan 2010, 18:05
door John Doh
Hoe dan ook zou je het geheel wel regelmatig op een goede werking moeten testen, door zelf de stroomtoevoer af te sluiten.

Er zijn heel wat noodstroomvoorzieningen, die op het "moment suprème" niet goed bleken te werken. Het zijn uiteraard juist de overgangen die de boel verstieren, heen zowel als terug.

Het kan soms gebeuren dat stroomonderbrekingen maar heel kort duren, de zogeheten "dip". Laatst nog bij ons in de buurt doordat een mafkees een ijzeren staaf op de hoogspanningskant van een transformator gooide. Geen idee waarom je dat zou doen, want neem van mij aan dat zoiets een aardige knal kan geven. Een flinke dip van misschien anderhalve seconde was het gevolg, maar de stroomvoorziening kwam bij ons meteen weer terug. Juist zoiets kan tot het uitvallen van een noodstroomvoorziening leiden, waarna de zaak door het aanspreken van beveiligingen geheel stroomloos is.

Re: Noodstroomvoorziening of UPS voor Pomp

Geplaatst: 07 okt 2013, 17:54
door eocc
@Atlas
Ben je er nu al uit of een UPS, en vooral welke UPS, geschikt zou zijn om een circulatiepomp van noodstroom te voorzien??
Graag uw uiteindelijke bevinding(en).

Re: Noodstroomvoorziening of UPS voor Pomp

Geplaatst: 07 okt 2013, 23:03
door Atlas
Dag,

Deze heb ik al een jaar of 4-5; APC Smart-UPS 750i VA USB.
heb ik 2e hands gekocht en na een jaar een andere baterij in geplaatst. Draaid als een zonnetje. Eén keer per jaar "trek"ik hem leeg met een lamp. op die manier weet ik ook ongeveer welke tijd hij nog heeft om de pomp te laten draaien, mocht de stroom uitvallen.
Dat leegtrekken doe ik vanwege de houdbaarheid van de batterij.

Op Marktplaats gekocht destijds als 2e hands. Ze worden wel regelmatig te koop aangeboden.
Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.