Waterenergie

Onder dit forumonderdeel vallen alle vormen van zelfopwek, onder andere windenergie, waterenergie, wkk's (zelf stroom draaien), zonne-energie etc.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Meunier
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 nov 2019, 13:47

Waterenergie

Bericht door Meunier » 08 nov 2019, 14:37

Bonjour,
Nieuw op dit forum, allen gegroet !
Zoek aansluiting bij discussie over directe omzetting van waterkracht in warmte door middel van waterrem .
Ben eigenaar watermolen in midden Frankrijk, met het recht om water te stuwen en deze energie te gebruiken.
De uitoefening van dit recht, dus het daadwerkelijk gebruik d.m.v. een waterrad, turbine of op een andere manier wordt echter door de Franse administratie zoveel mogelijk gedwarsboomd met het argument dat "Brussel" de Franse overheid verplicht om de rivier "bezwembaar" te maken voor migrerende vissen.
Omdat verwarming van dit grote geheel de grootste energieverbruiker is, denk ik over een waterrad dat als een van de meest efficiënte wordt beschouwd (roue de Poncelet) om daarmee, via een waterrem, warmte te genereren. S' winters hebben we de hoogste waterstanden én de grootste warmtevraag. Het omzetten naar elektriciteit wil ik in de begin/test fase overslaan.
Gezocht dus: kennis / informatie over de constructie van een waterrem die primair warmte produceert, aangedreven door een waterrad rad dat nominaal continue 3 kW aan energie kan leveren. Wellicht is het rechtstreeks aandrijven van een warmtepomp ook een optie, maar aangezien de meeste warmtepompen elektrisch worden aangedreven is dit niet eenvoudig genoeg.
NB door de elektriciteitsproductie over te slaan vermijd ik conflicten met allerlei controlerende instanties die de zaak lam kunnen leggen.
Met veel dank voor reactie !

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2898
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: Waterenergie

Bericht door Tim » 08 nov 2019, 15:26

Hey,

Ik ben niet bekend met een waterrem.

Je zou, hogerop de waterloop, een deelstroom via een buis apart kunnen trekken. Beetje zoals de moonshiners hun water halen.

Deze vervolgens over zoiets te sturen.

https://youtu.be/pjXpHAGCMC0

Tim

Blijfhopen
Berichten: 333
Lid geworden op: 23 okt 2008, 13:47

Re: Waterenergie

Bericht door Blijfhopen » 08 nov 2019, 16:38

https://www.lowtechmagazine.be/2019/03/ ... molen.html
Zie bovenstaande link om kennis te vergaren over de “waterrem”. Site is ook aan te bevelen voor andere ecologische onderwerpen.
GdeJ denkt met u mee.

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1534
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: Waterenergie

Bericht door benthuis » 08 nov 2019, 19:03

Welkom!

Heb je ook alle inrichting voor het omleiden en stuwen nog intact? Bij familie in Z Frankrijk was dit wel een hele klus om alles functioneel te houden door de enorme hoge waterstanden in de winter. Het uitgraven bij overstroming was soms weken werk....
Wel super gaaf om deze potentiële in te kunnen zetten... Ik droom van zo'n grondstuk!
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

Adriaan Kragten
Berichten: 316
Lid geworden op: 22 mar 2015, 09:02

Re: Waterenergie

Bericht door Adriaan Kragten » 12 nov 2019, 17:27

Ik zou me niet bij voorbaat beperken tot een waterrem. Bij een waterrem krijg je de opgewekte energie beschikbaar als hete lucht of heet water. Die moet je dan vervolgens transporteren door de woning en onderweg moet je alle leidingen goed isoleren om geen grote warmteverliezen te krijgen waar je die niet wilt hebben. Ik zou ook niet weten waar je een geschikte waterrem vandaan haalt of hoe je er zelf één kunt ontwerpen en bouwen en hoe je de waterrem en de waterturbine zo aan elkaar moet koppelen dat de zaak goed matched (voor matching zie hoofdstuk 8 van mijn rapport KD 35, dit gaat over een windturbine maar het probleem is identiek bij een waterturbine).

Als je elektriciteit opwekt, is de opgewekte energie veel gemakkelijker door de woning te transporteren en misschien kun je gewone elektrische kacheltjes gebruiken. Je hebt wel een zekere energieverlies vanwege het rendement van de generator. Een groot voordeel van het opwekken van elektriciteit is ook dat je de opgewekte energie ook nog voor andere doeleinden dan verwarming kunt gebruiken. Een ander voordeel is dat er diverse langzaam lopende PM-generatoren te koop zijn die oorspronlijk voor windmolens ontworpen zijn maar die denk ik ook goed voor aandrijving door een waterturbine te gebruiken zijn. Metingen aan een grote PM-generator gebaseerd op een omgebouwde kortsluitankermotor staan vermeld in mijn rapport KD 200. De generator uit dit rapport is eventueel te koop. Een grote Chinese axial flux generator van Hefei Top Grand wordt beschreven in mijn rapport KD 670. Hefei Top Grand levert nog grotere types. De opwekking van warmte wordt ook beschreven in dit rapport. Alle genoemde KD-rapporten zijn gratis te kopiëren van mijn website: www.kdwindturbines.nl. Als je de opgewekte elektrische energie geheel in warmte omzet dan hoeft de zaak niet netgekoppeld te zijn en is het weigeren van de elektriciteitsmaatschappij om opgewekte energie af te nemen dus geen reden om niet voor elektriciteit te kiezen.

Een waterturbine heeft net als een windturbine een optimale derdemachtskromme. Wanneer een vaste weerstand gebruikt wordt om de elektrische energie op te wekken, neemt het mechanische generatorvermogen omgeveer kwadratisch toe met het toerental. Er is daardoor maar een beperkt toerengebied waarin de waterturbine dicht bij zijn optimale snellopendheid draait. Maar omdat watersnelheden veel constanter zijn dan windsnelheden moet het mogelijk zijn om generator en waterturbine zo aan elkaar te koppelen dat de matching bij een juiste belasting acceptabel is. Het toerental en het opgewekte mechanische vermogen van de waterturbine hangen zeer sterk af van het type turbine dat gekozen wordt. Ook al wordt een generator gekozen die bedoeld is voor een laag toerental, dan is waarschijnlijk toch een versnellende overbrenging tussen waterturbine en generator nodig. Je zou hiervoor een tandriemoverbrenging kunnen nemen of een poly-V snaar overbrenging als in één stap een zeer grote versnellende overbrenging nodig is. Het kiezen van een waterturbine waar vissen niet in vermalen worden, is een apart probleem dat onafhankelijk is van of je voor een waterrem of voor een generator kiest.

Plaats reactie